Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΓΟΣΗΜΟ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ


Δείτε την νέα αναλυτική εγκύκλιο με παραδείγματα 7ος-2013 εδώ 

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το ΙΚΑ , προκειμένου να διευκρινιστούν πολλά ζητήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή του μέτρου.Στην εγκύκλιο δίνονται αναλυτικά παραδείγματα τόσο για τον τρόπο υπολογισμού του καθαρού ποσού που θα προκύψει μετά την  κράτηση του 20%, όσο και για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών ημερών.Τέλος  δίνονται διευκρινήσεις για τον τρόπο θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας.  

Δείτε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου A21/499/25 εδώ 

204 σχόλια:

  1. Σε περίπτωση που θέλω να βγάλω εργόσημο για αλλοδαπή. Τι χρειάζομαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα πρέπει να έχετε για την εργαζόμενη τα παρακάτω:
      1)Ονοματεπώνυμο
      2)ΑΜΚΑ
      3)ΑΦΜ
      4)Αριθμό λογαριασμού τραπέζης (προαιρετικά) αν γίνετε η καταβολή του σε τράπεζα που έχει λογαριασμό καταθέσεων ο εργαζόμενος.

      Επιπλέον θα έχετε το δικό σας ΑΦΜ , το ΑΜΚΑ σας, και θα πρέπει να δηλώσετε το είδος εργασίας της αλλοδαπής.

      Τέλος από εμπειρία , βοηθάει αρκετά τον εργαζόμενο κατά την έκδοση του εργοσήμου να γίνετε η καταβολή του σε τράπεζα που έχει ο εργαζόμενος αριθμό λογαριασμού και μάλιστα να δηλώνετε κατά την έκδοσή του.

      Καλό μεσημέρι.

      Διαγραφή
    2. Ανάλογα τι έχετε συμφωνήσει ότι θα παίρνει καθαρά . Έτσι με δεδομένο ότι οι εισφορές είναι 25% θα πρέπει να υπολογίσετε τα μικτά από τα καθαρά. Έτσι αν κάποιος θα πληρωθεί καθαρά 650€ τα μικτά του είναι 650:0,75=866,67€.

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΩ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ "ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ" ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ; ΕΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ;
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Όχι δεν μπορείτε. Μου κάνει εντύπωση που σκέφτεστε το εργατικό ατύχημα, και δεν σκέφτεστε ότι θα έχετε προβλήματα και εσείς μια που απαγορεύεται η απασχόληση παράνομου μετανάστη.Το πρόστιμο σε περίπτωση που θα σας πιάσουν ξεκινάει από 3.000€ και φτάνει τις 15.000€. Και επιπλέον είναι και ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Κατά την γνώμη μας βρείτε κάποιον νόμιμο εργαζόμενο.

      Καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εδώ

    Ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει όλο το 2012 (12μηνες)και τον Ιανουάριο του 2013 εργόσημα και πριν από αυτό ένσημα ΙΚΑ και απολυθεί δικαιούται ταμείο ανεργίας?

    Ευαχριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει διαδικασία απόλυσης για κάποιον που εργάζεται με εργόσημο. Επιπλέον οι ασφαλισμένοι με εργόσημο κατά την άποψη μου δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας δεδομένου του ότι δεν πληρώνουν εισφορές για ανεργία (Οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται με εργόσημο ασφαλίζονται στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ για τους Κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, καθώς και στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και στον Ο.Ε.Κ.) Δεν υπάρχει καμία κράτηση μέσα στο 20% που να αφορά τον ΟΑΕΔ. Παρόλα αυτά δεν χάνετε τίποτα να ρωτήσετε και στον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, μήπως υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. Kαλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την παραπάνω απάντηση. Θα ήθελα να μου διευκρινήσετε αν θα γενικότερα οι γονείς δεν εχουν φοροελαφρυνσεις απο τις αποδείξεις ιδιαίτερων και φροντιστηριων. Δηλαδή αν δεν εχουν κάποιο οφελος γιατι να δεχτούν να μας δινουν εργοσημο σε περιπτωση που εχουν θεμα τεκμηριων κιολας? Θα μπορουσατε να μου δωσετε ενα παραδειγμα για το τι εννοειτε τεκμηριο? Δηλαδη στην περιπτωση μου , ενας γονιος για να δηλωνει 6750 το χρονο σε εργοσημο, τι εισοδημα θα πρεπει να εχει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να μην δεχτούν ; Πρώτα από όλα για να μην έχουν τον φόβο της καταγγελίας στο ΙΚΑ. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να καταγγείλετε κάποιον για ανασφάλιστη εργασία , λέτε ότι δεν τους ενδιαφέρει;
      Για το τεκμήριο που αναφέρθηκα παραπάνω είχε να κάνει με το συγγενικό σας πρόσωπο ( δεδομένου του ότι θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να εκδώσετε όλα τα εργόσημα στο όνομά του) και αυτό σε περίπτωση που αλλάξει κάτι στον νόμο ( πράγμα που γίνετε κατά κόρον πια ). Δεν έχει να κάνει με το εισόδημά του μόνο , αλλά και με τα αφαιρετικά αυτού.Δεν νομίζω ότι μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος , γιατί για καθένα φορολογούμενο είναι και άλλα τα δεδομένα.

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Γεια σας , κανω ιδιαιτερα και θα θελα να ρωτησω αν ισχυει οτι το συνολικο ποσο που θα κοπει σε καθε εργοδοτη εκπιπτει κατα 2/3 απο το φορολογητεο του εισοδημα και κατα το 1/3 απο το το φορορογητεο εισοδημα του εργαζομενου. Δηλαδη, η ενημερωση που λαμβανει καθε χρονο ο εργοδοτης με το ποσο που πληρωσε δεν μπορει να το καταθεσει για αφαιρεση φορου , δεδομενου οτι φετος οι αποδειξεις απο διδακτρα φροντιστηριων περνανε στην εφορια, ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η πολυδιαφημισμένη ελάφρυνση κατά 2/3 από το εισόδημα του εργοδότη και κατά 1/3 από το εισόδημα του εργαζομένου έχει καταργηθεί από το 2011.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  6. ειμαι αποκλειστικη νοσοκομα και μου ζηταει οασθενης για απασχοληση στο σπιτι με 800 ευρω περιπου το μηνα .ειναι υποχρεωτικο να δηλωθει η απασχοληση στο ι.κ.α. η σε καποιο αλλο φορεα απασχολησης η μπορω να εργαστω χωρις να δηλωθει η συγκεκριμενη απασχοληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Εννοείτε ότι είναι υποχρεωτικό.
      Από εκεί και πέρα όμως είναι θέμα συμφωνίας μεταξύ σας.
      Πείτε μου όμως πως διασφαλίζετε ο εργοδότης αν δεν δηλωθούν τα ένσημα ότι εσείς δεν θα πάτε να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ , μόλις χρειαστείτε τα ένσημα.
      Πως όταν θα έρθει η ώρα για βιβλιάριο ασθενείας θα θεωρήσετε βιβλιάριο.
      Αν γίνει οτιδήποτε εν ώρα εργασίας , πως θα διασφαλιστεί είτε ο εργοδότης είτε εσείς ;
      Και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να τα αναλύσω.
      Κατά την γνώμη μας πρέπει να κάνετε το ορθό , δηλαδή να ασφαλιστείτε κανονικά μέσω εργοσήμου γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!!
      Από εκεί και πέρα όμως, μεγάλοι άνθρωποι είστε , εσείς θα αποφασίσετε τι θα κάνετε.

      Διαγραφή
  7. καλησπερα σας..το εργοσημο των 20 ευρω σε ποσα ενσημα αντιστοιχει?και για να μπορεσει η εργαζομενη μου απο τον μαρτιο μεχρι το τελος ιουνιου να εχει 50 ενσημα τι εργοσημο πρεπει να τις βγάλω..?η yποχρέωση μου ως εργοδοτης ειναι μονο να βγάλω το εργόσημο ή πρεπει να πάω και στο ικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα το εργόσημο των 30 ευρώ αντιστοιχεί σε 1 ένσημο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Γράφω με τα μέχρι σήμερα γιατί σχεδιάζουν για το 2013 αλλαγές διαβάστε σχετικά εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/02/ergosimo-kratiseis.html ( δεν έχει ψηφιστεί ακόμα).
    Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα πάλι, θα χρειαστεί εργόσημα συνολικής αξίας 1500€ το τετράμηνο.

    Η υποχρέωση του εργοδότη είναι μόνο να εκδώσει σε κάποια τράπεζα εργόσημο , δεν θα χρειαστεί να πάτε στο ΙΚΑ.

    Τέλος οι ασφαλισμένοι με εργόσημο προκειμένου να τύχουν παροχών ασθένειας σε είδος θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 150 ημέρες ασφάλισης. ( Ειδικά για πέρσι είχε γίνει 80 , αλλά για φέτος δεν έγινε κάτι αντίστοιχο προς το παρόν )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρεται,ήθελα να ρωτήσω για τις 50 ημέρες ασφάλισης στο ικα, πόσες είναι οι ελάχιστες εισφορές που μπορεί να πληρώσει ένας εργοδότης(πόσες ώρες την ημέρα, ώστε να κατοχυρώνει ο εργαζόμενος τις 50 ημέρες και να δικαιούται την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητάς του; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Αν δεν αναφέρεστε σε ασφάλιση με εργόσημο ισχύουν τα παρακάτω.
      Εφόσον ο μισθωτός εργάζεται ημερησίως για ώρες που είναι παραπάνω από τις μισές του νομίμου ωραρίου, τότε στην ασφάλιση του ΙΚΑ υπολογίζεται σαν ολόκληρη ημέρα. (Εγκύκλιος ΙΚΑ 44/75.
      Για το πόσες είναι οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί έχει να κάνει με την ειδικότητα του εργαζομένου και τον κλάδο της επιχείρησης που θα σας απασχολήσει.Για το θέμα αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον λογιστή της επιχείρησης που θα σας προσλάβει.
      Αν αναφέρεστε σε ασφάλιση με εργόσημο τότε , λόγω των πρόσφατων αλλαγών στην ασφάλιση με εργόσημο θα κάνετε τον κόπο να μας παρακολουθείτε και μόλις έχουμε την διευκρινιστική εγκύκλιο με τις αλλαγές τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε.
    θέλω να απασχολήσω μια κύρια (αλλοδαπή) να προσέχει τον παππού μου. χρειάζεται 15 ένσημα τον μήνα, για να ανανεώνει την άδεια παραμονής της.
    σε πόσα χρήματα και πόσες εισφορές αντιστοιχούν αυτά τα ένσημα;
    υπάρχει εύκολος υπολογισμός ημερών-αποδοχών- εισφορών;
    επίσης υπολογίζονται: ΔΠ,ΔΧ και Ε.Α;
    σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Οχι δεν υπάρχουν δώρα εορτών και επ. αδείας.
      Οι διατάξεις για το εργόσημο έχουν αλλάξει με τον Νόμο 4144/2013 και δεν υπάρχει πλέον κάποια δυσκολία στον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης διαβάστε σχετικά εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/04/ergosimo-oles-oi-allages-2013.html.

      Πλέον οι εισφορές συνολικά είναι 25%.

      Για την εξεύρεση των ημερών ασφάλισης που δικαιώνονται οι αμειβόμενοι με εργόσημο χρησιμοποιείται το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2011 (το οποίο ανέρχεται σε 33,57 €).

      Αν συνεχίζεται να μην καταλαβαίνετε κάτι εδώ είμαστε .....

      Διαγραφή
  12. Γειά σας,
    συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε!
    θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση: απο 1-1-2013 ασφαλίζομέ για 900 ευρώ
    το μήνα,με εργόσημο. Η εισφορές αντιστοιχούν σέ 5x180=900€.
    Πόσα ένσημα έχω από 1-1-2013 μέχρι τώρα σύμφωνα με το καινουργιο νομο?
    Ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 25 για κάθε μήνα ( είναι το ανώτερο ). Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 25 ανά ημερολογιακό μήνα ή τις 300 ανά έτος .
      Περισσότερα εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/04/ergosimo-oles-oi-allages-2013.html

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα,

    Σε πολυκατοικία που θέλει να πληρώσει την καθαρίστρια με Εργόσημο, τα στοιχεία του εργοδότη που αναγράφονται στο εργόσημο είναι υποχρεωτικά ??
    Εάν ναι, δεν θα έχει πρόβλημα πουθενά αυτός που δηλώνει τα στοιχεία του σαν εργοδότης ενώ ουσιαστικά δεν είναι ο ίδιος εργοδότης.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Υποχρεωτικά είναι τα στοιχεία.
      Κατά την γνώμη μας θα πρέπει να βγάλει αριθμό μητρώου εργοδότη η επιτροπή διαχείρισης της πολυκατοικίας ώστε να μην έχει θέμα ο διαχειριστής.

      Διαγραφή
    2. Μήπως γνωρίζεις πως γινεται να βγάλει μητρώο εργοδότη η επιτροπή διαχείρισης, τι διαδικασία χρειάζεται?

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Για μη Φυσικό πρόσωπο: φωτοαντίγραφα της βεβαίωσης έναρξης εργασιών της οικείας Δ.Ο.Υ. (ή οποιουδήποτε άλλου επίσημου στοιχείου, από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ. του).
      Για διαχείριση πολυκατοικίας: φωτοαντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων του διαχειριστή και όλων των συνιδιοκτητών.

      Καλού κακού επικοινωνήστε με το μητρώο εργοδοτών του ΙΚΑ της περιοχής σας μήπως και μου διαφεύγει κάτι .....

      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    4. Στην περίπτωση που η διαχειρίστρια είναι και καθαρίστρια στην πολυκατοικία μπορεί να βάλει το δικά της τα στοιχεία ως εργοδότης και ως αμοιβώμενη?

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    5. Ως διαχειρίστρια θα πρέπει να βγάλετε αριθμό μητρώου ΙΚΑ για την διαχείριση της πολυκατοικίας . Έτσι δεν θα είναι ίδια τα στοιχεία.

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Επανέρχομαι με 4 διευκρινήσεις:
    1. Το ποσό των 4 ευρώ την ώρα (καθαρό) που βγαίνει από τη συμφωνία μας είναι σύννομο;
    2. Πρέπει να συντάξουμε κάποιο συμφωνητικό; Πώς θα φαίνεται πόσο εργάστηκε;
    3. Είναι αποδεκτό από το "σύστημα" ότι θα εργάζεται 2 ώρες την ημέρα και όχι ολόκληρο 8ωρο;
    4. Αν η συνεργασία μας ολοκληρωθεί στις 14 Ιουνίου, μέχρι πότε πρέπει να αγοράσω το εργόσημο;

    Ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Δεν έχετε κανένα θέμα με το ποσό , ούτε πρέπει να συντάξετε κάποιο συμφωνητικό δεν προβλέπετε από κάπου. Τώρα αν θέλετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο κάντε ένα πρόχειρο συμφωνητικό και υπογράψτε το και οι δύο σε ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής , στο οποίο θα γράφετε ακριβώς τους όρους της συνεργασίας. Συμφωνητικά μεταξύ ιδιωτών δεν κατατίθενται πουθενά , οπότε μετά το ΚΕΠ τελειώσατε.
      Στο σύστημα δεν μπαίνουν πουθενά οι ώρες οπότε δεν έχετε κανένα θέμα.
      Μπορείτε να το "αγοράσετε" και στις 14 του μήνα ώστε με την ολοκλήρωση της εργασίας να πληρωθεί και ο εργαζόμενος.

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την ενημέρωση που κάνετε .
    Θα ήθελα αν γνωρίζετε να με ενημερώσετε για τα παρακάτω .
    1ον Εάν οι καθαρίστριες και οι κηπουροί των πολυκατοικιών μπορούν να υπαχθούν στο εργόσημο .
    2ον Εάν ναι , ποιά είναι η διαδικασία για να υπαχθούν σε αυτό .
    3ον Το ποσοστό κρατήσεων είναι 20% ή έχει αλλάξει.
    4ον Ποιές είναι όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη Πρέπει να γίνει δήλωση στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΔ .
    5ον Πολυκατοικίες που έχουν ΑΦΜ λόγω ενοικίασης κάποιου κοινόχρηστου χώρου χρειάζεται κάτι επιπλέον .
    6ον Αυτές που δεν έχουν με ποιον τρόπο εκδίδουν ΑΦΜ.
    7ον Πως υπολογίζονται οι μέρες ασφάλισης .
    8ον Κάθε πότε υποβάλλεται το εργόσημο και από ποιόν.
    9ον Με πόσες ημέρες ασφάλισης δικαιούται ανανέωσης βιβλιαρίου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο εργαζόμενος με εργόχημο .
    Εάν έχω ξεχάσει κάτι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο ερωτηματολόγια μου , παρακαλώ προσθέστε το .

    Σας Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      1. Μπορούν να υπαχθούν αρκεί να εργάζονται για την πολυκατοικία και όχι ως υπάλληλοι κάποιου συνεργείου καθαρισμού ή εργολάβου καλλωπισμού κήπων.
      2. Μιά φορά τον μήνα γίνετε κατάθεση με τα παρακάτω στοιχεία:
      Για τον /την εργαζόμενο/η θα πρέπει να έχετε:
      1)Ονοματεπώνυμο
      2)ΑΜΚΑ
      3)ΑΦΜ
      4)Αριθμό λογαριασμού τραπέζης (προαιρετικά) αν γίνετε η καταβολή του σε τράπεζα που έχει λογαριασμό καταθέσεων ο εργαζόμενος.

      Επιπλέον θα έχετε το ΑΦΜ της πολυκατοικίας , το ΑΜΕ της πολυκατοικίας , και θα πρέπει να δηλώσετε το είδος εργασίας του εργαζομένου.
      3.Είναι πλέον 25%
      4.Δεν υπάρχουν διαδικασίες τέτοιου είδους . Αν θέλετε εσείς μπορείτε να κάνετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για να καταγράψετε τα συμφωνηθέντα.
      5.Να απογραφούν στο ΙΚΑ μόνο
      6.Δείτε το με την αρμόδια ΔΟΥ
      7.Ο υπολογισμός είναι 1 ένσημο = 47,52 € μικτά Για 25 ένσημα τον μήνα 1188 € μικτά.
      8.Μια φορά τον μήνα σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ
      9.Οι αμειβόμενοι με εργόσημο, για να τύχουν παροχών ασθένειας σε είδος, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 148 του ν. 3655/2008 (Α΄58), ήτοι απαιτείται η συμπλήρωση 100 ημερών ασφάλισης, για παροχές σε χρήμα οι διατάξεις του άρθρου 35 του α.ν.1846/1951(Α΄179) όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους, ήτοι 120 ημέρες ασφάλισης, και για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας, οι διατάξεις του άρθρου 39 του α.ν.1846/1951(Α΄179), όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους, ήτοι η συμπλήρωση 200 ημερών ασφάλισης τα δύο (2) προηγούμενα έτη πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

      Ειδικά για το έτος 2013, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 75 του ίδιου νόμου (ν.4144/2013), για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος απαιτείται η συμπλήρωση 50 ημερών ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δεκαπεντάμηνο,αφαιρουμένου του τελευταίου ημερολογιακού τριμήνου.

      10. Δεν μου γράψατε την διεύθυνσή σας για να στείλω το τιμολόγιο!!!! Πλάκα κάνω..

      Καλημέρα



      Διαγραφή
  16. Καλημέρα σας.
    Εργάζομαι ως οικιακή βοηθός σε έναν εργοδότη (δεν μένω στο χώρο εργασίας). Δουλεύω 21 ημέρες το μήνα και θα ήθελα να μάθω τι εργόσημο πρέπει να αγοραστεί ώστε να παίρνω 21 ένσημα, όσες και οι μέρες εργασίας μου. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω ποιόν βαρύνουν οι ασφαλιστικές εισφορές.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      1 ένσημο = 47,52 € μικτά
      21 ένσημα = 997,92 € μικτά
      Το δεύτερο είναι καθαρά θέμα συμφωνίας.
      Αν έχετε συμφωνήσει 50 ευρώ καθαρά την ημέρα τότε θα πληρωθεί από τον εργοδότη .

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα!
    Μια διευκρίνηση παρακαλώ "Ειδικά για το έτος 2013, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 75 του ίδιου νόμου (ν.4144/2013), για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος απαιτείται η συμπλήρωση 50 ημερών ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δεκαπεντάμηνο,αφαιρουμένου του τελευταίου ημερολογιακού τριμήνου."
    Αυτό ισχύει και για αυτούς που εργάζονται με εργόσημο; Δηλ. με 50 ημέρες (= 50 εργόσημα ) μέσα στο 2012 μπορώ να θεωρήσω τον Φεβρ. 2014 το βιβλιάριο υγείας;
    Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είμαι διαχειριστής σε πολυκατοικία. Μπορώ να αγοράσω εργόσημο για την καθααρίστρια της πολυκατοικίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βέβαια μπορείτε
      Διαβάστε τον τρόπο στην εγκύκλιο εδώ
      http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html

      Διαγραφή
  19. καλημερα εχω ατομικη επιχειρηση μπορω να πληρωνω την καθαριστρια μου με εργοσημο καθως δεν απασχολειται σε τακτα χρονικα διαστηματα αλλα αναλογα με τις αναγκες μου?
    Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθειά σας.
    Πρόκειται να ξεκινήσω ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθήτρια λυκείου με εργόσημα. Θα επιθυμούσα, αν μπορείτε, να μου λύσετε κάποιες απορίες.
    1) Υποχρεώσεις γονέα-εργοδὀτη: Πέρα από την μηνιαία κατάθεση του μεικτού ποσού στην τράπεζα, υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση για τον εργοδότη?π.χ. μήπως χρειάζεται να εγγραφεί σε κάποιο μητρώο του ΙΚΑ ως εργοδότης?
    2) Υποχρεώσεις εργαζόμενου: Έχω ήδη ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Χρειάζεται να βγάλω και ΑΜ ΙΚΑ?Απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια/ενημέρωση φορέα από την πλευρά μου?
    3)Κρατήσεις / Ένσημα: Ισχύει το ποσοστό 25% για κρατήσεις? Επίσης 1 ένσημο = 47,52 μικτά? Πόσα ένσημα χρειάζομαι για να βγάλω βιβλιάριο υγείας και γενικά να θεωρούμε ασφαλισμένος(ΕΟΠΥΥ κ.τ.λ.). Βεβαιώσεις αποδοχών παίρνω απο ΙΚΑ?

    Σας ευχαριστώ εκ των πρωτέρων για το χρόνο σας! Καλή συνέχεια καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Όλα σας τα ερωτήματα απαντώνται στην εγκύκλιο που έχουμε δημοσιεύσει εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html
      Αν πάλι κάτι δεν μπορείτε να το βρείτε και θέλετε περαιτέρω βοήθεια εδώ είμαστε....

      Διαγραφή
  21. Καλημερα .
    Εργαζομαι ος οικιακη βοηθος σε ενα εργοδοτη 5 μερες την εβδομαδα 8 ωρες ημερησηος με μισθο 600 ευρο .Ποσα ενσημα πρεπει να μου "κολλαει" εργοδοτης και πως υπολογιζω το ποσο με αλλαγες 2013.Αν πρεπει να συμμετεχω και εγω στη πληρωμη τους .
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Αν τα 600 ευρώ είναι καθαρά τότε πρέπει η αξία του μηνιαίου εργοσήμου να είναι 800 ευρώ που αντιστοιχεί σε 17 ένσημα.
      800*25% εισφορές= 200€ εισφορές 600€ καθαρά.
      Το δεύτερο ερώτημά σας έχει να κάνει καθαρά με την συμφωνία σας με τον εργοδότη.

      Διαγραφή
  22. Καλημέρα, μια ερώτηση:
    Καθαρίστρια πολυκατοικίας στην οποία είμαι Διαχειριστής πώς πρέπει να πληρώνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Πλέον οι καθαρίστριες πολυκατοικίας αμείβονται με εργόσημο. Διαβάστε εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html ότι ισχύει σήμερα για το εργόσημο , έχει και αναλυτικά παραδείγματα , και αν κολλήσετε κάπου ή θέλετε κάποια επιπλέον διευκρίνηση εδώ είμαστε ....

      Διαγραφή
  23. Καλημερα. Σχετικα με εργοσημο, απο 1/1/2012 μεχρι 31/12/2012 εχω 105 ημερες εργασιας απο εργοσημο, απο 1/1/2013 μεχρι 2/4/2013 απο εργοσημο ελαβα 1380 ευρω (μικτα), απο 10 Μαιου δουλευω στην εταιρεια, η οποια για το Μαιο μου εβαλε 16 ενσημα, και απο το Ιουνιο 25 ενσημα μεχρι και σημερα. Το θεμα ειναι ο'τι ακομα δεν μπορω να κανω θεωρηση βιβλιαριου υγειας στο ΙΚΑ. Ποτε εχω δικαιωμα να το κανω;
    Και αλλο...Τον Οκτωμβρι τελειωνει η δουλεια μου στην εταιρεια, για να εχω δικαιωμα για ταμειο ανεργειας, ποσα αλλα ενσημα χρειαζονται (2011 εχω 90 ενσημα);
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ...ενω απο τον Ιουνιο καθε μηνα 25 ενσημα μεχρι σημερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα
      Τα 50 ένσημα τα συμπληρώσατε τον Ιούνιο οπότε μπορείτε να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας τρεις μήνες μετά δηλαδή από 1η Οκτωβρίου.
      Για το επίδομα ανεργίας
      ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
      Αν επιδοτείται για πρώτη φορά:
      • Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.
      • Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.

      Αν επιδοτείται για δεύτερη και πλέον φορά:
      Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.
      Για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σαιζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

      Από 01.01.2013 θα ισχύει και η εξής προϋπόθεση:

      Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.

      Τέλος επειδή οι εισφορές ασφάλισης με εργόσημο δεν έχουν κρατήσεις υπέρ ανεργίας κατά την άποψή μου δεν πρέπει να συνυπολογιστούν στις ημέρες εργασίας (δείτε το και με τον ΟΑΕΔ). Δηλαδή μετρώντας τα ένσημά σας για να δείτε αν δικαιούστε ταμείο ανεργίας πρέπει να αφαιρέσετε τις ημέρες που αφορούν ασφάλιση με εργόσημο.

      Διαβάστε εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html ότι ισχύει σήμερα για το εργόσημο , έχει και αναλυτικά παραδείγματα.

      Διαγραφή
  25. Ευχαριστω για την απαντηση Σας. Οπως βλεπω, εργοσημα ειναι ποοοοολι μεγαλο θεμα... Ευχαριστω)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα σας.
    Ειμαι διαχειριστης πολυκατοικιας.Θελω να πληρωσω την καθαριστρια για τους μηνες Ιουνιο,Ιουλιο,Αυγουστο.Μπορω να αγορασω εργοσημο σημερα για τους προηγουμενους μηνες?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κατι ακομα.Μπορω να αγορασω το εργοσημο με το προσωπικο μου ΑΦΜ,ή θα πρεπει να εχει ΑΦΜ η πολυκατοικια?

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα
      Για επόμενους μήνες μπορείτε για προηγούμενους όχι.
      Με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας.
      Δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html

      Διαγραφή
  27. Καλλημέρα ηταν απο την αρχη του εργοσημου οπου δεν ηξερε κανεις για το πως θα πληρωνεται το ργοσημο ετσι και εγω δεν πληρωσα το εργοσημο για ενα εξαμηνο. το μισθο συν το εργοσιμο το κατεβαλα ολοκληρο στην κοπελα στο χερι οπου προσεχει τον πατερα μου τωρα ανεξαρτητα θελω να καταβαλω μονο το εργοσημο στο ικα οπου μου λενε πρεπει να καταθεσω και τους μισθους στο ικα που εχει εισπραξει μενει μονο να καταβαλω το εργοσιμο τι μου προτεινεται να κανω γιατι καταλαβαινω οτι εχω πεσει σε ασχετουσ η κοπελα τουςλεει οτι οντως εχει πληρωθει τους μισθους που δικαιουται τι μου προτεινεται με εκτιμηση παναγιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν υπάρχει διαδικασία για να καταβάλλετε μόνο το εργόσημο.
      Σας έχει κάνει καταγγελία στο ΙΚΑ ;
      Η κοπέλα συνεχίζει να εργάζεται για εσάς ;
      Για τι μηνιαίο ποσό αμοιβής + εργόσημο μιλάμε;
      Έχει και άλλους εργοδότες ;
      Απαντήστε μου σε αυτά μήπως και βολέψει να γίνει με κάποιον άλλον τρόπο ο οποίος θα περιλαμβάνει όμως και την καταβολή της αμοιβής της , την οποία εννοείτε ότι θα σας την επιστρέφει πίσω ....

      Διαγραφή
  28. κυρια γδοντακη καλλημερα και παλι λοιπον η κυρια που απασχολω οπως και ειπαμε δεν εχει κανει καταγγελια, ο μισθοσς της ειναι 600,00€ συμπεριλαμβανομενου και το εργοσιμο και συνεχιζει να εργαζεται σε μενα το θεμα ειναι δεν υπαρχουν τα χρηματα απο τους μισθουσ που εχει εισπραξει αλλα δεν εχω και εγω το ζητουμενο ειναι μπορω να καταβαλω μονο το εργοσιμο για τουσ μισθουσ που εχει λαβει μου κανει η ιδια υπευθυνη δηλωση οτι τα εχει εισπραξει αρα δεν νομιζω οτι εχουμε προβλημα το προβλημα ειναι οτι το ικα για να κανει αυτη τη διαδικασια ζηταη επαναλαμβανω και παλι να καταθεσω το μισθο συν το εργοσιμο που το συνολο τους ανα μηνα ειναι 600,00€ σας ευχαριστω για την υπομονη σας και ελπιζω να μου δωσετε μια λυση συγνωμη και παλι που το γραφω για δευτερη φορα το κειμενο το κανω για επιβεβαιωση γιατι την πρωτη φορα μου απαντησατε αμεσως και σας ευχαριστω και παλι με εκτιμηση Παναγιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Πρώτα να κάνουμε μια διευκρίνηση , επειδή απευθύνεστε στην κυρία Γδοντάκη. Η συγκεκριμένη κυρία είναι η Διευθύντρια του ΙΚΑ η οποία υπογράφει την εγκύκλιο που δημοσιεύσαμε στην παρούσα ανάρτηση , και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το παρόν ιστολόγιο. Απλώς για να μην έχουμε παρεξηγήσεις ........
      Τώρα στο θέμα σας , σας έγραψα και προχθές ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία στο ΙΚΑ βάση της οποίας θα μπορέσετε να καταβάλετε μόνο τις εισφορές που αφορούν το εργόσημο. Έτσι όσες υπεύθυνες δηλώσεις και να έχετε από την υπάλληλό σας δεν θα μπορέσετε να καταβάλλετε το εργόσημο ποτέ χωρίς να καταβληθεί και η αμοιβή.
      Δεδομένου ότι δεν έχετε τα χρήματα για να το κάνετε με άλλον τρόπο η μόνη λύση στο θέμα σας είναι η εξής
      Κάνετε καταβολή του εργοσήμου 600 ευρώ συνολικά στην τράπεζα και θα έχετε μαζί σας και την υπάλληλό σας. Εκείνη κάνει ανάληψη τα 450 ευρώ σας δίνει 405 ευρώ και εσείς κάνετε εκ νέου κατάθεση την ίδια στιγμή 540 ευρώ ( δηλαδή θα βάλετε επιπλέον 135€ που αντιστοιχούν στο εργόσημο ) . Η υπάλληλος θα ξανακάνει ανάληψη οπότε θα πάρει τα 405 ευρώ πίσω. Την διαδικασία αυτήν θα την κάνετε για έξι μήνες , τον έβδομο μήνα θα πάρετε από την υπάλληλό σας 270 ευρώ θα συμπληρώσετε 90 και θα κάνετε κατάθεση 360 ευρώ . Ο λόγος που προτείνω 7 μήνες και όχι 6 με ισόποση καταβολή , δηλαδή 2 φορές την ίδια μέρα από 600 είναι επειδή στην περίπτωση αυτή η υπάλληλός σας θα χάσει 1 ένσημο κάθε μήνα λόγω του πλαφόν του ΙΚΑ το οποίο ορίζει ότι ανεξαρτήτως ποσού εργοσήμου τα ένσημα δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 25 σε μηνιαία βάση.
      Δυστυχώς για ένα επτάμηνο θα πρέπει να κάνετε αυτήν την διαδικασία ...... αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  29. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΣΑΣ ΞΑΝΑΧΡΕΙΑΣΤΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΗΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Χρήσιμος μπορεί .... αλλά χρήσιμη με τίποτα!!!
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  30. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΞΑΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΑ ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ ΤΟ 2012 ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΩ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΑΙΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΑ ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΥΠΟΔΕΙΞΑΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟ ΜΗΝΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Ο λόγος που έκατσα και υπολόγισα τα παραπάνω είναι για να μην χαθούν τα ένσημα της εργαζομένου.Θα μπορούσε να γίνει και τετραπλή κατάθεση , αλλά με οποιοδήποτε άλλο σενάριο η εργαζόμενη ενώ θα είχατε καταβάλει το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών θα έπαιρνε μόνο 25 ένσημα. Σας γράφω και στην αρχική μου ανάρτηση για το μηνιαίο πλαφόν του ΙΚΑ στα 25 ένσημα. Έτσι αν κάνατε σε έναν μήνα 3 ή 4 καταθέσεις η εργαζόμενη θα ήταν εντάξει ως προς τις οφειλόμενες από εσάς εισφορές αλλά τα ένσημά της θα ήταν 25 είτε τις καταβάλλετε 1300 € είτε 2000€.
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  31. καλλημερα μηπωσ θα μπορουσατε να μου πειτε με μισθο συν εργοσημο 600.00 € ποσα ενσυμα παιρνει η ασφαλισμενη το μηνα και ποτε δικαιουται θεωρηση βιβλιαριου με ποσα ενσυμα με 50 η 150 το χρονο εχει αλλαξει κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      13 ένσημα βγαίνουν τον μήνα.
      Με 50 ένσημα το 2013
      Με 100 ένσημα ( προς το παρόν) για το 2014.
      Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες από τον μήνα συμπλήρωσης των προϋποθέσεων δηλαδή αν κάποιος έχει συμπληρώσει τα 50 ένσημα 31-8-2013 μπορεί να θεωρήσει βιβλιάριο μετά τις 1-12-2013.

      Διαβάστε αν θέλετε την εγκύκλιο του ΙΚΑ εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html τα έχει όλα αναλυτικά.

      Διαγραφή
  32. καλησπερα σας.
    ειμαι διαχειριστρια και παραλληλα καθαριστρια στην πολυκατοικια στην οποια διαμενω.
    πως γινετε να βγαλω εργοσημο χωρις να φαινεται το ιδιο ονομα σαν εργοδοτης και απασχολουμενος μαζι?
    διαβασα πιο πανω οτι θα πρεπει να εχει μητρωο ικα η πολυκατοικια και αυτη να παρουσιαστει ως εργοδοτης.
    τα απαιτουμενα δικαιολογιτικα ειναi τα εξης

    (φωτοαντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων του διαχειριστή και όλων των συνιδιοκτητών.)

    επειδη προκειται για μεγαλη πολυκατοικια 35 διαμερισματων με αρκετους ενοικιαστες και επειδη με πολλους απο τους ιδιωκτητες ειναι αδυνατο να εχουμε αμεση επικοινωνια για να μας δωσουν αυτα τα στοιχεια, υπαρχει περιπτωση στο ικα να γινει δεκτη η αιτηση μονο με την προσκομιση της διαχειρησης ως εκπροσωπο η εστω με με τα στοιχεια καποιων απο τους ιδιωκτητες?
    υπαρχει καποια αλλη ενναλακτικη λυση για αυτη την περιπτωση ετσι ωστε να ειναι νομιμες οι αποδειξεις μου περαν του εργοσημου?
    πχ το μποκ παροχης υπηρεσιων?
    η μηπως ειναι υπερβολη για ενα μισθο της ταξης των 120 ευρω να εχω μπλοκ?
    ευχαριστω εκ των προτερων!
    αν μπορειτε να με βοηθησετε θα μου ηταν πραγματικα πολυτιμο.
    καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Η πολυκατοικία θα πρέπει να έχει ΑΦΜ, για το πως θα εκδοθεί θα επικοινωνήσετε με το τμήμα μητρώου της αρμόδιας οικονομικής εφορίας που ανήκει η πολυκατοικία σας.
      Αφού βγάλετε ΑΦΜ τότε θα πάτε στο ΙΚΑ για απογραφή ως εργοδότης, πάλι εκεί στο τμήμα μητρώου εργοδοτών θα σας πουν τι γίνετε με την περίπτωσή σας δεδομένου ότι είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.
      Δεν υπάρχει περίπτωση άλλη εκτός του εργοσήμου να είναι νόμιμες οι αποδοχές σας.
      Την απόδειξη παροχής υπηρεσιών ξεχάστε την, μόνο αν είχατε συνεργείο καθαρισμού θα μπορούσατε να εκδώσετε τέτοια.
      Διαβάστε αν θέλετε την εγκύκλιο του ΙΚΑ εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html έχει αναλυτικές οδηγίες για επιτροπή πολυκατοικιών και την καταβολή του εργοσήμου.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  33. ειμαι υδραυλικος και μπορει να χρειαζομαι μονο 1-2 ημερες την εβδομαδα 2 εργατες. πως πρεπει να τους πληρωνω ? με εργοσημο ή ενσημα. χρηστος τουρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα. Δεν ξέρω αν έχει άμεση σχέση με το θέμα του εργόσημου - είμαι διαχειριστής πολυκατοικίας και ψάχνουμε καινούριο συνεργείο καθαρισμού. Τα περισσότερα ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν ΙΚΑ και ότι δεν θα έχουμε καμία υποχρέωση απέναντι στο ΙΚΑ εμείς σαν πολυκατοικία, βάση ιδιωτικού συμφωνητικού που θα υπογράψουμε. Το ερώτημα είναι, έχει όντως ισχύ ένα τέτοιο ιδιωτικό συμφωνητικό; Υπερισχύει απέναντι στο ΙΚΑ και τον νόμο γενικότερα ή είναι κοροϊδία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Αν κάνετε συμφωνία με συνεργείο καθαρισμού, δεν έχετε θέμα με το εργόσημο. Το μόνο που πρέπει να έχετε ως δικαιολογητικό δαπάνης είναι η απόδειξη παροχής υπηρεσιών του συνεργείου και το ιδιωτικό συμφωνητικό από το οποίο θα προκύπτει ότι το συνεργείο είναι υπεύθυνο για την ασφάλιση του προσωπικού του.

      Διαγραφή
  35. καλημέρα σας ,είμαι άνεργη με θεωρημένη κάρτα ανεργίας για λόγους φορολογίας επειδή έχω ενα αυτοκίνητο στο όνομα μου κ νοικιάζω κ ένα σπίτι να διαμένω ενω είμαι άνεργη θα χρειαστεί να πληρώσω ,προκειμένου να το αποφύγω αυτό θα απασχοληθώ με εργόσημο (σημειωτεον εχω ασφαλιση ικα λόγω μακροχρόνιας ανεργιας η οποια επανεξεταζεται καθε 6ξαμηνο).θα ήθελα να με ενημερωσετε πως γίνετε η διαδικασια με τα εργόσημα ;1 εργόσημο αντιστοιχεί σε ένα ενσημο ? θα χασω την ασφαλιση μου την προσωρινη?κ αν φανεί οτι εργαστηκα ενα μηνα με εργόσημο χάνω την δυνατοτητα τυχον επιδοματων που δικαιουμαι απο τον οαεδ λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ?σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Όχι ένα εργόσημο δεν αντιστοιχεί σε ένα ένσημο.
      Κάντε τον κόπο να διαβάσετε την ανάρτησή μας http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html έχει αναλυτικές οδηγίες για το εργόσημο. Εννοείτε ότι αν έχετε έστω και ένα ένσημο δεν θα θεωρήστε άνεργη και θα χάσετε όλες τις παροχές του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και το βιβλιάριο ασθενείας για το οποίο πλέον θα πρέπει να έχετε τα ένσημα που προβλέπονται ώστε να θεωρήστε βιβλιάριο ασθενείας.

      Διαγραφή
    2. Ναι αυτό ακριβώς εννοώ ευχαριστώ για την απάντησή σας

      Διαγραφή
  36. Σε συγχαίρω για την προσφορά ενημέρωασης που κάνεις. Μπράβο
    Είμαι νοσηλευτής . μπορώ να παρέχω υπηρεσία σε συγγενικό μου πρόσωπο 2ου βαθμπύ (ΑΜΕΑ) και να αμείβομαι με εργόσημο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Στο θέμα σας τώρα...
      Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα κατ’ οίκον απασχολούμενα πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με συγγένεια α΄ ή β΄ βαθμού, δεν θεωρούνται εξαρτημένη εργασία και συνεπώς δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. μέσω της διαδικασίας έκδοσης – εξαργύρωσης «Εργοσήμου»
      Ως εκ τούτου δυστυχώς δεν μπορείτε να αμείβεστε με εργόσημο.

      Διαγραφή
  37. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΩ ΟΠΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΗΓΑΝ ΣΩΣΤΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΘΕΜΑ ΕΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΕ ΕΦΕΔΡΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΤΟΝ 8/87 ΥΠΗΡΕΣΙΑ 26ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΚΑΙ 4ΜΗΝΕΣ. ΤΩΡΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΕΜΕΝΑ. ΕΙΜΑΙ ΤΩΡΑ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΕΧΩ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΠΗ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΗ ΜΕ ΠΙΑΝΗ 37ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΙΣΧΕΙΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 58 ΧΡΟΝΩΝ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς απόψε θα σας απογοητεύσω, δεν έχω καμία εικόνα για συνταξιοδοτικά θέματα. Δεν ξέρω να σας απαντήσω..

      Διαγραφή
  38. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΕΙΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝΤΑ ΑΜΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΓΕΝΗΘΕΙΣ ΤΟ 1957 ΤΕΒΕ 28 ΧΡΟΝΙΑ Ι ΙΚΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 2 ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως σας έγραψα και στο προηγούμενο ερώτημά σας δεν έχω καμία εικόνα από συνταξιοδοτικά.
      Καλό σας βράδυ!

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα θα ήθελα ρωτήσω αν μπορεί ένας εργαζόμενος από τρίτη χώρα να μπει ταμείο ανεργείας αν έχει 4 χρόνια ασφάλισηςμε εργόσημο του ΙΚΑ χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα εργασίας(1200 ένσημα 25 ο μήνας πλήρη απασχόληση) ή έχει άλλες προυποθέσεις για να μπει κάποιος ταμείο ανεργείας αν ασφαλίζεται με εργόσημο του ΙΚΑ.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Κατά την άποψή μου οι ασφαλισμένοι με εργόσημο δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας γιατί δεν υπάρχει καμιά κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ μέσα στο ασφαλιστικό ποσοστό.
      Παρόλα αυτά ρωτήστε και στον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, δεν έχετε να χάσετε κάτι ..

      Διαγραφή
  40. Γνωρίζω αρκετές αλλοδαπές που εργάζονται σε σπίτια, σαν εσωτερικές οικιακοί βοηθοί, και δεν είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες ευρώ από μαύρη εργασία να φεύγουν στο εξωτερικό. Πού μπορώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω το γεγονός; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Στο τηλέφωνο 15512
      Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) λειτουργεί η Τηλεφωνική γραμμή (15512) από τις
      9πμ έως 9μμ στο πλαίσιο του Αυτοτελούς Γραφείου Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και
      ∆ιαχείρισης Καταγγελιών (άρθρο 11 Ν. 3996/2011).
      Η ανωτέρω τηλεφωνική γραμμή την παρούσα περίοδο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την
      υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας
      και της αδήλωτης εργασίας. Ειδικότερα για παραβάσεις:
      αα) των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας της σχετικής ιδίως με τους όρους και τις συνθήκες
      εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία
      των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων
      εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με
      αναπηρία), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζόμενων,
      ββ) των όρων κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
      γγ) των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη των
      εργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση,
      δδ) των διατάξεων σχετικά με τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων υπηκόων
      τρίτων χωρών και
      εε) της νομοθεσίας για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της
      απασχόλησης και της εργασίας.

      Διαγραφή
  41. καλησπέρα,

    μια γρήγορη ερώτηση: ο εργαζόμενος με εργόσημο φορολογείται για το εισόδημα αυτό?αν δεν έχει άλλο εισόδημα, με ποιοθς συντελεστές?σαν μισθωτός ή ελεύθερος?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Εννοείτε ότι φορολογείται...
      Και φορολογείται σαν μισθωτός.
      Καλό μήνα!!!

      Διαγραφή
  42. ειμαι 23 χρονων νοσηλευτρια που προκειται να συνεργαστω με κλινικη του εξωτερικου στην ευρωπαικη ενωση ως ελευθερος επαγγελματιας με μπλοκακι .στο τεβε μου ειπαν οτι δεν μπορω να γραφτω .μηπως ξερετε πως μπορω να κανω εναρξη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα σας συμβούλευα επειδή το θέμα σας είναι περίπλοκο, να συμβουλευτείτε κάποιον φοροτέχνη λογιστή. Μην περιμένετε να βρείτε απαντήσεις ψάχνοντας στο ίντερνετ από μόνη σας εγκυμονεί κινδύνους..... Χρειάζεστε επαγγελματική συμβουλή και τέτοια δυστυχώς δεν μπορούμε να σας παρέχουμε.

      Διαγραφή
  43. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΕΙΧΑΤΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΡΑ. Η ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΜΙΚΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 600 € ΕΡΓΟΣΟΜΟ 150 € ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ 450 € ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑ 150 € ΠΟΣΑ ΕΝΣΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ 50 ΕΝΣΥΜΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Η ΕΙΝΑΙ 150 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΕΝΑ ΠΛΙΝ Ο ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΩΡΩ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΣΥΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΟΠΕΛΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΟΔΑΠΗ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΥ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Με 600€ μικτά είναι 13 ένσημα
      Με 150€ μικτά είναι 3 ένσημα.
      Για παροχές ασθένειας σε είδος,απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
      Για την συμπλήρωση των ανωτέρω χρονικών προϋποθέσεων απαιτείται οι ημέρες ασφάλισης να έχουν προκύψει μόνο από εξαργυρωμένα, μετά την 1/1/2013, Εργόσημα. Στις ημέρες αυτές μπορούν να συνυπολογισθούν και ημέρες ασφάλισης εκτός
      Εργοσήμου.

      Καλές γιορτές και σε εσάς!

      Διαγραφή
  44. καλησπερα π.χ. με ενα εργοσημο των 60 ευρω υπολογισμος ενσημου με κρατησεις 30%
    60 χ 30%= 18
    18 / 11.88= 1.51
    οποτε εχω ενα ενσημο ... θελω να ρωτησω το υπολοιπο 0.51 δηλαδη μισο ενσημο το χανω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Όλες τις τελευταίες αλλαγές στο εργόσημο μπορείτε να τις δείτε εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html.
      Κατά τα άλλα ο σωστός υπολογισμός για ένα εργόσημο 60€ είναι 60*25%=15€ 15/11,63=1,29 με την στρογγυλοποίηση 1 ένσημο. αν το ποσό είναι κάτω από το μισό το χάνετε αν ήταν όπως το δικό σας παράδειγμα το κερδίζετε δηλαδή το 1,51 είναι 2 ένσημα .
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  45. Ειμαι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ με εργοσημο απο 1/12/2012 και εχω παει πολλες φορες στο ΙΚΑ για να ρωτησω για τις μερες εργασιας μου για τις χρονιες 2012 - 2013 αλλα ο υπαλληλος παντα μου λεει οτι δεν του επιτρεπεται απο τον νομο να μου δωσει πληροφοριες που αφορουν το εργοσημο και οτι δεν ειναι περασμενες στο συστημα . Μπορειτε να μου πειτε με ποιον τροπο μπορω να μαθω για τις ,δηλωμενες στο ΙΚΑ, μερες εργασιας μου εχοντας παντα ολα τα εγγραφα απο την τραπεζα και απο τον εργοδοτη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς έχει δίκιο ο υπάλληλος του ΙΚΑ έχουν δοθεί οδηγίες να μην εκδίδουν βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στους ασφαλισμένους με εργόσημο δείτε και την εγκύκλιο http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_A21_449_102_17-10-2013.pdf
      Ο μόνος τρόπος να τα μετρήσετε στην παρούσα φάση, είναι μόνη σας δυστυχώς.... Μπορείτε να δείτε εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html παράδειγμα υπολογισμού ενσήμων .... αν πάλι δεν τα καταφέρετε στείλτε μου ένα email με τις αποδοχές ανά μηνά και τις κρατήσεις που σας έκαναν για να σας τα υπολογίσω εγώ .... [email protected]
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα.Ηθελα να ρωτήσω εάν είναι υποχρεωτική η έκδοση εργοσήμου για τα δώρα Πασχα και Χριστουγέννων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Οι απόψεις διίστανται...
      Η μία άποψη λέει ότι το "εργόσημο" αφορά περιστασιακά απασχολούμενους οπότε δεν δικαιούνται και η άλλη άποψη λέει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας και ότι δικαιούνται κανονικά.

      Η προσωπική μου άποψη είναι κάπου στην μέση , δηλαδή όσοι απασχολούνται περιστασιακά (πχ οικιακή βοηθός μια φορά τον μήνα , καθαρισμός κοινόχρηστου κήπου μια δυο φορές τον μήνα, κτλ)πιστεύω ότι δεν δικαιούνται. Αντίθετα οικιακοί βοηθοί οι οποίοι απασχολούνται σε μόνιμη βάση , οδηγοί , κηπουροί, και που είναι ουσιαστικά αποκλειστικής απασχόλησης πιστεύω ότι δικαιούνται , και εκτός αυτού ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν του μέτρου.

      Βέβαια δεν νομίζω ότι μετράει το τι πιστεύω εγώ, δεδομένου ότι είναι απλά απόρροια της όποιας εμπειρίας μου και της λογικής , αλλά στερείτε νομικής βάσης που είναι το βασικότερο .... Δεν υπάρχει καμία άποψη από επίσημα χείλη με την μορφή εγκυκλίου ή έστω οδηγιών για το παραπάνω θέμα τουλάχιστον όσο γνωρίζω.
      Γι αυτό τον λόγο θα σας έλεγα να κάνετε το ερώτημά σας στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σας.....

      Διαγραφή
  47. Καλημερα σας! Απευθυνομαι και παλι σε Σας, για μια ενημερωση, αλλα πρωτα θα ηθελα να σας ευχαριστησω θερμα για ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ που μας προσφερετε, η οποια ειναι ΠΟΛΥΤΙΜΗ, απο καθε αποψη!
    Απασχολω για ΑΜΕΑ, μια αλλοδαπη κυρια, στην οποια αγοραζω εργοσημο μηνιαιως. Θα ηθελα να μαθω αν πρεπει να γινεται η αγορα του εργοσημου μηνιαιως και ειδικοτερα καθε τελος του μηνα, οπως αγοραζονται τα ενσημα του ΙΚΑ, η μπορω καθε διμηνο η τριμηνο και ανεξαρτητου ημερομηνιας?
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων
    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Πρέπει να γίνετε μηνιαίως και να εξαργυρώνετε από τον υπάλληλο στον ίδιο μήνα. Αν τα αγοράσετε όλα μαζί τότε θα υπολογιστούν στον μήνα που τα εξαργύρωσε ο υπάλληλος και τότε αν οι εισφορές αντιστοιχούν σε πάνω από 25 ένσημα δυστυχώς χάνονται και ο εργαζόμενος έχει 25 ένσημα μόνο....

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα,
    Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Απασχολούμαι σε οικία. Μετά την καθιέρωση του εργοσήμου, με το οποίο πληρώνομαι σήμερα, λαμβάνω καθαρό ποσό το ίδιο με πριν αλλά ενώ πριν με τα ποσά που παρακρατούνταν πληρώνονταν οι ασφαλιστικές εισφορές μου και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, από το 2014 μας ενημέρωσαν από το λογιστήριο ότι θα καταβάλλουμε εμείς τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Επομένως οι μηνιαίες αποδοχές μου θα μειθούν αισθητά. Μπορείτε να μου πείτε πώς σχετίζεται το εργόσημο με τον Φόρο ΜΥ, τί άλλαξε και πόσο επιβαρύνομαι;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν εργάζεστε σε οικία δεν ξέρω πως σας παρακρατούν φόρο μισθωτών από αποδοχές με εργόσημο .... Δηλαδή σας δίνουν την απόδειξη του εργοσήμου εσείς το εξαργυρώνετε και στην συνέχεια επιστρέφετε χρήματα στον εργοδότη;
      Επιπλέον από 01/01/2014 δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση παρακράτησης φόρου από φυσικό πρόσωπο – ιδιώτη (όπως υπήρχε παλαιότερα για παράδειγμα για παρακρατούμενο φόρο σε αμοιβές υπηρετικού προσωπικού), βάσει του άρθρου 61 Ν.4172/2013.
      Μήπως εργοδότης σας είναι κάποια επιχείρηση και όχι φυσικό πρόσωπο ; Αν ναι θα σας εξηγήσουν στο λογιστήριο της επιχείρησης.....

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντησή σας,
      Επομένως, αν καταλαβαίνω καλά αυτά που μου γράφετε όσοι πληρώνονται με εργόσημο καταβάλλουν μόνοι τους τον ΦΜΥ και δεν ενεργείται παρακράτηση αυτού. Επομένως ο εργοδότης μου θα έπρεπε αν είναι φυσικό πρόσωπο να μου καταβάλει τη συμφωνημένη αμοιβή μου και να αφαιρεί μόνο τις δαπάνες που αναλογούν στις ασφαλιστικές εισφορές.. Σωστά;

      Διαγραφή
    3. Ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει ΦΜΥ. Ο φόρος του θα προκύψει με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος , στο εκκαθαριστικό της εφορείας.
      Ο εργοδότης σας θα πρέπει να σας αφαιρεί από την συμφωνημένη αμοιβή το 25% των εισφορών του ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα, αλλοδαπός που έχει εξοχικό στην Ελλάδα και θέλει να προσλάβει οικιακή βοηθό, αλλά ο ίδιος δεν έχει ΑΜΚΑ, μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργόσημο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα πρέπει πρώτα να βγάλει ΑΜΚΑ και μετά θα μπορεί να απασχολήσει προσωπικό με εργόσημο.

      Διαγραφή
  50. Καλημέρα σας

    Πρόκειται να απασχολήσω για 1η φορά "περιστασιακά απασχολούμενο" με τη διαδικασία του εργοσήμου.
    Θα μπορούσατε παρακαλώ να με ενημερώσετε για την απαραίτητη διαδικασία ? Και εξηγούμαι
    Τη διαδικασία με την Τράπεζα την έχω καταλάβει, με απασχολεί εάν απαιτούνται και άλλες επιπρόσθετες διαδικασίες, όπως π.χ.
    Απαιτείται ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ - ΟΑΕΔ ?
    Κατάθεση ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΣΕΠΕ ?

    Όλες οι εγκύκλιοι που έχω δεί είναι του ΙΚΑ - επομένως δεν ξέρω εάν και τί απαιτείται από άλλους Φορείς.

    Ευχαριστώ
    ΣΕΪΛΑ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλησπέρα σας.
    Κατ Αρχάς σας συγχαίρω για την προσφορά ενημέρωσης που κάνετε.
    Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΙΚΑ αρ. 43. 11/07/13 εκτός από τον νέο υπολογισμό του εργόσημου που ισχύει απο 01/01/13 αναφέρει επίσης ότι εάν εργοδότης και εργαζόμενος συνδέοντε με α & β βαθμού συγγένειας δεν θεωρούνται εξαρτημένη εργασία και συνεπώς δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. μέσω της διαδικασίας έκδοσης - εξαργύρωσης «Εργοσήμου».
    Το ερωτημά μου είναι εάν οι εργοδότες μου είναι τα πεθερικά μου και η κουνιάδα μου, υπάγομαι ή δεν υπάγομαι στην ανωτέρω ασφάλιση με την διαδικασία του εργόσημου;
    Σας ευχαριστώ,
    Αννα Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Κατά την γνώμη μου δεν έχετε θέμα αν σας ασφαλίσουν τα πεθερικά σας ή κουνιάδα σας. Παρόλα αυτά επειδή στην Ελλάδα ζούμε .... καλό είναι να κάνετε το ίδιο ερώτημα στο ΙΚΑ για να είστε 100% σίγουρη.

      Διαγραφή
  52. Καλημέρα να σας ζαλίσω κι' εγω λίγο.Απασχολώ αλλοδαπή(βουλγαρία) για φροντίδα της μητέρας μου.Οχι πλήρη απασχόληση 4 ωρες περίπου ημερησίως.Αμείβεται με 400€/μηνα.Πόσο είναι το εργόσημο για την περίπτωση μου.Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Τα μικτά είναι 533,33€
      25% κρατήσεις 133,33€
      Καθαρά 400,00€

      Διαγραφή
  53. Καλημέρα σας και από εμένα και συγχαρητήρια για την βοήθεια που παρέχεται.Εγώ έχω μία λίγο πιο πολύπλοκη ερώτηση. Προσλαμβάνω σε συσκευαστήριο εργάτες οι οποίοι κολλάνε εργόσημο απο εργασία σε χωράφια. Αυτούς τους εργάτες εγώ θα πρέπει να τους κολλήσω και κανονικά ένσημα ΙΚΑ ταυτόχρονα? Αν μου φέρουν μία ασφαλιστική ενημερώτητα ή μία απόδειξη πληρωμής του εργοσήμου καλύπτομαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν το ξέρω το θέμα σας, συζητήστε το με τον λογιστή σας....

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας.
    Συνχαρητήρια για την ενημέρωση που παρέχεται.Είμαι άνεργος με 8μηνη κάρτα ανέργιας .Πρόκειται να εργαστώ για 3 ημέρες σε ξενοδοχείο,η εργοδότης θελει να με πληρώσει με εργόσημα γι αύτες τις μέρες και απο το Πασχα μέχρι τον Οκτώβρη για την σεζόν του καλοκαιριού δεν εχουμε ακόμα συζητήσει ως πως θα με πληρώνει.Θα ηθελα να ρωτήσω πρώτον, ως πια κατηγορία εργαζομένου μπορεί να με προσλάβει μιας και εγώ θα δουλεύω ως σερβιτορος και δεύτερον τι ποσοστό εισφορών θα πλήρωνε αν μου έκανε πρόσληψη στο ΙΚΑ αν γνωρίζεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρον.(Στο εργόσημο ειναι 25% οι εισφορές αν δεν κάνω λάθος.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Με εργόσημο σερβιτόρο ....
      Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα σας προσλάβει με εργόσημο ίσως ως κηπουρό ... Δεν ξέρω πόσες είναι οι κρατήσεις σε σερβιτόρο μπορείς να ρωτήσεις στο λογιστήριο του ξενοδοχείου. Οι κρατήσεις για εργόσημο είναι όντως 25%

      Διαγραφή
  55. Καλησπέρα.Για οικιακή βοηθό με εργόσημο πρέπει ο εργοδότης να δώσει ηλεκτρονικά βεβαίωση αποδοχών;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά προσωπικοί λόγοι δεν μου επέτρεπαν το τελευταίο διάστημα να είμαι εδώ....

      Όχι δεν υποχρεούστε να δώσετε βεβαίωση αποδοχών στον εργαζόμενο.
      Αν δείτε στις συχνές ερωτήσεις στο taxisnet θα δείτε ότι :
      9. Έχουμε κάποια αλλαγή στην κωδικοποίηση του είδους αποδοχών που καταχωρούνται στο αρχείο και συνυποβάλλεται με την οριστική δήλωση;
      Ναι έχουμε αλλαγή.
      Προστέθηκαν τα ακόλουθα νέα είδη αποδοχών:
      Κωδ.31 – Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο
      Κωδ.32 – Αμοιβές αθλητών
      Κωδ.33 – Αποζημίωση απόλυσης
      [Προσοχή. Ο κωδ.31 θα μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ,ΟΓΑ κλπ)]

      Οπότε υπόχρεος για την χορήγηση βεβαίωσης είναι το ΙΚΑ.

      Διαγραφή
    2. ...ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  56. Καλημέρα σας.
    Για να ασφαλίσουμε την καθαρίστρια της πολυκατοικίας της οποίας είμαι διαχειριστής, ποια είναι διαδικασία πού πρέπει να ακολουθήσουμε;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλησπέρα,
    Θα κάνετε τον κόπο να διαβάσετε την εγκύκλιο του ΙΚΑ που έχουμε δημοσιεύσει εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html
    Είναι αρκετά αναλυτική, και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι θα χρειαστείτε. Αν κολλήσετε κάπου εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπέρα συμφώνησα να εργαστώ μια επιπλέον ώρα στο γραφείο για extra χρήματα στο χέρι. Τώρα μ λένε να με πληρώσουν με εργόσημο ενώ είμαι ήδη ασφαλισμένη με συμφέρει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν αυτό που σας αφορά είναι μόνο αν σας συμφέρει, τότε θα πρέπει να δείτε σε ποιο ποσό θα καταβληθεί το εργόσημο...
      Αν όμως σας ενδιαφέρει τι είναι το νόμιμο, τότε θα πρέπει ο εργοδότης σας, να προσαυξήσει τον μισθό σας για τις επιπλέον ώρες και μια που μιλάμε για μία ώρα ημερησίως μιλάμε για υπερεργασία η οποία αμείβετε υπολογίζοντας το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 25%.

      Διαγραφή
  59. καλημερα, ειμαι εργοδοτης και απασχολω μια αποκλειστικη νοσοκομα για να φροντιζει τον πατερα μου σε ιδιωτικη κλινικη απο τον 9/13 για 6 ωρη εργασια με εργοσημο.προσφατα καταλαβα οτι η ιδια κυρια τις ιδιες ωρες απασχολειτε και σε αλλους τεσσερις στην ιδια κλινικη (σε 2 μαυρα και σε 2 με εργοσημο).εχει δικαιωμα να το κανει αυτο?μολισ της ειπα οτι θελω να ληξουμε την συνεργασια μας μου ζητησε 15 μερες αδεια που μου λεει οτι δικαιουται.υποχρεουμαι να την πληρωσω για την 15μερη αδεια της ενω θελω να την απολυσω και εχει η ιδια αθετησει την συμφωνια μας?ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα σας πρότεινα να δείτε το θέμα σας με την επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  60. Γεια σας.Προσφατα επιασα δουλεια σε μια προωθητικη εταιρεια και με ασφαλιζουν με εργοσημα.εμενα εκεινο που με ενδιαφερει να μαθω αν θα πρεπει να υποβαλλω φορολογικη δηλωση για τα δεδουλευμενα? δεδομενου οτι ειμαι φοιτητρια και δεν εχω κανει φορολογικη δηλωση ακομα. δηλαδη αν ειναι να δουλευω για 40κατι ευρω την εβδομαδα μην κληθω μετα να φορολογηθω? ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Κατά την γνώμη μου από την στιγμή που αποκτάτε εισόδημα και ασφαλίζεστε με εργόσημο πρέπει να κάνετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Από το εργόσημο έχουν πλέον όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μπορούν να δουν ποιος δεν το δήλωσε .....
      Παρόλα αυτά θα έλεγα να συμβουλευτείτε κάποιον λογιστή φοροτεχνικό και να πράξετε αναλόγως,

      Διαγραφή
  61. Καλημέρα σας.Εγω με τη γυναικα μου εχουμε 5 πολυκατοικιες και της καθαριζουμε 4 φορες το μηνα.
    Αλλα αλλα εγω και η γυναικα μου εργαζομαστε.Και μαλιστα η γυναικα μου 4 ωρη με ίκα.
    Η ερωτηση μου ειναι:
    Οι διαχειριστες μασ ζητανε αποδειξη.
    μπορουμε ενω δουλευουμε να δινουμε αποδειξη και πως γινετε αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν μπορείτε νομίμως να δώσετε απόδειξη....
      Η λύση είναι ή οι αμοιβές σας θα καταβάλλονται μέσω εργοσήμου ή να κάνετε έναρξη στην εφορία ως συνεργείο καθαρισμού.

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα σας. Κάνουμε τη διαχείριση σε μια πολυκατοικία και θέλουν να πάρουν για καθαρίστρια μια κυρία που θα μπει με εργόσημο. Δε θέλουν όμως να την ασφαλίσουν οι ίδιοι και να βγάλουν ΑΦΜ στην πολυκατοικία. Γίνεται να την ασφαλίσουμε εμείς ως εργοδότες; Και αν ναι, ποια είναι η διαδικασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Κατά την γνώμη μου πρέπει να την ασφαλίσουν οι ίδιοι, τι θα γίνει αν γίνει κάποιο εργατικό ατύχημα θα πάρετε εσείς την ευθύνη;

      Διαγραφή
  63. Καλημέρα... Εργάζομαι με 4ωρη απασχόληση. Πόσα ένσημα απαιτούνται για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας για την επόμενη χρονιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Για την έκδοση ή ανανέωση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας απαιτείται η πραγματοποίηση 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λαμβάνονται υπόψη οι τρεις τελευταίοι μήνες.

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα σας!
    Με ενδιαφέρει η προοπτική των ιδιαίτερων μαθημάτων και πρόσφατα ενημερώθηκα για το εργόσημο. Επειδή γνώρισα έναν μαθητή που ενδιαφέρεται να κάνει μαθήματα μέσω Skype και ζειστο εξωτερικό (δεν είναι Έλληνας) ήθελα να ρωτήσω πώς γίνεται η διαδικασία με το εργόσημο στην περίπτωση αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν νομίζω να μπορεί να γίνει με τα στοιχεία του αλλοδαπού ως εργοδότη ........
      Εκτός αν έρθει στην Ελλάδα να βγάλει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ... ;) . Τέτοιου είδους εργασίες στο ΙΚΑ δεν τις έχουν σκεφτεί σίγουρα.
      Ο μόνος τρόπος να παρακάμψετε το "σύστημα" είναι να εμφανίζετε στο εργόσημο ως εργοδότης κάποιος φίλος σας, όχι συγγενής Α ή Β βαθμού..

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα, θα με υποχρεώνατε αν μου απαντούσατε και σας συγχαίρω για την υπομονή σας.

    Εταιρεία (ΟΕ) θέλει να προσλάβει καθαρίστρια για 2 μέρες την εβδομάδα, 2 ώρες κάθε μέρα, σύνολο 4 ώρες την εβδομάδα, και θέλει να της δώσει καθαρά στο χέρι 5€ την ώρα (δηλαδή 10€ για κάθε μέρα που απασχολείται, 20€ την εβδομάδα).

    Αν κατάλαβα καλά, το κόστος για το εργόσημο ανέρχεται στα 6,67€ την ώρα (αν όχι, διορθώστε με). Το κόστος για την πρόσληψη χωρίς εργόσημο, αλλά με ένσημο ωρομισθίας ΙΚΑ πόσο θα είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν απαντάω σε επιχειρήσεις.
      Θα σας συμβούλευα να ρωτήσετε τον λογιστή σας...

      Διαγραφή
  66. Καλημέρα,
    Εργάζομαι σαν διανομέας φυλλαδίων και πληρώνομαι με εργόσημο. Βέβαια ακόμα δεν έχω πληρωθεί γιατί τώρα ξεκίνησα. Αν με ελέγξει κάποιος στον δρόμο και πω ότι δουλεύω με εργόσημο αρκεί; ή θα πρέπει να το αποδείξω κι όλας; Και πώς θα το αποδείξω; Και τέλος θα έχω κάποιες κυρώσεις εγώ σαν εργαζόμενος; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Ναι δεν έχετε κανένα πρόβλημα.Δεν είναι δικό σας θέμα να το αποδείξετε αν θέλουν αποδείξεις να πάνε στον εργοδότη σας!! Κυρώσεις γιατί να έχετε; Όχι δεν υπάρχουν κυρώσεις .....

      Διαγραφή
  67. καλημέρα, έκπληκτη απο τη συνέπεια απαντήσεων,συγχαρητήρια.

    καταρχάς
    απασχολώ αλλοδαπή κυρία για τη φροντίδα της μητέρας μου η οποία θέλει να πάει διακοπές στη χώρα καταγωγής της συνεχιζω το εργόσημο κανονικά λες και συνεχίζει να εργάζεται;διαφορετικά θεωρείται λύση συνεργασίας;
    και έστω πως θέλω να λύσω τη συνεργασία απλώς σταματώ τα εργόσημα;

    επιπλέον σε ενα αναρτημένο έγγραφο, δε γνωρίζω σχετική ισχύ, αναγράφει πως εντός 8 ημερών έπρεπε να ενημερώσω ΣΕΠΕκαι ΟΑΕΔ καθώς και κάθε 15 Σεπτ-15 Νοεμ.να ενημερώνω με σχετικές πινακίδες,,,αφορά και εμάς αυτό που απασχολούμε άτομα κατ'οίκον;

    τέλος η κυρία αυτή με πόσες ημέρες ασφάλισης εν τέλει μπορεί να έχει βιβλιάριο ασθενείας ώστε να συνταγογραφεί φάρμακα;

    ευχαριστω πολύ....

    μέρες προσπαθω να επικοινωνήσω με το ΙΚΑ ευελπιστώ σε σας...
    καλη συνεχεια στο εργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, δυστυχώς και εγώ σας απαντάω καθυστερημένα....
      Για το πρώτο που με ρωτάτε δεν προκύπτει από κάπου αλλά θεωρητικά θα πρέπει να ασφαλίζετε ο εργαζόμενος τον μήνα που παίρνει άδεια οπότε καλά κάνετε και το πληρώνετε.
      Οι ενημερώσεις που διαβάσατε αφορούν επιχειρήσεις και όχι εσάς.
      Τέλος για την έκδοση ή ανανέωση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας απαιτείται η πραγματοποίηση 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λαμβάνονται υπόψη οι τρεις τελευταίοι μήνες. Ότι δηλαδή ισχύει και για τους άλλους εργαζόμενους.

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα σας,

    πρόκειται για προσλάβω αλλοδαπή με μερική απασχόληση ως οικιακή βοηθό. έχουμε συμφωνήσει ο μεικτός μισθός να είναι 400 ευρώ. αν έχω καταλάβει σωστά...
    400 x 0,25 = 100 ευρώ κρατήσεις.
    100 : 11,63 = 8,56 ένσημα (γίνεται στογγυλοποίηση στο 9?)
    και άρα 9 x 12 = 108 ένσημα το έτος.

    Δεν μου είναι κατανοητό (αυτό με το 12μηνο - 15μηνο), πότε θα μπορέσει να πάρει βιβλιάριο αν ξεκινήσει η συνεργασία μας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Επίσης θα μπορέσει να βάλει ως πρόσθετο μέλος την ανήλικη κόρη της? σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Η κυρία θα συμπληρώσει 100 ένσημα του χρόνου τον Αύγουστο. Αφού περάσουν τρεις μήνες μια που η θεώρηση θα γίνει με 15μηνο, αφού τα ένσημα δεν είναι μέσα σε έναν χρόνο θα μπορέσει να θεωρήσει τον Δεκέμβριο του 2015. Από την στιγμή που θα θεωρήσει βιβλιάριο θα μπορέσει να βάλει και την κόρη της προστατευόμενο μέλος.

      Διαγραφή
  69. Καλημέρα !!! Έχω οικοδομικά εργόσημα απο διάφορους εργοδότες.Θέλω να κάνω αίτηση σε σύμβαση δημοσίου όπου για την απόδειξη της προυπηρεσίας μου ζητάνε βεβαίωση εργοδότη να αναγράφεται η ειδικότητα .Το ΙΚΑ μου έδωσε βεβαίωση για τις ημέρες ασφάλισης αλλα μου είπαν οτι δεν μπορούν αναγράφουν την ειδικότητα .Εγώ απο ποιόν εργοδότη θα πάρω βεβαίωση καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να πάρω βεβαιώση αφού ο εργοδότης μου είναι μή σταθερός !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Κατά την γνώμη μου θα έλεγα να κάνετε μία υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναγράφετε τους εργοδότες και το διάστημα που σας απασχόλησαν εσείς. Επιπλέον θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον φορέα που κάνει τον διαγωνισμό τι μπορεί να δεχθεί ως βεβαίωση για να πράξετε αναλόγως.

      Διαγραφή
  70. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΣΟ ΠΡΙΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα πρότεινα να πάτε στην επιθεώρηση εργασίας για να ενημερωθείτε....

      Διαγραφή
  71. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΑΛΟΔΑΠΗ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΩ ΣΑΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΒΟΗΘΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕ ΕΡΓΟΣΙΜΟ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΝΣΗΜΑ. 15. ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 63 ΧΡΟΝΩΝ. ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ. ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ. Η ΕΑΝ ΟΧΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΠΟΛΥ. ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΑ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν έχω γνώσεις για συνταξιοδοτικά θέματα. Σε περίπτωση που φύγει, καλού κακού πάρτε μία υπεύθυνη δήλωση η οποία να λέει πότε ακριβώς σταμάτησε να εργάζεται, και να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ,

      Διαγραφή
  72. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Ναι μπορεί , δεν χρειάζεται να δηλώσει κάτι στην φορολογική της δήλωση. Παρόλα αυτά καλό θα είναι να επικοινωνήσει με το ΙΚΑ της περιοχής σας

      Διαγραφή
  73. καλημέρα...παίρνω σύνταξη χηρείας απο το ικα εδω και 7χρόνια περίπου. μου είχαν πει ότι κάθε τρία χρόνια πρέπει να πηγαίνω και να αναφέρω αν άλλαξε κάτι...ισχύει αυτό? και τι στο καλό να αλλάξει? μήπως και αναστηθεί ο νεκρός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι με την διαδικασία.
      Επίσης, δεν φοβούνται μήπως αναστηθεί ο νεκρός, αλλά μήπως ξαναπαντρευτεί ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ

      Διαγραφή
  74. απασχολούμε καθαρίστρια σε πολυκατοικία, από το 2000, μερική απασχόληση 3 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες - αμοίβεται με εργόσημο 182€ το μήνα και σκεφτόμαστε να την αντικαταστήσουμε με συνεργείο καθαρισμού. ποια διαδικασία απόλυσης πρέπει να ακολουθήσουμε; πού μπορούμε να μαθουμε αν δικαιούται αποζημίωση και το ποσο της αποζημίωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα πάτε στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σας και θα σας βοηθήσουν. Την πλησιέστερη μπορείτε να την βρείτε εδώ http://www.taxheaven.gr/default/pages/gov-info-sepe

      Διαγραφή
  75. Καλησπέρα!Εργάζομαι ως πωλήτρια σε κατάστημα με πλήρη απασχόληση και 25 ένσημα το μήνα!Μου ζητήθηκε να προσέχω παιδάκι και η πληρωμή να γίνετε με εργόσημο.Θέλω να το κάνω σαν extra εισόδημα.Θα μετρήσουν τα παραπάνω ένσημα που θα πάρω?Ή απαγορεύονται πανω από 25 το μήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι θεωρούνται ότι πραγματοποιούν μία ημέρα εργασίας για τις απασχολήσεις τους σε όλους τους εργοδότες , μέσα στην ίδια ημέρα. Επομένως αναγνωρίζεται
      μία ημέρα ασφάλισης.
      Εάν από τα ασφαλιστικά βιβλιάρια δεν προκύπτουν οι ημέρες που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος σε
      περισσότερους από ένα εργοδότες, τότε αναγνωρίζονται στην ασφάλιση όλες οι ημέρες που
      αναγράφονται στα βιβλιάρια και μέχρι την συμπλήρωση των 25 κατά μήνα.
      Εάν όμως από τις εγγραφές των βιβλιαρίων προκύπτουν οι ακριβείς ημερομηνίες απασχόλησης μπορούν να αναγνωρισθούν στην ασφάλιση λιγότερες ή περισσότερες ημέρες εργασίας και μέχρι 30 ή 31 το μήνα.

      Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην σελίδα 15 του pdf που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ http://goo.gl/mAhlin .

      Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

      Διαγραφή
  76. mporv na pliroso ergosimo ika gia tous 4 perasmenous mines mazi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ .ΒΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ 1Η ΥΠΕ.ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΙΚΑ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ?ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΧΡΕΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ?ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Όλα τα ερωτήματά σας, πρέπει να τα απευθύνετε στο ΙΚΑ από το οποίο πήρατε το "Μπλοκάκι¨". Δεν μπορώ να σας βοηθήσω δυστυχώς.

      Διαγραφή
  78. καλημέρα σας
    εργάζομαι ως ειδική παιδαγωγός σε ένα ψυχολογικό γραφείο με ικα. Μέχρι τον Δεκέμβριο εργαζόμουν μόνο 2 φορές την εβδομάδα από 2ωρες. Από τον Ιανουάριο και μετά εργάζομαι 5νθήμερο μέχρι 3.30 ώρες. Ζήτησα να δω τα ένσημα και διαπίστωσα ότι δεν έχει προσμετρήσει τις παραπάνω ώρες. Δήλωνε δηλαδή το προηγούμενο ωράριο. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; εκείνος μου είπε πως θα παρατείνει την ασφάλιση μέχρι Αύγουστο παρόλο που δεν θα εργάζομαι εκεί μετά τον Ιούνιο. υπάρχει μια λύση; Προφανώς χρειάζομαι τα ένσημα των ημερών που έχω δουλέψει! Πως να τα διεκδικήσω; Επίσης , εργάζομαι και σε ένα άλλο κέντρο με εργόσημο. Συμψηφίζονται το εργόσημο με τα ένσημα του ικα; ρωτάω για το βιβλιάριο του ικα που περιμένω να βγάλω
    Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Η μία λύση είναι να κάνετε αυτό που σας πρότεινε ο εργοδότης σας, Η άλλη λύση είναι να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ. Ναι ένσημα είναι και το εργόσημο και θα υπολογιστούν κανονικά για να βγάλετε βιβλιάριο.

      Διαγραφή
  79. Συγχαρητήρια για τις εξαιρετικά πολύτιμες συμβουλές σας.

    Με την σειρά μου ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ κάτι και να μου πείτε τι πρέπει να κάνω.
    Στην πολυκατοικία μας καθαρίζει μια συνταξιούχα ιδιοκτήτρια δύο διαμερισμάτων στην οικοδομή εκ των οποίων το ένα το νοικιάζει. Η πλειοψηφία συμφώνησε να καθαρίζει αυτή την οικοδομή. Μετά την ψήφιση του νόμου περί εργόσημου η εταιρία κοινοχρήστων την εβγαλε απο την ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝ/ΤΩΝ γιατί απλά δεν "έκοβε" αποδείξεις.
    Συμφώνησαν να την πληρώνουν στο χέρι όσοι εξ αρχής την θέλαν να καθαρίζει (υπήρχαν και διαφωνούντες αλλά μειοψηφία) Αφού άλλαξε ο διαχειριστής και μπήκε ένας "φίλος της" ιδιοκτήτης άλλου διαμερίσματος δέχτηκε να βάζει αυτός υπογραφεί και να περαστεί ξανά στα κοινόχρηστα ως ταμείο κ. Αυτο έγινε σιωπηρά χωρίς να γίνει συνέλευση .Απλά με ένα τηλ. στο γραφείο. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Αυτοί που διαφωνούν με την απασχόληση της , ανάμεσα σε αυτούς και εγώ (είμαστε μειοψηφία όμως εμείς)και μάλιστα μια εκ των διαφωνούντων απειλή και με καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Τι μπορούμε να κάνουμε σαν διαφωνούντες ; Υπάρχει περίπτωση να μπεί κάποιο πρόστιμο ; και αν ναι σε όλους η μόνο σε όσους συμφώνησαν; Σας παρακαλώ βοηθήστε μας γιατί είμαστε πραγματικά σε απόγνωση. Το παράνομο να θεωρείται νόμινο....
    και το νόμινο να μην τυγχάνει γενικής αποδοχής. Υγ. Ούτε η ίδια η καθαρίστρια δέχεται να υπογράφει απλές αποδείξεις σε μας που διαφωνούμε ότι παίρνει τα χρήματα απο εμάς. ....Κάθε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη . Ευχαριστώ θερμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο κοστίζει το μηνιαίο εργόσημο που πρέπει να πληρώνει ο εργοδότης για να ασφαλίζεται πλήρες η εργαζόμενη ( οικιακή βοηθός), δηλαδή 25 ημέρες / μήνα; Ευχαριστώ για την απάντηση εκ’ προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. καλησπερα σας.θα ηθελα να σας ρωστησω αν ο εργοδοτης αρνηθει να με πληρωσει και να εκδοσει εργοσημα πως και που μπορω να τον καταγγειλω?σας ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Καλησπέρα θα ήθελα σας παρακαλω να με ενημερώσετε για την φορολόγηση με τα Εργόσημα... Η κουμπάρα μου ειναι με εργοσημα καθαρα κοντα στα 1250 μεικτά 1667 περιπου (14 μισθους) εγω ειμαι υπάλληλος γραφείου δήλωσα κοντα στα 25,000 εφορία. Πως γίνετε σε εμενα να βγήκε να πληρωσω κατω απο 100€ και σε εκεινη πανω απο 1800 αφου και στα εργόσημα υπάρχουν κρατήσεις. εν υπαρχει ακινητη περιουσισα η ενοικια και οι 2 εχουμε σαν εισόδημα μόνο το μισθό μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Οι κρατήσεις όλες στο εργόσημο αφορούν ασφαλιστικές εισφορές, δεν υπάρχει φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ο οποίος υπάρχει στου μισθωτούς. Έτσι ο φόρος όσων ασφαλίζονται με εργόσημο βγαίνει με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

      Διαγραφή
  83. Kαλησπέρα έχω έναν αλλοδαπό φίλο με άδεια διαμονής σε ισχύ και θέλει 50 ημέρες ασφάλιση τον χρόνο για ανανέωση της άδειας του.Μου πρότεινε να μου δώσει το ποσό των 50 ημερών ασφάλισης μέσω του εργοσήμου να το καταθέσω στον λογαριασμό μου και να του βγάλω ένα εργόσημο περίπου 2300 ευρώ που θα τον καλύπτει για τις 50 ημέρες ασφάλισης.Θα τον δηλώσω στο εργόσημο ως ''μικροεπισκευές'' .Υπάρχει πιθανότητα να έχω πρόβλημα μετά με το ΙΚΑ ή την εφορία εγώ για αυτή την εξυπηρέτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Ελπίζω να σας πρόλαβα ..... αν καταβάλετε σε έναν μήνα τα 2300€ δυστυχώς θα αντιστοιχούν σε 25 ένσημα που είναι το ανώτερο για έναν μήνα. Έτσι πρέπει να γίνει η καταβολή σε δύο μήνες σπαστά ώστε να μπορέσει να έχει 50 ένσημα. Όπως το γράψατε "εξυπηρέτηση" φαντάζομαι ότι στο πίσω μέρος του μυαλού σας έχετε και ενδεχόμενα προβλήματα... τα οποία δεν είναι μόνο με τις υπηρεσίες που περιγράφετε αφού τα ένσημα θα χρησιμοποιηθούν για ανανέωση άδειας διαμονής ......

      Διαγραφή
  84. Γεια σας. Ενώ έχω αμοιφθεί με εργόσημο για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2016 (έχω τις αποδείξεις εξαργύρωσης από τα ΕΛΤΑ στα χέρια μου) παρόλα αυτά στον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης που βλέπω στο ika.gr εμφανίζεται μόνο το εργόσημο του Ιουνίου. Τι μπορεί να έχει συμβεί; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,
      Θα πρέπει να πάτε στο ΙΚΑ της περιοχής σας με τις αποδείξεις σας.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
      Όντως πήγα σήμερα στο ΙΚΑ και η υπάλληλος αναζήτησε και βρήκε στο σύστημα το εν λόγω εργόσημο στο οποίο απ' ότι φαίνεται έχει γίνει λάθος πληκτρολόγηση ποσού κατά την καταχώρησή του με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως άκυρο!
      Το μόνο που μπορούσε να γίνει μια αίτηση ελέγχου και καταχώρησης του εργοσήμου, διαδικασία όμως η οποία απ' ότι μου είπε η υπάλληλος μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά από ένα χρόνο!
      Το αποτέλεσμα θα είναι να κινδυνεύω να μην μπορώ να ανανεώσω το βιβλιάριό μου το Φεβρουάριο! (εφόσον θα μου λείπουν αυτές οι ημέρες ασφάλισης)
      Είναι λογικό αυτό; Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι λογικό αυτό αλλά αφού δεν υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία θα έλεγα να να γίνει η αίτηση ελέγχου είναι κρίμα να χαθούν τα ένσημα. Επιπλέον θα έλεγα ότι καλό είναι όταν παίρνετε τις αποδείξεις στα χέρια σας να τσεκάρετε επιτόπου τα προσωπικά σας στοιχεία ώστε να μην έχετε το ίδιο θέμα μελλοντικά.

      Διαγραφή
    4. Επανέρχομαι μετά από περίπου 3 μήνες ταλαιπωρίας και αγωνίας (γιατί έχω έγγυο σύζυγο στον 7ο μήνα και κινδυνεύσαμε να μείνουμε ανασφάλιστοι).

      Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ που είχα απευθυνθεί στην αρχή, επειδή οι ίδιοι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να παρεμβαίνουν στο σύστημα, έστειλαν υπηρεσιακό σημείωμα στα κεντρικά ζητώντας τη διόρθωση της καταχώρησης του εργοσήμου μου.

      Μετά από περίπου 2,5 μήνες αναμονή, ξαναπήγα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ όπου έμαθα ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στα κεντρικά λόγω φόρτου εργασίας για τη μετάβαση από ΙΚΑ σε ΕΦΚΑ. Όποιες εκκρεμότητες σχετικά με εργόσημα θα αργήσουν αρκετούς μήνες να εξεταστούν!!!
      Επιπλέον, άλλο ένα εργόσημο που εξαργύρωσα στο ενδιάμεσο διάστημα, είχε κι αυτό πρόβλημα καταχώρησης στο σύστημα!!!

      Ζήτησα να μιλήσω στον ίδιο το διευθυντή του υποκαταστήματος ο οποίος με παρέπεμψε στα κεντρικά (Αγ. Κωνσταντίνου 8 Ομόνοια - Γραφείο ειδικών θεμάτων).

      Πήγα αυθημερόν και παρόλο που τους εξήγησα το επείγον της υπόθεσης, μου είπαν κι εκεί ότι θα αργήσουν να εξεταστούν τέτοιες υποθέσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά το δικό σας όταν θα έρθει η ώρα θα το δούμε από τα πρώτα κλπ. αλλά μπορείτε να πάτε στο μαιευτήριο με το νόμο των ανασφάλιστων!!! (παρόλο που έχω πληρώσει για να είμαι ασφαλισμένος!!!)

      Όπως καταλαβαίνετε ήμουν αναγκασμένος να επιμείνω και αρνήθηκα να φύγω αν δεν βεβαιωνόμουν ότι θα ασφαλιστώ.

      Μετά από αναμονή περίπου 2 ωρών μπόρεσα να μιλήσω στο κεντρικό αρμόδιο πρόσωπο για τα εργόσημα όπου επιτέλους βρέθηκε μια άκρη με την εγκύκλιο 27/2015 σύμφωνα με την οποία σε τέτοιες περιπτώσεις η καταμέτρηση των εργοσήμων μπορεί να γίνει "με το χέρι" από το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ με μια αίτηση καταθέτοντας τις αποδείξεις εξαργύρωσης. Πήραν μάλιστα τηλέφωνο από τα κεντρικά στο υποκατάστημα που ανήκω και τους ενημέρωσαν σχετικά.

      Αν λοιπόν υπάρχουν άλλοι... ομοιοπαθείς, ας ξέρουν ότι υπάρχει κι αυτή η λύση.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα,

      Τι να πω Ελλάς το μεγαλείο σου... Μου κάνει εντύπωση όμως ότι και νέο εργόσημό σας έχει πρόβλημα, μήπως το πρόβλημα δημιουργείται από λάθος καταχώρηση στο σύστημα από τον υπάλληλο της τράπεζας, έχετε δει τα αντίγραφα από τα εργόσημα ότι στους μήνες που έχετε το πρόβλημα είναι ορθά συμπληρωμένα τα στοιχεία σας...

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα σας.
      Έχω δει τι συμβαίνει μόνο με το 1ο εργόσημό μου που είχε πρόβλημα (και στην ίδια την προϊσταμένη του Μητρώου έκανε εντύπωση και μπροστά μου συνδέθηκε στο σύστημα και το είδαμε μαζί):
      Δεν έχει δακτυλογραφηθεί σωστά το αρχικό ποσό (μεικτά)· αντί για 500€ έχει πληκτρολογηθεί 000€ ενώ όλα τα υπόλοιπα ποσά και τα στοιχεία είναι σωστά συμπληρωμένα. Έτσι το σύστημα βλέποντας στο κουτάκι των κρατήσεων να είναι γραμμένο 125€ (που όντως είναι το 25% των 500€) βγάζει σφάλμα αφού ως αρχικό ποσό εκλαμβάνει τα 000€!
      Δεν ξέρω όμως αν πρόκειται για λάθος του υπαλλήλου των ΕΛΤΑ (εκεί πηγαίνω) αφού η εξαργύρωση νομίζω πως δεν θα μπορούσε να γίνει αν εξαρχής υπήρχε τέτοιο λάθος.
      Στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ πάντως δεν μπορούν να προβούν σε διορθώσεις μέσα στο σύστημα (μπορούν μόνο να μπαίνουν και να βλέπουν τι γίνεται). Μου είπαν όμως ότι αναμένεται σε λίγο καιρό να τους δοθεί αυτό το δικαίωμα, οπότε όταν προκύπτουν τέτοια θέματα θα τα διορθώνουν οι ίδιοι χωρίς να χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία αποστολής και συσσώρευσης υπηρεσιακών σημειωμάτων στα κεντρικά.

      Διαγραφή
  85. Καλησπέρα,σκέφτομαι να ανοιξω παιδικό σταθμό και κανω εναν προϋπολογισμό στα μηνιαια μου έξοδα. Μπορείτε σας παρακαλω να μου πειτε ποσο κοστίζει το ένσημο καθαρίστριας για πενθήμερη ημιαπασχοληση; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστέρηση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ για λίγο με το blog. Δεν μπορείτε να έχετε καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό με εργόσημο, πρέπει να ασφαλιστεί κανονικά στο ΙΚΑ. Το εργόσημο είναι μόνο για κατ οίκον απασχολούμενους. Έτσι θα πρέπει να συζητήσετε με τον λογιστή σας πόσες μέρες θα την απασχολείτε ώστε να σας υπολογίσει το κόστος.
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  86. Καλησπερα θελω να κολησω εργοσημα την καθαριστρια τι πρεπει να κανω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πάτε σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ. θα πρέπει να έχετε για την εργαζόμενη τα παρακάτω:
      1)Ονοματεπώνυμο
      2)ΑΜΚΑ
      3)ΑΦΜ
      4)Αριθμό λογαριασμού τραπέζης (προαιρετικά) αν γίνετε η καταβολή του σε τράπεζα που έχει λογαριασμό καταθέσεων ο εργαζόμενος.

      Επιπλέον θα έχετε το δικό σας ΑΦΜ , το ΑΜΚΑ σας, και θα πρέπει να δηλώσετε το είδος εργασίας της αλλοδαπής.

      Τέλος από εμπειρία , βοηθάει αρκετά τον εργαζόμενο κατά την έκδοση του εργοσήμου να γίνετε η καταβολή του σε τράπεζα που έχει ο εργαζόμενος αριθμό λογαριασμού και μάλιστα να δηλώνετε κατά την έκδοσή του.

      Διαγραφή
  87. καλησπερα
    Ειμαι καθηγητρια και αναρωτιεμαι αν κανω μαθηματα στον αδερφο μου ή στην μανα μου, γινεται αυτοι να μου βαζουν εργοσημο? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

      Όπως είναι γνωστό, τα κατ’ οίκον απασχολούμενα πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με α΄ ή β΄ βαθμού
      συγγένεια δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. με τις διατάξεις του κεφ. Ζ΄ (άρθρα 52-56) του Κανονισμού Ασφάλισης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., αλλά ούτε και με τις
      μεταγενέστερες διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2639/98 και του άρθρου 69 παρ. 5 του ν. 2679/99 (σχετ. το με αριθ. Α22/405/23-7-
      1999 Γενικό Έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης-Εσόδων).

      Κατ’ αναλογία, μετά την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του Ν. 3863/2010, όπως τροποποιήθηκαν από την
      παρ. 8 Α΄ του άρθρου 76 του Ν. 3996/2011 και
      αντικαταστάθηκαν από τις κοινοποιούμενες διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.4144/2013 (ασφάλιση μέσω «Εργοσήμου»), οι υπηρεσίες που παρέχουν τα κατ’ οίκον απασχολούμενα
      πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με συγγένεια α΄ ή β΄ βαθμού, δεν θεωρούνται εξαρτημένη εργασία και συνεπώς δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. –
      Ε.Τ.Α.Μ. μέσω της διαδικασίας έκδοσης – εξαργύρωσης «Εργοσήμου».

      Διαγραφή
  88. Καλησπέρα,
    θέλω να προσλάβω οικόσιτη οικιακή βοηθό (η οποία έχει αριθμό μητρώου ασφαλισμένου στο ΙΚΑ) με εργόσημο. Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο (π.χ. δική μου εγγραφή στο ΙΚΑ ως εργοδότη ή αναγγελία πρόσληψης) εκτός από την έκδοση του εργοσήμου;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Όχι δεν θα χρειαστείτε κάτι άλλο. Πρέπει για την έκδοση να έχετε επιπλέον το δικό σας ΑΦΜ , και το ΑΜΚΑ σας.

      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  89. καλημερα εργαζομε σε μια πολικατοικια 4 χρονια σαν καθαριστεις και αρνουντε να μου κολισουν εργοσιμο και ειχα και ατιχημα μεσα στιν οικοδομι μαλιστα εργατικο ατυχιμα εχω και το χαρτι απο το νοσοκομειο τι κανω απο εδω και περα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μπορείτε να πάτε στο ΙΚΑ να κάνετε καταγγελία.

      Διαγραφή
  90. Καλησπέρα,
    Έχω ατομική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Μπορώ να απασχολήσω εργάτη για το κόψιμο των χόρτων και να του κολλήσω εργόσημο; Το κόστος του εργόσημου καθώς και η αμοιβή του μπορούν να μπουν σαν έξοδα στην επιχείρηση;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Καλημέρα, μπορώ να απασχολήσω κάποιο άτομο με κανονική πρόσληψη, το οποίο έχει και εργόσημα από αλλού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Καλησπέρα,
    Είμαι καθηγήτρια και ασφαλίζομαι με εργοσημο.Το καλοκαίρι σταματώ τα μαθήματα.δικαιουμαι το 3μηνιαιο βοήθημα του ΟΑΕΔ;
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να ρωτήσετε στον ΟΑΕΔ δεν ξέρω να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
  93. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλησπέρα σας. Όσοι απασχολούνται με εργόσημο, κολλάνε τον ίδιο κωδικό ενσήμου; Ή ανάλογα την ειδικότητα; Πχ ποιος είναι ο κωδικός ενσήμου για ιδιαίτερα μαθήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Για απασχόληση με εργόσημο (πχ φύλαξη παιδιών μιας οικογένειας κατ' οίκον) χρειάζεται έναρξη στην εφορία από πλευρά εργόδοτη ή/και εργαζομένου; Η δεν απαιτείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή