Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΓΚΎΚΛΙΟ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το ΙΚΑ προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα που προέκυψαν από την αρχική εφαρμογή του εργοσήμου καθώς και από τις τροποποιήσεις που έγιναν εκ των υστέρων και που αφορούν τόσο το ποσοστό ασφάλισης και τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης, όσο και ως προς τον χρόνο μέσα στον οποίο αυτές ανάγονται.Τέλος γίνετε μνεία για τις νέες κατηγορίες αμειβόμενων και ασφαλιζόμενων προσώπων μέσω Εργοσήμου.
Στην εγκύκλιο 43 /2013 ( η οποία είναι η πιο περιεκτική και αναλυτική εγκύκλιος που έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα για το εργόσημο) διευκρινίζονται και όπου χρειάζεται δίδονται και παραδείγματα τα παρακάτω ζητήματα:
  • Κατηγορίες αμειβομένων & ασφαλισμένων προσώπων (σελ.2 - σελ.3)
  • Διαδικασία έκδοσης - εξαργύρωσης εργοσήμου (σελ.4 - σελ.6)
  • Κλάδοι ασφάλισης - ποσοστό ασφάλισης (σελ.6 - σελ.8)
  • Νέοι ασφαλισμένοι & παράλληλη ασφάλιση (σελ.8 - σελ.8)
  • Υπολογισμός ημερών ασφάλισης (σελ.9 - σελ.15)
  • Διευκρινίσεις – υπενθυμίσεις (σελ.15 - σελ.19)
  • Προϋποθέσεις χορήγησης παροχών ασθενείας -Θεώρηση βιβλιαρίου για το 2013 (σελ.20 - σελ.21)
Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου 43/2013 από εδώ 


199 σχόλια:

  1. Καλημερα σας.Μπορειτε να μου υποδειξετε τον υπολογισμο των ενσημων με 700ε μεικτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε την εγκύκλιο που είναι αναρτημένη στο παρόν... είναι τόσο αναλυτική .... τέλος πάντων!
      700 Χ 25%=175€ κρατήσεις 700-175=525€ καθαρά
      175:11,63=15,05 άρα 15 ένσημα.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα σας! Θα ηθελα να σας ρωτησω σχετικα με την ημερομηνια εισπραξης του εργοσημου θα πρεπει ωποσδηποτε να γινει μεσα στο μηνα που κατεβληθη για να εναγονται τα ενσημα που αντιστοιχουν στο συγκεκριμενο μηνα?Υπαρχει προβλημα αν εχει περασει ο μηνας πως καταμετρουνται να ενσημα ανα τριμηνο? Σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Για εργόσημα που εξαργυρώνονται από 1/7/2013 και εφεξής οι ημέρες ασφάλισης ανάγονται στο μήνα εξαργύρωσης του «Εργοσήμου», μέχρι 25 Ημέρες Ασφάλισης το μέγιστο. Άρα πρέπει να εξαργυρωθούν υποχρεωτικά στον μήνα που αφορούν. Προσοχή εδώ ... αν πάτε έναν μήνα και εξαργυρώσετε εργόσημα δύο μηνών τα οποία είναι πάνω από 25 ένσημα συνολικά, τα ένσημά σας εκείνο τον μήνα θα περιορισθούν στα 25.

      Διαγραφή
  3. Καλή σας ημέρα.
    Απασχολούσα οικιακό προσωπικό με εργόσημο 800 € από 5ετίας (πριν το εργόσημο με ΙΚΑ ΑΠΔ κτλ.). Μπορεί τώρα που έφυγε να μπει στον ΟΑΕΔ και να λαμβάνει επίδομα ανεργίας και με ποιον τρόπο. Πρέπει εγώ να συντάξω κάποιο κείμενο απόλυσης ή αποδεικνύεται από τα εργόσημα τα οποία σταμάτησε να λαμβάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Κατά την άποψή μου αν διαβάσατε και πιο πάνω δεν δικαιούται ασφαλισμένος με εργόσημο επίδομα ανεργίας.
      Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμιά κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ μέσα στο ασφαλιστικό ποσοστό.

      Ρωτήστε όμως και τον ΟΑΕΔ , δεν έχετε να χάσετε κάτι ..

      Διαγραφή
  4. Καλημερα σας!! Θα ηθελα να ρωτησω: Εχω εργοσημα (εργαζομαι ως οικιακη βοηθος). Δικαιουμαι να παρω το οικογενειακο επιδομα απο τον ΟΑΕΔ; Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Αν δείτε πως επιμερίζεται το 25% των εισφορών θα δείτε ότι δεν υπάρχει κράτηση υπέρ ΔΛΟΕΜ ως εκ τούτου κατά την άποψή μου δεν δικαιούστε επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
      Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών επιμερίζονται ανά κλάδο ασφάλισης, ως εξής:

      Κλάδος Κύριας Σύνταξης 14, 45 %,
      Κλάδος Ασθένειας σε είδος (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) 4, 65 %,
      Κλάδος Ασθένειας & Μητρότητας σε χρήμα 0, 86 %,
      Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) 4, 32 %
      Κλάδος τ. Ο.Ε.Κ. (εισφορά εργαζόμενου) 0, 72 %

      Παρόλα αυτά δεν έχετε να χάσετε κάτι ρωτώντας στον ΟΑΕΔ της περιοχής σας....

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας,
    δουλεύω με εργόσημα δικαιούμε δώρο και άδεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Οι απόψεις διίστανται...
      Η μία άποψη λέει ότι το "εργόσημο" αφορά περιστασιακά απασχολούμενους οπότε δεν δικαιούνται και η άλλη άποψη λέει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας και ότι δικαιούνται κανονικά.

      Η προσωπική μου άποψη είναι κάπου στην μέση , δηλαδή όσοι απασχολούνται περιστασιακά (πχ οικιακή βοηθός μια φορά τον μήνα , καθαρισμός κοινόχρηστου κήπου μια δυο φορές τον μήνα, κτλ)πιστεύω ότι δεν δικαιούνται. Αντίθετα οικιακοί βοηθοί οι οποίοι απασχολούνται σε μόνιμη βάση , οδηγοί , κηπουροί, και που είναι ουσιαστικά αποκλειστικής απασχόλησης πιστεύω ότι δικαιούνται , και εκτός αυτού ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν του μέτρου.

      Βέβαια δεν νομίζω ότι μετράει το τι πιστεύω εγώ, δεδομένου ότι είναι απλά απόρροια της όποιας εμπειρίας μου και της λογικής , αλλά στερείτε νομικής βάσης που είναι το βασικότερο .... Δεν υπάρχει καμία άποψη από επίσημα χείλη με την μορφή εγκυκλίου ή έστω οδηγιών για το παραπάνω θέμα τουλάχιστον όσο γνωρίζω.
      Γι αυτό τον λόγο θα σας έλεγα να κάνετε το ερώτημά σας στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σας.....

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετικά κατατοπιστική προσπάθεια σας.Το 2014 θα δουλέψω 7 μήνες ως εργάτης γης και θα πληρώνομαι με εργόσημο. Δικαιούμαι βιβλιάριο ΙΚΑ ή ΟΓΑ όταν συμπληρώσω τα ένσημα? Επειδή έχω καρτα ανεργίας θα πρέπει να δηλώσω στον ΟΑΕΔ οτι απασχολούμαι? εάν δεν το κάνω και συνεχίσω να παίρνω το επίδομα υπάρχει πρόβλημα δεδομένου ότι το εργόσημο δεν έχει κρατήσεισ υπερ ΟΑΕΔ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Στον ΟΑΕΔ εννοείτε ότι πρέπει να το δηλώσετε ...
      Ως εργάτης γης θα δικαιούστε από τον ΟΓΑ παροχές ασθενείας , δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τον ΟΓΑ και δεν γνωρίζω τις προϋποθέσεις θεώρησης βιβλιαρίου ασθενείας.
      Καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!!!Να έχετε και εσείς καλές γιορτές με Υγεια!!!

      Διαγραφή
  7. malon latos sas egrafsa 350 ine ola misto mazi me ensima poso ta kratisi gia ensima apo 350 ke posa ta paro apo trapeza.ke avto pu ta kratisi gia ensima posa ensima ta me vgi to mina euxaristo para poli kanenas den mas eqsigi kalitera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Με 350 μικτά τα καθαρά είναι 262,50€. Τα ένσημα είναι 8 τον μήνα , συνολικά 96 σε ένα χρόνο.

      Διαγραφή
  8. kali mera ke kali xronia.ime aladapi emata oti vgike nomos gia xartia frontizo mia kopela AMEA pososto 88% anapirias misto mu ine 400 euro ta miqta. posa ta paro katara ke posa ensima ta me vgi to mina.gia ananeosi xriazome mexri 150 ensima sto xrono euxaristo poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Με 400 μικτά τα καθαρά είναι 300€. Τα ένσημα είναι 9 τον μήνα , συνολικά 108 σε ένα χρόνο.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας. Από τις 27 Δεκεμβρίου εργάζομαι με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δήμο (5 μήνες) . Ως εκτούτου, η κάρτα ανεργίας μου έληξε. Μου πρότειναν κάποια μαθήματα ιδιαίτερα. Μπορώ να συνεχίσω να λαμβάνω αμοιβή μέσα από εργόσημο; Αυτά τα μαθήματα μου προτάθηκαν μέσα στο 2014. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Κάποιος ορισμένος αριθμός εργοσήμων που μπορώ να εισπράξω; Είμαι στο ΙΚΑ ασφαλισμένος. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Γιατί ρωτάτε αν μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε αμοιβή με εργόσημο; Όσο είχατε κάρτα ανεργίας είχατε και εργόσημα;
      Κατά την άποψή μου δεν μπορείτε να εργάζεστε σε Δήμο και να έχετε και ταυτόχρονη ασφάλιση με εργόσημα , θα έχετε πρόβλημα με τον ΟΑΕΔ.
      Παρόλα αυτά, δεν έχετε να χάσετε κάτι κάνοντας ένα ερώτημα στον ΟΑΕΔ που είναι και ο καθ ύλην αρμόδιος....

      Διαγραφή
  10. kalimera sas ixa idiki veveosi exo ensima 8 xronia ke den me kanane ananeosi apo 27 dekemvrio ime paranomi ala o andramu ke korimu exun xartia apo mena ikogeniako gia 10 xronia ti prepi na kano ke pu prepi na kano euxaristo poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω να σας βοηθήσω, δεν έχω ασχοληθεί με τέτοιου είδους θέματα....

      Διαγραφή
  11. kalimera an borite na me eqsigite tin simvasi dulevo se spiti edo ke enamisi xronia akoma den exo simvasi ergasias an ta me kanune simvasi apo mistomu prepi na pliroso ensima?i prepi na me kolisune ikogenia pu dulevo? euxaristo para poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα έπρεπε να σας κολλήσουν ένσημα εδώ και ενάμιση χρόνο, και να σας πληρώνουν με εργόσημο,

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα και καλή χρόνια, είμαι συμβασιούχος στο δημόσιο και θέλω να κάνω την συντήρηση σε ένα διαμέρισμα ( υδραυλικά ), αν τελειώσει η σύμβαση μου και απολυθώ θα έχω πρόβλημα στο να βγάλω ταμείο ανεργίας.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις όχι ..... δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. δηλαδη να μην περασω το οριο των εισοδηματων ?

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα,
      Αν το κάνετε όσο είστε συμβασιούχος δεν θα έχετε θέμα, αν όμως είστε στο ταμείο ανεργίας δεν μπορείτε να κολλήσετε και ένσημα ή άνεργος θα είστε ή θα εργάζεστε , δεν γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα...

      Διαγραφή
  13. (Υ.Γ) Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Το εργόσημο δεν έχει κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ , αν καλύπτεστε από τα άλλα σας ένσημα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα και πάλι , αλλά αν θέλετε να συμπληρώσετε με το εργόσημο , πιστεύω ότι δεν θα καλυφτείτε. Παρόλα αυτά ρωτήστε και στον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, μήπως μου διαφεύγει κάτι.....

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα και καλή χρονιά, μέσα στο 2013 εχω 50 ένσημα από 1/10/2013-30/11/2013 και το 2012 έχω 75 ένσημα από 1/10/2012-31/12/2012 δικαιούμαι να ανανεώσω το βιβλιάριο μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς 15μηνο κλείσατε 31/12/2013. Οπότε αφαιρούνται οι τρεις τελευταίοι μήνες του 2013 και μένετε με 50 ένσημα.... Βέβαια αν γίνει ρύθμιση για 50 ένσημα όπως τα προηγούμενα χρόνια θα καταφέρεται να θεωρήσετε....

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα σας και Καλη Χρονια!Προσελαβα για ατομο ΑΜΕΑ 82%, συνοδο-βοηθο με συμβαση εργασιας και μισθο 585 ευρω.Σας παρακαλω θερμα να με ενημερωσετε,τι εργοσημα πρεπει να καταβαλω μηνιαιως και ποτε πρεπει να τα αγοραζω?
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων. Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν έχετε συμφωνήσει 585€ μικτά θα καταβάλετε μια φορά τον μήνα το ποσό αυτό στην τράπεζα, καλό είναι να μην είναι τις τελευταίες μέρες του μήνα, προκειμένου να μπορεί ο εργαζόμενος να πηγαίνει μέσα στον ΙΔΙΟ μήνα να τα εισπράττει από την τράπεζα ώστε να καταλογισθούν τα ένσημα από το ΙΚΑ στον μήνα εργασίας του.
      Αν είναι καθαρά τότε θα πρέπει να καταβάλλετε 780€ μηνιαίως , τα υπόλοιπα για την καταβολή σας τα έχω περιγράψει παραπάνω.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα είμαι ένοικος πολυκατοικίας και μια ένας από τους ενοίκους που δεν έχει χρήμματα να πληρώνει τα κοινόχρηστα προσφέρθηκε να φιάνωει τον κοινόχρηστο κήπο. Η διαχείρηση γλινεται μέσω εξωτερικού γραφείου. Μπορεί ο ένοικός που θέλει να δουλέψει ώς κηπουροός να πληρωθεί μέσω του γραφείου διαχείρησης; Είναι η πολυκατοικία νομικά καλυμένη σε περίπτωση εργάτικού ατυχήματος με το εργόσημο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα , η πολυκατοικία είναι υποχρεωμένη να ασφαλίζει τις εργασίες του κηπουρού με εργόσημο.

      Διαγραφή
  17. kalimera proegumeni sas rotisa gia ergosimo pu den me kolane se spiti dulia ine a.m.e.a 88%pososto anapirias. mu ipe oti an telo ego prepi na pliroso alios ta me vdioxnune apo dulia.diladi telo na me pite ti dikeoma exo se tetio periptosi. den telo ke naxaso dulia euxaristo para poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνετε...
      Η θα κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ με ότι συνεπάγεται αυτό για τον εργοδότη, αλλά και για εσάς.... ή θα ψάξετε να βρείτε έναν εργοδότη ο οποίος θα συμφωνήσει από την αρχή να σας κολλάει ένσημα.
      Τώρα αν θέλετε να τα πληρώσετε εσείς, αυτό είναι δική σας απόφαση, αλλά έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά, αλλά από τώρα και μετά. Όταν πήγατε στον εργοδότη είχατε μιλήσει για ένσημα ή τώρα λήγει η άδεια διαμονής σας και αρχίσατε να τα ψάχνετε;
      Σας συμβουλεύω όταν κάνετε συμφωνίες με τον εργοδότη να τα ξεκαθαρίζετε στην αρχή, και σε περίπτωση που αρνούνται να σας ασφαλίσουν να μην συνεργάζεστε μαζί τους, όπως συμβουλεύω και τους εργοδότες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Δυστυχώς μετά από 1,5 χρόνο είναι λίγο αργά για να αρχίσετε να ψάχνετε ένσημα, όχι ότι δεν τα δικαιούστε αλλά μου κάνει εντύπωση το διάστημα μετά το οποίο αρχίσατε να τα ψάχνετε.....
      Καλό σας βράδυ!

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα βρήκα εργασία σε διανομή εντύπων με 10 ευρώ οι τρείς ώρες.Πόσο θα παίρνω καθαρά με το εργόσημο? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      αν τα δέκα ευρώ είναι μικτά , τότε τα καθαρά είναι 7,5 €.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα και καλή χρόνια,
    εργάζομαι στον οτε ως συμβασιούχος ηλεκτρολόγος τέσσερα χρόνια συνεχόμενα, αν παράλληλα εργάζομαι και με εργόσημο κάποιες ημέρες το μήνα θα έχω πρόβλημα με τον ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ( ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ) ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν έχετε συμπληρώσει τα ένσημά για το ταμείο από την εργασία σας ως ηλεκτρολόγος δεν θα έχετε κανένα θέμα.

      Διαγραφή
  20. kalispera meno sisi kritis mporo na pliroso ta ergosima sti xalkida (euboia) me to entypo ergosimou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σας, στην περίπτωση που κάποιος ασχολείται με εργοσημο στην συντήρηση υδραυλικών η ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, το εργοσημο μπορεί να προσμετρηθεί και ως προϋπηρεσία, για παράδειγμα έκανε κάποιος σε ένα χρόνο 200 ένσημα με εργοσημο η προϋπηρεσία αυτή μπορεί να μετρήσει και σε έναν διαγωνισμό.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά , παρόλα αυτά λογικό είναι να μετράνε δεδομένου ότι συνήθως σε διαγωνισμούς η προϋπηρεσία μπαίνει με υπεύθυνη δήλωση , και από το ΙΚΑ παίρνετε απλώς βεβαίωση αριθμού ενσήμων.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την βοήθεια που παρέχετε,

    Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν (και αν υπάρχουν )για την θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας ενός συγγενικού μου προσώπου 66 ετών , η ασφάλιση του οποίου στο ΙΚΑ λήγει 28/2.Δεν έχει ένσημα για το 2013 και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.(έχει ποσοστό αναπηρίας 46%) .Έκανε πρόσφατα εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ(με έκδοση κάρτας ανεργίας) αλλά όπως μας ενημέρωσαν , την σχετική βεβαίωση για την ασφάλιση στο ΙΚΑ μπορεί να την παραλάβει μετά από ένα χρόνο.
    Το ερώτημα μου είναι το εξής:Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να θεωρήσει το βιβλιάριο και να μην είναι ανασφάλιστη για αυτόν τον χρόνο;Μπορεί να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για το 2013 μέσω εργοσήμου;(π.χ. Να δηλώσουν τα παιδιά της ότι εργάστηκε ως οικιακή βοηθός σε αυτά αγοράζοντας εργόσημα ανάλογα με τα ένσημα που απαιτούνται.)

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων ,
    Νίκος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς χωρίς ένσημα, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να θεωρήσει βιβλιάριο ασθενείας. Ούτε αυτό που σκεφτήκατε με τα εργόσημα μπορεί να γίνει δεδομένου ότι μετράνε ως ένσημα στον μήνα που εξαργηρώνονται. Τέλος τα εργόσημα δεν ισχύουν αν αγορασθούν από συγγενείς Α & Β βαθμού.....

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα είμαι μαθητής ωδείου και πρέπει να κάνω πρακτική με ή χωρίς αμοιβή σε μαγαζιά. Για να είμαι νόμιμος πρέπει να κόψω εργάσημό, ή, τι άλλο έχετε να μου προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα πρέπει να δείτε το θέμα σας με την γραμματεία της σχολής σας, Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν μπορείτε να ασφαλιστείτε με εργόσημο.....
      Ή αν δεν ξέρουν στην γραμματεία με τον λογιστή της επιχείρησης που θα κάνετε πρακτική. Δυστυχώς δεν ξέρω να σας απαντήσω...

      Διαγραφή
  24. kalispera.frontizi a.m.e.a.ke exo ensima se periptosi pou ta meno anergi ta exo dikeoma naparo tamio anergias?euxaristo polii

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΩ ΤΟ Α.Μ.Κ.Α. ΚΑΙ ΤΟΝ Α.Φ.Μ. ΜΟΥ. ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΩΘΩ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μόνο βάζοντας τον ΑΦΜ της της διαχείρισης της πολυκατοικίας.....

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα σας, θέλω να ασχοληθώ με την συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων σε οικοδομές αλά δεν θέλω να κάνω έναρξη ΤΕΒΕ κλπ ,
    θα έχω πρόβλημα με την εφορία ή κάποιον άλλο φορέα αν ασκώ το επάγγελμα με ΕΡΓΟΣΗΜΟ ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Συμβουλευτείτε κάποιον λογιστή πριν κάνετε οτιδήποτε ...

      Διαγραφή
  27. Καλημέρα. Έχω κάρτα ανεργίας και πρόκειται να πληρωθώ με εργόσημο. Ακυρώνεται σε αυτή την περίπτωση η κάρτα ανεργίας?
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Κατά την γνώμη μου ναι, αφού πλέον θα εργάζεστε ... Ρωτήστε τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας μήπως μου διαφεύγει κάτι ....

      Διαγραφή
  28. kalispera den exo katalavi akrivos ti ine ensima ke ergosimo exo 150 ensima sto xrono. frontizo a.m.e.a.se periptosi an ta meno anergi ta exo dikeoma na paro tamio anergias?ke an exo dikeoma posa ensima xriazete gia proti fora? euxaristo para poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν τα 150 είναι από απασχόληση με εργόσημο δεν θα μπορέσετε να πάρετε ταμείο ανεργίας επειδή το εργόσημο δεν περιλαμβάνει κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ.

      Για τον άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά, ο ελάχιστος αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει συμπληρώσει για να δικαιούται να λάβει επίδομα είναι 80 κατ’ έτος την τελευταία διετία πριν την υποβολή της αίτησης για την επιδότησή του, εκ των οποίων τα 125 ημερομίσθια πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 14μηνο χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι πριν την απόλυση μήνες.

      Επίσης, επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο εργαζόμενος που κατά τα δύο έτη πριν την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασής του έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες) και όχι λιγότερες από 80 ημέρες εργασίας κάθε έτος.

      Διαγραφή
  29. Καλημέρα!Εχω πληρώσει εργόσημα για τον πατέρα μου για το έτος 2013 και δεν του ανανέωσαν το βιβλιάριο υγείας λόγω συγγένειας. Διάβασα τα παραπάνω αλλά ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω?Θα μου επιστρέψουν τις εισφορές?Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό?Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς έτσι όπως σας τα είπαν είναι.
      Θα πρέπει να κάνετε μια αίτηση στο ΙΚΑ για επιστροφή των εισφορών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων , και μετά να περιμένετε πότε θα σας τα επιστρέψουν.
      Περίπτωση να αλλάξει δεν υπάρχει.

      Διαγραφή
  30. kalisperasas! exo ergosima 2012exo 140ensima ke apo 1/01/2013 mexri 1/09/2013 64ensima.efiga septebriu stin patrida mu ke emina engios..den borusa narto mexri telos dekembri..tora sinexizo ke dulevo alla ekines mines den exo ergosima..ime anipandri mitera ke me avta boro naananeoso vivliari ia 2014?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Με 64 ένσημα δεν θα μπορέσετε να θεωρήσετε βιβλιάριο προς το παρόν χρειάζονται 100. Επιπλέον με τα ένσημα που έχετε δεν δικαιούστε ούτε επίδομα μητρότητας γιατί πρέπει να έχετε 200 ένσημα μετά την 1-1-2013, που ούτε και αυτά τα έχετε δυστυχώς...

      Διαγραφή
  31. kalimera exo plirosei oles tis asfalistikes eisfores mou mexri 31-12-12 den exo pleirosi olo to 2013 i adia paramonis mou leigi stis 14-2-14 ti mporo na kano gia na pliroso olo 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν μπορεί να γίνει με το εργόσημο επειδή τα ένσημα μετράνε στον μήνα που εξαργυρώνονται. Ούτε βέβαια μπορεί κάποιος να σας κολλήσει κάποιος κανονικά ένσημα τώρα για το 2013, δυστυχώς αργά αρχίσατε να το ψάχνετε ..... Ούτε δυνατότητα εξαγοράς έχετε αφού τα ένσημα που σας λείπουν είναι πάνω από το 20% των συνολικών ενσήμων. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω....

      Διαγραφή
    2. an exete 240 ensima apo 14/2/1012 borite naananeosete adia diamonis

      Διαγραφή
    3. Χωρίς ένσημα όλο το 2013 χλωμά τα βλέπω τα 240 ένσημα το 2012...

      Διαγραφή
  32. για σασ.το σεπτεμβριο 2013 μου εχουν πλιροση εργοσημο για τριμηνο(7,8,9)1490ευρο μικτα,ομοσ αλαξε ο νομοσ κε δεν τα μετρανε σαν τριμινο μπορο ναπαρο εποιστροφη χριματον για 7 εργοσημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Όχι δεν μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματα δυστυχώς.

      Διαγραφή
  33. Καλησπέρα,2013 εχω 75 εργοσημα 1.2014-25εργοσημα,2.2014-25 εργοσημα ποτε μπορο να ανανεοσο βιβλιαριο υγειασ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν έχετε 100 εργόσημα μπορείτε και τώρα να πάτε για την ανανέωση του βιβλιαρίου.

      Διαγραφή
  34. vivliario igias ligi 28/02/2014.ta ensima mexri tora den mu ftani,exo mono 68 ia 2013..boro na ananeoso meta otan teaxo 100 ton martiu?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Αν συμπληρώσετε τον Μάρτιο 100 ένσημα θα μπορέσετε να θεωρήσετε μετά την 31-06-2014.

      Διαγραφή
  35. mipos kserete pu prepi nadilosume alagi dieftnisis?ektos ika ke eiforia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Στο μητρώο εργαζομένων στο ΙΚΑ , και στο μητρώο της εφορείας σας.

      Διαγραφή
  36. kalispera mistomu ine ta miqta 580. posa ta me vgi ensima to mina. ime sinodos anapiris ke an ta exo dikeoma na paro tamio anergias. ke poso ensima xriazete EUXARISTO POLII

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Είναι 12 ένσημα τον μήνα. Ταμείο ανεργίας δεν έχετε δικαίωμα γιατί τα εργόσημα δεν έχουν κρατήσεις υπερ ΟΑΕΔ

      Διαγραφή
  37. Kαλησπέρα και συγχαρητήρια για την ενημέρωση που παρέχετε!
    Γνωρίζω πως για την ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας χρειάζεται η συμπλήρωση 100 ενσήμων μέσα στο 2013.
    Eγώ για το 2013 συμπλήρωσα 115 ένσημα, οπότε και πήγα στο ΙΚΑ πρώτες μέρες Ιανουαρίου να κάνω την ανανέωση....
    Μου είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν την ανανέωση γιατί δεν είχαν ακόμη ενημέρωση αν χρειάζονται 50 ή 100 ένσημα (αν κι εγώ τους είπα ότι έχω συμπληρώσει 115....) και να ξαναπάω αρχές Φεβρουαρίου, όπως κι έκανα....
    τώρα,μου είπαν πάλι πως δεν θα μου το ανανεώσουν ακόμα,να πάω τέλους του μήνα, διότι ακόμα δεν είχαν ενημέρωση αν τα ένσημα πρέπει να είναι 150 ή 100 ή 50.....
    Για 150 ενσήμα δεν είχα ακούσει τόσο καιρό, υπάρχει περίπτωση να γίνουν τόσα και να μείνω χωρίς βιβλιάριο???
    Τί θα με συμβουλεύατε να κάνω??
    Μήπως να επιμείνω να μου το βγάλουν τώρα με την τελευταία εγκύκλιο που λεέι ότι απαιτείται η συμπλήρωση 100 ενσήμων??
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Μπείτε στη εφαρμογή του ΙΚΑ εδώ https://apps.ika.gr/eInsEligibility/ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα δείτε αν έχει βγει το αυτοκόλλητο και που έχει αποσταλεί. Αν συνεχίζετε να έχετε θέμα τα ξαναλέμε .....

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα,
      συγνώμη για την τριπλή ανάρτηση,αν μπορείτε σβήστε τις 2 πρώτες....
      Ξέχασα να σας γράψω οτι με εργόσημα ασφαλίζομαι κι εγώ, μπήκα στη σελίδα που μου είπατε κι απλά αναφέρει την περσινή μου κατάσταση.....

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα,
      Όντως δεν μου γράψατε ότι τα ένσημά σας είναι από εργόσημα και γιαυτό σας παρέπεμψα στην σελίδα του ΙΚΑ η οποία αφορά ασφαλισμένους με "κανονική ασφάλιση" και όχι με εργόσημο.
      Δυστυχώς τα εργόσημα δεν είναι ακόμα μηχανογραφημένα οπότε δεν μπορούν να φανούν στο σύστημα. Δεν υπάρχει καμιά διάταξη για 150 ένσημα μην αγχώνεστε άνευ λόγου.
      Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε τον Μάρτιο για να πάτε να θεωρήσετε τότε, μην ξεχάσετε εκτός των άλλον να έχετε μαζί σας και τις αποδείξεις των εργοσήμων.

      Διαγραφή
  38. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 4,600 ΕΥΡΩ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΛΕ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ. ΕΓΩ ΤΟ ΕΛΑΒΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ). ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΜΟΝΟ 91 ΕΝΣΗΜΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑΩ.
    ΕΓΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑ ΟΤΙ ΚΑΘΕ 100 ΕΥΡΩ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΡΑ 4600 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ 138 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ 150 ΗΜΕΡΕΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 800 ΕΥΡΩ ΕΡΓΟΣΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2012, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 24 ΗΜΕΡΕΣ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ 138+24=162 ΗΜΕΡΕΣ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΜΟΝΟ 91 ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΑΛΛΑ 9, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΟ 100. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Κάπου κάνετε λάθος στον υπολογισμό σας στα 100 € είναι 2 ένσημα και όχι 3. Δείτε την εγκύκλιο στην ίδια ανάρτηση έχει αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού των ενσήμων για το 2013. Τα ένσημά σας είναι κάτω από 100 σίγουρα, ξαναυπολογίστε τα αν θέλετε , αλλά πιστεύω ότι ο υπάλληλος του ΙΚΑ σας είπε τον ακριβή αριθμό των ενσήμων σας....

      Διαγραφή
  39. καλησπέρα σας ! να σας ρωτήσω έχω μόνο 81 εργοσημα και δεν μου ανανεώνουν το βιβλιάριο υγείας .μπορώ να αγοράσω από κάπου αυτά που μου λείπουν ( αλλά 19 δεν είναι ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία.... Δεν μπορείτε να αγοράσετε ένσημα χωρίς να εργάζεστε. Ίσως γίνει πάλι ρύθμιση για θεώρηση με 50 ένσημα οπότε θα μπορέσετε να θεωρήσετε βιβλιάριο...
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  40. ευχαριστω πολυ για την απαντηση! οχι ,εργαζομαι αυτο καιρο οποτε μπορω να παω στο ικα για την αγορα εργοσημων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν υπάρχει διαδικασία αγοράς ενσήμων έτσι όπως την περιγράφετε, είτε είστε παλιός εργαζόμενος είτε νέος. Στο ΙΚΑ μπορείτε να κάνετε αυτασφάλιση, ίσως αυτό εννοείτε...

      Διαγραφή
  41. γεια σας! θα ηθελα να μαθω εαν δικαιουνται δωρα και επιδομα αδεια οσοι δουλευουν με εργοσημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Οι απόψεις διίστανται...
      Η μία άποψη λέει ότι το "εργόσημο" αφορά περιστασιακά απασχολούμενους οπότε δεν δικαιούνται και η άλλη άποψη λέει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας και ότι δικαιούνται κανονικά.

      Η προσωπική μου άποψη είναι κάπου στην μέση , δηλαδή όσοι απασχολούνται περιστασιακά (πχ οικιακή βοηθός μια φορά τον μήνα , καθαρισμός κοινόχρηστου κήπου μια δυο φορές τον μήνα, κτλ)πιστεύω ότι δεν δικαιούνται. Αντίθετα οικιακοί βοηθοί οι οποίοι απασχολούνται σε μόνιμη βάση , οδηγοί , κηπουροί, και που είναι ουσιαστικά αποκλειστικής απασχόλησης πιστεύω ότι δικαιούνται , και εκτός αυτού ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν του μέτρου.

      Βέβαια δεν νομίζω ότι μετράει το τι πιστεύω εγώ, δεδομένου ότι είναι απλά απόρροια της όποιας εμπειρίας μου και της λογικής , αλλά στερείτε νομικής βάσης που είναι το βασικότερο .... Δεν υπάρχει καμία άποψη από επίσημα χείλη με την μορφή εγκυκλίου ή έστω οδηγιών για το παραπάνω θέμα τουλάχιστον όσο γνωρίζω.
      Γι αυτό τον λόγο θα σας έλεγα να κάνετε το ερώτημά σας στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σας.....

      Διαγραφή
  42. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΞΗΣ¨΄ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΩ ΟΙΚΟΣΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ {ΑΛΛΟΔΑΠΗ} ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΙ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΝΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΩ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΟΥΛΤΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Το τι πρέπει να τις δίνετε μηνιαίως είναι καθαρά θέμα συμφωνίας. Το ποσό που συμφωνήσετε θα το καταβάλετε κάθε μήνα στην τράπεζα και θα το παίρνει ο εργαζόμενος από εκεί. Έχετε κατά νου ότι αν συμφωνήσετε πχ. 1000 € ο εργαζόμενος θα λάβει 750 δεδομένου ότι στο μικτό ποσό υπάρχουν κρατήσεις 25%.Περισσότερα για την διαδικασία θα μάθετε αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε την εγκύκλιο που είναι αναρτημένη στην παρούσα ανάρτηση.

      Για τα δώρα και τα επιδόματα οι απόψεις διίστανται...
      Η μία άποψη λέει ότι το "εργόσημο" αφορά περιστασιακά απασχολούμενους οπότε δεν δικαιούνται και η άλλη άποψη λέει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας και ότι δικαιούνται κανονικά.

      Η προσωπική μου άποψη είναι κάπου στην μέση , δηλαδή όσοι απασχολούνται περιστασιακά (πχ οικιακή βοηθός μια φορά τον μήνα , καθαρισμός κοινόχρηστου κήπου μια δυο φορές τον μήνα, κτλ)πιστεύω ότι δεν δικαιούνται. Αντίθετα οικιακοί βοηθοί οι οποίοι απασχολούνται σε μόνιμη βάση , οδηγοί , κηπουροί, και που είναι ουσιαστικά αποκλειστικής απασχόλησης πιστεύω ότι δικαιούνται , και εκτός αυτού ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν του μέτρου.

      Βέβαια δεν νομίζω ότι μετράει το τι πιστεύω εγώ, δεδομένου ότι είναι απλά απόρροια της όποιας εμπειρίας μου και της λογικής , αλλά στερείτε νομικής βάσης που είναι το βασικότερο .... Δεν υπάρχει καμία άποψη από επίσημα χείλη με την μορφή εγκυκλίου ή έστω οδηγιών για το παραπάνω θέμα τουλάχιστον όσο γνωρίζω.
      Γι αυτό τον λόγο θα σας έλεγα να κάνετε το ερώτημά σας στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σας.....

      Διαγραφή
  43. καλησπερα
    δεν εργάζομαι πουθενά - άνεργη .Δεν έχω ασφάλιση κάπου. Δεν εχω καρτα ανεργιας.
    Μου πρότειναν να δουλέψω σε μια έκθεση προϊόντων σε περίπτερο για 4 μερες, είπαν πως θα μου βάλουν εργοσημο.
    1. αν καταλαβα καλα εγω δεν θα παρω λεφτα στα χερια μου ,αντ αυτου θα πάρω ενα εργοσημο που θα γραφει το ποσο που έχω συμφωνησει με τον εργοδοτη μου, σωστα? θα παω στην τραπεζα όπου μεσα στους επομενους 4 μηνες θα πρεπει να το χω εξαργυρώσει αλλιως χανονται τα λεφτα , ε? απο το ποσο που θα αναγραφεται πανω στο εργοσημο θα παρακρατηθει το 25 % του ποσου , εχω καταλαβει καλα ?δηλαδη αν εχω συμφωνησει 100 ευρω (γραφει πανω το εργοσημο) με τον εργοδοτη μου , εγω θα παρω 75 ευρω??
    εγώ θα πρέπει να προσκομίσω κάπου αυτο το εργοσημο αφου το εξαργυρώσω, σαν απόδειξη εργασίας?
    2. εχω ΑΜΚΑ και ΑΦΜ , δε μου ζητησαν κατι αλλο και ειπαν οτι δεν θα χρειαστει κατι αλλο , ειναι αληθεια? γιατι πιο πανω αναφερεται ΑΜ ΙΚΑ

    ευχαριστω παρα πολυ εκ των προτερων για την απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Καλά τα καταλάβατε έτσι όπως τα περιγράφετε είναι. Ρωτήστε μόνο επειδή δεν έχω εικόνα τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, αν για αυτές τις 4 μέρες δεν σας θεωρούν άνεργη. Αν σταματάει η μακροχρόνια ανεργία σας μήπως αυτές οι 4 μέρες ασφάλισης σας δημιουργήσουν προβλήματ; π.χ. μη θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας.
      Ο ΑΜΙΚΑ δεν χρειάζεται με τα άλλα δύο είστε εντάξει...

      Διαγραφή
    2. καταρχην , ευχαριστω παρα πολυ
      Δεν έχω ασφάλιση κάπου. Δεν εχω καρτα ανεργιας.Δεν ειμαι γραμμενη στον ΟΑΕΔ, θεωρειται οτι θα χω προβλημα που "ξαφνικα" θα φανει να δουλέυω καπου (για οποιοδηποτε φορεα εννοω)? ...φανταζομαι πως οχι..
      ευχαριστω και παλι
      εκτιμώ την αμεσότητα σας και την ταχύτητα της απάντησης σας

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα,
      Όχι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα ....

      Διαγραφή
  44. kalimera sas.to 2012 eixa 126 ensima,k den mporesa na ananeoso vivliario igias.simera piga ya katametrisi,k exo gia to 2013:proto tetramino 29 k ipolipo mexri telos toy xronu 75 ensima.104 ensima sinolika.moy ipane pos pali den mporo na kano ananeosi,giati eprepe na exo 100 ensima mexri to oktovri.k ali mia erotisi,sas parakalo,pote na gini ananeosi gia ta vivliaria,mou ipane pos akoma den ananeonun gia aftous pou exoun ergosimo?28.02 den eine teleftea mera???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      πλέον με 50 ένσημα μπορείτε να θεωρήσετε διαβάστε σχετικά εδώ...
      http://kaneklik.blogspot.gr/2014/02/Ika-biliario-astheneias-2014.html

      Διαγραφή
  45. Είμαι διαχειρίστρια στην πολυκατοικία που μένω, είναι παλιά και μικρή οικοδομή χωρίς κανονισμό και επίσημη διαχειριστική επιτροπή . θέλουμε με τους άλλους ιδιοκτήτες, να προσλάβουμε μια καθαρίστρια για τα κοινόχρηστα και για να είμαστε νομοταγείς πολίτες να της αγοράζουμε το εργόσημο. Η κυρία έχει όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ΑΜΚΑ, ΑΦΜ γιατί ήταν ασφαλισμένη απο τον σύζυγο, ο οποίος τώρα είναι άνεργος, θα πρέπει να πάω στο ΙΚΑ ή όχι? απευθύνθηκε στην πρόνοια για γιατρούς. Αν εγώ την προσλάβω θα χάσει το προνόμιο της πρόνοιας? θα γίνει προσληψη με επίσημα έγγραφα η απλά θα πάω στην τράπεζα που έχει ανοίξει λογ/σμό και θα αρχίσει η διαδικασία. Εγώ που θα δόσω τα δικά μου στοιχεία θα έχω κάποιο πρόβλημα? Για τα 50 € που θα παίρνει το μήνα για 2 ώρες την εβδομάδα που θα δουλεύει πόσο είναι το εργόσημο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπέρα,
    Για 50€ καθαρά, το εργόσημο που θα πρέπει να καταβάλλετε είναι 66,67€. Δεν χρειάζονται άλλες διαδικασίες για την αγορά του εργοσήμου εκτός όσων αναγράφονται στην εγκύκλιο παραπάνω στην ανάρτηση. Για την πρόνοια δεν ξέρω να σας απαντήσω ... πρέπει να το δει η ίδια εκεί μήπως για 50€ τον μήνα χάσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. kalimerasas! ia ananeosi adia diamonis boro naxrisimopiiso idiotiko asfalia?ektos ergosimo ti allo lisi iparxi mipos kserete...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν νομίζω να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο πλην ενσήμων .....

      Διαγραφή
  48. kalispera sas: tha doylebw sta xwrafia tha xreiastei na exw tin karta arnegias poy tha pairnw to ergosimw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν χρειάζεστε κάρτα ανεργίας για να ασφαλιστείτε με εργόσημο...

      Διαγραφή
  49. kalispera!!!dulevo deka xronia edo me ola ta xartia...tora ime engios ke akoma boro ke dulevo,alla seligo tastamatiso..exo ensima140..ia ananeosi xriazome 240..prin tageniso 2mines skopevo napao sto OAED ia karta anergias..tadikioloti avtes mines ke boro naparo adia diamoni kanonika?..ke an dikiume kapia voitia oti nane ke an ne, apo pu. pite my sas parakalo ime se apognosi,ime anipandri mitera ke perimeno didima..evxaristo poly ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω να σας βοηθήσω για θέματα που αφορούν άδειες διαμονής .....

      Διαγραφή
  50. Υπεγράφη σύμβαση με αλλοδαπό σαν συνοδός παιδιού με τετραπληγία. Η σύμβαση έχει έναρξη 13 Φεβρουαρίου 2014 και είναι ετήσια. Ακόμα δεν έχουν αγοραστεί ένσημα. Αφού λοιπόν τα ένσημα Φεβρουαρίου Μαρτίου θα εξαργυρωθούν μέσα στο Μάρτη θα υπάρχει πρόβλημα με το ΙΚΑ ή το τμήμα αλλοδαπών???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι τα ένσημα να είναι πάνω από 25 οπότε θα χάσει τα επιπλέον ένσημα. Αν είναι κάτω από 25 στο σύνολο για του δύο μήνες δεν θα έχετε θέμα.
      Παρόλα αυτά δείτε μήπως μπορείτε να τα αγοράσετε εκπρόθεσμα στο ΙΚΑ για να μην έχετε στο μέλλον κάποιο πρόβλημα.....

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα σας. Είμαι διαχειριστής οικοδομής που έχει ΑΦΜ. Απασχολούμε με εργόσημο καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων. Από το 2013. Γνωρίζετε 1) Αν υποχρεούμαστε σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεως ΠΟΛ 1039 ως 28/3/2014? 2) Γνωρίζετε αν για το 2014 και μετά πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση παρακράτησης φόρου στην Εφορία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν έπαυσε η απασχόληση.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,
      Αγνοήστε αυτό που σας έγραψα για μηδενική δήλωση δεν ισχύει, δικό μου λάθος.... Γιαυτό τον λόγο έχω σβήσει ολόκληρη την αρχική μου απάντηση ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και σε άλλους. Το ορθό μέρος της απάντησης το αναρτώ εδώ ...

      Δεν υποχρεούστε να δώσετε ούτε βεβαίωση αποδοχών ούτε να παρακρατήσετε φόρο από τον εργαζόμενο.
      Για μεν την οριστική αν δείτε στις συχνές ερωτήσεις στο taxisnet θα δείτε ότι :
      9. Έχουμε κάποια αλλαγή στην κωδικοποίηση του είδους αποδοχών που καταχωρούνται στο αρχείο και συνυποβάλλεται με την οριστική δήλωση;
      Ναι έχουμε αλλαγή.
      Προστέθηκαν τα ακόλουθα νέα είδη αποδοχών:
      Κωδ.31 – Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο
      Κωδ.32 – Αμοιβές αθλητών
      Κωδ.33 – Αποζημίωση απόλυσης
      [Προσοχή. Ο κωδ.31 θα μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ,ΟΓΑ κλπ)]

      Οπότε υπόχρεος για την χορήγηση βεβαίωσης είναι το ΙΚΑ.

      Αφού λοιπόν υπόχρεος για την βεβαίωση είναι το ΙΚΑ, δεν υπάρχει και λόγος για υποβληθεί προσωρινή δήλωση.

      Διαγραφή
  52. Γεια σας! Είμαι εκπαιδευτικός , και θέλω από το Σεπτέμβρη να ασφαλιστώ με εργόσημο και έχω κάποιες απορίες:
    1) Πρέπει να κάνω έναρξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ ώστε να μπορώ και να διαφιμίζω τη δουλειά μου χωρίς φόβο (όπως ως τώρα?)
    2) Πως φορολογούμαι , ως ελεύθερος επαγγελματίας?
    3) Τι ακριβώς κερδίζει ο εργοδότης από το εργόσημο? Έχει έκπτωση φόρου?
    4) Τελικά τα ένσημα που χρειάζονται για ανανέωση είναι 100 ή 150?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Φαντάζομαι ότι θα κάνετε ιδιαίτερα μαθήματα...
      Αν μιλάμε για ιδιαίτερα μαθήματα δεν χρειάζεστε έναρξη στην εφορία , θα φορολογήστε ως μισθωτός, ο εργοδότης δεν θα κερδίζει τίποτα απολύτως , και τα ένσημα για την ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας είναι 100.

      Διαγραφή
  53. Γεια σασ! Ποσεσ μηνεσ μετρανε για ανανεωση βιβλιαριου ασθενειασ 12 μηνεσ ι 15? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μετράνε τα ένσημα που έχει κάποιος στον προηγούμενο χρόνο ή τα ένσημα που έχει κάποιος τους τελευταίους 15μήνες χωρίς να μετράνε τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών.

      Διαγραφή
  54. γεια σας ..εργαζομαι σε πολυκαταστημα στη προω8ηση ,πεν8ημερη εργασεια με ημερομισ8ειο .Το προω8ητικο γραφειο ,μαςεβαλε στο εργοσημο χωρις να να ερωτη8ουμε ,και χωρις να υπογραψουμε καμια καινουργια συμβαση ..και χωρις να μας εξηγουν τις διαφορες ,ενσημου- εργοσημου ...μπορουμε να καταγγειλουμε την αλαγη στην επι8εωρηση εργασειας ...η καπου αλου ???σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε κάτι ...το γραφείο έκανε ότι έλεγε ο νόμος .... Δυστυχώς οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market) ασφαλίζονται με "εργόσημο".

      Διαγραφή
  55. Καλημέρα
    αν εισαι ασφαλισμενος με εργόσημα (ιδαίτερα μαθηματα) και δεν μπορεσεις να εργαστείς για καποιο διαστημα λόγω ασθενείας δικαούσαι να αποζημιωθείς απο το Ικα για αυτες τις μερες;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Ναι αν καλύπτετε τις προϋποθέσεις, διαβάστε σχετικά στις σελίδες 20-21 της εγκυκλίου που είναι αναρτημένη στην αρχή της παρούσας ανάρτησης.

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα σας...
    σας έχω ξαναστείλει και σας ευχαριστώ που κάθε φορά είστε εκεί για οποιαδήποτε απορία μας.
    θελω να ρωτησω κατι για το ΑΜΑ.
    1. Για να βγάλω λοιπον αριθμό μητρώου ασφαλιζόμενου -ΙΚΑ- πρέπει να με έχει προσλάβει κάποιος εργοδότης; Ή γίνεται να βγάλω τον αριθμό μητρώου και να τον έχω μόλις χρειαστεί;
    2. επίσης , επειδή κάνω πολλές δουλείες 4ωρης-8ωρης απασχόλησης (2-3 φορές την εβδομάδα) σε διάφορες προωθητικές εταιρείες, θα μου βάζουν ένσημα από διάφορες εταιρείες μέσα στο μήνα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα??
    3. Εχω γνησια αντίγραφα απο ΑΜΚΑ-ΑΦΜ-ταυτότητα,και λογαριασμό που είμαι πρώτος δικαιούχος, χρειάζεται κάτι άλλο??
    4. Συνδέεται ή επηρεάζεται όλο αυτό από το εργόσημο? πχ πειράζει αν μια εταιρεία μου βάζει εργοσημο ενώ μια άλλη μου βάζει μέσα στον ίδιο μήνα??

    ευχαριστω παρα μα παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ,
      Σας απαντώ με την σειρά των ερωτήσεων ....
      1. Ναι πρέπει να προηγηθεί η πρόσληψη....
      2. Δεν θα έχετε πρόβλημα
      3. Δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά εδώ https://www.ika.gr/gr/infopages/asf/insurance/chargebib.cfm και κατεβάστε και την αίτηση
      4. Όχι δεν θα έχετε πρόβλημα

      Διαγραφή
  57. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΩΣ ΟΙΚΙΑΚΟ ΒΟΗΘΟ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟ.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Η διαδικασία είναι αρκετά αναλυτική στην εγκύκλιο του ΙΚΑ που είναι στην παρούσα ανάρτηση, διαβάστε την και αν κολλήσετε κάπου εδώ είμαστε ....
      Για την άδεια παραμονής του αλλοδαπού δεν ξέρω να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
  58. Καλημέρα, έχω 52 ένσημα από εργόσημο μέσα στο 2013 μπορώ να θεωρήσω βιβλιάριο ασθενείας τώρα; Είδα μια διάταξη που έλεγε για 50 ένσημα μέσα στο 2013 ή χρειάζομαι 100;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Μπορείτε με τα 52. Έγινε ειδική ρύθμιση για φέτος.
      Μην ξεχάσετε να πάρετε τα αντίγραφα από τα εργόσημα μαζί σας όταν θα πάτε στο ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  59. ΕΧΩ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΩ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ειμαι ασφαλισμενος στο ικα και μου χρειαζονται για φετος περισοτερα απο 300 ενσημα. ερωτω εαν μπορω να κανω αυτασφαλιση παλι στο ικα για να μαζεψω τα ενσημα που μου χρειαζονται.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω κάποιον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσετε να έχετε πάνω από 300 ένσημα ετησίως....
      Ρωτήστε καλύτερα στο ΙΚΑ μήπως μου διαφεύγει κάτι.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις τόσο κατατοπιστικές πληροφορίες σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποια ασφαλισμένη του ΙΚΑ που αμείβεται με εργόσημο για περιστασιακές οικιακές εργασίες έχει συγκεντρώσει 27 ένσημα από 1-1-2013 έως τέλος 2013 και 25 ένσημα το πρώτο τρίμηνο του 2014 μπορεί να κάνει ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας. Αν έχω καταλάβει καλά πρέπει να περιμένει 3 μήνες και να πάει στο ΙΚΑ με τα εργόσημα στο χέρι την 1η Ιουλίου. Το βιβλιάριο θα ανανεωθεί μέχρι 28-2-2015; Φαίνεται όμως στο πρόσφατα ανανεωμένο βιβλιάριο του ανέργου συζύγου της ως προστατευόμενο μέλος. Μήπως χάνει το δικαίωμα να ανανεώσει το δικό της βιβλιάριο;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν δικαιούται να ανανεώσει μόνη της το βιβλιάριο ασθενείας της, δεν χάνει το δικαίωμα αλλά πρέπει να διαγραφεί από το βιβλιάριο του συζύγου , ώστε να θεωρήσει το δικό της.
      Για να ανανεώσει όμως με 50 ένσημα θα πρέπει αν δεν έχει και τα 50 ένσημα μέσα στο 2013 , να περιμένει να περάσουν τρεις μήνες από τον μήνα που θα τα συμπληρώσει, ώστε να μπορέσει να θεωρήσει..... καλά το καταλάβατε.

      Διαγραφή
  62. Kalimera sas! Ergazomai stin adelfi mou os oikiaki voithos , me ergosimo.Mou kratisan gia ta ensima giro sta 1000 euro gia to etos 2013. Piga sto IKA, kai mou eipan oti den dikioume na ananeosw to vivliario astheneias, kai ta ensima tha akerothoun. Kai o logos einai, oti den mporw na ergazomai me ergosimo, sto suggeni protou vathmou. Exw ena paidi me autizmo(67% anaperia) pou pernei varia pharmaka. Mi pos uparxei kapoios nomos na ananeosw to vivliario , giati egw asfalizw kai ta duo mou paidia kai autn ti stigmi eimaste anasfalisth.( den dikioume na exw proniaki asfalisi logou periousiakon stixion)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο...
      Ούτε με τα ένσημα μπορείτε να κάνετε κάτι, επειδή ο νόμος ήταν ξεκάθαρος για την συγγένεια πρώτου βαθμού.

      Διαγραφή
  63. Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την αναλυτική ενημέρωση. Μετακόμισα σε μια οικοδομή που απασχολούσε μια γυναίκα για τη καθαριότητα με 55 ευρώ το μήνα και 2 ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα μέχρι που την σταμάτησαν και εκείνη ζήτησε την ασφάλιση για τα προηγούμενα 2 χρόνια.Υπάρχει δυνατότητα να καταβληθεί το εργόσημο που δικαιούται η γυναίκα αναδρομικά για τα 2 προηγούμενα χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν ναι πόσο θα κοστίσει; Θα πρέπει να καταβάλλω και εγώ μέρος του ποσού;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς αναδρομική καταβολή εργοσήμου δεν μπορεί να γίνει.... Μόνο με καταγγελία στο ΙΚΑ μπορείτε να ανακτήσετε τα χαμένα ένσημα ... με ότι σημαίνει αυτό για τον εργοδότη......

      Διαγραφή
  64. Καλημέρα,

    Μπορώ να έχω εργόσημα και να έχω ασφάλιση ασθενείας σε άλλο ταμείο;

    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Καλησπερα! Θα ηθελα να μου πειτε αν με 60 εργοσημα για το 2013 και 100 μεχρι στιγμης για το 2014 μπορω να θεωρισω το βιβλιαριο ΟΓΑ. Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν το γνωρίζω, θα το ρωτήσετε στον ανταποκριτή του ΟΓΑ.

      Διαγραφή
  66. καλημέρα.
    ήρθε συνεργείο καθαρισμού για καθαρισμό χαλιών και τώρα μου ζητάνε εργόσημο και αρνούνται να εκδώσουν απόδειξη για την εφορία..Είναι ποτέ δυνατόν η μεμονωμένη παροχή υπηρεσιών να θεωρηθεί περιστασιακή και να υποχρεούμαι σε έκδοση εργόσημου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Όχι βέβαια θα πρέπει να εκδώσουν απόδειξη οι ίδιοι.

      Διαγραφή
  67. kalispera ta itela na mu eqsigisete gia ergosimo. exo 147.50 euro ergosimo to mina apo martio, pote boro na anikso bibliario ikas? euxaristo poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς ποτέ....
      Δεν συμπληρώνονται τα απαραίτητα ένσημα για να δικαιούστε βιβλιάριο ασθενείας.

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα, είμαι καθηγήτρια και παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα. Έχω κάποιες απορίες για τη χρήση του.
    Διαβάζοντας και τη σχετική εγκύκλιο, καταλαβαίνω πως εάν πχ έχει συμφωνηθεί μια αμοιβή 100 ευρώ το μήνα, ο εργοδότης θα αγοράσει το εργόσημο ονομαστικής αξίας 125 ευρώ, λόγω ασφαλιστικών εισφορών.
    Οι απορίες μου είναι οι εξής:
    1. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ετήσιες καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου. Αυτό πως θα γίνει;; Μέσω των φορολογικών μας δηλώσεων;;
    2. Ο γονιός κάθε πότε "υποχρεούται" να αγοράζει το εργόσημο; Πχ για τις ώρες του Ιουνίου, πρέπει να πάει τέλη Ιουνίου ή μπορεί να πάει και αρχές του επόμενου μήνα;;
    3. Να φανταστώ επίσης, πως δεν είναι θέμα να υπάρχει αμοιβή τον ένα μήνα 125 ευρώ, τον άλλο 100;; (επειδή βγήκαν λιγότερες ή περισσότερες ώρες)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Το πρώτο έχει καταργηθεί ... δεν εκπίπτουν πλέον
      Το εργόσημο πρέπει να αγορασθεί και να εξαργυρωθεί στον μήνα που αφορούν οι παρασχεθείσες υπηρεσίες.
      Δεν θα έχετε κανένα θέμα αν δεν είναι ίδια τα ποσά ανα μήνα....

      Διαγραφή
  69. Καλημερα
    Εργαζομαι καθαριστρια σε πολυκατοικια.175 μεικτα.Απο οτι καταλαβα χω μονο 4 ενσημα το μηνα
    175*25%=43,75 κρατησεις
    43,75 : 11,63=3,7 --->4 δηλαδη ενσημα τον μηνα
    4*12 μηνες = 48 ενσημα τον χρονο.
    Η απορια ειναι μπορω να ανανεωσω το βιβλιαριο υγειας ικα μου?εχει ληξει απο το 2008
    Αν οχι μπορω να κοιταξω για βιβλιαριο αποριας?η δεν το δικαιουμαιγιατι εχω αυτα τα ελαχιστα ενσημα?
    μπορω με τα ενσημα αυτα να γραφτω στο ταμειο ανεργιας?
    γιατι σκεφτομαι οτι ισως θα επρεπε να αφησω την δουλεια αυτη αν η απαντηση ειναι οχι σε ολα.Ναι μεν δουλευω αλλα ειναι τοσο λιγα τα ενσημα που μαλλον δεν δικαιουμαι τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς τα έχετε υπολογίσει σωστά... και δεν μπορείτε να θεωρήσετε βιβλιάριο υγείας.
      Για το βιβλιάριο απορίας δεν ξέρω να σας απαντήσω...
      Και βέβαια ούτε στο ταμείο ανεργίας μπορείτε να εγγραφείτε δεδομένου ότι εργάζεστε ....


      Διαγραφή
  70. Καλησπέρα σας!
    Έχω το εξής ερώτημα: ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω ιδιαίτερα με μαθητές που διαμένουν στο εξωτερικό. Πώς λειτουργεί το εργόσημο στην περίπτωση αυτή; Και αν δεν λειτουργεί το εργόσημο ποια λύση υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Δυστυχώς δεν λειτουργεί στην περίπτωση αυτή....
      Δεν ξέρω να υπάρχει κάποια άλλη λύση πλην της έναρξης εργασιών στην εφορεία....

      Διαγραφή
  71. Καλημέρα σας! Από τον όγδοο του 2012 έως τον 8 του 2013 έχω 189 ένσημα και από τον όγδοο του 2013 έως τον ογδοο του 2014 91 . Δικαιούμαι ταμείο ανεργίας? Επίσης έχω κάποια εργόσημα αν τα θεωρήσω υπολογίζονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλησπέρα. Αλλοδαπή εργάζεται περιστασιακά ως συνοδός σε άτομα με αναπηρία πάνω από 80/% χωρίς εργόσημα.
    Στις 9/9/2014 λήγει η άδεια παραμονής της και πρέπει να την ανανεώσει. Μέχρι τώρα είναι εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
    Ένας από τους περιστασιακούς εργοδότες προτίθεται να της αγοράσει εργόσημα.
    Εάν ξεκινήσει από τον Αύγουστο από ότι κατάλαβα μπορεί να λάβει το πολύ μέχρι 25 εργόσημα.
    Από την αρμόδια υπηρεσία για την ανανέωση της άδειας παραμονής την ενημέρωσαν ότι απαραίτητο δικαιολογητικό για την ανανέωση είναι το βιβλιάριο ασθενείας. Για την έκδοση αυτού απαιτούνται 50 ένσημα?
    Δεδομένου ότι δεν τα συμπληρώνει όπως και να έχει μέχρι τις 9/9/2014, τι μας συμβουλεύεται να κάνουμε?
    Μπορεί να λάβει βιβλιάριο ασθενείας με κάποιον άλλο τρόπο? πχ με ιδιωτική ασφάλιση?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα δυστυχώς σας απαντώ καθυστερημένα, αλλά και άμεσα να σας απαντούσα δεν θα μπορούσα να σας βοηθήσω.
      Δυστυχώς η κυρία αργά άρχισε να ψάχνει ένσημα.
      Και τον Αύγουστο να συμπληρώνατε τα 50 ένσημα βιβλιάριο ασθενείας θα θεωρούσε τον Δεκέμβριο.
      Τέλος δεν νομίζω ότι έχετε θέμα μόνο με το βιβλιάριο ασθενείας αλλά και με την συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων στην διετία προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια παραμονής της..

      Διαγραφή
  73. καλημέρα, έκπληκτη απο τη συνέπεια απαντήσεων,συγχαρητήρια.

    καταρχάς
    απασχολώ αλλοδαπή κυρία για τη φροντίδα της μητέρας μου η οποία θέλει να πάει διακοπές στη χώρα καταγωγής της συνεχιζω το εργόσημο κανονικά λες και συνεχίζει να εργάζεται;διαφορετικά θεωρείται λύση συνεργασίας;
    και έστω πως θέλω να λύσω τη συνεργασία απλώς σταματώ τα εργόσημα;

    επιπλέον σε ενα αναρτημένο έγγραφο, δε γνωρίζω σχετική ισχύ, αναγράφει πως εντός 8 ημερών έπρεπε να ενημερώσω ΣΕΠΕκαι ΟΑΕΔ καθώς και κάθε 15 Σεπτ-15 Νοεμ.να ενημερώνω με σχετικές πινακίδες,,,αφορά και εμάς αυτό που απασχολούμε άτομα κατ'οίκον;

    τέλος η κυρία αυτή με πόσες ημέρες ασφάλισης εν τέλει μπορεί να έχει βιβλιάριο ασθενείας ώστε να συνταγογραφεί φάρμακα;

    ευχαριστω πολύ....

    μέρες προσπαθω να επικοινωνήσω με το ΙΚΑ ευελπιστώ σε σας...
    καλη συνεχεια στο εργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας έχω απαντήσει στο άλλο ερώτημά σας εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2012/02/blog-post_24.html?showComment=1409126752435#c5558509846737693789

      Διαγραφή
  74. Καλησπερα σας, συγχωρεστε με για την μαλλον ανοητη απορια, ηθελα να ρωτησω για να ανοιξω βιβλιαριο στο ικα (εφοσον φτανουν τα ενσημα που εχω) απλα παω στο ικα με ολα τα αντιγραφα απο τα εργοσημα που εχω και αυτα προσλαμβανονται σαν ενσημα ή υπαρχει καποια αλλη διαδικασια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Πάτε όντως στο ΙΚΑ με αυτά που περιγράφετε και επιπλέον θα χρειαστείτε:
      Μια πρόσφατη φωτογραφία ταυτότητας
      Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
      Στοιχεία που αποδεικνύουν τη διεύθυνση κατοικίας του (Λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας)

      Βεβαίωση διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο.

      Εάν είναι πολίτης χώρας εκτός Ε.Ε. να προσκομίσει επιπλέον την άδεια παραμονής του στη χώρα μας.

      Διαγραφή
  75. Γεια σας εργάζομαι ως συμβασιούχος στο δημόσιο με Σ.Ο.Χ ΕΡΓΑΤΗΣ ΥΕ , ο προϊστάμενος μου επιβάλει να κάνω δουλειές ( όπως πχ μεταφορές με το αυτοκίνητο μου χωρίς να μου δίνει έξοδα για φθορές , βενζίνη κλπ )
    Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως Κάθε αυθαίρετη μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας του εργαζόμενου η οποία είναι βλαπτική για τον εργαζόμενο , θεωρείται ως καταγγελία της συμβάσεως εργασίας.
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω να σας απαντήσω. δείτε το με κάποιον δικηγόρο ειδικό σε εργατικά....

      Διαγραφή
  76. Γεια σας εργάζομαι ως συμβασιούχος 3 χρόνια, μετά από κάποια κόντρα που είχα με τον προϊστάμενο με εκβιάζει να παραιτηθώ, αν παραιτηθώ μπορεί να μου κάνει κάποιος πρόσληψη για μια ημέρα ώστε να πάρω την απόλυση και να πάρω το ταμείο ανεργίας

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Εννοείτε ότι μπορεί, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση να θεωρηθεί ως εικονική η όλη διαδικασία και να έχετε πρόβλημα και οι δύο. Αφού είστε συμβασιούχος όπως λέτε γιατί δεν κάνετε απλά το έντυπο της λήξης της σύμβασης ;

      Διαγραφή
  77. Γειά σας,
    θέλω να μου λύσετε καποιες απορίες.
    Εργάζομαι σε προώθηση προιόντων σε καταστήματα και ασφαλίζομαι με εργόσημο. Η πληρωμή μου γίνεται ανάλογα με τις μέρες που έχω δουλέψει, σε τραπεζικό λογαριαμό. Άκουσα οτι μπορούμε να πάμε κάπου και να εισπράξουμε το εργόσημο που νομίζω είναι 5 ευρώ περίπου το ενα. Ισχύει αυτο? Και επίσης κάποιος συνάδελφος μου είπε οτι απο κάθε μεροκάματο,η εταιρία μας κρατάει 1 ευρώ και μας τα δίνει μαζεμένα χριστούγεννα πάσχα κτλ. Αλλά ποτέ δέν έχω πάρει παραπάνω λεφτά. Γι'αυτό πρέπει να απευθυνθώ στην εταιρία?
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν θέλετε μπορείτε να πείτε στην εταιρία σας να μην δηλώνει τραπεζικό λογαριασμό στο εργόσημο και να σας το δίνει ώστε να το πληρώνεστε εσείς πηγαίνοντας στην τράπεζα. Βέβαια δεν καταλαβαίνω τι όφελος θα έχετε από αυτό δεδομένου ότι θα πάρετε τα ίδια χρήματα. Για το δεύτερο πρέπει όντως να απευθυνθείτε στην εταιρία σας...

      Διαγραφή
  78. Καλημερα σας, η γυναικα μου ,που την εχω ασφαλισμενα σε εμενα (ΕΟΠΠΥ), εργαστηκε σε εταιρια με μερικη απασχοληση με εργοσημο. Το συνολικο υψος των αποδοχων με εργοσημο ηταν 900 μεικτα, κατι που πρεπει να σημαινει 19 ενσημα.ΘΑ μπορω να την ασφαλισω ξανα σε εμενα ή θα θεωρειται ανασφαλιστη πλεον αφου δεν εχει 50 ενσημα;
    Αν γεννησει τι γινεται, δικαιουται κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Με τα ένσημα που μου γράφετε δεν νομίζω ότι θα δικαιούται τίποτα ..... Για την χορήγηση των Επιδομάτων μητρότητας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του Α.Ν. 1846/1951, όπως τροποποιήθηκαν και
      ισχύουν σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίηση διακοσίων (200) ημερών ασφάλισης τα δύο (2) προηγούμενα έτη πριν την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού.

      Για την ασφάλιση θα έλεγα να το δείτε με το ΙΚΑ της περιοχής σας , αν και πιστεύω ότι αν είναι άνεργη πλέον δεν θα έχετε πρόβλημα να την ασφαλίζετε εσείς ως προστατευόμενο μέλος.

      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  79. θέλω να προσλάβω οικιακή βοηθό για να φροντίζει τον πατερα μου που είναι ηλικιωμένος. Με δεδομένο ότι η ενδιαφερόμενη έχει καλύψει τις ανάγκες της σε ένσημα ποιο είναι το χαμηλότερο εργόσημο που μπορώ να δηλώσω για να είμαι τυπικά καλυμμένος ως προς την εργασία της ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Το νόμιμο είναι να δηλώσετε όσα ακριβώς την πληρώνετε .... Δεν υπάρχει τυπικά καλυμμένος .... αν σας κάνει καταγγελία δεν υπάρχει το τυπικά αλλά το πραγματικά!

      Διαγραφή
  80. Καλησπέρα, είμαι εργάτρια γης τα τελευταία 3 χρόνια, δουλεύω συνήθως 6 μήνες τον χρόνο και αμοίβομαι με εργόσημα. Θέλω να βγάλω κάρτα ανεργίας για τους μήνες που δεν δουλεύω και ουσιαστικά κάθομαι, αλλά η υπάλληλος από τον οαεδ επιμένει πως δεν δικαιούμαι να έχω κάρτα ανεργίας διότι έχω ασφάλεια ογά. Γίνεται να μην δικαιούμαι να φαίνομαι επίσημα άνεργη; Και για πιο λόγο; Αφού είμαι εποχική εργάτρια.. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μ' ενημερώσετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν ξέρω να σας απαντήσω .... Ρωτήστε την υπάλληλο να σας πει σε ποιον νόμο το στηρίζει αυτό που λέει ....

      Διαγραφή
  81. Θέλω να σταματήσω Οικιακή Βοηθό η οποία εργάζεται σαν Οικόσιτη απο το 2009 και την πληρώνω με εργόσημο 25 ημερών,
    πέρα απο το εργόσημο του τρέχοντος μηνός που θα καταβάλλω,
    υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης ή καταβολής αναλογίας Δώρου:
    Δικαιούται να μπει στο ταμείο Ανεργίας στον ΟΑΕΔ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δείτε το θέμα σας με την επιθεώρηση εργασίας σε σχέση με την αποζημίωση και την αναλογία δώρου Πάσχα και επ. αδείας.Τέλος , δεν δικαιούται να μπει στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ

      Διαγραφή
  82. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ 1-2 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΟΣΗΜΟ Νο **** . ΠΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ EΡΓΟΣΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; (H AMOIBH KYMAINETAI ANAΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ SITE ΟΠΩΣ ΤΟ ATLAS ΠΟΥ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΗΜΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Δεν υπάρχει κάποιο site προς το παρόν για να μπορείτε να δείτε τα εργόσημα. Μπορείτε όμως από το ποσό που πληρώνεστε να βρείτε την αξία προ κρατήσεων του εργοσήμου. Για να βρείτε την αξία αυτή θα διαιρέσετε το καθαρό ποσό με το 0,75. Παράδειγμα έστω μήνας με καθαρές αποδοχές 562,50€ οι μικτές αποδοχές είναι 562,50/0,75= 750. Αφού πλέον ξέρετε τις μικτές αποδοχές μπορείτε να υπολογίσετε τα ένσημά σας πλέον.

      Διαγραφή
  83. Για να κάνω ανανέωση βιβλιαριου ΙΚΑ με εργοσιμο τι χρειάζεται να προσκομισω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. καλησπερα , ειμαι σε προγραμμα voucher και εργαστηκα για 3 ωρες παραλληλα με το προγραμμα και μου βαλανε εργοσημο. Θα χασω την ιδιοτητα του ανεργου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν θέλετε απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ, δεν ξέρω να σας απαντήσω.

      Διαγραφή
  85. καλησπέρα ήθελα να ρωτησω αν μπορω να αγορασω 120 ενσημα για να δικαιολογήσω την πρακτική μου το καλοκαίρι και αν με συμφέρει να το κάνω αυτό; Eτσι ώστε να μην πάω σαν πρακτικαριος και να προσπαθήσω να βρω μια δουλειά με καλύτερη ανταμοιβή. Kαι που μπορώ να τα αγορασω τα ενσημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία για να το κάνεις αυτό. Οπότε ακολούθησε αν θέλεις να με ακούσεις την πεπατημένη .......
      Καλή Ανάσταση!!!!!

      Διαγραφή
  86. Καλησπέρα και χρόνια πολλά, θα ήθελα τη βοήθειά σας:
    Πρόκειται να προσλάβω μια κυρία για να προσέχει την υπερήλικη θεία μου. Θα βρίσκεται όλο το 24 ωρο μαζί της. Θα ήθελα να μου πείτε, πώς θα γίνει η πρόσληψη (έγγραφη σύμβαση και αναγγελία στην επιθεώρηση;). Η κυρία αυτή θα πληρώνεται από όσο γνωρίζω με εργόσημο. Πώς θα προμηθευτώ το σχετικό μπλοκ; Πόσο θα πληρώνω για το εργόσημο συνολικά το μήνα (υπάρχουν κατηγορίες) δεδομένου ότι θα την απασχολώ όλη την ημέρα και θέλω να παίρνει τα νόμιμα. Υπάρχει μια κυρία που θα κάνει τα ρεπό της οικιακής βοηθού, μία φορά τη βδομάδα, υπάρχει τρόπος να ασφαλιστεί και αυτή (περιστασιακά απασχολούμενη;). Πόσο θα στοιχίσει το εργόσημο της δεύτερης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν και έχω καθυστερήσει σας απαντώ, μήπως και καλύψουμε κάποιον με τις ίδιες απορίες.
      Δεν γίνετε καμία πρόσληψη ούτε γνωστοποίηση πουθενά.
      Το εργόσημο το καταβάλετε στην τράπεζα πριν την λήξη του μήνα απασχόλησης προκειμένου να προλάβει ο εργαζόμενος να το εξαργυρώσει στον ίδιο μήνα προκειμένου να του καταμετρηθούν τα ένσημα στον μήνα αυτό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό αμοιβής, είναι καθαρά θέμα συμφωνίας, για ότι ποσό έχουμε συμφωνήσει ότι θα καταβάλουμε εργόσημο αυτό πληρώνουμε και στην τράπεζα. Τέλος μπορείτε και την κυρία που θα απασχολείτε περιστασιακά να την ασφαλίσετε και αυτήν με εργόσημο.

      Διαγραφή
  87. Γεια σας! θα ηθελα να σας ρωτησω η μητερα μου δουλευε σε σπιτι φροντιζε μια γιαγια για 8 χρονια εσωκλειστη 24 ωρες, στην αρχη απο το 2007 μεχρι 2012 της εβαζε κανονικα ενσημα μετα απο το 2013 μεχρι 2015 αλλαξε και αρχησε να της βαζει εργοσημα ενσημα...και θελω να ρωτησω τωρα που πεθανε η γιαγια μπορει να μπει η μαμα μου στο ταμειο ανεργειας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      Κατά την άποψή μου, ασφαλισμένος με εργόσημο
      δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.
      Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμιά κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ μέσα στο ασφαλιστικό ποσοστό.

      Διαγραφή
  88. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για το αρθρο και τις απαντήσεις σας.

    Εργάζομαι ως "οικιακή βοηθός" σε σπίτι απο το έτος 1999.
    Η απασχόληση είναι καθημερινή (8ωρο +) , Δευτέρα εως Παρασκευή , σε μία μόνιμη βάση.
    Σαν οικιακή βοηθός οπως χαρακτηρίζομαι , ασχολούμαι με ολο το νοικοκυριό , απο καθάρισμα, πλύσιμο κλπ κλπ έως μαγείρεμα.

    Απο 1-1-2012 , ο εργοδότης έχει αλλάξει την διαδικασία "κανονικής ασφάλισης" με το εργόσημο.

    Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής :

    1) Ήταν "υποχρεωμένος" να προβεί στην συγκεκριμένη αλλαγή , δεδομένου οτι στην εγκύκλιο αναφέρονται όροι όπως : "περιστασιακή απασχόληση" & "τακτά ή μη χρονικά διαστήματα" ;

    Εργάζομαι πάνω απο 15 χρόνια συνεχόμενα σε καθημερινή βάση στον ιδιο εργοδοτη , ανήκω σε αυτη την κατηγορία ;

    2) Με την προηγούμενη ασφάλιση (πριν το 2102) , είχα 25 ένσημα το μήνα , τώρα έχω μόλις 16!

    Δεδομένου οτι η ηλικία μου (55 ετών) είναι σχετικά κοντά στην σύνταξη , ο αριθμός των ενσήμων έχει μεγάλη σημασία πλέον.

    Με τις ίδιες χρηματικές απολαβές , μπαίνουν λιγότερα ένσημα.

    Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να καλυφτεί η διαφορά των 9 ενσήμων ? (αύξηση μισθου-εισφορών ? αυτασφαλιση ? )


    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      1) Δεν είχε άλλη επιλογή ο εργοδότης, βάση του νόμου πρέπει να σας ασφαλίζει με εργόσημο.
      2) Ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση του μισθού. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε αυτασφάλιση για διάστημα μικρότερο του μήνα. Δείτε το όμως με το ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  89. Καθηγητρια αγγλικων κ εργοσημο. Επιτρεπεται; μπορω να διαφημισω τη δουλεια μου; μιλαμε για κατ'οικον διδασκαλια. Προτεινετε κατι αλλο για ασφαλιση κ νομιμοτητα; οχι Τεβε, ειναι απαγορευτικο το κοστος! Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν βλέπω τον λόγο να μην διαφημίσετε την εργασία σας, αφού μιλάτε για κατ' οίκον διδασκαλία. Άλλος τρόπος ασφάλισης δεν υπάρχει....

      Διαγραφή
  90. Kalispera ama dulevo sti anglia ke mou kolane ensima eki isxun edo sti ellada???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Καλό είναι να πάτε στο ΙΚΑ της περιοχής σας και να κάνετε το ερώτημα....

      Διαγραφή
  91. Καλησπέρα σας! Τέλειες αναλυτικές απαντήσεις και εξηγήσεις κάνετε! Καλή δουλειά και καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Καλησπερα σας!Απασχολουσα νταντα 4 χρονια εως ιουλιο 2016 και πληρωνοτανε με εργοσημο καθε μηνα εκτος 2 -3 μηνες που δεν δουλεψε. Τωρα που σταματησαμε πηγε στον οαεδ και μου ζηταει να υπογραψω καταγγελια συμβασης-απολυσης για να παρει επιδομα.Απο το ικα της περιοχης μου μου ειπανε οτι δεν εχω καμια υποχρεωση δωρα-επιδοματα-αποζημιωση και δεν μπορει να παρει επιδομα γιατι στο εργοσημο δεν υπαρχει εισφορα γιάυτο. Επισης ουδεποτε υπογραψαμε καποια συμβαση για να κανω καταγγελια. Ποια ειναι η γνωμη σας? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,
      Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών στο εργόσημο επιμερίζονται ανά κλάδο ασφάλισης, ως εξής:

      Κλάδος Κύριας Σύνταξης 14,45%,
      Κλάδος Ασθένειας σε είδος (ΕΟΠΥΥ) 4,65%,
      Κλάδος Ασθένειας & Μητρότητας σε χρήμα 0,86%,
      Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) 4,32%
      Κλάδος τ. Ο.Ε.Κ. (εισφορά εργαζόμενου) 0,72%

      Από ότι βλέπετε παραπάνω δεν υπάρχουν κρατήσεις υπερ ΟΑΕΔ ως εκ τούτου ο εργαζόμενος με εργόσημο δεν μπορεί να ενταχθεί και να πληρωθεί ταμείο ανεργίας αφού δεν είναι ασφαλισμένος για κάτι τέτοιο. Ορθά σας το είπαν στο ΙΚΑ της περιοχής σας....

      Διαγραφή
  93. Αν και η εγκύκλιος του ΙΚΑ όπως και οι τοποθετήσεις εξηγούν πολύ καλά πως λειτουργεί το εργόσημο ηθελα να ρωτήσω κάτι ως προς τα ιδιαίτερα μαθήματα.

    Πριν εμφανιστεί το εργόσημο έπρεπε κάποιος που είχε την άδεια διδασκαλίας για κατ'οίκον μαθήματα να κάνει έναρξη επαγγέλματος στον ΟΑΕΕ με τις γνωστές οικονομικές επιβαρύνσεις(ασφάλιστρα, τέλος επιτηδεύματος κλπ) και γραφειοκρατία(μαθητολογιο, βιβλια κλπ.)

    Τώρα αν κάποιος φυσικός που προφανώς πάλι έχει άδεια διδασκαλίας επιλέξει το εργόσημο, τότε αποφευγει όλα τα παραπάνω και ασχολείται μόνο με το ΙΚΑ(οπως περιγραφεται) φορολογούμενος ως μισθωτός κατα κάποιον τρόπο, σωστά?



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Ναι εφόσον κάνει τα μαθήματα κατ οίκον και όχι σε κάποιο χώρο φροντιστηρίου ή κάποιον χώρο που έχει διαμορφώσει ως τέτοιο και μαζεύει τους μαθητές του εκεί...

      Διαγραφή
  94. Καλησπέρα,

    συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε και τις αναλυτικές πληροφορίες που παρέχετε!Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: για ιδιαίτερα μαθήματα στο χώρο μου(οικία μου) και πληρώμη-ασφάλιση μέσω εργοσήμου επιτρέπεται η διαφήμιση? Και κάτι ακόμα!Αν υπάρχει ασφάλιση ΙΚΑ από άλλου είδους εργασία, επιτρέπεται η εδκοση εργοσήμου ή δεν επιρεάζει σε κάτι? Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, κατ αρχάς δεν μπορείτε να κάνετε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι σας αλλά πρέπει να γίνονται στο σπίτι του εργοδότη ώστε να είστε ασφαλισμένος με εργόσημο. Η διαφήμιση δεν έχει λόγω να μην επιτρέπεται , αρκεί τα μαθήματα να γίνονται ατο σπίτι του εργοδότη. Δεν σας απαγορεύει κάποιος να είστε μισθωτός και ταυτόχρονα ασφαλισμένος με εργόσημο.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!Άρα, όπως αντιλαμβάνομαι η περίπτωση του οικοδιδασαλείου(μαθήματα σε δική μου οικία και παράλληλα διαφήμιση) δεν μπορεί να γίνει με ασφάλιση μέσω εργοσήμου παρά μονο μέσω οαεε!Σωστά?

      Διαγραφή
    3. Ναι σωστά, αν διαβάσετε και την εγκύκλιο στην παρούσα ανάρτηση αναφέρει:
      Συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις των ανωτέρω διατάξεων υπάγονται υποχρεωτικά:
      Α) Το κατ΄ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την
      ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο,το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.......

      Στο Α) γίνετε αναφορά για το κατ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό.
      Κατά την άποψή μου το οικοδιδασκαλείο θέλει ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και έναρξη επιτηδεύματος . Το ότι δεν θέλει άδεια φροντιστηρίου αλλά οικοδιδασκαλείου δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι, παράνομα θα μπορούσατε να λειτουργείτε αλλά αν σας πιάσουν θα έχετε προβλήματα. Θα έλεγα αν έχετε αμφιβολίες να συμβουλευτείτε και τον λογιστή σας.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!

      Διαγραφή
  95. Καλησπέρα σας,
    Ειμαι μισθωτη υπάλληλος με ασφάλεια ΙΚΑ και θελω να συμμετάσχω σε μια ταινία που θέλει να με πληρώσει με εργοσημο.
    Θα έχω θεμα με την ασφάλεια μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή