Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ Ή ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

 

Επειδή έχουμε αρκετά ερωτήματα από αναγνώστες που έχουν προβλήματα με την απόδειξη  των ημερών ασφάλισης τους με εργόσημο , σας παραθέτουμε παρακάτω το γενικό έγγραφο του ΙΚΑ με οδηγίες  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών .
Θέμα "Χορήγηση βεβαίωσης ημερών ασφάλισης από εργόσημο για ανανέωση άδειας εργασίας σε αλλοδαπούς ή για εγγραφή σε παιδικούς σταθμού "

Σύμφωνα  με τις διατάξεις.του ν. 3536/2007 για την ανανέωση της άδειας διαμονής των αλλοδαπών απαιτείται ορισμένος χρόνος ασφάλισης σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. 

Για τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ο χρόνος ασφάλισης δηλ. οι ημέρες εργασίας και η χρονική περίοδος προκύπτουν από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου. 

Η αρμόδια Υπηρεσία, για την ανανέωση άδειας παραμονής, του Υπουργείου Εσωτερικών έχει την δυνατότητα πρόσβασης στο Ο.Π.Σ/Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου) προκειμένου να ενημερωθεί για την ασφάλιση του αλλοδαπού, όταν πρόκειται να εκδώσει την άδεια παραμονής του. 

Πρόβλημα παρουσιάζεται, για τα πρόσωπα που αμείβονται με εργόσημο, διότι δεν απεικονίζεται ακόμα μηχανογραφικά από το Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-.Ε.Τ.Α.Μ ο χρόνος ασφάλισης τους. 

Για την αντιμετώπιση του θέματος της κατηγορίας αυτής, όταν θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και ο χρόνος ασφάλισης από το εργόσημο, για την ανανέωση της άδειας, το τμήμα Εσόδων (Γραφείο Ειδικών Θεμάτων) του Υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.  του τόπου κατοικίας του αιτούντος, θα χορηγεί βεβαίωση με τα ένσημα από το εργόσημο. 

Δικαιολογητικά για βεβαίωση: 
α) αίτηση, 
β) Α.Μ.Κ.Α. και Α.Μ.Α./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. του αιτούντος (από φωτοτυπία βιβλιαρίου ή άλλο επίσημο έγγραφο) 
γ) βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας, που ζητάει τον χρόνο ασφάλισης, απ’ όπου θα προκύπτει το αιτούμενο χρονικό διάστημα. 
δ) Εξαργυρωμένα εργόσημα (επικυρωμένα αντίγραφα). 

Επισημαίνεται ότι πριν την έκδοση της βεβαίωσης θα ελέγχεται ο Α.Μ.Κ.Α. του αιτούντος ο οποίος πρέπει να ταυτίζεται με τον Α.Μ.Κ.Α. του εργαζόμενου που αναγράφεται πάνω στο εξαργυρωμένο εργόσημο. 

Αντίστοιχη βεβαίωση δίνεται και για την εγγραφή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς.

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο του ΙΚΑ Α23/592/53-5/6/2012 εδώ



2 σχόλια:

  1. καλημερα! πως μετραμε τις μερες ασφαλισης με το εργοσιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα κάνετε τον κόπο να διαβάσετε την εγκύκλιο η οποία έχει και αναλυτικά παραδείγματα. Την εγκύκλιο θα την βρείτε εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html

      Διαγραφή