Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Κοινωνικά δίκτυα


Τα τελευταία χρόνια γίνετε πολύς λόγος για τα κοινωνικά δίκτυα. Οι περισσότεροι  από εμάς , λόγω ηλικίας, κρατούν ακόμη και σήμερα επιφυλακτική   στάση απέναντι τους . Σταμάτησα να είμαι επιφυλακτικός, όταν και εγώ  δημιούργησα λόγο περιέργειας, λογαριασμό σε ένα από αυτά συγκεκριμένα στο Facebook.

Στην αρχή, είχα αιτήματα φιλίας μόνο από πραγματικούς μου φίλους ,  ανθρώπους που γνώριζα χρόνια και που συνέχιζα να κρατάω επαφή ως και τώρα.  Στην πορεία όμως, άρχισα να βρίσκω ανθρώπους με τους οποίους είχα να έρθω σε επαφή πάρα πολλά χρόνια και που ουσιαστικά χαθήκαμε λόγω του ότι οι δρόμοι μας χώρισαν μετά το λύκειο.

Σιγά - σιγά γινόταν η επαφή μου με το Facebook  καθημερινή και στην πορεία άρχισα να γνωρίζω άτομα από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες.  Το μόνο κοινό μας στην αρχή ήταν ότι παίζαμε το ίδιο παιχνίδι, αλλά με τον καιρό αρχίσαμε να γνωριζόμαστε καλύτερα .

Με πολλούς από αυτούς άρχισα να έχω και τηλεφωνική επαφή, στην αρχή  για χρόνια πολλά σε γιορτές και στην συνέχεια για να μάθω ή να μάθουν νέα μου. Η μεγάλη μου έκπληξη, ήταν όταν κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να με καλούν μαζί με την οικογένεια μου, να πάω να τους επισκεφτώ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.  Πρώτος και καλύτερος ένας φίλος από Κρήτη αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Εκεί όμως που  συγκινήθηκα ιδιαίτερα, ήταν  όταν με κάλεσε κάποιος φίλος μετανάστης στη Γερμανία να παραβρεθώ στο γάμο του,  καθώς  και άλλοι φίλοι, που όταν έμαθαν ότι θέλω να πάω στην Γερμανία με κάλεσαν να με φιλοξενήσουν. Το ίδιο συγκινητικές ήταν και οι προτάσεις φίλων από την Τουρκία αλλά και την  Ιταλία καθώς και το ενδιαφέρον τους για μένα και την οικογένεια μου .

Δεν ήταν όμως όλοι έτσι.Με βρήκαν άνθρωποι, που ήθελαν πράγματα τα οποία για μένα φάνταζαν γελοία , άλλοι οι οποίοι ήταν ψεύτες και άλλοι που ήθελαν απλός να αυξήσουν τον αριθμό των διαδικτυακών φίλων τους. Το πιο άσχημο που έχω δει, είναι άτομα εξαρτώμενα από αυτό, σε βαθμό που νομίζουν ότι ζουν στον εικονικό κόσμο του Facebook και η καθημερινότητα τους περιστρέφεται γύρω από αυτό.

Τελειώνοντας πιστεύω ότι, τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια μικρογραφία της ίδιας της κοινωνίας μας, όπου ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας ή με το πόσο ώριμος είναι,  μπορεί είτε  να μπλέκει σε περίεργα μονοπάτια, είτε  να κερδίζει εμπειρίες και απόψεις επικοινωνώντας με άλλους συνανθρώπους του.

ΥΓ. Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές μου απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου