Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ


Για το 2014 δείτε εδώ 

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος  του Υπουργού Εργασίας , σύμφωνα με την οποία μειώνονται και για το 2013 οι ημέρες ασφάλισης   που απαιτούνται για την θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας από 100 σε 50 για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-Ε.Τ.Α.Μ..

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:
Σας γνωρίζουμε ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας ή υποαπασχόλησης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και προκειμένου να μη μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, έχει ήδη καταρτιστεί και κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι:



α. στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1.3.2013 έως 28.2.2014, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη  συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι 
ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

β. στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α΄273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2014.

γ. στους εργαζόμενους της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε», καθώς και τα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1.3.2013 έως 28.2.2014, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας δεδομένου ότι μετά την 28η 02.2013 λήγει η ασφαλιστική ικανότητα των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν:

i. στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων σας για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

ii. στην παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος έως 28.02.2014, των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α΄ 273) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και 

iii. στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος στους εργαζόμενους της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε», χωρίς την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.


Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο με Αρ.πρ. Φ40021/οικ.6307/279/4-3-2013 εδώ 

188 σχόλια:

  1. Είμαι 40 ετών άνεργη από το 2010 και ήμουνα ασφαλισμένη στο Ικα μέχρι τον Μάρτιο του 2012, μπορώ να ασφαλιστώ στο Ικα σαν μακροχρόνια άνεργη εφόσον δεν έχω τα 50 ένσημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο με τις διατάξεις για ανέργους άνω των 29 ετών διαβάστε σχετικά στο Link για να δείτε αν πληρείται τα κριτήρια http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας..Ήμουν άνεργη για 2 χρόνια περίπου με κάρτα ανεργίας..Προσελήφθη στις 11-3-13 ενώ η θεώρηση του βιβλιαρίου μου έληξε στις 28-2-13. Δικαιούμαι ή όχι?Πρέπει να περιμένω 2 μήνες? Ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Αφού δεν ήσασταν επιδοτούμενη άνεργη δεν υπάρχει διαδικασία για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας εκτός αν λόγω ηλικίας ( δεν την γράφετε ) μπορείτε να κάνετε χρήση τις διατάξεις για ανέργους άνω των 29 ετών διαβάστε σχετικά στο Link για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html
      Αν όχι πρέπει να περάσουν τρεις μήνες μετά τον μήνα που θα συμπληρώσετε 50 ένσημα δυστυχώς... Αν κάθε μήνα έχετε 25 ένσημα 10-5-13 θα έχετε συμπληρώσει 50 ένσημα οπότε μετά από την 11-8-2013 μπορείτε να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας .

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα, είμαι 24 χρονών δεν έχω βγάλει ξανά προσωπικό βιβλιάριο ασθενείας και έχω 42 ένσημα το 2012 και 43 μέχρι σήμερα το 2013. μπορώ να βγάλω με αυτά πρώτη φορά βιβλιάριο; και αν ναι που θα πάω και τι χρειάζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.

      Θα πάτε στο μητρώο του ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας

      Αμεσα ασφ/νοι

      Μία φωτογραφία ταυτότητας
      Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο (Διαβατήριο κλπ).
      Εγγραφο που να αποδεικνύει με ασφάλεια την διεύθυνση κατοικίας του ασφ/νου (Λογαριασμος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας κλπ).
      Βεβαίωση διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα. Πως υπολογίζονται ημέρες ασφάλησης με εργόσημα 2013; ΄Εχει αλλάξει τρόπος; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης.Επειδή όμως μόλις τώρα ενημερώθηκα για νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ για το θέμα , και επειδή έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις από αυτά που είχα κατά νου ερμηνεύοντας ο ίδιος τον νόμο , θα κάνετε υπομονή μέχρι την Δευτέρα το αργότερο που θα έχω δημοσιεύσει ανάρτηση με τα νέα δεδομένα.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
    2. Διαβάστε εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html .Είναι όλα αναλυτικά στην εγκύκλιο ,αν παρόλα αυτά έχετε κάπου θέμα το ξανασυζητάμε.

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας, πήγα σήμερα στο ΙΚΑ για να εκδώσω βιβλιάριο υγείας αλλα επειδή έχω 43 ένσημα οριστικοποιημένα συν άλλα 8 (απο τον Μάιο) τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη δεν μου το έκδωσαν. Μήπως γνωρίζεται πότε θα γίνει η οριστικοποίηση των ενσήμων του Μαϊου? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δυστυχώς δεν το γνωρίζω, είναι θέμα καθαρά του ΙΚΑ....

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα σας,πριν απο καποιες μερες επιασα εργασια σε ενα εργολαβο μετα απο αρκετο καιρο.Με ρωτησε αν θελω ενσυμα η οχι,-αν οχι θα μου δινει καποια χρηματα παραπανω και αν θελω ενσυμα θα με εχει σαν εργατη αρα θα εχω και ασφαλιση (πραγμα καλο).Επειδη ομως θελω να βγαλω αδεια εξασκησεως επαγγελματος σαν ηλεκτροτεχνιτης του ειπα αν μπορει να με προσλαβει σαν ηλεκτ/τη και μασουσε τα λογια του.Μπορω εγω να πληρωνω τα ενσημα σε 1 ηλεκτροτεχνιτη για να παρω την αδεια?Επισης που μπορω να μαθω αν τα ενσυμα που κολλουσα τα προηγουμενα χρονια σαν τι με ειχαν?Ευχαριστω για τον χρονο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και από εμένα.
      Εργολάβος να σας κολλήσει ένσημα για ηλεκτροτεχνίτη .... το βλέπω λίγο χλωμό.Δεδομένου ότι έχουν πολλά ένσημα οικοδόμων που τους περισσεύουν και προσπαθούν να εξαντλήσουν αυτά.
      Για το θέμα του ηλεκτροτεχνίτη, αν βρείτε κάποιον ο οποίος απασχολεί προσωπικό και θέλει να σας κάνει την χάρη μπορείτε να το κάνετε , αλλά επειδή η συγκεκριμένη ασφάλιση θα είναι εικονική έχει και το ρίσκο της....
      Τέλος για τα ένσημά σας μπορείτε να ενημερωθείτε από το ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  7. Καλημερα , θέλω να ρωτήσω για την μητέρα μου 57 ετών, εργαζόταν απο το Μαιο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2012. τους 2-3 τελευταιους μηνες ηταν με την μεθοδο με τα εργοσημα. εχει γύρω στα 125 ενσημα δηλαδη για το 2012, δεν μπορει να ανανεώσει το βιβλιάριο;; απο τότε ξαναδουέψε φέτος από το φεβρουάριο μέχρι τον Ιουλιο. στο βιβλιάριο ασφάλιζε εμένα κ την αδερφή μου αφου είμαστε ακόμα φοιτήτριες. Εχει 4 παιδιά και είναι και χηρα. δ είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να ανανεώσει;τα εργόσημα δεν είναι ένσημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Έχει πάει να θεωρήσει και τις το αρνούνται ?
      Αν δούλευε εκτός εργοσήμου μέχρι τον Μάιο του 2012 πόσα ένσημα έχει το πεντάμηνο;
      Το 2013 πείτε μου αναλυτικά πόσα ένσημα έχει ανά μήνα με εργόσημο...

      Διαγραφή
    2. Η μητέρα σας μπορεί να θεωρήσει και με τα 75 ένσημα του 2012. Εκτυπώστε την παραπάνω εγκύκλιο που είναι στην ανάρτηση και ξαναπάντε στο ΙΚΑ.
      Θα χρησιμοποιήσετε την πρώτη παράγραφο που λέει
      "α. στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1.3.2013 έως 28.2.2014, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι
      ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου."
      Εσείς έχετε 75 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο και η εγκύκλιος ζητάει 50 οπότε δεν θα έχετε θέμα...
      Βέβαια αν έχει φέτος συμπληρώσει μέχρι 30-04-2013 τα 50 ένσημα μετά την 1η Αυγούστου μπορεί να θεωρήσει βιβλιάριο ασθενείας και με αυτά.
      Συμβουλή ....στο ΙΚΑ μην κάνετε καμία αναφορά για τα εργόσημα του 2012.

      Καλημέρα

      Διαγραφή
  8. Η συζυγος λογω προβληματος υγειας π παιδιου περνει αδειε ανεφ απδοχων τα βιβλιαρια ληγουν τον 2/2014 πως ανανεωνει βιβλιαριο,επισης αν τελικα το σεπτεβρη 2013απολυθει δικαιουται ανανεωσει απο το ικα τον φεβρουαριο.ευχαριστω.theodore1925@gmai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Τα ένσημά της είναι εργόσημα;
      Πόσα ένσημα έχει στο έτος μέχρι την άδεια άνευ αποδοχών;

      Διαγραφή
    2. Περα απο το βιβλιαριο υγειας με προβλημα ανανεωσης,το αλλο θεμα μου ειναι οτι στα εξοδα νοσηλειας εξωτερικου τα οποια καλυπτει το ικα κατα 95% η αναλογια του 5%που μου αναλογει ειναι δυσβαχτατο και ψαχνω τροπο απαλλαγηςεχω απευθυνθει σε υπουργειο αλλα ολοι σφυριζουν αδιαφορα ψαχνω ακρη να βγαλω και ευελπιστω να με βοηθησετε με τα γραφειοκρατικα

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα ,
      Δυστυχώς δεν είμαι γνώστης των διαδικασιών με τις οποίες έχετε πρόβλημα, ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας βοηθήσω δεδομένου ότι δεν το γνωρίζω καθόλου το αντικείμενο.
      Θα έλεγα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το θέμα σας.
      Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω...
      Καλή δύναμη και κουράγιο.

      Διαγραφή
  9. Καλημερα μετα τον γεναρη του 12 λογω γεννας εχει παρει οτι δικαιουται απο ικα και οαεδ,οι αδειες ανευ αποδοχων ξεκινησαν τον Νοεμβρη του 12 και συνεχιζονται μεχρι και τωρα λογω νοσηλειας στο εξωτερικου του μικρου μας.Στην εταιρια εχει 5χρονια προυπηρεσια με ενσημα ικα πληρους.Εκανα προταση στο λογιστη της εταιριας να πληρωσω ενσημα αλλα παροτι γνωστης της καταστασης αρνηθηκε[email protected]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Χωρίς ένσημα το 2013 δεν θα μπορέσει να ανανεώσει βιβλιάριο υγείας για το 2014.
      Αν τυχών απολυθεί τον Σεπτέμβριο , και επιδοτηθεί με πάνω από 100 ημέρες (τόσες ήταν για το 2013) από τον οαεδ τότε θα μπορέσει να θεωρήσει. Οπότε δύσκολο το βλέπω και αυτό ...
      Εσείς τι ασφάλιση έχετε δεν μπορείτε να τους έχετε ως προστατευόμενα μέλη στο δικό σας βιβλιάριο;

      Διαγραφή
    2. Ok ευχαριστω.Νατ εχω φιλε αλλα το Ικα ειναι εξυπερετικο πολυ με τα εξοδα νοσηλειας εξωτερικου.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα 1) τα 50 ένσημα που χρειάζονται για το βιβλιάριο πρέπει να είναι συνεχόμενα? δηλ. εάν κάποιος αλλάξει εργοδότη αλλά υπάρχει διακοπή πχ 10 ενσημα τον Απρίλιο και τα υπόλοιπα αρχές Ιουνίου? και 2) γίνεται κάποιος να αγοράσει ένσημα για τον εαυτό του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Όχι δεν πρέπει να είναι συνεχόμενα.Για να θεωρήσετε βιβλιάριο πρέπει να περιμένετε 3μήνες αφού συμπληρώσετε τα 50 ένσημα προκειμένου να θεωρήσετε. Έτσι αν συμπληρώσατε τα 50 ένσημα μέχρι 30/6 τότε μπορείτε να θεωρήσετε μετά τις 30-09-2013.
      Τέλος μπορεί κάποιος να αγοράσει ένσημα για τον εαυτό του , η διαδικασία ονομάζετε αυτασφάλιση. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να πάρετε από το τμήμα αυτασφάλισης του ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση, να είστε καλά!

      Διαγραφή
  11. Γεια χαρα. Να ρωτήσω κάτι. Εγω ενω είχα 50 ένσημα το 2012 όταν ανανέωσα το βιβλιάριο το φλεβάρη μου ανανεωσαν μεχρι τον οκτωβριο λογο οαεδ. ενω απο οτι βλεπω τωρα οτι ειχα δικαιωμα για ολο το χρονο ασφαλιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Θα σας ανανεώσουν και για το επόμενο διάστημα έως 28-02-2014,πρέπει να πάτε ξανά στο ΙΚΑ για το επόμενο διάστημα.

      Διαγραφή
  12. καλημέρα,
    Προσλήφθηκα στις 4 απριλίου 2013 σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 5μηνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Ήθελα να ρωτήσω από ποια ημερομηνία και μετά θα μπορω να πάω για ανανέωση του βιβλιαρίου μου;

    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Θα υπολογίσετε τρεις ημερολογιακούς μήνες μετά που θα συμπληρώσετε τα 50 ένσημα. Δηλαδή αν συμπληρώσατε τον Ιούνιο 50 ένσημα τότε θα πάτε μετά την 1η Οκτωβρίου

      Διαγραφή
  13. Γεια σας,
    αρχισα να δουλευω για πρωτη φορα εδω και ενα μηνα 6ωρο.Εβγαλα ΑΜΙΚΑ τωρα.Ποτε μπορω να βγαλω βιβλιαριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες μετά από τον μήνα που θα συμπληρωθούν τα 50 ένσημα.
      Δηλαδή αν συμπληρωθούν τα ένσημα έως 31 Αυγούστου
      μπορείτε να πάτε στο ΙΚΑ μετά την 1η Δεκεμβρίου.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

      Διαγραφή
  14. Όσο αναφορά το δικό μου ερώτημα το έλυσα αστο ικα κ ανανεωσα. οσο για τον τελευταιο φιλο που ρωταει πρεπει να δουλευεις 2 μηνες για να εχεις βιβλιαριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Δεν σας απάντησα γιατί ήμουν διακοπές αφού λύθηκε το θέμα σας όλα καλά.
      Δεν φτάνουν όμως οι δύο μήνες που απαντήσατε στον φίλο πρέπει να περάσουν και τρεις μήνες μετά τον μήνα συμπλήρωσης των 50 ενσήμων....

      Διαγραφή
  15. Και εγω φιλε μου το ιδιο ηξερα οτι μετα απο δυο μηνες μπορεις να βγαλεις βιβλιαριο αλλα στο ΙΚΑ που εβγαλα τον ΑΜΙΚΑ μου ειπε ο υπαλληλος εκει οτι κατα τον Δεκεμβρη θα εχω βιβλιαριο.Επειδη βιαζομουν να φυγω γιατι δουλευα δεν ξαναρωτησα να μαθω λεπτομερειες.Μηπως επειδη δεν ξαναειχα ποτε βιβλιαριο ΙΚΑ χρειαζονται παραπανω μηνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Όταν τα ένσημα είναι του 2013 η θεώρηση γίνετε με τις διατάξεις περί 15μήνου, στις οποίες δεν μετράνε τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών.Έτσι πρέπει να περάσουν τρεις ημερολογιακοί μήνες από τότε που θα συμπληρώσει κανείς τα 50 ένσημα.Δηλαδή αν συμπληρωθούν τα 50 ένσημα έως 31 Αυγούστου μπορείτε να πάτε στο ΙΚΑ μετά την 1η Δεκεμβρίου.

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
    ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ.ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ(ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ) ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.ΤΟ 2013 ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΑ ΤΟ 2012.ΕΜΜΕΣΩΣ ΑΣΦΑΛΙΖΩ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ(ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΗ) ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (άρθρο 5 παρ. 4 του Ν.2768/99 ΦΕΚ 273/8-12-1999 τ.Α)ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΧΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ,ΔΙΟΤΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΗΔΗ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 2014 ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ Η ΙΔΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ,ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΜΩΣ ΑΝ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.
    ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ. ΕΙΜΑΙ 39 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ 36 ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΗΛΙΚΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Προς το παρόν,έτσι όπως τα περιγράφετε δεν έχετε ανανεώσει βιβλιάριο υγείας με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2768/99.Πρώτη φορά λογικά θα τις επικαλεστείτε για την θεώρηση του 2014. Δεν νομίζω ότι θα έχετε κανένα πρόβλημα αν πληρείτε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος.Διαβάστε το άρθρο - μελέτη σχετικά με αυτό http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html που γίνετε αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων. Τέλος αν η σύζυγος σας πάρει την σύνταξη αναπηρίας θα έχει δικό της βιβλιάριο ασθενείας για όσο χρονικό διάστημα θα είναι συνταξιούχος.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα
    Είμαι έγκυος στον 6 μηνά , πέρυσι δούλεψα 5 μήνες και έχω 125 ένσημα
    Φέτος άρχισα δουλεία 7 Ιουλίου με ένσημα ημιαπασχόλησης.
    Πόσα ένσημα πρέπει να έχω συνολικά φέτος για να πάρω το επίδομα λοχείας και αν ξέρετε αν δικαιούμαι και κάποιο άλλο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Δεν είμαι ενήμερος για το θέμα σας , δείτε αν θέλετε απευθείας στη σελίδα του ΙΚΑ εδώ http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/money/home.cfm

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο αριθμός των 50 ενσήμων θα ισχύσει για την θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας του ΙΚΑ και κατά την νέα χρονιά (2014). Σας παρακαλώ, γνωστοποιήστε -εάν έχει εκδοθεί- κάποια σχετική διάταξη του ΙΚΑ.-Σας ευχαριστώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για το 2014, είναι αρκετά νωρίς.Μετά τον Φεβρουάριο του 2014 να περιμένετε κάποια ρύθμιση όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό με κάθε επιφύλαξη...
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω για την απαντηση....

      Διαγραφή
  20. Μήπως γνωρίζεται πότε θα γίνει η οριστικοποίηση των ενσήμων του Μαϊου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. KALISPERA!THA ITHELA NA RWTISW,O ANDRAS MOU ITAN ANERGOS KE TWRA ,APO TELOS MAIOU EPIASE DOULIA,POU THA TELIOSEI SE LIGES MERES.THA BOREI NA ANEOSEI TO VIVLIARIO IGIAS,POU IMASTE KE EMEIS MESA,EHOUME 2 PEDIA.O MEGALOS MAS GIOS EHEI AUTISMO,PERASAME KEPA.XEHASA NA PW OTI KE EGW EIMAI ANERGI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Αν μέχρι 31 Αυγούστου έχει συμπληρώσει 50 ένσημα
      μπορείτε μετά την 1η Δεκεμβρίου να θεωρήσετε βιβλιάριο.

      Διαγραφή
  22. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΩΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΗΛΟΣ,ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΗΝΕΣ.ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΜΗ ΕΓΚΥΡΑ.ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ;ΕΧΩ ΜΟΝΟ 34 ΕΝΣΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Όχι δεν μπορείτε να θεωρήσετε με 34 ένσημα. Χρειάζονται 50 ένσημα για να θεωρήσετε .
      Επιπλέον πρέπει να περάσουν τρεις ημερολογιακοί μήνες από τότε που θα συμπληρώσει κανείς τα 50 ένσημα.Δηλαδή αν συμπληρωθούν τα 50 ένσημα έως 31 Αυγούστου μπορείτε να πάτε στο ΙΚΑ μετά την 1η Δεκεμβρίου.

      Διαγραφή
  23. Για σας είμαι 28 χρόνον και έχω βρει μια δουλειά η οποια θα είναι 3 μέρες την εβδομάδα από 4 ώρες με αυτά τα δεδομένα σε πόσους μήνες θα έχω βιβλιάριο υγείας και αν θα βοηθούσε να δούλευα και άλλη μια μέρα επίσης δηλαδή 4 μέρες την εβδομάδα από 4 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Ο υπολογισμός των ενσήμων σε κάποιον ο οποίος εργάζεται με μειωμένο ωράριο εργασίας δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει στο "πόδι¨ ..... Δείτε την σελίδα 9 της σχετικής εγκυκλίου του ΙΚΑ εδώ και θα καταλάβετε http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G99_1_112_5-6-2012.pdf .
      Για να το ξεπεράσουμε και να σας βοηθήσω με το πρόβλημά σας σας βάζω την καλύτερη περίπτωση να είναι ένα ένσημο ανά ημέρα.
      Δηλαδή 12 ένσημα τον μήνα περίπου με τριήμερη απασχόληση. Με τα φετινά δεδομένα θα έπρεπε να έχετε 50 ένσημα χωρίς τα ένσημα των δύο τελευταίων μηνών, ώστε να μπορέσετε να θεωρήσετε. Άρα θα χρειαζόσασταν ένσημα τους μήνες Οκτώβριο 2013- Φεβρουάριο 2014 (60 ένσημα) για να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας μετά την 1η Μαίου 2014. Με τετραήμερη εργασία στο παράδειγμά μας, η θεώρηση του βιβλιαρίου δεν θα μπορούσε να γίνει πριν τις 1 Απριλίου 2014, δηλαδή θα κερδίζαμε έναν μήνα. Επειδή όμως τα 50 ένσημα είναι ειδική ρύθμιση για το 2013 όλος ο υπολογισμός μας στηρίζετε σε κάτι αβέβαιο δεδομένου ότι δεν ξέρουμε από τώρα αν θα ισχύσει κάτι αντίστοιχο και το 2014. Ο γενικός κανόνας για το 2014 είναι τα 100 ένσημα χωρίς να υπολογίζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες οπότε στην μία περίπτωση ( 3ήμερη εργασία) θα μπορέσετε να θεωρήσετε στην καλύτερη των περιπτώσεων μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και στην άλλη (4ήμερη εργασία) μετά την 1η Ιουλίου 2014.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  24. Ο άντρας μου απολύθηκε το Σεπτέμβριο του '12. Έχει 12 χρόνια ένσημα. Φέτος το 2013 δεν εργάσθηκε καθόλου ούτε ταμείο ανεργίας παίρνει, είμαστε στα δικαστήρια με τον εργοδότη. Τι θα κάνω για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την οικογένεια μου ? Πόσα ένσημα χρειάζονται για την οικογενειακή ασφάλιση ?...έχω και 2 ανήλικα παιδιά και η ίδια δεν εργάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Τα ένσημα ειδικά για το έτος 2013 είναι 50.
      Δεν ξέρω από πότε έχει ένσημα ο σύζυγός σας , ούτε την ηλικία του , δείτε μήπως μπορεί να ανανεώσει με τις διατάξεις για ανέργους άνω των 29 ετών διαβάστε σχετικά στο Link για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Ο άνδρας μου είναι 48 ετών και έχει ένσημα από το 2000 μέχρι τον Σεπτέμβρη 2012 χωρίς διακοπή ,τι μου λέτε να αγοράσει 50 ένσημα για το 2013 στον ΑΕΔ έχει γραφτεί ως άνεργος από τον Ιούλιο του 13. Δε ξέρω αν δικαιούμαστε από τον ΑΕΔ ασφάλεια από τον ΙΚΑ .
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα,
      Όχι δεν σας λέω να αγοράσει ένσημα....
      Αν είχε ένα χρόνο συνεχόμενο με κάρτα ανεργίας θα μπορούσε να θεωρήσει βιβλιάριο ασθενείας με τις διατάξεις για τους ανέργους από 29 έως 55 ετών.
      Το link http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html αφορά αυτήν την κατηγορία.

      Διαγραφή
  25. Kali sas mera, exw IKA mexri 20.02.2014, omws exw mono 55 ensima ws dekembrio tou 2013. Me auta ta liga ensima, tha me kalipsi to IKA gia to 2014 ?
    Efxarsitw poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Προς το παρόν τα 50 ένσημα αφορούν το 2013, δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν θα γίνει ίδια ρύθμιση για το 2014.

      Διαγραφή
  26. καλημερα σας, εχω ξεκινησει δουλεια απο 4 ιουλιου και ειμαι πρωτοδιοριζομενη. Πρεπει να προσκομησω στην περιφερεια το βιβλιαριο ικα εως 01 δεκεμβριου αλλιως ακυρωνεται η νομημοποιηση μου στην ελλαδα. Μπορω να παω να ανανεωσω το βιβλιαριο μου??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα ένσημα τους δύο πρώτους μήνες , Ιούλιο και Αύγουστο είναι συνολικά 50 τότε τον Δεκέμβριο θα μπορέσετε να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας.
      Αν όχι δηλαδή αν συμπληρώσετε τα πρώτα 50 ένσημα τον Σεπτέμβριο , τότε δεν θα προλάβετε φέτος να θεωρήσετε.

      Διαγραφή
  27. pos mporo na ananeoso to vivliario ygeias mou an den einai pliroena ta ensima mou apo ton ergodoti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν στέλνει ο εργοδότης την ΑΠΔ κανονικά δεν νομίζω να έχετε πρόβλημα. Αν δεν την στέλνει δυστυχώς μόνο με καταγγελία , βέβαια καλό είναι πρώτα να το συζητήσετε μαζί του... Μήπως σε συνεννόηση με τον λογιστή του κάνει καμία ρύθμιση...
      Τέλος καλά θα ήταν την άλλη φορά να μας γράφατε ελληνικά για να καταλαβαίνουν και οι άλλοι αναγνώστες....

      Διαγραφή
  28. καλημερα,ειμαι επιδοτουμενη ανεργη και η τελευταια παρουσια στον οαεδ για υπογραφη εναι απο 7 δελεβριου μεχρι 7 ιανουαριου.εαν δε παω για υπογραφη γιατι πρεπει σ αυτο το διαστημα να λειπω για σοβαρο θεμα,τι γινεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δείτε το με τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, αν είναι για σπουδαίο λόγο φαντάζομαι ότι κάποια φόρμουλα θα βρεθεί.

      Διαγραφή
  29. ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ (ΕΡΓΟΣΗΜΑ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΤΟ 2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το 2014 απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

      Διαγραφή
  30. EAN SYMPLIROSO 100 ENSHMA KATA THN PERIODO 4IOULIOU13 EWS 4NOEMBRH13 MPORW N ANANEOSO TO VIVLIARIO TO DEKEMVRI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλή σας μέρα. Είχα ένα κατάστημα για 2 χρόνια το οποίο έκλεισα με διακοπή στην εφορία στις 10/9/2013. Δέν έχω κάνει διακοπή όμως στον ΟΑΕΕ διότι έχω χρέος, με αποτέλεσμα τώρα να είμαι ανασφάλιστη. Έχω βγάλει κάτρα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ το ίδιο και ο σύζηγός μου και είμαι και στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Θα μπορούσα εγώ ή ο άντρας μου να αγοράσουμε τα ένσημα και να ασφαλίσουμε ο ένας τον άλλο ανανεώνοντας ένα από τα δύο βιβλιάρια ασθενείας του ΙΚΑ?Αν ναι τότε πόσα ένσημα χρειάζονται, πόσο στοιχήζουν και από πότε θα ισχύει η ασφάλιση για να μου καλύψει την γέννα που είναι το Μάρτιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Είμαι 37 ετών και ο σύζηγός μου 36

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Δυστυχώς δεν προλαβαίνετε είναι αρκετά μικρό το διάστημα.Επιπλέον δεν υπάρχει διαδικασία να αγοράσετε νομίμως ένσημα, οπότε από μόνο του αυτό έχει μεγάλο ρίσκο και δεν θα το συνιστούσα.....

      Διαγραφή
  33. Γεια σας,
    θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έχω 88 ένσημα το διάστημα 01.2013-04.2013, και τους τελευταίους μήνες του 2012 είχα από 22 ένσημα τον μήνα. Με αυτό τον αριθμό ενσήμων θα μπορέσω να ανανεώσω το βιβλιάριό μου τον 02.2014 σύμφωνα με το 15μηνο?
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Ναι θα μπορέσετε αν πάτε τον Φεβρουάριο του 2014, μην το αφήσετε όμως για μετά γιατί δεν θα συνυπολογιστούν τα ένσημα του 2012.

      Διαγραφή
  34. καλησπερα ειμαι ανεργος ολο το 2013 και θελω να ασφαλισω το παιδι μου το καινουργιο ετος!ποσα ενσιμα χρειαζονται για να κανω νεα ασφαλιση στο ιΙΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΙΚΑ, προϋπόθεση για την έκδοση και την θεώρηση ατομικού βιβλιαρίου ασθενείας είναι 100 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο, ή 100 ένσημα το τελευταίο 15μηνο χωρίς να προσμετρούνται τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών.

      Διαγραφή
  35. καλησπέρα. ήμουν άνεργη απο το 2012.
    πρίν λίγες μέρες μου έγινε πρόσληψη με ημερομηνία 06/11/2013
    πεντάωρο.πότε θα μπορέσω να θεωρήσω ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο?
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν δεν γίνει πάλι κάποια ρύθμιση όπως τα προηγούμενα χρόνια ( 50 ένσημα), θα χρειαστείτε 100 ένσημα το τελευταίο 15μηνο χωρίς να προσμετρούνται τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών.Δηλαδή αν συμπληρώσετε τα 100 ένσημα τον Απρίλιο θα μπορέσετε να θεωρήσετε μετά την 1η Αυγούστου.

      Διαγραφή
  36. καλησπερα ! μπορει ο πρωην εργοδοτης μου να μου κολλησει εκπροθεσμα 50 ενσημα μεσα στο 2013 ετσι ωστε να συμπληρωσω τα 100 που χρειαζονται γιατην θεωρηση του βιβλιαριου μου το 2014? ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Διαβάζοντας και την επόμενη ερώτησή σας βλέπω ότι δεν έχετε σχέση με αυτόν τον εργοδότη από τον Φεβρουάριο.Είναι λίγο αργά γι αυτά που σκέφτεστε.....Τα πρόστιμα για να κάνει κάτι τέτοιο είναι τόσα όσα να σας πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση για 10 χρόνια. Δεν αξίζει τον κόπο.

      Διαγραφή
  37. συμπληρωνω το παραπανω ερωτημα μου,αν βαλουμε ενσημα για τον Νοεμβριο και το Δεκεμβρη του 2013 συν τα 50 που εχω απο τον Γεναρη-Φλεβαρη,θα μπορεσω να ανανεωσω τον Μαρτιο του 2014?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα είναι ήδη 12 του Νοέμβρη, ούτε αυτό το σενάριο σας βγαίνει γιατί δεν μπορείτε να κολλήσετε ολόκληρο τον μήνα.... Από την άλλη για εκπρόθεσμη καταχώρηση εργαζομένου σας έγραψα και ποιο πάνω δεν μπορεί να γίνει πλέον με το ύψος των προστίμων εκεί που έχει φτάσει.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  38. geia sas . apolythika stis 1-9-20012 kai mphka sto tameio anergias, diekopsa to tameio ton aprilio toy 2013 .anoiksa ena magazi me synetero - etaireia o.e - opoy eixa to 50% tis etaireias .stis 1-9 - 2013 metabibasa to meridio moy ston proin synetairo.twra eimai sto tebe anagkastika mexri na ginei diakoph sthn eforia,kai na stamathsw eimai sto tebe. mporw na thewrhsw to bibliario astheneias logoy to oti eimoyn sto tameio anergeias ? sygnwmh an sas koyrasa ,eyxaristw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Όχι όσο είστε γραμμένος στον ΟΑΕΕ μπορείτε μόνο βιβλιάριο ασθενείας του ΟΑΕΕ να θεωρήσετε.
      Αν έχετε πληρωμένες τις εισφορές του ΟΑΕΕ δικαιούστε βιβλιάριο ασθενείας από αυτόν.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  39. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
    Καταρχήν θα ήθελα να σας πω συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε

    Θα ήθελα να σας κανω και εγώ μια ερώτηση
    Είχα μια επιχηρηση μέχρι τον Αύγουστο του 2012 που έκανα διακοπή στην εφορεία και στον οαεε
    Το 2012 και το 2013 εγώ εργαζομε ως υπάλληλος το 2012 εχω 124 ένσημα και το 2013 110 ένσημα μέχρι τώρα.
    Πήγα να βγάλω βιβλιάριο υγείας στο ΙΚΑ και μου ζήτησε τα τρία τελευταία εκκαθαριστικά τις εφορείας την διαγραφή από τον προηγούμενο ασφαλιστικο φορεα και 1 φωτογραφεία.
    Πήγα στον οαεε να πάρω τι διαγραφή και μου έδωσαν ένα έγγραφο και λέει ότι δεν μπορεί να μου χοριγιθη διαγραφή γιατί εχω οφιλες στον οαεε
    Τώρα τι μπορώ να κανω με αυτό το έγγραφο θα μου εκδωση βιβλιάριο το ΙΚΑ και θα μπορέσω να μπω και στο ταμείο ανεργίας.
    Ευχαριστώ πολύ Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση δεν ξέρω να σας βοηθήσω....

      Διαγραφή
  40. καλησπερα μπορω να θεωρησω το βιβλιαρειο του ικα που ληγει τον φεβρουαριο να παρω βεβαιωση απο τον οαεδ κ να το θεωρησω τωρα η ειναι νωρις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα σας!

    Είμαι άνεργη από το 2009, είμαι 29 ετών και στις 30/11 έληξε το 1ο εξάμηνο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ανέργους 29-55 ετών που δικαιούμαι. Δεν έχω πάει να ανανεώσω το βιβλιάριο, χρειάζεται; Διάβασα ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι 28/02/2014 στα βιβλιάρια ανέργων 29-55 ετών, ισχύει και για εμένα αυτό ή πρέπει να πάω να ανανεώσω το βιβλιάριο; Σας ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Ναι έχει δοθεί παράταση στους ανέργους 29 έως 55 ετών και έτσι η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος έχει παραταθεί έως τις 28
      Φεβρουαρίου 2014. Παρόλα αυτά η εγκύκλιος του ΙΚΑ λέει ", η χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας της κατηγορίας αυτής θα διενεργείται ανά εξάμηνο" άρα κατά την άποψή μου θα πρέπει να πάτε στο ΙΚΑ για να ανανεώσετε την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας σας.
      Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΙΚΑ εδώ http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_A11_41_19-3-2013.pdf

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Άρα αν είναι να πιάσω δουλειά μέσα στο Δεκέμβριο δε με συμφέρει να ανανεώσω το βιβλιάριο και να χαραμίσω το 6μηνο για 2-3 εβδομάδες, αφού με το που πιάσω δουλειά δε θα ισχύει το βιβλιάριο μου, σωστά; :)

      Διαγραφή
  42. καλησπερα
    πως μπορω να αγορασω 30 ενσημα γιατι εχω μονο 70 και για το 2014 χρειαζονται 100

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Τα ένσημα δεν αγοράζονται ..... έτσι όπως το εννοείτε ...
      Δεν μπορώ να σας βοηθήσω...

      Διαγραφή
  43. Γεια σας ειμαι οικοδομος το2012 ειχα 64 ενσημα και θεωρησα τα βιβλιαρια ασθενειας για το 2013 ατομικο και οικογενειακο.Το 2013 εχω 24 ενσημα και τον αυγουστο εσπασα το ποδι μου στη δουλεια [εργατικο ατυχημα] και απο τοτε ειμαι σε αδεια αναρωτικη θα μου θεωρησουν τα βιβλιαρια για το2014..Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής εργάζομαι από τις 30/7/13 μέχρι σήμερα έχω
    2 ένσημα τον 7/2013 οριστικοποιημένα
    22 ένσημα τον 8/2013 οριστικοποιημένα
    21 ένσημα τον 9/2013 οριστικοποιημένα
    23 ένσημα τον 10/2013 μη οριστικοποιημένα
    21 ένσημα τον 11/2013 μη οριστικοποιημένα
    σύνολο 45 οριστικοποιημένα και 44 μη οριστικοποιημένα
    Αν δεν κάνω λάθος για να θεωρήσω βιβλιάριο θέλω 50 οριστικοποιημένα? πότε θα οριστικοποιηθούν και του Οκτωβρίου? από πότε δηλαδή μπορώ να θεωρήσω βιβλιάριο γιατί είμαι ανασφάλιστη από 1/3/2013.
    Επίσης θέλω να ρωτήσω από πότε δικαιούμαι παροχές σε χρήμα? δηλαδή από πότε δικαιούμαι αναρρωτική άδεια?
    ευχαριστώ εκ των προτέρων, κάνετε καταπληκτική δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρεις μήνες μετά τον μήνα της συμπλήρωσης των 50 ενσήμων μπορείτε να θεωρήσετε βιβλιάριο

      Διαγραφή
  45. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ,
      Μέσα στο 2013 50 ένσημα χωρίς τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών

      Διαγραφή
  46. Καλημερα σας τι σημαινει στο χαρτι των ενσημων μου το ΗΜΕΡ.ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ Π.Χ 40,27

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Είναι ποσό ή ποσοστό;
      Καλύτερα ρωτήστε αυτόν που σας το έδωσε...

      Διαγραφή
  47. αγαπητε μου χαρας το κουραγιο σου μπταβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. καλημερα.ειμαι 23 ετων,ημουν ασφαλισμενος στους γονεις μου αλλα ελειξε και δεν μπορεσα να ανανεωσω γιατι δεν ειμαι πλεον φοιτητης.εχω πιασει δουλεια απο 1 οκτωβριου και χτυπησα στο τελος του μηνα αλλα λογω ελειψης βιβλιαριου δεν πηρα αναρωτικη αδεια,αλλα αδεια ανευ αποδοχων στην οποια βρισκομαι μεχρι και σημερα.το 2013 εχω 37 ενσημα με τα τελευταια να κοληθηκαν τωρα.μπορω να βγαλω βιβλιαριο υγειας τωρα με καποιο τροπο η πρεπει να περιμενω να ξαναξεκινησω δουλεια και να περασουν 4 μηνες συνεχομενων ενσιμων??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΙΚΑ, προϋπόθεση για την έκδοση και την θεώρηση ατομικού βιβλιαρίου ασθενείας είναι 100 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο, ή 100 ένσημα το τελευταίο 15μηνο χωρίς να προσμετρούνται τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών. Οπότε βιβλιάριο θα μπορέσετε να θεωρήσετε δυστυχώς αφού συμπληρώσετε τα 100 ένσημα ή αν και το 2014 γίνει ειδική ρύθμιση για 50 ένσημα.....
      Καλές γιορτές περαστικά!!!

      Διαγραφή
  49. Χαίρεται!
    Θέλω να βγάλω Ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας ενός έτους. Το βιβλιάριο όμως είναι θεωρημένο μέχρι τις 28-2-14 και πρέπει να φύγω πιο νωρίς. Χρειάζεται θεώρηση το βιβλιάριο για να βγάλω την ευρωπαϊκή κάρτα?
    Υ.Γ. Δούλευα για 2 χρόνια κ τώρα είμαι άνεργος από τα τέλη Οκτωβρίου. είμαι σε ταμείο ανεργίας.
    Ευχαριστώ. Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν το γνωρίζω καθόλου το θέμα σας , αλλά δεν νομίζω να μπορείτε να θεωρήσετε Ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας ενός έτους όταν το βιβλιάριό σας λήγει σε 2 μήνες...
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  50. Καλή σας μέρα,
    Τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι ως εισηγητής περιστασιακά μέσω των προγραμμάτων ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ. Έχω συμπληρώσει 192 διδακτικές ώρες. Δικαιούμαι ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας του ΙΚΑ για το 2014?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν οι ώρες σας συμπληρώνουν τα ένσημα που απαιτούνται θα μπορείτε να θεωρήσετε, δεν μου γράφετε όμως πόσα ένσημα αντιστοιχούν στις 192 διδακτικές σας ώρες..... Αν μπορείτε μάθετε πόσα ένσημα αντιστοιχούν στις ανωτέρω ώρες και μετά τα ξαναλέμε....
      Καλή Χρονιά!


      Διαγραφή
  51. kalispera exw vivliario ika apo tis 01/04/2013 ews tis 28/02/2014 dioti imoun se ena koinwfeles programma apo ton noemvri tou 2012 ews ton aprilio tou 2013 kai sinolo exw apo auto to programma 125 ensima apo to ianouario mexri ton aprilio tou 2013 exw 82 ensima kai apo to noemvrio tou 2012 ews ton dekemvrio 43 ensima meta ton aprilio tou 2013 den exw ensima tha mporesw na ananewsw to vivliario mou ?euxaristw ek twn proterwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Αφού έχετε 100 ένσημα μέσα στο τελευταίο δεκαπεντάμηνο θα μπορέσετε να θεωρήσετε και το 2014.

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα.Δεν έχω θεωρημένο βιβλιάριο υγείας. Μέχρι 31/10/13 κόλλησα 50 ένσημα.Μετά απόλυση.Θα μπορέσω τον Φεβρουάριο να ανανεώσω το βιβλιάριο? Θα μπορέσω με αυτό να κάνω εισαγωγή σε νοσοκομείο για επέμβαση ή θέλει ποιο πολλά ένσημα?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, προς το παρόν ισχύουν οι γενικές διατάξεις με 100 ένσημα ,είτε στον τελευταίο χρόνο , είτε στο τελευταίο δεκαπεντάμηνο. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο, δεν υπολογίζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες. .Οπότε δεν θα μπορέσετε ....
      Βέβαια τα τελευταία χρόνια γίνονται ειδικές ρυθμίσεις λόγω κρίσης και γίνετε η θεώρηση με 50 ένσημα, αλλά είναι νωρίς να το συζητάμε, γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα έχουμε νεώτερα..

      Διαγραφή
  53. Καλημέρα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε στο εξής: Παλαιότερα ήμουν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ για αρκετά χρόνια (+/- 15). Είχα βιβλιάριο υγείας αλλά δυστυχώς το έχω χάσει. Μετά από 3 χρόνια ανεργίας βρήκα (...επιτέλους) δουλειά όπου ασφαλίζομαι ως ημιαπασχολούμενη (μόνο στα χαρτιά φυσικά...). Με ασφάλισαν περίπου κατά τις 12/10/2013 και εξακολουθώ να είμαι ασφαλισμένη. Πότε θα μπορέσω να βγάλω Βιβλιάριο Υγείας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Προς το παρόν ισχύουν οι γενικές διατάξεις με 100 ένσημα ,είτε στον τελευταίο χρόνο , είτε στο τελευταίο δεκαπεντάμηνο. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο, δεν υπολογίζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες. Πρέπει να μάθετε από τον εργοδότη σας πόσα ένσημα σας κολλάει τον μήνα, και να κάνετε τους υπολογισμούς σας..... Μπορείτε εναλλακτικά να μάθετε από το ΙΚΑ πόσα ένσημα σας έχει κολλήσει, θα πάτε στο τμήμα μητρώου ασφαλισμένου με τον αριθμό μητρώου σας .

      Τα τελευταία χρόνια γίνονται ειδικές ρυθμίσεις λόγω κρίσης και γίνετε η θεώρηση με 50 ένσημα, αλλά είναι νωρίς να το συζητάμε, γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα έχουμε νεώτερα , οπότε μπορεί να θεωρήσετε και ποιο νωρίς .....

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας,θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση...Δουλεύω από 12/9 τρεις φορές τη βδομάδα ημιαπασχόληση και ο εργοδότης μου μου "κολλάει" μισά ένσημα. Οπότε αν καταλαβαίνω σωστά,έχω 6 ένσημα το μήνα.Πότε θα μπορέσω να θεωρήσω βιβλιάριο υγείας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Για το 2014 απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
      Οπότε με 6 ένσημα τον μήνα δεν νομίζω να μπορέσεις να θεωρήσεις βιβλιάριο ασθενείας με τα σημερινά δεδομένα.... αν γίνει κάποια ρύθμιση για 50 ένσημα όπως τα προηγούμενα χρόνια το ξαναβλέπουμε.

      Διαγραφή
  55. Καλημέρα δουλεύω 5 μέρες την εβδομάδα με ημιαπασχολησηκαι ο εργοδότης μου μου κολαει μισά ένσημα.Στα ποσά δικαιούμαι βιβλιάριο ΙΚΑ και ποτέ μπορώ να τοθθεωρήσω;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Για το 2014 απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου. Οπότε μάθετε από το ΙΚΑ ή από τον εργοδότη σας πόσα ένσημα σας κολλάει , γράψτε μου πόσα ένσημα έχετε το 2013 και τα ξαναλέμε ....

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα εάν το 2013 έχεις 50 ενσημα έχεις ασφάληση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Όχι, για το 2014 απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
      Τώρα αν γίνει αργότερα κάποια ρύθμιση με 50 ένσημα όπως τα προηγούμενα χρόνια , είναι νωρίς να το συζητάμε....

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να ασφαλιστεί με εργόσημο συγγενής εξ αγχιστείας α ή β βαθμού? Δηλαδή να ασφαλίσει πεθερός τη νύφη. Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά, πριν κάνετε οτιδήποτε καλού κακού κάντε ένα γραπτό ερώτημα στο ΙΚΑ .....

      Διαγραφή
  58. Καλησπερα σας....εχω ξεκινησει να κολλαω ενσημα απο 7/1/2014 (ως ημιαπασχοληση με 22 ενσημα) ποτε θα μπορεσω να βγαλω βιβλιαρειο και τι θα μου παρεχει....Να σημειωσω οτι ειμσι 37 ετων και εχω ενσημα εως το 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Βιβλιάριο υγείας θα μπορέσετε να θεωρήσετε τρεις μήνες μετά τον μήνα που θα συμπληρώσετε 100 ένσημα... Σας παρέχει παροχές ασθενείας σε χρήμα και σε είδος, αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ....

      Διαγραφή
    2. Επειδη ειμαι εγκυος θα μπορεσω να βαλω τον αντρα μου και το παιδι σαν προστατευομα μελη μολις συμπληρωσω τα 100 ενσημα και τους 3 μηνες?Και κατι τελευταιο υπαρχει περιπτωση τα ενσημα να γινουν 50 γνωριζετε κατι??

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα,
      Θα μπορέσετε να τους έχετε προστατευόμενα μέλη.
      Τα τελευταία χρόνια στο τέλος Φεβρουαρίου γίνετε η ρύθμιση για τα 50 ένσημα, αλλά για το αν θα γίνει και φέτος δυστυχώς δεν το γνωρίζω...

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που δίνετε!

    Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω:

    Έχω 58 ένσημα στο 2013. Δεν είχα ποτέ βιβλιάριο ΙΚΑ.
    Η περυσινή εγκύκλιος για τα 50 ένσημα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί
    σήμερα για ΈΚΔΟΣΗ και θεώρηση βιβλιαρίου, έστω μέχρι τις 28/2/14;

    Υ.Γ: Γενικά, οι προϋποθέσεις για τη θεώρηση είναι οι ίδιες και
    για την έκδοση;

    Ευχαριστώ, Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Όχι, για το 2014 απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
      Τώρα αν γίνει αργότερα κάποια ρύθμιση με 50 ένσημα όπως τα προηγούμενα χρόνια , είναι νωρίς να το συζητάμε....
      Δυστυχώς η εγκύκλιος αναφερόταν στο 2013 και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το 2014....

      Διαγραφή
  60. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΕΓΩ ΤΟ 2013 ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ, ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2013, ΜΕΧΡΙ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2014 ΘΑ ΕΧΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΕΝΣΗΜΑ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ 3 ΜΗΝΕΣ ΔΗΛ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΕΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ π.χ. ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ(ΕΙΣΟΔΗΜΑ 3500 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ 2013) ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Καλά το καταλάβατε , αλλά οι γενικές διατάξεις μιλάνε για 100 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο ή το δεκαπεντάμηνο και προς το παρόν ισχύουν αυτές, δεν έχει βγει κάποια εγκύκλιος για 50 ένσημα προς το παρόν όπως τα προηγούμενα χρόνια. Συνήθως βγαίνει τέλος Φλεβάρη οπότε είναι νωρίς ακόμα να συζητάμε για θεώρηση με 50 ένσημα.
      Για αυτό που διαβάσατε , αν δεν δημοσιευθεί επισήμως, ότι και να πούμε θα είναι ράδιο αρβύλα....
      Τέλος ασφάλιση μέσω της πρόνοιας δεν δικαιούστε γιατί αφορά ανασφάλιστους, και στην δεδομένη στιγμή δεν είστε....

      Διαγραφή
  61. εχω 50 ενσημα το 2013 κ το βιβλιαριο μου ληγει τελος του μηνα!εχετε καποια πληροφορια για το θα βγει εγκυκλιος μεχρι τοτε?εχει ειπωθει κατι?ευχαριστω προκαταβολικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Τέτοιου είδους πληροφορία δεν έχω δυστυχώς... τα προηγούμενα χρόνια πάντως η εγκύκλιος συνήθως έβγαινε τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,
      Διαβάστε σχετικά
      http://kaneklik.blogspot.gr/2014/02/Ika-biliario-astheneias-2014.html

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα,
    Έχω προσληφθεί από 2/10/2013 σαν υπάλληλος πλήρους απασχόλησης. Το βιβλιάριο μου υγείας του ικα έχει λήξει. Πότε θα μπορέσω να το ανανεώσω; Στις 27 Ιανουαρίου που πήγα στο ικα φαινόντουσαν μόνο τα ένσημα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου (σύνολο: 49).
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το 2014 απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
      Εσείς δεν έχετε 100 ένσημα μέσα στο 2013 οπότε θα μπορέσετε να θεωρήσετε τρεις μήνες μετά τον μήνα που θα συμπληρώσετε 100 ένσημα στο 15μηνο. Δηλαδή αν συμπληρωθούν 100 ένσημα τον Φεβρουάριο του 2014 θα μπορέσετε να θεωρήσετε από την 1η Ιουνίου και μετά, εκτός αν βγάλουν πάλι απόφαση για 50 ένσημα όπως τα προηγούμενα χρόνια οπότε θα μπορέσετε να θεωρήσετε άμεσα.....

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση.
      Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης αν με βεβαίωση εργοδότη μπορώ να κάνω ανανέωση χωρίς να περιμένω να περάσουν οι 3 μήνες.
      Είναι απαράδεκτο με την ανεργία που υπάρχει και με τόσους ανασφάλιστους ανθρώπους να πρέπει κάποιος, που θα καταφέρει επιτέλους να βρει μια δουλειά, να περιμένει να περάσουν τουλάχιστον 7 μήνες για να έχει παροχές υγείας.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα,
      Δυστυχώς στο 15μηνο δεν μπορείτε να θεωρήσετε αν δεν περάσουν τρεις μήνες από τον μήνα συμπλήρωσης των 100 ενσήμων.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δέχονται πια την βεβαίωση εργοδότη σαν απόδειξη για τα ένσημα. Τέλος πάντων...
      Συγχαρητήρια για το έργο σας.

      Διαγραφή
  63. Καλησπέρα σας είχα προσληφθει στις 18/12/2013 σας υπάλληλος πλήρους απασχολησης.πότε θα μπορέσω να ανανεώσω το βιβλιάριο του ΙΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα μπορέσετε να θεωρήσετε 3 μήνες μετά τον μήνα που θα συμπληρώσετε 100 ένσημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα συμπληρώσετε τα ένσημα τον Απρίλιο του 2014, οπότε βιβλιάριο θα μπορείτε να θεωρήσετε μετά την 1η Αυγούστου του 2014.

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα,
    είμαι στην περίπτωση που τέλος Γενάρη συμπλήρωσα τα ένσημα που απαιτούνται για ιατροφαρμακευτική.Λογικά θα πρέπει να περιμένω για ανανέωση βιβλιαρίου 3 μήνες, άρα τέλος Απρίλη.Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η ανανέωση του βιβλιαρίου θα είναι για 1 έτος δηλαδή μέχρι 30/4/2015 ή θα είναι μέχρι 28/2/2015 όπως και στην κανονική ανανέωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Μέχρι 28-02-2015 θα γίνει η ανανέωση. Μετά την 1η Μαίου μπορείτε να πάτε για θεώρηση του βιβλιαρίου σας.

      Διαγραφή
  65. Καλησπερα.Μεσα στον 2013 εχω 86 ενσιμα.Μπορω να βγαλω βιβλιαριο ικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλησπέρα σας είχα προσληφθει με ΜΗ-αναθεωρημενο βιβλιαριο ΙΚΑ στις 18/12/2013 σας υπάλληλος πλήρους απασχολησης.πότε θα μπορέσω να ανανεώσω το βιβλιάριο του ΙΚΑ; πόσα ενσημα χρειαζομαι για αυτο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα θεωρήστε τρεις μήνες μετά την συμπλήρωση των 100 ενσήμων. Δηλαδή αν συμπληρωθούν τα πρώτα 100 ένσημά σας τον Απρίλιο του 2014 το βιβλιάριο μπορεί να θεωρηθεί μετά την 31/07/2014.

      Διαγραφή
  67. Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω έχω μέσα στο 2013 46 ένσημα. Συνεχίζω να εργάζομαι ημιαπασχόληση. Έχω περίπου 13 ένσημα το μήνα. Θα μπορέσω να κάνω εξαγορά ενσήμων για να ανανεώσω το βιβλιάριό μου ή μπορώ να περιμένω μέχρι τον Μάη που θα έχω συμπληρώσει 50 ένσημα μέσα στο τρέχον έτος για να το ανανεώσω τοτε;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Εξαγορά ενσήμων δεν υπάρχει σαν έννοια ....
      Για το 2014 προς το παρόν χρειάζονται 100 ένσημα,
      οπότε έχετε δρόμο ακόμα.

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα , ήθελα να ρωτήσω έχω 12 ένσημα τον Ιανουάριο του 2013. Έχω 38 ένσημα το Ιανουάριο το 2014.Θα μπορέσω να ανανεώσω το βιβλιάριό μου μέχρι τον Μάη που θα έχω συμπληρώσει 50 ένσημα μέσα στο τρέχον έτος για να το ανανεώσω τότε;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Για το τρέχον έτος 2014 είναι 100 ένσημα και όχι 50 δεν έχει βγει κάποια ειδική ρύθμιση προς το παρόν.... Οπότε θα μπορέσετε να θεωρήσετε 3 μήνες μετά τον μήνα που θα συμπληρώσετε τα 100 ένσημα.
      Τέλος δεν μπορεί να έχετε 38 ένσημα σε έναν μήνα .. κάτι μου γράφετε λάθος

      Διαγραφή
  69. καλημερα , ειμαι 44 ετων μακροχρονια ανεργος και ληγει το βιβλιαριο του ικα στις 28 φεβρουαριου ... αν παω στι ικα θα μου ανανεωσουν το βιβλιαριο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις ναι , δεν νομίζω ότι θα έχετε κάποιο πρόβλημα..
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  70. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας!Είμαι 27 χρονών και άνεργη.Σχετικά με την ανανέωση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας μου,πρέπει να πάω εγώ η ίδια στο ΙΚΑ η μπορώ να δώσω εξουσιοδοτηση στην μητέρα μου για να κάνει την ανανέωση για μένα?Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Μπορείτε να κάνετε μια εξουσιοδότηση σε υπεύθυνη δήλωση και να την επικυρώσετε σε ένα ΚΕΠ. Δεν θα έχει πρόβλημα η μητέρα σας έτσι.
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  71. καλησπερα.ο συζυγος μου εχει πιασει δουλεια 10 ιανουαριου και γνωριζω οτι θα μπορει να ανανεωσει το βιβιλιαριο του στισ 10 ιουνιου.αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι αν μολις συμπληρωσει τα 50 ενσημα μπορει να ανανεωσει το βιβλιαριο ασθενεια με μια βεβαιωση απο τον εργοδοτη οτι εχει τα ενσημα.και τι γινεται σε περιπτωση νοσηλειας σε νοσοκομειο κατα το διαστημα αυτο?σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Ανανέωση βιβλιαρίου με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι τρεις μήνες μετά την συμπλήρωση 100 ενσήμων.... περιμένουμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση για 50 ένσημα και για το 2014 αλλά ακόμα δεν έχει ψηφιστεί..
      Σε περίπτωση νοσηλείας καταβάλετε εσείς τα νοσήλια αφού δεν έχει ακόμα δικαίωμα σε παροχές.

      Διαγραφή
  72. Γειά σας. Έχω 73 ένσυμα τα οποία είναι απο τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και Ιανουάριο του 2014. Μπορώ να βγάλω βιβλιάριο με 50 ένσυμα, ή δεν ισχύει καθώς είναι το τελευταίο τρίμηνο; Ευχαριστώ προκαταβολικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Ανανέωση βιβλιαρίου με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι τρεις μήνες μετά την συμπλήρωση 100 ενσήμων.... περιμένουμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση για 50 ένσημα και για το 2014 αλλά ακόμα δεν έχει ψηφιστεί.. Λογικά θα ψηφιστεί εντός Μαρτίου οπότε θα μπορέσετε να θεωρήσετε βιβλιάριο

      Διαγραφή
  73. Για σας ειμε ασφαλιζμένος στο ικα μέχρι το 28 φλεβάρη 2014.για το 2013 έχω 70 ένσημα από γιανουαριο μέχρι απρίλη. μπορώ να περιμένω μέχρι το μάρτιο μήπως βγενη το ενχικλιο κε να πάω τότε για ανανέωση?Μπορει να έχει παράταση μέχρι τέλος μαρτιου για την ασφάλιση ?ευχαριστώ πόλη για της χρήσιμες απάντησης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν έχει ψηφιστεί ακόμα για τα 50 ένσημα περιμένουμε να γίνει από μέρα σε μέρα... Μόλις ολοκληρωθεί θα μπορέσετε να θεωρήσετε

      Διαγραφή
  74. Καλησπέρα σας. Απασχολώ έναν εργάτη, στον οποίο έχω κολλήσει 54 ενσημα συνολικά το τρίμηνο 10/13, 11/13, 12/13

    Μπορεί να εκδόσει/ανανεωσει βιβλιάριο υγείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Διαβάστε εδώ...
      http://kaneklik.blogspot.gr/2014/02/Ika-biliario-astheneias-2014.html

      Διαγραφή
  75. Καλησπέρα. Είμαι άνεργη δύο χρόνια και το βιβλιάριο ασθενείας λήγει στις 28/2. Πήγα να το θεωρήσω στο ικα σαν μακροχρόνια άνεργη άνω των 29 και μου είπαν να πάω από 1 Μαρτίου και μετά γιατί τώρα έχω ακόμη ασφάλεια. Πριν πέντε ημέρες όμως ξεκίνησα εργασία στα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας. Θα μπορέσω να ανανεώσω το βιβλιάριο ασθενείας την επόμενη εβδομάδα ή όχι αφού πλέον δεν είμαι άνεργη; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Λογικά όχι, θα μπορέσετε μόλις συμπληρώσετε τις προϋποθέσεις...

      Διαγραφή
  76. Καλησπερα Ειμαι ανεργη απο τελος του 2011 μετα την ληξη του επιδοματος ανεργιας ανανεωνω την καρτα ανεργιας μου καθε 3 μηνες το βιβλιαριο μου ληγη 28 Φεβρουαριου γνωριζετε εαν θα μου ερθει το αυτοκολιτο η πρεπει να παω να μου το θεωρισουν ? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Καλησπέρα σας. Παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε αν δικαιούμαι ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας από το ΙΚΑ. Είμαι 39 ετών μακροχρόνια άνεργη. Το βιβλιάριο έληγε στις 28/2/14. Στις. 31 Ιανουαρίου 2014 τέλειωσε το κοινωφελές πρόγραμμα που ήταν πεντάμηνο, ήτοι από τις 1/9/13 έως 31/1/14. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Συγγνώμη. Μπέρδεψα την ημερομηνία. Είναι από 1/9/12 έως 31/1/13. Άρα τελείωσα 31 Ιανουαρίου 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Με 25 ένσημα δεν θα μπορέσετε να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας. Δείτε μόνο αν μπορείτε να θεωρήσετε βιβλιάριο με τις διατάξεις για τους μακροχρόνια ανέργους δείτε εδώ αν πληρείτε τις προϋποθέσεις http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html

      Διαγραφή
  79. an koliso ensima jia to martio-aprilio poth tha mporeso na theosiso to bibliario ygias xoris kanena ensimo jia to 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν μπορείτε να θεωρήσετε με 50 ένσημα στο 2014. Η απόφαση μιλάει για 50 ένσημα μέσα στο 2013

      Διαγραφή
  80. καλημερα,
    θα ηθελα κι εγω με τη σειρα μου καποιες διευκρινησεις.Δουλευα απο τον οκτωβρη του 2010 ως τελος οκτωβρη του 2012 σε ασφαλιστικο γραφειο με προγραμμα μεσω οαεδ. Απο τη ληξη της συμβασης ειμαι ανεργη αλλα εχω βιβλιαριο ασθενειας θεωρημενο μεχρι τις 28/02/15. Διανυω τον 5ο μηνα εγκυμοσυνης. Η ημερομηνια τοκετου που μου εχει δοθει ειναι 14/10/14. Ηθελα λοιπον να σας ρωτησω αν δικαιουμαι καποιο επιδομα εγκυμοσυνης και αν ναι ποιο/ποια.


    ευχαριστω εκ των προτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω να σας απαντήσω με σιγουριά. Κάντε τον κόπο να ρωτήσετε το Υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής σας.....

      Διαγραφή
  81. Καλημέρα. Εργάζομαι σε πεντάμηνο από 14-4-2014,έχω όμως ιατροφαρμακευτική κάλυψη ΙΚΑ ως προστατευόμενο μέλος στον σύζυγό μου ως το Φεβρουάριο του 2015. Πρέπει να βγάλω ατομικό βιβλιάριο; Το πρόγραμμα λήγει το Σεπτέμβριο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας να βοηθήσετε. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Κατά την άποψή μου ναι, αλλά έτσι θα είστε ανασφάλιστη ( δεν θα μπορέσετε να βγάλετε βιβλιάριο ασθενείας πριν τον Δεκέμβριο).

      Διαγραφή
  82. Καλησπέρα σας!
    Απο το τέλος του 2011 και μέχρι τον Δεκέμβρη του 2013 τα μόνα ένσημα που είχα ήταν 20 μέρες που δούλεψα ως εποχική υπάλληλος οπότε έχασα και το δικαίωμα της μςκροχρόνιας ανεργίας!Απο τις 4/02/2014 εργάζομαι κανονικά με πλήρη ασφάλιση...σήμερα λοιπόν 03/09 πήγα για τη θεώρηση του βιβλιαρίου μου και μου είπαν ότι έχουν οριστικοποιηθεί 40 ένσημα ενώ χρειάζονται 50 και φαίνονται άλλα 125 και πως για να γίνει η θεώρηση θα πρέπει να περιμένω.....υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω καποια υπηρεσία να πάω για να επιταχύνω αυτην την διαδικασία (υπάρχει περίπτωση να κάνω και μια επέμβαση και γι αυτό και ρωτάω) η θα πρέπει να περιμένω κι άλλο...μου κάνει εντύπωση γιατί στη δουλειά αυριο κλεινω 7 μήνες..... δλδ έλεος πια με τη γραφειοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. ΚΛησπερα ειμαι ασφαλισμενη απο !11-11-13εως κ σημερα part time mporo na theoriso to vivliaro m?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν ξέρω πόσα ένσημα σας "κολλάνε" τον μήνα....
      Μπείτε στην σελίδα του ΙΚΑ και δείτε από εκεί ......

      http://www.ika.gr/gr/infopages/asfaccount/asfikan.cfm

      Διαγραφή
  84. καλησπερα , εχω 2000 ενσημα , δουλευα εως 09/2012 απο 09/2012-09/2013 επερνα το επιδομα τακτικη επιδοτησης τωρα γαι το 2014 μπορω να θεωρησω το βιβλιαριο υγειας? εφοσον δεν εχω ενσημα απο το 09/2012 και μετα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, αν είχατε τακτική επιδότηση 100 ένσημα από τον ΟΑΕΔ δηλαδή 4 μήνες μέσα στο 2013 μπορείτε για το 2014 , όχι όμως για το 2015

      Διαγραφή
  85. Είχα βγάλει βιβλιάριο υγείας όταν ήμουν άνεργος από 1-8-2010 έως 5-4-2011(με βάση τα εξάμηνα
    ΟΑΕΔ έως 29 ετών)όταν και έπαψε να ισχύει αφού έκλεισα τα 29 έτη.
    Τώρα δουλεύω σε 5μηνο-κοινοφελή εργασία του ΟΑΕΔ από 13 Μαϊου έως 13 Οκτωβρίου 2014(είναι τα πρώτα μου ένσημα).
    Θα πρέπει να βγάλω καινούργιο βιβλιάριο υγείας ή να ανανεώσω απλά το παλιό;Επίσης πότε θα μπορώ να το βγάλω και μέχρι πότε θα ισχύει;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Βιβλιάριο μπορείς να θεωρήσεις τρεις μήνες μετά την συμπλήρωση των 100 ενσήμων. Λογικά εσείς πρέπει να συμπληρώσατε τα 100 ένσημα τον Σεπτέμβριο οπότε βιβλιάριο μετά την 1-1-2015 και θα ισχύει όλο το 2015.
      Βιβλιάριο θα κρατήσετε το παλιό σας.

      Διαγραφή