Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 16 ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Δεδομένου ότι είναι καλοκαίρι και πολλοί ίσως δεν το πάρουν χαμπάρι ξεκίνησε ήδη η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων στις  πρώτες 16 περιοχές  της Ελλάδας και θα ακολουθήσουν άλλοι 17 ΟΤΑ του Ν. Αττικής , η Ανάρτηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. 
Η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα Γραφεία Κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών και η έναρξη, που ορίζεται με ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ στον Τύπο, είναι διαφορετική για κάθε περιοχή.

Τα στοιχεία της Ανάρτησης είναι: α) Ο Κτηματολογικός Πίνακας, που περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, όπως τεκμηριώθηκαν από τους τίτλους και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. β) Το Κτηματολογικό Διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση).

Ημερομηνίες έναρξης Ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων στις πρώτες 16 περιοχές

Τι θα λάβει ο πολίτης


Εκτός από την Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων προβλέπεται και ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε δικαιούχο.  

Με τον τρόπο αυτό, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του και εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία πρέπει να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.

Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος θα λάβει φάκελο με τα ακόλουθα έντυπα:


ΕΝΤΥΠΟ Α: Στοιχεία Δικαιούχου- Κωδικοί Ιδιοκτησίας. Το έντυπο περιλαμβάνει:
Tα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, όπως έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο  
Tους κωδικούς ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων, για τα οποία έχει υποβάλει δήλωση. Οι κωδικοί ιδιοκτησίας είναι αυτοί που αναγράφονταν στο «Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης», που έλαβε κατά την υποβολή της δήλωσης.

ΕΝΤΥΠΟ Α1 : Απόσπασμα Πίνακα Ανάρτησης. Το έντυπο περιλαμβάνει τα στοιχεία του ακινήτου/δικαιώματος του Κτηματολογικού Πίνακα που αφορούν στην ιδιοκτησία κάθε δικαιούχου.

ΕΝΤΥΠΟ Α2 : Απόσπασμα Διαγράμματος Ανάρτησης. Στο έντυπο απεικονίζονται τα όρια και η θέση του ακινήτου που αφορά κάθε δικαιούχο, όπως έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο.


Ειδικές περιπτώσεις
Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν αλλά είτε δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους ή τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή, οι δικαιούχοι θα λάβουν μόνο το Έντυπο Α.

Επίσης, στο Έντυπο Α ενδέχεται κάποιοι δικαιούχοι να βρουν στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν. Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον κάποιος συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση του ν.2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (35 ή 20 ευρώ).

Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές τους.


Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που  θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε στον ίδιο ΟΤΑ που πραγματοποιείται Ανάρτηση.

Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει φάκελο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που ανήκει το ακίνητό του.

Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.



Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων


Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία της Ανάρτησης, αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο (2 μηνών) για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνώνγια τους κατοίκους εξωτερικού στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Η έναρξη της προθεσμίας ορίζεται με Ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ στον Τύπο.  


Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση και προϋπόθεση για την υποβολή τους είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί δήλωση του Ν. 2308/1995 και να έχει καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το κόστος υποβολής αίτησης διόρθωσης / ένστασης είναι 5€.


Οι αιτήσεις διόρθωσης εξετάζονται από το Γραφείο Κτηματογράφησης και οι ενστάσεις από τριμελή επιτροπή στην οποία Πρόεδρος είναι δικαστικός λειτουργός.


Μετά την εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων που τυχόν υποβληθούν, πραγματοποιείται διόρθωση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων και παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι Αρχικές Εγγραφές  του Κτηματολογίου.


Ηλεκτρονική Ανάρτηση κτηματογράφησης

Για πρώτη φορά προβλέπεται ηλεκτρονική Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο Portal των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
Μέσω του e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάθε δικαιούχος, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του κωδικό, μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της Ανάρτησης που τον αφορούν. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, οι οποίοι αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Τι αλλάζει στη διαδικασία Δήλωσης ιδιοκτησίας μετά την Ανάρτηση


Σημειώνεται ότι ένα μήνα μετά την έναρξη της Ανάρτησης στις συγκεκριμένες και μόνο περιοχές είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Υποβολής Δήλωσης σε κάθε συναλλαγή που αφορά στα ακίνητα της περιοχής. Το Πιστοποιητικό εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και οι συμβολαιογράφοι πρέπει να το ζητούν υποχρεωτικά κατά τη σύνταξη των συμβολαίων. Είναι επίσης υποχρεωτικό και σε κάθε συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου που αφορά σε ακίνητο και στην καταχώριση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας στο Υποθηκοφυλακείο.  

 Πηγή : www.ktimatologio.gr

Κάνε κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου