Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης  και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς  σε κοινή συνέντευξη τους, παρουσίασαν το νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των δανειοληπτών.

Η ρύθμιση θα αφορά τους δανειολήπτες που το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν  ξεπερνά τις 25.000 ευρώ .και τα τελευταία δυο χρόνια το οικογενειακό  εισόδημά τους  μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20% .
Για να υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση πρέπει επιπλέον το σύνολο της ακίνητης οικογενειακής  περιουσίας του, να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεών τους, να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανειακών του υποχρεώσεων να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Για όσους υπαχθούν στην ρύθμιση θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών με άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής, μέχρι του ορίου του 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος που έχει το νοικοκυριό και η οποία δόση θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος σύμφωνα με αυτή την προδιαγραφή του 30%.
Αντίστοιχη θα είναι η παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και η αποπληρωμή του, μετά την τετραετία, θα συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.Η διάρκεια της ρύθμισης ορίζετε για τέσσερα χρόνια.

Για τους δικαιούχους που έχουν καθαρό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, δηλαδή τους πιο αδύναμους της ρύθμισης, το επιτόκιο της σύμβασης του δανείου περιορίζεται για τον υπολογισμό αυτής της τετραετούς περιόδου στο 1,5%. Είναι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν 0,75%. Γι’ αυτούς που είναι από 15.000 και πάνω, ισχύει το συμβατικό επιτόκιο που έχουν στη δανειακή τους σύμβαση.

Ειδικά ,  για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή αναπηρία, τρίτεκνους και πολύτεκνους το όριο του ετήσιου καθαρού οικογενειακού εισοδήματος ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ.

Οι άνεργοι που μοναδικό εισόδημα έχουν το επίδομα ανεργίας, έχουν εντός της περιόδου χάριτος, συνολικά ένα εξάμηνο περιθώριο μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων.Το εξάμηνο αυτό είναι με μηδενική καταβολή αλλά και μηδενική επιβάρυνση τόκων.Αν στο επόμενο εξάμηνο συνεχίζει ο δανειολήπτης να διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου είναι και πάλι μηδενική η καταβολή γιατί δεν υπάρχει εισόδημα.

Τέλος θα γίνουν βελτιώσεις στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ώστε να δοθεί ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου