Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΑΣ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΗΠΩΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


Μια πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό την εξακρίβωση των αιτίων του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και της χρήσης των δανείων. Στη βάση των συμπερασμάτων της η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) θα διαμορφώσει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο, ή απεχθές. Η επιδίωξη της ΕΛΕ  είναι να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους. Η ΕΛΕ θα επιχειρήσει επίσης να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους.

Η πρόταση για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους πρωτοδιατυπώθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων – Πανεπιστημιακών ενάντια στο ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2010. 
Ειδικότερα, από τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Κώστα Λαπαβίτσα. Τα πρώτα πρακτικά βήματα για την Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2010 από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης.
Η Πρωτοβουλία απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση με αφορμή σχετική πρόταση για τη συγκρότησή Ε.Λ.Ε από την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, το Δεκέμβρη του 2010. Έκτοτε έχει αγκαλιάσει και έχει στηριχθεί από ένα πολύ ευρύτερο κοινό που μάχεται ενάντια στο Μνημόνιο και τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν κυβέρνηση – ΔΝΤ – ΕΕ. 
Η συγκρότηση της ΕΛΕ απαντά σε τρεις ανάγκες.
Η πρώτη είναι το αναμφισβήτητο δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να ενημερωθεί πώς, γιατί και με ευθύνη ποιών φτάσαμε έως εδώ.
Η δεύτερη είναι η ανάγκη να πραγματοποιηθεί ένας έλεγχος, όχι από ένα κλειστό κλαμπ σοφών, ή από μία Επιτροπή που λειτουργεί στα όρια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά από μία ανεξάρτητη, έγκυρη και με τη συμμετοχή της κοινωνίας επιτροπή. Να μην ελέγξει κάποιος δηλαδή εκ μέρους της κοινωνίας, όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα με τα γνωστά αποτελέσματα της συγκάλυψης, αλλά η ίδια η κοινωνία.
Η τρίτη ανάγκη απαντά σε έναν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό. Το άνοιγμα των βιβλίων του δημόσιου χρέους μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για την άρνηση και τη διαγραφή του παράνομου ή απεχθούς.
Για τους λόγους αυτούς το αίτημα της ΕΛΕ  απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία.
Είναι η μόνη που μπορεί με τους μαζικούς αγώνες της να δώσει την αναγκαία δυναμική στο αίτημά μας και να το μετατρέψει σε πολιτική κατάκτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία ζητάνε  από ενδιαφερόμενους και φορείς: 
να υπογράψουν την έκκληση για τη δημιουργία ΕΛΕ. 
να εκδώσουν δικά τους ψηφίσματα και καλέσματα με τα οποία να υιοθετούν το αίτημα για σχηματισμό ΕΛΕ.
να στηρίξουν με ενεργό τρόπο την συγκεκριμένη δράση.

Αν συμφωνείς με τα  παραπάνω υπόγραψε την έκκληση για τον σχηματισμό της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου εδώ
 
Αν χρειάζεσαι επιπλέον πληροφορίες για την παραπάνω πρωτοβουλία κάνε κλικ εδώ  

Κάνε κλικ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου