Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πως θα γίνει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των εργαζομένων καθώς και των ανέργων 29 έως 55 ετών το 2015


Σας κοινοποιούμε το με αριθ. Φ.40021/2912/72/17.2.2015 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το οποίο μας γνωστοποιείται ότι προωθείται για ψήφιση σχετική με το θέμα διάταξη νόμου, με την οποία, κατά το μέρος που αφορά το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, προβλέπονται τα εξής:
α) στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α' 273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2016.

Η χορήγηση παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας της παραπάνω κατηγορίας ανέργων (29 - 55 ετών) θα πραγματοποιείται μέσω της 
εφαρμογής ΟΠΣ - ΙΚΑ από το Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος χωρίς αποστολή αιτήματος μέσω fax στο HELP DESK.

γ) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Έπειτα από τα ανωτέρω επισημαίνεται ότι για τους ασφαλισμένους της περ. α', το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΟΠΣ - ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αποστείλει ηλεκτρονικά την ασφαλιστική ικανότητα στους Παρόχους Υγείας μέχρι τέλος του μήνα.

Κατά συνέπεια, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν θα πρέπει να προσέρχονται στις υπηρεσίες μας, για θεώρηση των ατομικών και οικογενειακών Βιβλιαρίων Υγείας τους, με προστατευόμενα μέλη συζύγους καθώς και τέκνα έως 18 ετών. Τα βιβλιάρια αυτά θα πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση μόνο στους Παρόχους Υγείας.

Ενημέρωση για την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας παρέχεται στους ασφαλισμένους μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ασφαλιστική Ικανότητα» στο διαδικτυακό τόπο www.ika.gr.

Επιπλέον, προωθείται διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας θα παρέχεται η δυνατότητα στους άμεσα ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να απογράψουν τα έμμεσα μέλη τους (σύζυγο και τέκνα) που ήδη υπάρχουν στα οικογενειακά βιβλιάρια, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους σε Υποκαταστήματα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Στα έμμεσα μέλη που θα απογραφούν (ή στην περίπτωση που εντοπιστούν ως ήδη απογεγραμμένα) θα αποδοθεί αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο ΟΠΣ - ΙΚΑ (ως έμμεσα μέλη), εφόσον την δικαιούνται. Όταν τεθεί σε εφαρμογή, θα δοθούν σχετικές οδηγίες.

Δείτε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου εδώ

39 σχόλια:

  1. επαιρνα ταμειο ανεργιας μεχρι και τις 8 μαρτιου 2014 και παραμενω ανεργη με καρτα ανεργιας μεχρι σήμερα.Δικαιουμαι ανανεωση του βιβλιαριου μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Η Ενημέρωση για την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας παρέχεται στους ασφαλισμένους μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ασφαλιστική Ικανότητα» στο διαδικτυακό τόπο www.ika.gr. Δεν ξέρω αν πληρείτε τα κριτήρια β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α' 273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2016.

      Διαγραφή
  2. Πήρα ταμειο για δεύτερη φορά απο 11/2013-3/2014.Σήμερα το ικα δεν μου βγάζει ασφαλιστικη κάλυψη.Νόμιζα πως οι 3 μήνες του 2014 θα μου το ανανέωναν.Είμαι 31 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αν θέλετε να ανανεώσετε με τις διατάξεις για ανέργους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών θα πρέπει να πάτε στο ΙΚΑ." Η χορήγηση παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας της παραπάνω κατηγορίας ανέργων (29 - 55 ετών) θα πραγματοποιείται μέσω της 
      εφαρμογής ΟΠΣ - ΙΚΑ από το Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος χωρίς αποστολή αιτήματος μέσω fax στο HELP DESK."

      Διαγραφή
  3. καλησπέρα!Γνωρίζετε εαν με τουλάχιστον 50 ημέρες επιδότησης μπορεί να ανανεωθεί το βιβλιάριο(οπως ακριβώς ισχυε και περυσι)ή χρειάζεται φέτος τουλάχιστον 50 ένσημα?Επίσης μπορεί κάποιος να ανανεώσει με τις διατάξεις για ανέργους εφόσον πληρεί τις προυποθέσεις αλλά έχει σύζυγο ασφαλισμένο σε άλλο ταμείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Η διαταγή δεν μιλάει για επιδοτούμενη ανεργία οπότε δεν ξέρω να σας απαντήσω. Αν κάποιος πληρεί τις προϋποθέσεις για ανέργους δεν χρειάζεται να μπει προστατευόμενο μέλος και θα ανανεώσει το υπάρχον βιβλιάριό του

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και διάβασα μέσα στο άρθο σας ότι δεν χρειάζεται να προσέρχομαι στις υπηρεσίες σας για την θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας. Αυτό ισχύει για όλους; ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακαλω σε ποια σελιδα μπορω να μπω με τα στοιχεια μου, να δω, μεχρι ποτε ειμαι ασφαλισμενος. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλησπέρα,
    Τον Ιούνιο γίνομαι 18 ετών και λήγει η ασφαλιστική μου κάλυψη.
    Από την στιγμή που θα συνεχίσω τις σπουδές μου πώς θα ανανεωθεί η ασφάλειά μου; Τους θερινούς μήνες θα είμαι ανασφάλιστος; ( Να σημειώσω ότι είμαι προστατευόμενο μέλος ασφαλισμένου συνταξιούχου του ΟΠΑΔ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μέσω ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα - Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών (άρθρο 18 του Ν.2639/1998). - Οδηγίες εδώ http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=666&Itemid=665&lang=el

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα σας θελω να θεωρησω βιβλιαριο ασθενειας και η εργασια ειναι με εργοσημο.online δεν γινεται ξερετε τι δικαιολογητικα χρειαζονται να παω για να γινει η θεωρηση απο το ικα?
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα χρειαστείτε μαζί σας όλα τα αντίγραφα της τράπεζας από την εξαργύρωση των εργοσήμων σας.

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα , μπαινω στο συστημα και λεει " Δεν έχετε Ασφαλιστική Ικανότητα σε ισχύ." μηπως γνωριζεται τι κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πήγα σε γιατρό να μου γράψει φάρμακα κ το σύστημα με έδειχνε ανασφάλιστη παρόλο που επιβεβαιωμένα εχω 175 ένσημα το 2014. Πως θα γινει να ενημερωθεί το σύστημα χωρις να χρειαστεί να χάσω μία μέρας δουλειάς για να παω στο μητρώω για θεωρηθεί το βιβλιάριο μου κατι που θα πρεπει να γινεται αυτόματα αποτι λέγεται . Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Μπορείτε να κάνετε μία εξουσιοδότηση σε κάποιον ώστε να πάει για λογαριασμό σας στο ΙΚΑ .

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα
    Οταν πήγα για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας (έχω ενήλικη κόρη που σπουδάζει) ο αρμόδιος υπάλληλος μου ζήτησε εκκαθαριστικό της εφορίας και αρνήθηκε να ασφαλίσει την σύζυγο μου γιατί έχει ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ που είναι το όριο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, και δεν μπορεί να θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος. Ομως, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. που βρήκα στο internet, το όριο αυτό αναφέρεται στους γονείς.
    Τελικά τι γίνεται; Εχω δικαίωμα να έχω ασφαλισμένη τη σύζυγο μου ή όχι; Και αν όχι εκείνη πως θα ασφαλιστεί δεδομένου ότι δεν εργάζεται; Το εισόδημα της είναι από ακίνητο και μάλιστα βαρυνόμενο από στεγαστικό δάνειο που απορροφά μαζί με την εφορία το μεγαλύτερο μέρος του ενοικίου.

    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν ξέρω να σας βοηθήσω, αν θέλετε κάντε ένα ερώτημα στην διοίκηση του ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα ειμαι χωρισμενη κ ανεργη κ εγω 18χρονο παιδι φοιτητρια σε ΑΕΙ με Σακχαρωδη διαβητη1. Τι μπορω να κανω ωστε να θεωρηθει το βιβλιαριο της για να εχει την παροχη ινσουλινης, που ειναι απαραιτητη για τη ζωη της κ τις ενδεδειγμενες εξετασεις που πρεπει να κανει για να δουμε αν εχουν πειραχτει τα οργανα της οπως νεφρα, ματια κ.α. Σας παρακαλω αναμενω απαντηση ειναι επειγον κ δεν ειναι κατατοπιστικοι απο το ΙΚΑοπου τηλεφωνω. Η δεν απαντουν η με το ζορι λενε μια κουβεντα χωρις να δινουν ακριβη πληροφορια. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αφού είναι φοιτήτρια μπορεί να συνεννοηθεί με την γραμματεία της σχολής για τον τρόπο που θα θεωρήσει βιβλιάριο ασθενείας.

      Διαγραφή
  12. καλησπερα.εργαζομαι και το αυτοκολ εχει ληξει τον φεβρουαριο.συνεχιζω μα εργαζομαι.το αυτοκολ θα το παρω και παλι απο την εργασια μου ??? η θα πρεπει να κανω εγω κατι??? η γινεται ανενεωση αυτοματα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      Δείτε εδώ
      http://www.ika.gr/gr/infopages/asfaccount/asfikan.cfm

      αν έχει ανανεωθεί η ασφαλιστική σας ικανότητα.

      Αν έχει ανανεωθεί, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον.

      Διαγραφή
  13. γεια σας ειμαι εργαζομενος και θελω να ασφαλισω την γυναικα μου τη πρεπει να κανω?περισι την ειχα ασφαλησει φετος πως μπορω?απο το site του ικα δεν μπορω να την ασφαλησω.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα πάτε στο τμήμα μητρώου του ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  14. Γεια σας εργάζομαι 5 χρόνια με ένσυμα , ήμουν προστατευόμενο μέλος στον πατέρα μου στο ΤΕΒΕ αλλά δεν έχω βγάλει το βιβλιάριο του ΙΚΑ ακόμα. Πρέπει πρώτα να πάω στο Τεβε να διαγραφώ απο μέλος ή μπορώ να πάω κατευθείαν στο ΙΚΑ για να βγάλω το βιβλιάριο ασθενείας? Μ έχουν έρθει κανονικά τα αυτοκόλητα απο το ΙΚΑ μέχρι τώρα και στο site λέει πως έχω ασφαλιστική ικανοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Πρέπει πρώτα να γίνει η διαγραφή και μετά να πάτε στο ΙΚΑ για έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας.

      Διαγραφή
  15. Χαίρετε,
    Στις 31/5 λήγει το βιβλιάριο ασφάλισης του ΙΚΑ μέσω του ΟΑΕΔ. Τότε και ολοκληρώνεται ο κύκλος των 2 ετών ασφάλισης που προβλέπεται από τον νόμο. Πώς θα μπορέσω να συνεχίσω να ασφαλίζομαι; Πού θα πρέπει να απευθυνθώ;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Ρωτήστε στον ΟΑΕΔ, και στο ΙΚΑ αν υπάρχει κάτι νεώτερο. Δεν γνωρίζω κάποιον άλλο τρόπο δυστυχώς.

      Διαγραφή
  16. Τσέκαρα στην σχετική ιστοσελίδα για το αν έχει ανανεωθεί η ασφαλιστική μου ικανότητα, και όντως έχει ανανεωθεί για 12 μήνες. Στο βιβλιάριο υγείας όμως φαίνεται ότι έχει λήξει. Αν πάω σε κάποιον γιατρό, μπορεί να δει αν είμαι όντως ασφαλισμένος ή όχι; Μιας και καταργήθηκαν πλέον τα αυτοκόλλητα ανανέωσης, πρέπει να πάω αναγκαστικά σε υποκατάστημα του ΙΚΑ ή δεν χρειάζεται να κάνω κάτι και φαίνεται online στους γιατρούς και στα νοσοκομεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      Φαίνεται online αλλά καλού κακού εκτυπώστε και την σελίδα του ΙΚΑ

      Διαγραφή
  17. Στις 12/12//14 εκλεισα ενα χρονο ανεργιας για 29-54 . Πηρα ολα τα χαρτια και τη βεβαιωση του οαεδ και στις 17/12/14 εκανα ενεργο το βιβλιαριο μου μαζι με το παιδι που ειναι στο δικο μου βιβλιαριο στις 12/3/15 πηγα για ανανεωση και μου ειπαν γινεται αυτοματα . Στις 9/6/15 εκανα ανανεωση πηρα τη βεβαιωση και ειδα οτι στο βιβλιαριο μου λεει οτι η ισχη του βιβλιαριου ειναι απο 17/12/14-31/5/15 . Δηλαδη εχει ληξει! Πως γινεται αυτο αφου η εξαμηνα η τριμηνα δεν ειναι η ανανεωση γιατι το βιβλιαριο μου εζουν περασει αυτη την ημερομηνια αφου παντα ανανεωνω κατρα ανεργιας περνω τη βεβαιαωση και παω να το ανανεωσω. Γιατι η ημερομηνια του βιβλιαριου ειναι νωριτερα απο την καρτα ανεργιας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον υπάλληλο του ΙΚΑ που έχει εκδώσει το αυτοκόλλητο.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα!
    Έχω ένσημα απο 31/10/15
    Αλλά όταν μπαίνω στο σύστημα μου γράφει ότι δεν δεν έχω ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.γνωριζεται γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτο;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα!

      Για πόσα ένσημα μιλάτε για το 2015 και πόσα το 2016;

      Διαγραφή
    2. Γεια σας και πάλι!
      Το 2015 έχω 50 και το 2016 έχω συνεχόμενα απο το Γενάρη μέχρι σημερα!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα,

      Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 5/2016 του ΙΚΑ, θα έπρεπε να αναγράφει το σύστημα ότι έχετε ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ. Αφού αναγράφει κάτι άλλο Θα έλεγα να πάτε στο ΙΚΑ της περιοχής σας ώστε να σας πουν από εκεί τι συμβαίνει γιατί ότι και να σας πω εγώ θα είναι απλά εικασία. Σας ρώτησα για το πλήθος των ενσήμων σας ώστε να αποκλείσω την κύρια αιτία που θα μπορούσε να οφείλετε η μη αναγραφή που δεν είναι άλλη από το να μην έχετε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων πράγμα όμως που σε εσάς δεν ισχύει.

      Διαγραφή
    4. καλησπερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση, ημουν ταμειο ανεργειασ μεχρι 30/11/2015 απο 1/1/2016 ως σημερα εχω ενσημα κανονικα απο την δουλεια που εργαζομαι αλλα οταν μπαινω να δω αν εχω ασφαλιστικη καλυψη μου λεει οτι δεν ειναι σε ισχυει,γνωριζεται γιατι?

      Διαγραφή
    5. Θα σας πρότεινα να πάτε στο ΙΚΑ τις περιοχής σας.

      Διαγραφή