Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟ 2012


Για το 2014 δείτε εδώ
Για το 2013 δείτε εδώ 

Παράταση ισχύος των βιβλιαρίων ασθενείας 2012 δείτε τις λεπτομέρειες  εδώ

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αξιοποιώντας τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΑΕΔ, υλοποίησε πρόγραμμα χορήγησης ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2012 σε 178.628 ανέργους, με αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών στην διεύθυνση κατοικίας τους από 10/2/2012.

Η χρονική διάρκεια ισχύος των βιβλιαρίων υγείας τους θα είναι από 1/3/2012 έως 28/2/2013.

Στο ανωτέρω πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι άνεργοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (1/1/2011 έως 31/12/2011) είχαν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Επομένως δεν απαιτείται η προσέλευση των ανωτέρω δικαιούχων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Μητρώου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

Επίσης δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2012.

184 σχόλια:

  1. Γειά σας... Θα ήθελα να ρωτήσω πώς γίνεται η θεώρηση των βιβλιάριων υγείας του ΙΚΑ, για τους μακροχρόνια άνεργους (άνω των 45), που επιδοτήθηκαν την προηγούμενη χρονιά (2011) και έχουν ακόμη επιδότηση μέσα στο 2012. Σας ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θεωρητικά θα σας έρθει ταχυδρομικά στην διεύθυνση κατοικίας σας το αυτοκόλλητο. Αρκεί να έχετε επιδοτηθεί μέσα στο προηγούμενο έτος με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 90 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει βγει κάποια απόφαση από το υπουργείο εργασίας ή το ΙΚΑ, για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ΙΚΑ ΜΗ επιδοτούμενων ανέργων ηλικίας 30-55, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενσήμων (είτε μέσα στο 2011, είτε συνολικά τα προηγούμενα έτη)
    Διάβασα ότι αναμένεται κάποια τέτοια απόφαση από το υπουργείο μετά από ερωτηση που κατατέθηκε στη βουλή τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι τώρα ισχύουν τα παρακάτω:
    Ν. 2768/99 Άρθρο 5
    Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και 55 ετών.

    Υ.Α. Φ.7/ΟΙΚ2145/7-1-00.

    Παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε άνεργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και 55 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί 12 τουλάχιστον μήνες.

    Επίσης να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού (600) ημέρες εργασίας οι οποίες αυξάνονται ανά εκατό ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας.

    Ν. 2434/1996 Άρθρο 10 & Ν.3144/2003 Άρθρο 18

    ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

    Υ.Α Φ21/οικ. 157/28-1-97

    Παρέχει κάλυψη για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος σε άνεργους ηλικίας άνω των 55 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί 12 τουλάχιστον μήνες.

    Οι μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον (3000) τρεις χιλιάδες ημερομίσθια στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ. Επίσης, υπάγονται και οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο από τη νομοθεσία του οικείου ασφαλιστικού φορέα αριθμό ημερομισθίων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης γήρατος (4500 ημερομίσθια).

    Η ως άνω ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει από τη ημ/νία υποβολής της αίτησης στο ΙΚΑ και λήγει με την ανάληψη εργασίας ή με τη συνταξιοδότησή τους από οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Οργανισμό.

    Ελπίζω να σας κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! ειμαι 26 χρονων,ανεργη και φοιτητρια. την σχολη μου θα την τελειωσω στα 27 μου..μπορω να εχω ασφαλιση απο το ικα;

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα!
      Το ΙΚΑ ανανεώνει βιβλιάρια ασθενείας προστατευόμενων μελών ,( ανέργων , φοιτητών ) μέχρι και τα 26 χρόνια τους. Επειδή δεν γνωρίζω όλο το ιστορικό σας για να σας πω με σιγουριά αν δικαιούστε Φοιτητικό βιβλιάριο περίθαλψης του Π.Δ. 327/83 (ΦΕΚ 117, τ. Α') , δεν έχετε παρά να μάθετε από την γραμματεία
      της σχολής σας αν το δικαιούστε. Καλό Σαββατοκύριακο!!!

      Διαγραφή
    3. ευχαριστω παρα πολυ!!!!!

      Διαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας... στα ερωτήματά μου... Νομίζω ότι με καλύψατε, τουλάχιστον προσωπικά εμένα, απόλυτα... Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε (είμαι η μακροχρόνια άνεργη που επιδοτήθηκα από τον Απρίλιο του 2011 και μέχρι τον Μάρτιο του 2012)... τί χαρτιά πρέπει να προσκομίσω... ώστε να γίνει η θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας μου (ΙΚΑ) Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν έχετε επιδοτηθεί με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 90 ημέρες δεν χρειάζεται να προσκομίσετε τίποτα, το αυτοκόλλητο θα σας έρθει ταχυδρομικά , αρκεί να έχετε σωστή διεύθυνση κατοικίας δηλωμένη στο ΙΚΑ.
    Αν δεν έχετε επιδοτηθεί με τακτική επιδότηση και εμπίπτετε σε κάποια άλλη από τις παραπάνω κατηγορίες , τότε θα χρειαστείτε μια βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα της ανεργίας σας και μετά με την βεβαίωση αυτή θα θεωρήσετε το βιβλιάριο ασθενείας σας στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν σημαντικά τα στοιχεία και οι πληροφορίες που μου δώσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξερει κανεις τι προυποθεση πρεπει να υπαρχει για επιλαχοντες στα ΕΛΤΑ???Στη σοχ 1 /2012 ειχα 1520 μορια,αλλα τζιφος,τιποτα,σας ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να μην πανε οι προηγουμενοι απο σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ...ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα θα ηθελα να ρωτησω αν εχει παραταση το βιββλιαριο ασθενειας μου. μου ληγει αυριο.. ειμαι ανεργη κ ειμαι γραμμενη στον οαεδ...τι πρεπει να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις πληροφορηθήκαμε την παράταση που δόθηκε σήμερα μέχρι 30 Απριλίου 2012 διαβάστε τα σχετικά εδώ http://kaneklik.blogspot.com/2012/02/30-2012_28.html.
      Για ότι άλλο μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι μην διστάσετε.

      Διαγραφή
  12. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ...ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΘΑ ΣΑΣ ΞΑΝΑ ΓΡΑΨΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα ηθελα να ρωτησω τι χαρτια χρειαζονται για να ανανεωσω το βιβλιαριο μου ειμαι προστατευομενο μελος μαζι με την κορη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρετε, θα ήθελα να πληροφορηθώ για το χρονικό διάστημα της ασφάλισης ΜΗ επιδοτούμενων ανέργων (29-55 ετών)εφ' όσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.Για την περίπτωσή σας ισχύουν τα παρακάτω:

      " Υ.Α. Φ.7/ΟΙΚ2145/7-1-00.

      Παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε άνεργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και 55 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί 12 τουλάχιστον μήνες.

      Επίσης να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού (600) ημέρες εργασίας οι οποίες αυξάνονται ανά εκατό ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας."

      Αν εννοείτε πότε πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα 600 +100 ημερομίσθια για κάθε χρόνο μετά τα 30 έτη δεν έχει χρονικό περιορισμό για το πότε θα πρέπει να έχετε πραγματοποιήσει τα ημερομίσθια αυτά.

      Διαγραφή
    2. Ζητώ συγνώμη, αλλά ρωτώ για το χρονικό διάστημα που σε ασφαλίζει το ΙΚΑ, εφ' όσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.
      Επισκέφθηκα το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ της περιοχής μου, όπου, 29 ετών, με 635 ένσημα, και 12 συνεχείς μήνες εγγεγραμένος στον ΟΑΕΔ (μη επιδοτούμενος), με ασφάλισαν έως 31/08/2012. Το ασφαλιστικό έτος δε λήγει 28/02 του επόμενου έτους;
      Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα, για να απαντήσω στο ερώτημά σας έκατσα και έκανα μια μελέτη για το ισχύει τελικά για τους ανέργους ηλικίας 29 έως 55 ετών , ώστε να μπορώ να σας απαντήσω υπεύθυνα για το τι ισχύει.Την μελέτη ολόκληρη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ http://kaneklik.blogspot.com/2012/03/29-55.html . Για το συγκεκριμένο ερώτημα σας τώρα για να μην διαβάζετε ολόκληρο το κείμενο η απάντηση είναι η εξής: Η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται για ένα εξάμηνο το οποίο ανανεώνεται με τη προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ ότι ο αιτών συνεχίζει να είναι άνεργος.Έτσι ο υπάλληλος του ΙΚΑ ορθός σας θεώρησε μόνο για ένα εξάμηνο δηλαδή έως 31-08-2012 , τότε θα χρειασθεί να ξανακάνετε την διαδικασία εφόσον συνεχίσετε να είστε άνεργος ( μακάρι να μην είστε ). Το μόνο κακό που έκανε ο υπάλληλος του ΙΚΑ ήταν προφανώς ότι άφησε έναν πολίτη με αναπάντητα ερωτήματα,όφειλε να γνωρίζει γιατί ανανεώνει εξάμηνο. Η εξάμηνη ανανέωση προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση το κείμενο της οποίας μπορείτε να το βρείτε στο τέλος της σελίδας που δημοσίευσα την μελέτη για το θέμα.

      Διαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ θερμά, απλά θα ήθελα μία ακόμα διευκρίνηση: Λόγω του ότι στη μελέτη σας αναφέρεται το εξής: "Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για δύο (2) χρόνια, αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λήγει με την συμπλήρωση της διετίας", αυτό σημάινει ότι για κάθε εξάμηνο που μεσολαβεί σε αυτά τα δύο χρόνια, απαιτείται μόνο βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή προσμετρώνται και τα ένσημα, ώστε να γίνει ανανέωση; Δηλαδή αν εγώ στο τέλος του εξαμήνου έχω συμπληρώσει τα 30 έτη, θα απαιτούνται και 700 ένσημα σε περίπτωση που συνεχίζω να είμαι άνεργος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο εξάμηνο πρέπει να προσκομίσετε μόνο βεβαίωση ΟΑΕΔ.Το δικαίωμα το αποκτάτε με την αρχική αίτηση.
      Άποψή μου είναι ότι τα άλλα κριτήρια πρέπει να πληρούνται κατά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης, και το μόνο που πρέπει να εξετάζετε στη συνέχεια είναι η συνέχιση της ανεργίας κατά εξάμηνο μέσα στην διετία και όχι το ηλικιακό κριτήριο σε σχέση με τα ένσημα.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

      Διαγραφή
  16. γεια σας!ειμαι μη επιδοτουμενη ανεργη 26 ετων.πως θα ανανεωσω το βιβλιαριο ικα?χρειαζεται βεβαιωση απο οαεδ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχατε επιδοτηθεί μέσα στο 2011;

      Διαγραφή
    2. Η μόνη περίπτωση να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας στο ΙΚΑ είναι να έχετε 50 ένσημα είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.Εκτός αν είστε και φοιτητής/τρια, οπότε μπορείτε να θεωρήσετε για τελευταία χρονιά ως προστατευόμενο μέλος.Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση για ανέργους κάτω των 29 ετών.Διαβάστε σχετικά την τελευταία ρύθμιση για θέματα ανανέωσης βιβλιαρίων ασθενείας ΙΚΑ εδώ http://kaneklik.blogspot.com/2012/03/blog-post_27.html

      Διαγραφή
    3. sas efxaristo poli.exo 50 ensima kai parapano to proigoumeno etos opote pistevo na mporeso na to ananeoso. efxaristo k pali

      Διαγραφή
  17. καλημερα σας, ειμαι 35 ετων ανεργη απο τον απριλιο 2009 με επιδοτηση ως το απριλιο 2010. Η ισχυ του βιβλιαριου ηταν μεχρι 28/02/2012. Ειμαι κανονικα εγγεγραμμενη στον ΟΑΕΔ μεχρι σημερα και δεν εχω κανενα ενσυμο τα τελεωταια χρονια....δικαιουμε ανανεωση βιβλιαρου ικα η για ιατρικη περιθαλψη. υπαρχει βασικα καποια αποφαση για τους μακροχρονια ανεργους????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε στην ανάρτηση με τίτλο "ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 29 ΕΩΣ 55 ΕΤΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ " θα την βρείτε εδώ http://kaneklik.blogspot.com/2012/03/29-55.html όλα όσα ισχύουν για την περίπτωσή σας. Αν δεν βοηθηθείτε εδώ είμαστε και πάλι.

      Διαγραφή
  18. Γεια σας, ειμαι ομογενης με ειδικο δελτιο ταυτοτητας ομογενους απο την αλβανια, φοιτητρια, 23 ετων. κ ενω αρχικα μ ειχαν θεωρησει το βιβλιαριο ασθενειας που με ασφαλιζει η μητερα μου(ελληνιδα πολιτης) η οποια δεν ειναι ανεργη, επειδη πηγε να αλλαξει καποια στοιχεια της ειπαν οτι δεν ισχυει αυτο για τους ομογενεις, μονο για τα τεκνα εφοσον ειναι ελληνες πολιτες, κ μου ακυρωσαν την ασφαλιση. Ψαχνοντας το λίγο μόνη μου, δε βρισκω τετοια διαταξη, αλλα οτι μπορω μεχρι τα 24, κ αν ειμαι ακομα φοιτητρια κ ως τα 26. Ισχυει ή να πάω στο διευθυντη του Ικα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ανήκετε στην κατηγορία των Εμμεσα ασφ/νων (Προστατευόμενα μέλη) για εσάς ισχύουν τα παρακάτω:

      Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δημοτική Αρχή ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για σύζυγο ή ταυτότητα και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης όσον αφορά τα τέκνα.
      Φωτογραφία (πρόσφατη).
      Για τέκνα άνω των 24 ετών που είναι άνεργα και σπουδάζουν, βεβαίωση της οικείας σχολής, με δυνατότητα κάλυψης μέχρι της ηλικίας των 26 ετών.

      Κανονικά πρέπει να σας θεωρήσουν και εσάς το βιβλιάριο σας αν προσκομίσετε τα παραπάνω στοιχεία. Τώρα αν ισχύει κάτι ειδικό για την κατηγορία σας δεν το γνωρίζω καλό θα είναι να το δείτε με το τοπικό κατάστημα ΙΚΑ.Σε περίπτωση δε που σας πουν ότι δεν δικαιούστε να ζητήσετε με αίτηση να σας απαντήσουν γραπτώς βάση ποιον διατάξεων δεν σας θεωρούν το βιβλιάριο

      Διαγραφή
  19. Καλησπερα σας ειμαι 32 ετων και ειμαι ανεργη απο τον ιουλιο του 2011 μεχρι και σημερα.(που σημαινει οτι δεν εχω συμπληρωσει 12μηνο ως εγγεγραμμενη στον οαεδ)επιδοτηθηκα απο τον ιουλιο του 2011 μεχρι τον απρηλιο του 2012.το βιβλιαριο μου εληξε 29/2/2012.αυτοκολλητο στο σπιτι δεν εχω λαβει, πρεπει να παω για θεωρηση στα μητρωα του ικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία καλησπέρα.Θεωρητικά η εγκύκλιος ανέφερε ότι στο πρόγραμμα αποστολής των αυτοκόλλητων στο σπίτι των ασφαλισμένων περιλαμβάνονται οι άνεργοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (1/1/2011 έως 31/12/2011) είχαν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 90 ημέρες.Άρα θα έπρεπε να λάβεις αυτοκόλλητο ταχυδρομικά δεδομένου ότι ήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα άνεργη.Αν χρειάζεσαι άμεσα το αυτοκόλλητο, μπορείς να πάρεις μια βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για το χρονικό διάστημα που ήσουν επιδοτούμενη άνεργη και με αυτήν να πας στο μητρώο ασφαλισμένων στο ΙΚΑ προκειμένου να το πάρεις από εκεί.

      Διαγραφή
  20. Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση ηταν πολυ χρησιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είμαι μακροχρόνια άνεργη και είχα επιδοτηθεί με τακτική επιδότηση το 2010... και από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι και το Μάρτιο του 2012 με ειδική επιδότηση 200 ευρώ (μακροχρόνια άνεργη άνω των 45 ετών)... Βέβαια για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο... δεν πήρα τα χρήματα γιατί πρέπει να βγει το εκκαθαριστικό του Οικονομικού έτους του 2012, οπότε εκκρεμεί η πληρωμή μου. Πήγα στον ΟΑΕΔ της περιοχής μου και ζήτησα βεβαίωση να μου δώσουν για να σφραγίσω το βιβλιάριο Υγείας του ΙΚΑ... και βλέποντας το εκκαθαριστικό του Οικονομικού έτους 2011, επειδή είχα έσοδα από Ελευθέρια επαγγέλματα (ντήλερ καλλυντικών εδώ και 22 χρόνια... κωδικός 507 και ποσό 2225,90)... δεν μου δίνουν βεβαίωση... γιατί μου είπαν ότι κανονικά δεν δικαιούμαι ούτε κάρτα ανεργίας... Κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και πάντα με ταλαιπωρούν... Τώρα μου είπαν να κάνω ένσταση και τέτοια... Θα σας παρακαλούσα (αν και δεν είστε υποχρεωμένοι)... αν μπορείτε να με βοηθήσετε... γιατί έχω πάει πόσες φορές και άκρη δεν έβγαλα!!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα, συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
    Όταν λέτε ντίλερ είστε ελεύθερος επαγγελματίας ( δηλαδή έχετε κάνει έναρξη στην Εφορία ή πληρώνεστε με απόδειξη δαπανών; Αν έχετε κάνει έναρξη στην εφορία ορθώς δεν σας θεωρούν μακροχρόνια άνεργη δεδομένου ότι είστε ελεύθερος επαγγελματίας. Βέβαια από τον κωδικό 507 που γράφετε ότι δηλώνετε τα εισοδήματα φαίνεται ότι μάλλον είστε με απόδειξη δαπανών, οπότε κάντε ένσταση και παλέψτε το εκεί.Δυστυχώς έστω και τα 2200 € που δηλώσατε ως εισόδημα από παροχή υπηρεσιών δεν σας καθιστούν άνεργη για τον ΟΑΕΔ. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να σας ζητήσουν και τα χρήματα της επιδότησης ανεργίας πίσω. Παρόλα αυτά αν κάνετε την ένσταση θα ήταν ευχής έργο αν μπορέσετε με στοιχεία να αποδείξετε ότι τα εισοδήματα του ντίλερ είναι πριν από το διάστημα της ανεργίας σας , έτσι ώστε να συνεχίζεται να είστε άνεργη για τον ΟΑΕΔ και να μην έχετε και θέμα για τα χρήματα του επιδόματος ανεργίας. Ελπίζω να σας βοήθησα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις σας... Όχι δεν έχω κάνει κάποια έναρξη επιτιδεύματος... και δεν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας... Ναι τα εισοδήματα είναι με απόδειξη δαπάνης... Το ίδιο θέμα συμβαίνει εδώ και 22 χρόνια και αφού το έχουν ψάξει άπειρες φορές... στο τέλος μου ενέκριναν την επιδότηση!!! Πώς θα μου ζητήσουν πίσω τώρα τα επιδόματα που μου δόθηκαν??? Ανήκουμε στα ελευθέρια επαγγέλματα (όχι ελεύθερα) και είμαστε σε ειδικό καθεστώς που πληρώνουμε 20% στην εφορία από τα κέρδη μας!!! Αυτό που έπρεπε να αποδεικνύουμε για να επιδοτηθούμε... είναι να μην υπερβαίνουν τα έσοδά μας... τα 5.000 ευρώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το αν το επάγγελμα σας είναι ελεύθερο ή ελευθέριο επιτρέψτε μου να έχω την δική μου άποψη ... Ελευθέρια επαγγέλματα είναι τα ειδικός κατονομαζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994 το οποίο και σας παραθέτω:
      1.Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

      Επίσης το ειδικό καθεστώς που αναφέρεστε, κοινός την απαλλαγή από θεώρηση βιβλίων και στοιχείων και ως εκ τούτου τον μη χαρακτηρισμό σας ως επιτηδευματία, εκτός από το όριο των 5.000€ στο άρθρο 2 παρ.1 εδάφιο β του Π.Δ. 186/1992 έχει ως προϋπόθεση επιπλέον να παρέχετε τις υπηρεσίες σας περιστασιακά. Πράγμα το οποίο κατά την άποψή μου δεν το κάνετε αφού είναι κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και 22 χρόνια, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχετε βιβλία και στοιχεία.

      Τα παραπάνω είναι η προσωπική μου άποψη και δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε μαζί της , είναι θέμα καθαρά του λογιστή σας και του φορολογικού ελέγχου.

      Τώρα για τον ΟΑΕΔ δεν μπορώ να σας απαντήσω πως το δέχονται, αλλά αφού έχετε το προηγούμενο και άλλων παρελθουσών ετών θα το επικαλεστείτε στην ένστασή σας και φαντάζομαι ότι θα το κάνουν και φέτος δεκτό!

      Καλό μεσημέρι

      Διαγραφή
    2. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας και πάλι... και για το χρόνο που μου αφιερώσατε!!! Δυστυχώς δεν ξέρω από νόμους... το μόνο που γνώριζα (σαν βοηθός λογιστή που εργάστηκα για 10 χρόνια)... είναι ότι τα έσοδα απ'αυτή την ενασχόλησή μου... μπαίνουν σε ειδική στήλη που φορολογούνται με 20%... χωρίς να κόβουμε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών... αλλά αποδεικνύοντάς το με βεβαίωση των ποσοστών μας από την εταιρία των καλλυντικών (και προπληρώνοντας το 20% από τα κέρδη μας σε κάθε παραγγελία μας)!!! Από τότε που ξεκίνησα αυτή την "εργασία" μου... έχει τύχει να επιδοτηθώ 3 φορές με ταμείο ανεργίας 1990-91, 2004-05 και 2010-11 (τακτική επιδότηση)... και 2011-12 με το ειδικό επίδομα των μακροχρονίων ανέργων!!! Χίλια ευχαριστώ και πάλι... που ασχοληθήκατε τόσο πολύ μαζί μου... και δεν θέλω να σας κουράσω άλλο... Εύχομαι να βρεθεί κάποια λύση, γιατί εκτός των άλλων θα μου είναι πάρα πολύ δύσκολο αν δεν καταφέρω να σφραγίσω το βιβλιάριό μου, επειδή χρειάζομαι αν μή τι άλλο φάρμακα και δεν έχω τη δυνατότητα να τ'αγοράσω!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Μακάρι να βρεθεί λύση σύντομα και να είναι και μόνιμη.

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  24. Σας ευχαριστώ........ πάρα πολύ....... Να είστε καλά....... και μακάρι να βοηθάτε πάντα... όλους όσους χρειάζονται τις πολύτιμες συμβουλές σας!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα...είμαι 23 ετών από την Αλβανία άνεργος και πριν 2 μήνες περίπου πήρα το πτυχίο μου...πήγα σήμερα να θεωρήσω το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας όπως κάθε χρόνο στο ΙΚΑ και ο υπάλληλος μου είπε πως από φέτος άτομα άνω των 18 και τρίτων χωρών δε μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο τους στο ΙΚΑ...δε μου εξήγησε ούτε το γιατί ούτε το που μπορώ και αν μπορώ να το ανανεώσω και το θέμα είναι ότι το χρειάζομαι για την ανανέωση της άδειας διαμονής...μήπως γνωρίζετε εσείς που και αν μπορώ να ε3υπηρετηθώ???Ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έχεις ένσημα μέσα στο 2ο11;
    Μέχρι πέρσι θεωρούσες ως προστατευόμενο μέλος - φοιτητής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. χερεται..εχω την ιδια ερωτηση με τον απο πανω ακριβως..εγω σπουδαζω ακομα για δευτερο πτυχιο,και
    δεν εχω δουλεψει ποτε.πως μπορω να ασφαλιστω για την ανανεωση της αδειας διαμονης?
    Εαν γνωριζετε θα ηθελα να μου απαντησετε το γρηγοροτερο.Ευχαριστω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Δεν έχω εικόνα για την διαδικασία που χρειάζεται για την περίπτωσή σας. Καλό είναι να ρωτήσετε την γραμματεία της σχολής σας για να σας πουν αν δικαιούστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως φοιτήτρια. Υπάρχει διαδικασία για φοιτητές στο πρώτο πτυχίο.... ( δεν γνωρίζω όμως τη γίνετε στο δεύτερο). Αυτά για την περίθαλψη.

      Για ασφάλιση όμως για άδεια διαμονής μπορείτε να δείτε την περίπτωση της αυτασφάλισης ίσως στο ΙΚΑ.

      Καλό θα ήταν να δείτε κάποιον ειδικό στο θέμα.
      Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω παραπάνω.


      Διαγραφή
  28. Καλημέρα σας,
    είμαι άνεργος από τον Ιούλιο του 2011 και πήρα για 1 χρόνο επίδομα ΟΑΕΔ (έως το καλοκαίρι φέτος). Έχω βιβλιάριο ΙΚΑ που ισχύει ως το Φεβρουάριο του 2013. Επειδή πήρα επίδομα και μέσα του 2012 θα ανανεωθεί η ασφάλιση μου και για το 2013 ή από το Μάρτιο 2013 θα είμαι ανασφάλιστος; Αν ναι, υπάρχει δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης;
    Σας ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν έχει βγει ακόμη αντίστοιχη ρύθμιση με αυτή του 2012 , οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω αν μπορείτε να ανανεώσετε ή όχι.
    Αυτασφάλιση μπορείτε να κάνετε στον ασφαλιστικό σας φορέα , αλλά αν είστε μακριά από την σύνταξη γιατί δεν βλέπετε και κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης;

    Καλημέρα καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω πολύ για την γρήγορη απάντηση σας.

      Διαγραφή
  30. Καλησπερα. .η γυναικα μου ειναι ανεργη απο το Δεκεμβρη του 11'..δν ειχε συμπληρωσει τα απαραιτητα ενσημα για να μπορει να θεωρησει το βιβλιαριο..επομενως τωρα δν εχει ασφαλεια..μπορω να την βαλω στο δικο μου βιβλιαριο και αν ναι. .τι δικαιολογητικα χρειαζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Δεν μου γράφετε που είστε ασφαλισμένος , φαντάζομαι ότι είστε στο ΙΚΑ. Στο ΙΚΑ για να βάλετε ως προστατευόμενο μέλος την σύζυγο σας χρειάζονται τα παρακάτω:

      Εμμεσα ασφ/νοι (Προστατευόμενα μέλη)

      Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δημοτική Αρχή ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για σύζυγο ή ταυτότητα και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης όσον αφορά τα τέκνα.
      Φωτογραφία (πρόσφατη).
      Για τέκνα άνω των 18 ετών που είναι άνεργα, Υ.Δ., με δυνατότητα κάλυψης μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
      Για τέκνα άνω των 24 ετών που είναι άνεργα και σπουδάζουν, βεβαίωση της οικείας σχολής, με δυνατότητα κάλυψης μέχρι της ηλικίας των 26 ετών.
      Για τέκνα που είναι άνεργα και έληξαν οι σπουδές τους, το πτυχίο, με δυνατότητα κάλυψης για δύο χρόνια μετά τη λήξη των σπουδών και όχι πέραν του 26ου έτους της ηλικίας τους.
      Για την απόδειξη των προϋποθέσεων της συγκατοίκησης και συντήρησης, εκκαθαριστικές φορολογικές δηλώσεις του άμεσα ασφαλισμένου και του μέλους οικογένειας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αποδεικνύει αυτές τις προϋποθέσεις.
      Σημ.: Για την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας των προστατευομένων μελών πρέπει να υπάρχει ασφ/κή ικανότητα για παροχή περίθαλψης στο πρόσωπο του άμεσα ασφ/νου.

      Αγνοήστε ότι γράφει για τέκνα.
      Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι ή χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια εδώ είμαστε.


      Διαγραφή
  31. Κατανοητα. . .ευχαριστω πολυ. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημερα!Ειμαι 32 ετων, ανεργη απο το 11/2011 και το βιβλιαριο υγειας του ΙΚΑ ληγει το Μάρτιο του 2013.Πως μπορω να το ανανεωσω?Θα χρειαστω οπωσδηποτε 50 ενσημα μεσα στο 2012 για να κανω την ανανεωση?Ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα , δεν μου γράφετε αν παίρνετε ταμείο ανεργίας , και αν ναι μέχρι πότε.... Γράψτε μου σας παρακαλώ αυτά και θα σας απαντήσω.

      Διαγραφή
    2. οχι,δεν παίρνω ταμείο, εχω μόνο κάρτα ανεργίας.

      Διαγραφή
    3. Η πρώτη περίπτωση να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας στο ΙΚΑ είναι να έχετε 50 ένσημα είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
      Η δεύτερη είναι να χρησιμοποιήσετε τις διατάξεις για ανέργους ηλικίας 29 έως 55 ετών ( έχουμε δημοσιεύσει ολόκληρη μελέτη για τους όρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ο άνεργος για να χρησιμοποιήσει τις διατάξεις αυτές και θα την βρείτε στο link http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html ). Διαβάστε το και αν έχετε οποιοδήποτε θέμα εδώ είμαστε να σας βοηθήσουμε.

      Καλημέρα

      Διαγραφή
  33. Καλησπέρα σας,

    Είμαι 28 ετών έχω κάρτα ΟΑΕΔ από τον Φεβρουάριο του 2012. Δεν έχω κανένα ένσημο. Ήθελα να ρωτήσω αν καλύπτομαι ακόμη από την έμμεση ασφάλεια του πατέρα μου και αν όχι αν δικαιούμαι να βγάλω βιβλιάριο υγείας μέσω ΟΑΕΔ και ΙΚΑ.

    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν δικαιούστε να είστε πλέον προστατευόμενο μέλος στο βιβλιάριο του πατέρα σας. Αφού δεν έχετε ένσημα όμως δεν νομίζω να μπορέσετε να ασφαλιστείτε στο ΙΚΑ.Μάλλον πρέπει να δείτε το βιβλιάριο λόγο απορίας αρκεί να μην έχετε εισοδήματα από άλλες πηγές.Διαβάστε σχετικά την Κ.Υ.Α. Υ4α/48566 στο ΦΕΚ http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHrZvzjsKBkq3dtvSoClrL8gilvMcAph-l5MXD0LzQTLf7MGgcO23N88knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K--td6SIuSgxT08wnUKur-vbX2T8Nn25CRFBKJVbmGC64yL9r_Vb είναι στην σελίδα 9802. Αν έχετε κάπου θέμα εδώ είμαστε για να σας βοηθήσουμε.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  34. καλη χρονια!ειμαι ανεργος εδω και 3.5 χρονια και ειμαι γραμμενος στον οαεδ και παω και κανω ανανεωση το ερωτημα μου ειναι οτι ληγουνε τα εξημανα του ικα ποθ δινουνε τελος γεναρη τι θα κανω για να ξαναεχω βιβλιαριο ασθενειας?εχω και 2 παιδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά και σε σας.
      Δεν μπορώ να σας απαντήσω δυστυχώς , δεν γνωρίζω να έχει βγει κάτι ειδικό για την περίπτωσή σας. Μόλις βγει κάτι σχετικό θα το δημοσιεύσουμε...
      Καλή δύναμη , μακάρι το 2013 να είναι καλύτερο για εσάς και την οικογένεια σας.

      Διαγραφή
  35. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2011.ΗΜΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΑΝΑΝΕΩΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ(ΑΣΦΑΛΙΖΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ) ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ.ΦΕΤΟΣ ΡΩΤΗΣΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΠΕΡΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙ 9/3/2011,ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΩ ΣΤΙΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΜΕ ΚΑΛΥΒΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει βγει ακόμα εγκύκλιος για κάτι τέτοιο από το ΙΚΑ για το έτος 2013.Εν αναμονή ....

      Διαγραφή
  36. γεια σας! είμαι άνεργος από τον Μάιο του 2012 ,έχω κάρτα ανεργίας και πήρα 2 μήνες επιδότηση το καλοκαίρι, με 40 ένσημα το 2012 και το βιβλιάριο υγείας λήγει 28 φεφρουαρίου του 2013 .Αν βγει τελικά η περσινή διάταξη για τα 50 ένσημα είμαι μέσα ή όχι .( έχω ένσημα το 2011 ,κανένα ένσημο το 2013)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ισχύσει πάλι για να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας στο ΙΚΑ πρέπει είτε να έχετε 50 ένσημα είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ( πράγμα που δεν έχετε), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου( που μάλλον καλύπτεστε από αυτό μια και λέτε ότι έχετε ένσημα το 2011).
      Δεν ξέρω την ηλικία σας αν είστε πάνω από 29 ετών δείτε και την περίπτωση αυτή http://kaneklik.blogspot.com/2012/03/29-55.html Καλημέρα!

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα σας. Εχω μείνει άνεργος από την 1-1-2013. Το 2012 είχα 300 ένσημα. Επόμένως το βιβλάριο υγείας μου ΙΚΑ ισχύει έως τον Μάρτιο του 2014. Θα ήθελα να με πληροφορήσετε πόσα ενσημα θα πρεπει να εχω εντος του 2013, .ωστε να έχω σε ισχύ βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ όλη την επόμενη χρονιά (2014). Σας ευχαριστώ πολύ.

    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρητικά από το έτος 2013 χρειάζονται 100 ένσημα τον χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο για την θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν συνυπολογίζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες.
      Παρόλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια , λόγω της κρίσης έγιναν κατ έτος ειδικές ρυθμίσεις και με 50 ένσημα θεωρούσαν βιβλιάριο ασθενείας.Εσείς προς το παρόν είστε εντάξει μέχρι και τον Μάρτιο του 2014. Επειδή όλα αλλάζουν από την μιά μέρα στην άλλη , είναι νωρίς να συζητάμε για το 2014. Πιστεύω πάντως ότι αν ακολουθήσετε τον γενικό κανόνα των 100 ενσήμων δεν θα έχετε πρόβλημα...
      Επίσης για όσους παίρνουν ταμείο ανεργίας έγιναν τα τελευταία χρόνια και γι αυτούς ρυθμίσεις.Εδώ θέλει προσοχή με την ανανέωση της κάρτας ανεργίας μετά το πέρας της επιδότησης.Αλλά γι αυτές τις ρυθμίσεις είναι νωρίς να μιλάμε ακόμα γιατί θα αφορούν το 2014 και μέχρι τώρα δεν έχει βγει κάποια εγκύκλιος που να λύνει το θέμα σε βάθος χρόνου αλλά κάθε χρόνο η εγκύκλιος αναφαίρετε στο τρέχον έτος . Μακάρι να έχετε βρει δουλειά μέχρι τότε και να μην χρειαστεί τίποτα από όλα αυτά.

      Καλημέρα , καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  38. ΕΙΜΑΙ 33 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΗ.ΕΧΩ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΠΕΡΣΙ ΘΕΩΡΗΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΛΟΓΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΦΕΤΟΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΩΣ ΑΝΕΡΓΗ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΩ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ ΜΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα μπορείτε να μπείτε προστατευόμενο μέλος στην ασφάλεια του συζύγου.
      Για το ΙΚΑ δεν έχει βγει ακόμα η σχετική εγκύκλιος , οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω από τώρα αν θα έχετε τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας ως άνεργη.

      Διαγραφή
  39. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 22 ΧΡΟΝΩΝ Κ ΔΟΥΛΕΥΩ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΖΩ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ Κ 50 ΧΡΟΝΩΝ.
    ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
    Κ Η ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η' ΑΝΑΠΗΡΗ Η' ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ 60 ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΩ.
    ΜΟΛΙΣ ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΑ Κ ΤΟ 2011& ΤΟ 2012 Κ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΚΕ.ΗΜΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Κ ΑΛΛΗ ΚΟΠΕΛΑ.
    ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;Κ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας ,
      Δεν μπόρεσα να βρω κάτι αντίστοιχο με την περίπτωσή σας, δηλαδή τέκνο να έχει προστατευόμενο μέλος τον γονιό και μάλιστα επειδή είναι άνεργος. Ο υπάλληλος του ΙΚΑ έχει δίκιο δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας γιαυτο τον λόγο. Αν η μητέρα σας έχει ένσημα από παλιά δείτε την περίπτωση να θεωρήσει βιβλιάριο με τις διατάξεις για τους ανέργους από 29 εως 55 χρονών. Θα βρείτε τα σχετικά στο λινκ http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα.Θέλω να ρωτήσω, είμαι άνεργη απο Μάρτιο του 2012 και αν θυμάμαι καλά έχω 55 ένσημα. Το βιβλιάριο μου (ΙΚΑ) λήγει στις 28/2/2013.
    1)Δικαιούμαι θεώρηση βιβλιαρίου;
    2)Αν ναι ... πως μπορώ να κάνω διακοπή στο ΙΚΑ γιατί θέλω να ασφαλιστώ στο ταμείο του άντρα μου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας με τις τρέχουσες διατάξεις δεν μπορεί να γίνει δεδομένου ότι χρειάζονται 100 ένσημα.Παρόλα αυτά λόγω της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια με νομοθετική ρύθμιση , κατεβάζανε τον αριθμό των ενσήμων σε 50 ( Πράγμα που αναμένετε να γίνει και πάλι, αναμένουμε την νομοθετική ρύθμιση) οπότε με αυτό το δεδομένο μπορείτε μόλις δημοσιευθεί να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας.
      Αν όμως δεν θέλετε να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει , μπορείτε να ασφαλιστείτε ως προστατευόμενο μέλος στο βιβλιάριο του συζύγου σας. Από το ΙΚΑ δεν χρειάζεται να κάνετε διακοπή , απλώς να μην θεωρήσετε τι βιβλιάριο ασθενείας σας. Για το ταμείο του συζύγου σας όμως , δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν ξέρω σε ποιο ταμείο ασφαλίζετε. Αν ασφαλίζετε στον ΟΑΕΕ μπορείτε να δείτε τα δικαιολογητικά στο παρακάτω λιγκ
      http://www.oaee.gr/astheneia.asp?catasth_id=180&cat_id=0&banner_pgc=6

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα και πάλι, ο σύζυγος μου είναι στρατιωτικός και θέλει να με π΄'αρει στη δική του ασφάλεια.Οπότε μπορώ να μη θεωρήσω το βιβλιάριο μου και να με γράψει κατευθείαν σε εκείνον;Χρειάζομαι μια βεβαίωση απλά, πως δεν ειμαι ασφαλισμένη πουθενά, αυτή μου τι δίνει το ΙΚΑ κανονικά ;
      Ευχαριστώ πολυ

      Διαγραφή
    3. Το ΙΚΑ αφού ακυρώσει το ατομικό και το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας , χορηγεί βεβαίωση διαγραφής. Ρωτήστε όμως στην υπηρεσία ή στο ταμείο του συζύγου σας,να σας πουν τι ακριβώς χρειάζονται για να μην ταλαιπωρηθείτε άδικα.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  41. Καλημερα! Στο τελος του μήνα λήγει η ασφάλισή μου στο ικα.Είμαι άνεργη εδω και ενα χρονο περίπου.Θα ήθελα να ασφαλίστω στο ικα του συζύγου μου.Τι χαρτιά θα χρειαστεί να προσκομισω? Ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Θα χρειαστείτε τα παρακάτω

      Εμμεσα ασφ/νοι (Προστατευόμενα μέλη)

      1.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δημοτική Αρχή ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για σύζυγο ή ταυτότητα και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης όσον αφορά τα τέκνα.
      2.Φωτογραφία (πρόσφατη).
      3.Για την απόδειξη των προϋποθέσεων της συγκατοίκησης και συντήρησης, εκκαθαριστικές φορολογικές δηλώσεις του άμεσα ασφαλισμένου και του μέλους οικογένειας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αποδεικνύει αυτές τις προϋποθέσεις.

      Τέλος καλό είναι να έχετε μαζί σας και το παλιό βιβλιάριο υγείας σας.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  42. Χαιρεται!Θα ηθελα να σας απασχολησω με δυο ερωτησεις,αρχικα αν γινεται ο αντρας μου που ειναι ανεργος με καρτα ανεργειας να με βαλει στο βιβλιαριο ασθενειας του(ειμαι ανεργη και δεν δικαιουμαι καρτα) και αν γνωριζεται ποτε πρεπει να δοθουν οι αιτησεις για το επιδομα ανεργειας ελευθερων επαγγελματιων,γιατι διαβασα οτι θα ξεκινησουν οι πληρωμες τον μαρτιο.Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ,
      Α)Για την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας των προστατευομένων μελών πρέπει να υπάρχει ασφ/κή ικανότητα για παροχή περίθαλψης στο πρόσωπο του άμεσα ασφ/νου.Άρα και στην περίπτωσή σας δεν νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα να μπείτε προστατευόμενο μέλος, δεδομένου ότι δεν γίνετε μνεία για το πως αποκτά ασφ/κη ικανότητα ο άμεσα ασφαλισμένος , αλλά φτάνει στο ΙΚΑ απλώς κάποιος να την έχει. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε στο ΙΚΑ θα τα βρείτε εδώ http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/insurance/bibhygine.cfm

      Β) Για το δεύτερο ερώτημά σας , δεν έχω απάντηση δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο .

      Διαγραφή
  43. καλημερα ειμαι φοιτητης 20 χρονων. ο πατερας μου ειναι ομογενης ασφαλησμενος του ικα αλλα δεν εχε παρει την ελληνικη υπηκοτητα με αποτελεσμα να μην μπορω να ασφαληστω συμφωνα με τον νεο νομο. (ενω μεχρι τωρα μπορουσε να με ασφαλισει συμφωνα με τον προηγουμενο νομο). μπορειται να μου πειται ποια χαρτια θα χρειαστω για να ασφαλιστω ως προστατευομενο τεκνο ομογενη πατερα που δεν εχει την ελληνικη υπικοτητα?? θα χρειαστει να απευθηνω στην σχολη μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ,
      Δεν είμαι ενημερωμένος για το θέμα σας. Καλό θα ήταν να το δείτε με την γραμματεία της σχολής σας.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  44. Καλησπέρα ! Είμαι 28 ετων άνεργη με κάρτα ανεργίας σχεδόν ενα χρόνο.Στις 28/2/2013 λήγει το βαβλιάριο μου και με βάση τα ένσημα μου δεν μπορώ να το θεωρήσω.Μου είπανε για ενα πρόγραμμα του οαεδ που αν ειμαι κάτω απο 29 χρονών, και με κάρτα ανεργίας τουλάχιστον 2 μήνες, μπορώ να ξανασφαλιστώ προσκομίζοντας μια βεβαίωση.Εγω όμςω δεν θέλω να ξαναθεωρησω βιβλιάριο στο ΙΚΑ γιατί θέλω να μπω στο ταμειο του άντρα μου (Υπουργείο Εθνικής Αμυνας). Είμαι υποχρεωμένη να ξαναγραφτώ στο ΙΚΑ; Εγω θέλ στις 1/3 που θα έχει λήξει τ βιβλιάριο να μου δώσουν ενα χαρτί που να λεει οτι δεν ανήκω πλεόν και δεν δικαιούμαι ασφάλιση στο ικα. Είναι εφικτό;
    Ευχαριστώ εκ των προταίρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ,
      Θα πρέπει να πάτε στο ΙΚΑ τις περιοχής σας ώστε να ακυρωθεί το βιβλιάριο ασθενείας σας , λόγω του ότι θα μπείτε προστατευόμενο μέλος στο βιβλιάριο του συζύγου σας. Από το ΊΚΑ θα πάρετε και την βεβαίωση που χρειάζεστε.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω για να θεωρήσω το βιβλιάριο χρειάζεται 100 μέρες επιδότησης στο 2012 ή λιγότερες γιατί έχω 80. Διαφορετικά τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς χρειάζεστε 100μέρες επιδότησης. Δεν μπορώ να σας πω τι άλλο μπορείτε να κάνετε γιατί χρειάζονται επιπλέον στοιχεία , άγαμος ή έγγαμος, ηλικία , χρόνια που είστε ασφαλισμένος/η , αριθμός ενσήμων. Γράψτε μου αυτά και τα ξαναλέμε...
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  46. Γεια σας. Μου είπαν σήμερα πως δεν φτάνουν οι ημέρες επιδότησης ανεργείας για να θεωρήσω το βιβλιάριο υγείας. Έχω κάτω από 100 και δε γίνεται. Δίνουν παράταση για τον Μάρτιο; Έτσι μου είπαν ή θα έχω πρόβλημα; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι και να κατεβάσουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών σε 50; (έτσι μου είπαν). Τι άλλο μπορώ να κάνω είμαι 40 χρονών αν παίζει ρόλο και η ηλικία. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω εικόνα για μείωση των ημερών από 100 σε 50 για όσους είναι επιδοτούμενοι. Αυτό το περιμένουμε αλλά για όσους θα θεωρήσουν με ένσημα και όχι με επιδότηση.
      Δείτε την περίπτωση να θεωρήσετε βιβλιάριο με τις διατάξεις για τους ανέργους από 29 εως 55 χρονών. Θα βρείτε τα σχετικά στο λινκ http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είστε άνεργος/η 12 μήνες με κάρτα ανεργίας , καινα έχετε πραγματοποιήσει εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας, οι οποίες προσαυξάνονται ανά εκατό (100) ημέρες για κάθε έτος μετά την συμπλήρωση του 30ου έτους ( δηλαδή πάνω από 1700 ένσημα )
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  47. Καλημερα.Σημερα πηγα να καταθεσω τα χαρτια για να παρω εποδομα ανεργειας(για δευτερη φορα)και ο υπαλληλος μου ειπε να περιμενω περιπου 2 μηνες για να δωσω την αιτηση κατι που δεν ισχυε στο παρελθον συν 2 μηνες που χρειαζεται να εγκριθει η αιτηση,οποτε θα περιμενω συνολο 4 μηνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν παρέλαβαν την αίτηση σας.
      Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής του στην αρμόδια Υπηρεσία του τόπου κατοικίας του (ή εναλλακτικά της τελευταίας απασχόλησής του).

      Οι περιπτώσεις, που οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

      Το ότι ο νόμος λέει εντός 60 ημερών , δεν σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένος να την κάνετε την τελευταία μέρα. Είναι δικαίωμα σας να πάτε από την πρώτη έως και την εξηκοστή ημέρα , όχι υποχρέωση να πάτε την εξηκοστή.Δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο.Τι να πω .... Διαβάστε αν θέλετε τι ισχύει για το επίδομα ανεργίας εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2012/01/30-01-2012.html και από το επίσημο site του ΟΑΕΔ εδώ http://www.oaed.gr/el/2012-02-07-18-31-19/2012-02-07-18-31-52/2012-07-03-09-22-05 που και τα δύο λένε το ίδιο πράγμα.

      Θα έλεγα να ξαναπάτε στον ΟΑΕΔ , και αν σας αρνηθούν και πάλι να ζητήσετε να σας πουν τον λόγω που δεν παραλαμβάνουν την αίτησή σας.

      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  48. Σας ευχαριστω πολυ.Ευτυχως μου απαντησατε.Δυστυχως βεβαια εξαιτιας του υπαλληλου χαθηκε και η παεριπτωση να γινει επιδοτηση την εβδομη ημερα εφοσον απολυθηκα στις 13/2 και αυριο εχουν απεργια.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλησπέρα,το βιβλιαρίο υγείας μου λήγει κανονικά στις 28.2.2013. Είμαι 34 ετών και το είχα ανανεώση ως ούσα άνεργη τους προηγούμενους μήνες. Από τον Οκτώβρη 2012 εργάζομαι μερική απασχόληση. Πήγα στο ΙΚΑ και μου είπαν οτι έχω 64 ένσημα κ δε μπορεί να ανανεωθεί καθώς χρειάζονται 100. Τι μπορώ να κάνω για να μη μείνω ανασφάλιστη; να σταματήσω απο την εργασία για να μπω στο ταμειο ανεργίας κ να με πιάσει η εγκύκλιος των 50 ενσήμων για ανέργους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανασφάλιστη δεν είστε ... απλώς με τα ένσημα που έχετε δεν μπορείτε να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας άμεσα.
      Επίσης αναμένουμε ρύθμιση όπως και την περσινή χρονιά η οποία θα σας δίνει δικαίωμα να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας με 50 ένσημα.
      Υπομονή .....

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  50. Καλησπερα,θα θελα να σας ρωτησω ποια ειναι πρακτικα η διαφορα αν η εγγραφή γίνει σε διάστημα 7 ημερών από την απόλυση και η επιδότηση ξεκινάει από την 7^ ημέρα μετά την απόλυση με το αν παμε αργοτερα,γιατι πηγα τα χαρτια μου σε διαστημα 5 ημερων απο την απολυση μου και η υπαλληλος μου ειπε μετα απο 2 μηνες θα πληρωθω και οτι δεν εχουν σημασια οι ημερες.. ετσι ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα.
    Οι περιπτώσεις, που οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
    Ουσιαστικά δεν έχουν σημασία οι μέρες δεδομένου ότι δεν εξαρτάτε το διάστημα της επιδότησης από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπέρα !Είμαι 29 ετών άνεργη με κάρτα ανεργίας χωρίς να δικαιούμαι επίδομα και φυσικά δεν έχω καμία ασφάλιση. Μπορώ μήπως να ασφαλιστώ μέσω του ΟΑΕΔ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε την περίπτωση να θεωρήσετε βιβλιάριο με τις διατάξεις για τους ανέργους από 29 εως 55 χρονών. Θα βρείτε τα σχετικά στο λινκ http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html Καλημέρα!

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα! Το Δεκέμβριου του 2011 κατέθεσα τα χαρτιά μου για σύνταξη και ζήτησα να πάρω την προσωρινή μέχρι να πάρω την κανονική. Μάρτιο με Απρίλιο του 2012, δηλαδή μετά από 3 με 4 μήνες πήρα την προσωρινή. Γνωρίζετε μήπως πότε θα πάρω την κύρια σύνταξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε με το θέμα σας.... Έχει να κάνει με τον φόρτο εργασίας της υπηρεσίας στην οποία έχει κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησής σας.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα !Ήμουν ασφαλισμένος στο ΤΑΕ το οποίο στην διάρκεια έγινε ΟΑΕ από όπου και συνταξιοδοτήθηκα. Όταν κατέθεσα τα χαρτιά μου για την σύνταξη μου είπαν ώσπου να βγει η προσωρινή θα έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΑΕ. 20-3-2012 μου ήρθε η προσωρινή και με ενημέρωσαν ότι θα έχω ιατροφ. περίθαλψη από το ΙΚΑ μέχρι και τις 28-2-2013. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με υπάλληλο του ΙΚΑ με ενημέρωσε ότι πρέπει να διαγραφώ από το ΙΚΑ και να επιστρέψω ξανά στον ΟΑΕ. Μήπως γνωρίζετε αν ισχύει αυτό πού μου είπαν; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν το γνωρίζω. Κάντε ένα τηλέφωνο στον ΟΑΕΕ της περιοχής σας για να μάθετε παραπάνω.

      Διαγραφή
  55. καλησπερα.το βιβλιαριο μου ληγει στις 28/2/2013.πηρα σημερα βεβαιαωση απο οαεδ για ανανεωση η οποια ισχυει ομως για 5 μερες.ποτε μπορω να παω να ανανεωσω το βιβλιαριο?μπορω και πριν ληξει?γενικα τι περιθωρειο εχω πειτε μου?ευχαριστω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να πάτε από σήμερα , δεν χρειάζεται να λήξει η παλιά θεώρηση.Αν δεν πάτε στο πενθήμερο , θα χρειαστεί να ξαναβγάλετε βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.

      Καλημέρα σας!

      Διαγραφή
  56. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εργάζεστε , είστε άνεργος , δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας..

      Διαγραφή
  57. γεια σας ειμαι 33 χρονων τα ενσημα μου το 2012 ηταν 89 και ληγει το βιβλιαριο μου 28-02-2013 δε μπορω να ανανεωσω αφου χρειαζονται 100 ενσημα τωρα ειμαι ανεργος μονο καρτα οαεδ απο νοεμβριο του 2012 και δε μπορεσα να βγω ουτε στο ταμειο ανεργιας περιμενω να πεσουν τα ενσημα οπως περυσι αλλα θελω να μου πειτε αν εχω ελπιδα με το δεκαπενταμηνο εφοσων εχω ενσημα και το 2011(δουλευα κανονικα)αν καταλαβα καλα για το δεκαπενταμηνο απο ληξη βιβλιαριου 28-02-2013 15 μηνες πισω δηλαδη δεκεμβριος του 2011 πρεπει να εχω 102 ενσημα(δεκεμβριο 2011 ειχα 25 ενσημα)+89=114 ενσημα ξερω δεν υπολογιζονται οι τρεις τελευταιοι μηνες δηλαδη δεκεμβριος του2012 ιανουαριος και φεβρουαριος του 2013 ειναι ετσι?αν ειναι τρεχω για θεωρηση ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα , όπως τα υπολογίζεται είναι , ακόμα κάθεστε άμεσα στο ΙΚΑ για θεώρηση ΄....

      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. δυστυχως δεν ειναι ετσι για δεκαπενταμηνο πιανει απο τον ιανουαριο του 2012 μεχρι και τους πρωτους μηνες του 2013 και δεν υπολογιζονται ιανουαριος και φεβρουαριος του 2012 μολις ηρθα απο ικα περιμενω παραταση

      Διαγραφή
    3. Μάλλον ήθελε να σας διώξει ο/η υπάλληλος του ΙΚΑ ... ή δεν ήξερε Ελληνικά.
      "Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λογαριάζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες." Οι τρεις τελευταίοι μήνες στην περίπτωσή σας είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2013 και ο Δεκέμβριος του 2012. Οι μήνες που γράφετε παραπάνω είναι οι ΠΡΩΤΟΙ και όχι οι τελευταίοι στο 15μηνο.
      Επίσης ο/η υπάλληλος του ΙΚΑ ήταν και αδιάβαστος δεν ήξερε την εγκύκλιο 23/2004 του ΙΚΑ στην οποία είναι ξεκάθαρο ότι για τον υπολογισμό του 15μήνου "Αφαιρούμε ολόκληρο τον μήνα προσέλευσης και 2 μήνες ακόμη , ανεξαρτήτως αν κάποιος πάει στις 1 ή στις 28 του μήνα. ( εδώ η εγκύκλιος http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/EG_23-04_492.pdf )
      Αυτά για την ιστορία ...

      Τώρα για την παράταση έχει δοθεί ήδη διαβάστε σχετικά http://kaneklik.blogspot.gr/2013/02/ika-paratasi-isxyos-bibliarion-asthenias-2013.html

      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  58. καλησπερα σας το 2012 κολησα 150 ενσημα σε εποχειακη δουλεια.το βιβλιαριο υγειας του ικα ληγει σημερα αλλα δεν εχει ερθει ακομη απο το ικα το αυτοκολητο ανανεωσης,υπαρχει παρατασι απο οταν ληξει?κ για να παο στο ικα να το θεωρησο τη χαρτια χρειαζομαι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει δοθεί παράταση μέχρι 31-03-2013 διαβάστε σχετικά εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/02/ika-paratasi-isxyos-bibliarion-asthenias-2013.html .
      Για την θεώρηση δεν χρειάζεστε τίποτα εκτός του βιβλιαρίου ασθενείας σας.

      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  59. κατι για να χαρειται αδερφια .δοθηκε παραταση μεχρι 31 μαρτιου για βιβλιαρια και τα ενσημα πηγαν στα 50 για θεωρηση 2013-2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επισήμανση χωρίς να θέλω να σας στεναχωρήσω ... Προς το παρόν ισχύει η παράταση , για τα 50 ένσημα "προωθείται διάταξη" όπως λέει η ανακοίνωση του ΙΚΑ διαβάστε την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης http://kaneklik.blogspot.gr/2013/02/ika-paratasi-isxyos-bibliarion-asthenias-2013.html

      Κατά τα άλλα όντως πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας πήραν ανάσα σήμερα.

      Καλό βράδυ.


      Διαγραφή
  60. διαβασα ενα τοιχοκολημενο χαρτι στο ικα το οποιο ελεγε οτι για ανανεωση βιβλιαριου ζητουν 1)εκαθαριστικο,
    2)λογαριασμος δεη,οτε η οτι αλλο αποδεικνυει την διευθυνση κατοικιας
    3)βιβλιαριο τραπεζης και φωτοτυπια ωστε να φαινεται το iban
    4)ο αριθμος αμκα απο κεπ...
    θα μας τρελλανουν???ολα αυτα?
    ειμαι ανεργη και μεχρι περυσι αρκουσε μια βεβαιωση οαεδ.
    πραγματικα ισχυουν ολα αυτα και για τους ανεργους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εκκαθαριστικό το χρειάζονται για να δουν αν έχετε εισοδήματα και από άλλη πηγή.
      Το λογαριασμό για την διεύθυνση κατοικίας ώστε σε περίπτωση που έχει αλλάξει να σας στείλουν στο νέο ΙΚΑ της κατοικίας σας.
      Το ΙΒΑΝ το χρειάζονται ώστε να καταθέσουν στον λογαριασμό σας χρήματα σε περίπτωση παροχών σε χρήμα.
      Τώρα το ΑΜΚΑ θα σας γελάσω ....

      Ένας καλός τρόπος να μικρύνει η ουρά!

      Διαγραφή
  61. Καλησπερα, ειμαι 23 ετων και δεν εχω δουλεψει, τον Νοεμβριο του 2012 τελειωσα τις σπουδες μου και ως ανεργη εβγαλα καρτα ανεργιας στον ΟΑΕΔ. Μεχρι τωρα ασφαλιζομουν στον πατερα μου. Τωρα μπορω να συνεχισω να ασφαλιζομαι απο τον πατερα μου ή ισχυει η διαταξη για τους ανεργους μεχρι 29 ετων που μπορουν να εκδωσουν δικο τους βιβλιαριο ασθενειας;
    Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Δεν μπορείτε να ασφαλιστείτε από τον πατέρα σας.
      Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις διατάξεις για ανέργους μέχρι 29 χρονών.
      Άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για παροχές ασθενείας σε είδος, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα τουλάχιστον δίμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι, να μη σπουδάζουν και μόλις αναλάβουν εργασία θα πρέπει να το δηλώσουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Το βιβλιάριο ασθενείας που χορηγείται ισχύει για ένα εξάμηνο και ανανεώνεται με την προσκόμιση νέας βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ, ότι συνεχίζουν να είναι άνεργοι.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ!!!!!! :-)

      Διαγραφή
    3. Επισης, θα ηταν ευκολο να μου πειτε ποια αλλα δικαιολογητικα απαιτουνται, εκτος απο την βεβαιωση του ΟΑΕΔ ;;;
      Ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
    4. Φαντάζομαι αναφέρεστε στην έκδοση ατομικού βιβλιαρίου υγείας.....
      Εκτός της βεβαίωσης του ΟΑΕΔ , θα χρειαστείτε και τα παρακάτω δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας

      Αμεσα ασφ/νοι

      1.Μία φωτογραφία ταυτότητας
      2.Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο (Διαβατήριο κλπ).
      3.Εγγραφο που να αποδεικνύει με ασφάλεια την διεύθυνση κατοικίας του ασφ/νου (Λογαριασμος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας κλπ).
      4.Βεβαίωση διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο.
      ( Από το ΙΚΑ.gr)

      Διαγραφή
    5. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!
      ΑΚΟΜΗ, ΘΑ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΗΝΑΤΕ ΑΝ ΜΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΠΡΩΤΑ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ;;;

      Διαγραφή
    6. ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ.

      Διαγραφή
    7. Καλησπέρα
      Ναι πρέπει να προηγηθεί η διαγραφή σας ως προστατευόμενο μέλος από το βιβλιάριο του πατέρα σας.Αυτό θα γίνει στο ασφαλιστικό του ταμείο.

      Διαγραφή
  62. Καλημερα.
    Εχω απολυθει απο τις 16/01/13 και στις 28/02/13 εληξε το βιβλιαριο μου. Το αυτοκολλητο λοιπον για το ικα πρεπει να το παρω απο την επιχειρηση στην οποια εργαζομουν(οπως κ τις προηγουμενες χρονιες) ή πηγαινω εγω στον οαεδ και ζηταω την βεβαιωση οτι ειμαι ανεργη κτλ;εχω βγαλει ηδη καρτα ανεργιας και αν εχω καταλαβει σωστα, απλα περιμενω την "αποφαση" σχετικα με το επιδομα. Αααααα... επισης δεν εχω καταλαβει, υπαρχει χρονικος περιορισμος σχετικα με το ποτε θα ανανεωσουμε το βιβλαριο;
    Ευχαριστω εκ των προτερων :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εργαζόσασταν πέρσι (2012) όλο το έτος δεν χρειάζεται να ψάχνεστε καθόλου , θα πάτε στο ΙΚΑ της περιοχής σας για να εκδώσουν την αυτοκόλλητη ετικέτα. Μαζί σας να έχετε το βιβλιάριο ασθενείας και κανέναν πρόσφατο λογαριασμό δεη , οτέ κλπ, μην τυχών και θέλει ο υπάλληλος να διαπίστωση την διεύθυνση κατοικίας σας προκειμένου να σας διώξει για να πάτε στο αρμόδιο ΙΚΑ.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
  63. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ.ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΤΟΥ ΗΡΘΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ;;;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα απολύτως εφόσον είστε προστατευόμενο μέλος. Δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2013

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα. Άκουσα σήμερα πως τελικά τα ένσημα για τη θεώρηση πήγαν στα 50. Το ίδιο ισχύει και για τις επιδωτούμενες μέρες ανεργείας μέσα στο 2012 πήγαν στις 50 γνωρίζετε; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα για τους επιδοτούμενους ανέργους ισχύουν αυτά http://www.kaneklik.blogspot.gr/2013/02/2013-2012.html

      Τα οποία δεν έχουν αλλάξει και με την τελευταία εγκύκλιο του ΙΚΑ http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/EG_16_2013.pdf

      Διαγραφή
  65. Kalispera sas. Thelo na rotiso geia biblario igia apo IKA, boro na asfaliso tin petheramou pou ine 72 xronon ke den exi katholu asfalisi? Sizume mazi qe ine stin forologi dilosi san prostatevomena meli.
    efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να το συζητήσετε με τον λογιστή σας... Για να την έχει προστατευόμενο μέλος κάτι θα έχει κατά νου.

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σας.Ειμαι ανεργη 28 ετων κ ειχα βιβλιαριο υγειας ως ανεργη.Μετα απο λιγο καιρο ομως δε δικαιουμουν.Τωρα που αλλαξαν τα πραγματα κ μπορω να βγαλω εως 29 πηγα να βγαλω κ μου ειπαν οτι πρεπει να παω τον Ιουνη.Ενω εχω 2 μηνες ανεργη.Μηπως αμα δωσω το παλιο μου βιβλιαριο δεν εχω προβλημα?Δεν το πηγα γιατι εμενα σε αλλο δημο.Μηπως ξερετε αν θα αλλαξει κατι η θα μου πουν παλι τον Ιουνη?Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω με αυτά που γράφετε. Δεν ξέρω για πιο λόγω σας είπαν να πάτε τον Ιούνιο. Γράφετε για παλιό βιβλιάριο , εννοείτε ασθενείας;Μήπως το παλιό σας βιβλιάριο είναι θεωρημένο μέχρι 30-06-2013;Δείτε το λίγο.

      Διαγραφή
  67. kalispera sas.Tha ithela na rotiso an boro na ananeoso to vivliario se opio dipote katastima ika i mono sto ika tu topu katikias.evharisto.menume sto p. faliro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν παραλάβει την αυτοκόλλητη ετικέτα θα μπορεί να απευθύνεται σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

      Διαγραφή
  68. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΣ ΠΕΡΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ 5ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΕΧΩ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ 4.500 ΕΝΣΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε την περίπτωση να θεωρήσετε βιβλιάριο με τις διατάξεις για τους ανέργους από 29 εως 55 χρονών. Θα βρείτε τα σχετικά στο λινκ http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  69. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΜΕΧΡΙ ΦΕΤΟΣ ΗΜΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 23 ΚΑΙ ΟΧΙ 18.ΙΣΧΥΕΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι βλέπω το ΙΚΑ ασφαλίζει ως προστατευόμενα μέλη τις παρακάτω κατηγορίες:
      Ανήλικα τέκνα
      Τέκνα άνω των 18 ετών που είναι άνεργα, με δυνατότητα κάλυψης μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
      Τέκνα άνω των 24 ετών που είναι άνεργα και σπουδάζουν, με δυνατότητα κάλυψης μέχρι της ηλικίας των 26 ετών.
      Τέκνα που είναι άνεργα και έληξαν οι σπουδές τους, το πτυχίο, με δυνατότητα κάλυψης για δύο χρόνια μετά τη λήξη των σπουδών και όχι πέραν του 26ου έτους της ηλικίας τους.

      Από τα παραπάνω δεν προκύπτει ότι τα τέκνα που σπουδάζουν από 18 μέχρι 24 χρονών μπορούν να ασφαλιστούν ως προστατευόμενα μέλη.

      Αντίστοιχα βλέποντας στην σελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου γράφει " Κάθε φοιτητής μπορεί να είναι κάτοχος του ατομικού βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης. Tο βιβλιάριο χορηγείται στο φοιτητή με αίτησή του στη γραμματεία του τμήματος και εφόσον αυτός δεν έχει επιλέξει άλλον ασφαλιστικό φορέα. Σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου είναι δυνατή η αντικατάσταση του σε 2 μήνες.
      Η ισχύς του βιβλιαρίου ανανεώνεται κάθε χρόνο από τη γραμματεία του τμήματος."

      Μετά τα παραπάνω θα πρότεινα να συμβουλευτείτε την γραμματεία της σχολής σας.

      Διαγραφή
  70. καλημερα θα ηθελα να σας ρωτησω ειμαι ασφαλισμενη απο την 1 φεβρουαριου ποτε εχω δικαιωμα να παω να θεωρησω το βιβλιαριο μου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ασφαλίζεστε για 25 ένσημα τον μήνα συμπληρώσατε 50 ένσημα στις 31-03-2013, οπότε θα πρέπει να πάτε να θεωρήσετε το βιβλιάριο σας μετά τις 30-06-2013.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας..ναι ειναι 25 ενσημα το μηνα..θα ηθελα να σας ρωτησω και κατι αλλο που μολις διαβασα..οτι φηφιζεται απο τα 100 ενσημα
      που ηταν για την θεωρηση θα γινουν 50?προφανως δεν θα ισχυει?

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω καμία εικόνα. Μακάρι να γίνει!

      Διαγραφή
  71. Γεια σας ηθελα να ρωτησω εαν μπορω βαλω ως προστατευομενη την μητερα μου(50 ετων) στο βιβλιαριο υγειας μου μιας και ειναι ανεργη και ανασφαλιστη πολλα χρονια ή τελος παντων με καποιον τροπο να αποκτησει αμεσα αν γινεται ασφαλεια λογω προβληματος υγειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να ασφαλίσετε ως προστατευόμενο μέλος την μητέρα σας.
      Το ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του γράφει σχετικά:
      Εμμεσα ασφ/νοι (Προστατευόμενα μέλη)

      Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δημοτική Αρχή ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για σύζυγο ή ταυτότητα και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης όσον αφορά τα τέκνα.
      Φωτογραφία (πρόσφατη).
      Για τέκνα άνω των 18 ετών που είναι άνεργα, Υ.Δ., με δυνατότητα κάλυψης μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
      Για τέκνα άνω των 24 ετών που είναι άνεργα και σπουδάζουν, βεβαίωση της οικείας σχολής, με δυνατότητα κάλυψης μέχρι της ηλικίας των 26 ετών.
      Για τέκνα που είναι άνεργα και έληξαν οι σπουδές τους, το πτυχίο, με δυνατότητα κάλυψης για δύο χρόνια μετά τη λήξη των σπουδών και όχι πέραν του 26ου έτους της ηλικίας τους.
      Για την απόδειξη των προϋποθέσεων της συγκατοίκησης και συντήρησης, εκκαθαριστικές φορολογικές δηλώσεις του άμεσα ασφαλισμένου και του μέλους οικογένειας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αποδεικνύει αυτές τις προϋποθέσεις.

      Παρόλα αυτά δεν χάνετε και τίποτα αν ρωτήσετε στο ΙΚΑ της περιοχής σας....

      Διαγραφή
  72. Παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε εάν μπορώ να ανανεώσω το βιβλιάριο μου που έληξε 21-2-2013. Είμαι άνεργος σχεδόν 2 χρόνια. Τον πρώτο χρόνο πληρώθηκα κανονικά από τον ΟΑΕΔ τον δεύτερο χρόνο δεν μπόρεσα να βρω κάτι και ακόμα είμαι σε αναζήτηση. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν με βοηθάτε με αυτά που γράφετε...
      Γράψτε μου επιπλέον:
      την ηλικία σας , τον συνολικό αριθμό ενσήμων σας, αν μετά το ταμείο ανεργίας συνεχίζετε να θεωρείτε την κάρτα ανεργίας σας.

      Περιμένω και τα ξαναλέμε
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  73. Έχω γύρω στα 3000 ένσημα ηλικία 42 χρονών και δεν έχω ανανεώσει την κάρτα ανεργίας εδώ και κάποιους μήνες.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η μη ανανέωση της κάρτας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα .....Δεν νομίζω ότι θα μπορέσετε μέσω ΙΚΑ να θεωρήσετε βιβλιάριο ασθενείας με αυτά τα δεδομένα.

      Το μόνο που θα μπορούσατε να κάνετε αν πληρείτε τις προϋποθέσεις είναι να βγάλετε βιβλιάριο ασθενείας απόρου μέσω της Περιφέρειας του τόπου κατοικίας σας. Διαβάστε σχετικά εδώ http://hiv.humanism.gr/Bibliario_Aporias.html

      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  74. γεια σας ειμαι 23 χρονον εχω καρτα ανεργιας μπορω να παρω επιδομα μακροχρονιου ανεργου ειμαι ασφαλισμενη στις μητεραε μου το βιβλιαριο στο ικα επειδη αλλαξαν την ηλικια για το επιδομα απο 20 στα66 δικαιουσε επιδομα,,,,πρεπει να εχεισ ενσημα πρεπει να εχεις δουλεψει και να σε εχουνε διοξει ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Για να εισπράξει ο άνεργος το επίδομα πρέπει να έχει εξαντλήσει κατά το παρελθόν την 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας ακόμη και αν την έχει λάβει τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). Όταν υποβάλουν την αίτηση για το επίδομα μακροχρόνια ανέργου πρέπει επίσης να έχουν παραμείνει κατά τους 12 τελευταίους μήνες αδιαλείπτως εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

      Εσείς δεν έχετε καν ένσημα δεν το δικαιούστε δυστυχώς ...

      Διαγραφή
  75. Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο αριθμός των 50 ενσήμων θα ισχύσει για την θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας του ΙΚΑ και κατά την νέα χρονιά (2014). Σας παρακαλώ, γνωστοποιήστε -εάν έχει εκδοθεί- κάποια σχετική διάταξη του ΙΚΑ.-Σας ευχαριστώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για το 2014, είναι αρκετά νωρίς.Μετά τον Φεβρουάριο του 2014 να περιμένετε κάποια ρύθμιση όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό με κάθε επιφύλαξη...
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  76. Καλημέρα σας,
    έχω τα 2 παιδιά μου ως προστατεύομενα μέλη με δικό τους βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ. Το ένα από τα 2 φεύγει εκτός πόλης λόγω σπουδών σε ΑΕΙ. Μήπως γνωρίζετε αν το ΙΚΑ μπορεί να χορηγήσει ξεχωριστό βιβλιάριο για κάθε παιδί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Το παιδί σας δικαιούται δικό του βιβλιάριο ασθενείας ως φοιτητής. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο έκδοσης στην γραμματεία της σχολής του.

      Διαγραφή
  77. Καλημερα θελω να ανανεωσω την αδεια παραμονης ..ειμαι 19 χρονων και παω 2α λυκειου και μου λενε πως δν μπορώ να ειμαι προστατευομαινο μελος κι μου πανε να παω ιδιοτικη ασφαλιση...τι μπορώ να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Επειδή θέλετε να ανανεώσετε ως προστατευόμενο μέλος ο νόμος ορίζει "Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση σε ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης."
      Τέτοια βεβαίωση θα μπορέσετε να πάρετε μόνο αν κάνετε ένα ασφαλιστήριο με ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς και εξόδων νοσηλείας σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.
      Δείτε το αν θέλετε με κάποιον που είναι πιο ειδικός, δεν μπορώ να σας βοηθήσω παραπάνω δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου.
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  78. Καλησπέρα σας,
    μόλις τελείωσα τισ σπουδές μου και αυτή τη στιγμή ειμαι ασφαλσμενος από τον Πατέρα μου μέχρι και τέλος αυτού του χρόνου στο ΤΕΒΒΕ σαν προστατευόμενο μέλος.......από του χρόνου θα είμαι ασφαλισμένος στο ταμείο του ΟΑΕΔ σαν άνεργος (έβγαλα πριν 2 βδομάδεσ κάρτα ανεργίας). Το θέμα μου είναι το εξής :

    Βρήκα μια δουλειά με μόλις 2 μεροκάματα το μήνα και ο εργοδότης μου με πληροφόρησε ότι θα με ασφαλίσει κολώντας μου 4 ενσημα τον μήνα (μισά φυσικά....) στο Ι.Κ.Α.Η ερώτηση μου είναι η εξής αν γίνει από την πλευρά του πρόσληψη για να εχω ασφάλεια από τον επόμενο χρόνο πρέπει να εχω συμπληρώσει 100ενσημα.... τον προηγούμενο χρόνο ...(σωστα);;;αλλιώς μένω ανασφαλιστος καθώς ούτε άνεργος φαινομαι (Οπότε δεν θα με καλύπτει ασγφαλιστηκά ο ΟΑΕΔ) αλλα ούτε και ασφάλεια δικαιούμαι αφού δεν έχς τα προαπαιτούμενα ένσημα.Αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να είμαι ασφαλισμένος και να δουλέψω αλλά να μην στερηθώ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς μου είναι αναγκάια.

    Διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος και οποιαδήποτε σχόλια-συμβουλη είναι δεκτο....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υ.Γ. θα ήθελα να διορθώσω τη πρόταση "με μόλις 2 μεροκάματα το μήνα " καθώς είναι "... τη βδομάδα"

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,
      Όπως ακριβώς τα περιγράφεις είναι, για τον ΟΑΕΔ θα είσαι εργαζόμενος/η και για το ΙΚΑ δεν θα έχεις συμπληρώσει τα απαραίτητα ημερομίσθια ώστε να δικαιούσαι βιβλιάριο ασθενείας.Με τα 4 ένσημα τον μήνα και ρύθμιση να γίνει το 2014 όπως το 2013 για παροχές με 50 ένσημα , τα δικά σου θα είναι πιο κάτω.Με 8 ένσημα τον μήνα όμως θα μπορέσεις να θεωρήσεις τον επόμενο χρόνο. Θα έλεγα να το συζητήσεις με τον εργοδότη σου....


      Διαγραφή
    3. Μέχρι να συμπληρώσω τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων θα είμαι όμως ανασφάλιστος, έτσι;;

      Διαγραφή
  79. Καλησπέρα Ειμαι 26 ετών άνεργος χωρίς ένσημα,πριν από 2 μήνες έβγαλα κάρτα ανεργίας και θα ήθελα να ρωτήσω (αν μπορείτε να μου απαντήσετε) τι άλλα δικαιολογητικά χρειάζομαι εκτός από την βεβαίωση ανεργίας που μου παρέχει ο ΟΑΕΔ για να ασφαλιστώ στον εοπυυ (αν έχω το δικαίωμα) ... Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τα καταθέσω σε οποιονδήποτε εοπυυ ή πρέπει να πάω κάπου συγκεκριμένα σαν δημότης Πειραιά... προκαταβολικά ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για παροχές ασθενείας σε είδος, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα τουλάχιστον δίμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι, να μη σπουδάζουν και μόλις αναλάβουν εργασία θα πρέπει να το δηλώσουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Το βιβλιάριο ασθενείας που χορηγείται ισχύει για ένα εξάμηνο και ανανεώνεται με την προσκόμιση νέας βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ, ότι συνεχίζουν να είναι άνεργοι.
      Επιπλέον στο ΙΚΑ θα χρειαστείτε :
      1.Μια πρόσφατη φωτογραφία ταυτότητας
      2.Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
      3.Στοιχεία που αποδεικνύουν τη διεύθυνση κατοικίας του (Λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας)
      4.Βεβαίωση διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο.

      Διαγραφή
  80. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΕΙΧΑ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Κ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΟΥΝ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΙΚΑ. ΣΤΙΣ 24 ΜΑΙΟΥ ΕΠΙΑΣΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ 22 ΕΝΣΗΜΑ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;; ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ..ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ (ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΣΤΑ ΚΕΠ), ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Καλησπέρα,
    Λογικά τα 50 ένσημα τα συμπληρώσατε μέσα στον Αύγουστο.Οπότε μπορείτε να θεωρήσετε μετά την παρέλευση τριών μηνών από τότε, άρα μετά την 1η Δεκεμβρίου. Αν τον Μάιο όμως έχετε 6 ένσημα( δεν μπορώ να το ξέρω ) τότε μπορείτε να θεωρήσετε και τώρα βιβλιάριο.
    Τώρα για την ανανέωση, θα χρειαστείτε το βιβλιάριο ασθενείας σας, και αφού θα πάει η μητέρα σας και μια εξουσιοδότηση σε ΚΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω πως γινεται η ανανεωση βιβλιαριου η οποια μου εληξε τον Φεβρουαριο του 2012, πρεπει στο καταστημα του ικα να παω αυτοπροσωπος η μπορει να παει και ενα συγγενικο μου προσωπου;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Μπορεί να πάει και συγγενικό σας πρόσωπο, αρκεί να έχετε κάνει πρώτα μια εξουσιοδότηση σε κάποιο ΚΕΠ

      Διαγραφή
  83. Καλημέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν θα επιβαρυνθώ φορολογικά ή αν χάνω την ιδιότητα μου ως προστατευόμενο μέλος άν εργαστώ σε εποχιακή εργασία με ασφάλιση και εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, είμαι τεταρτοετής φοιτητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Το πρόβλημα για μένα είναι ότι από την στιγμή που θα ασφαλιστείτε μόνος σας δεν θα είστε πλέον προστατευόμενο μέλος για τον ασφαλιστικό φορέα...
      Έτσι αν τα 500 ευρώ είναι μηνιαίως και συμπληρώσετε τα απαραίτητα ένσημα θα μπορείτε να θεωρήσετε δικό σας βιβλιάριο ασθενείας. Αν όμως είναι ετήσια δεν θα μπορέσετε να συμπληρώσετε τα ένσημα και έτσι θα βρεθείτε ανασφάλιστος.Τέλος αφού θα έχετε δικό σας εισόδημα θα πρέπει να κάνετε και φορολογική δήλωση στο όνομά σας και όχι ως προστατευόμενο μέλος των γονιών σας.

      Διαγραφή
  84. Καλημέρα σασ!
    Πέρυσι ασφαλίστηκα στον οαεε μέσω του ανδρόσ μου...
    Το βιβλιάριο γράφει ότι : Παρατείνεται η ισχύσ του βιβλιαρίου ασθενείασ για την ........ για το έτοσ από 09/09/2013 μέχρι 31/12/2013...
    Στον άνδρα μου ήρθε το αυτοκόλλητο με την ανανέωση του για το 2014...Εγώ τι πρέπει να κάνω για ν ανανεωθεί κ η δική μου ασφάλεια?
    Σασ ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Πρέπει να πάτε στον ΟΑΕΕ, με το εκκαθαριστικό του προηγούμενου έτους, μια υπεύθυνη δήλωση που θα την συντάξετε επιτόπου καθώς και τα βιβλιάρια υγείας σας..
      Καλές Γιορτές!

      Διαγραφή
  85. Σασ ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Καλά Χριστούγεννα κ καλή πρωτοχρονιά,σε σασ και στην οικογένειά σασ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Καλησπέρα σας,
    Είμαι άνεργος κάτω των 29 ετών, μου χορήγησε το ΙΚΑ βιβλιάριο υγείας στις 27/12/013 και μου είπαν ότι ισχύει από 1/2/2014. Γιατί, όχι αμέσως αφού ήμουν άνεργος από τον Ιούλιο του 2013 και πρέπει να περάσουν 2 μήνες από την έκδοσή του για να ισχύει το βιβλιάριό μου? Ποιά η γνώμη σας? (Η απάντηση του ΙΚΑ είναι ότι το βγάζει το σύστημα).
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν μπορώ να φανταστώ για πιο λόγω το κάνει το σύστημα , μήπως η βεβαίωση που σας έδωσε ο ΟΑΕΔ δεν αναφέρει όλο το διάστημα ανεργίας σας και έχει από την τελευταία ανανέωση της κάρτας σας .... Δεν πάει κάπου το μυαλό δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
  87. ΕΙΜΑΙ 55 ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΕΡΓΗ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ.ΕΧΩ 9476 ΕΝΣΗΜΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Δείτε εδώ http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=category&id=81&lang=el

      Διαγραφή
  88. καλησπερα σας
    εχω βιβλιαρειο απο το ΙΚΑ αλλα επειδη ειμαι ανεργος τωρα και θελει θεωρηση απο τον αλλον μηνα πρεπει να παρω βεβαιωση απο τον ΟΑΕΔ η να παω κατευθειαν στο ΙΚΑ οταν ερθει η ωρα να το θεωρησω?

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Είστε επιδοτούμενος άνεργος και αν ναι , πόσες μέρες επιδοτηθήκατε το 2013;

      Διαγραφή
  89. ειμαι 26 χρονων δικαιουμε ασφαλεια στο δημοσιο σαν προστατευμενο μελος ο μπαμπας μου ειναι στην συνταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν γνωρίζω, θα σας πρότεινα να ρωτήσετε τον ασφαλιστικό σας φορέα...

      Διαγραφή
  90. Καλησπέρα είμαι μακροχρόνια άνεργη χωρίς να παίρνω επίδομα,βγήκα σε προσωρινή σύνταξη και ρώτησα την διευθύντρια του οαεδ αν πρέπει να διαγραφώ και εκείνη μου απάντησε αρνητικά.Σήμερα που πήγα μου είπε η υπάλληλος που την ρώτησα ότι πρέπει να διαγραφώ με την απόφαση της προσωρινής σύνταξης.Επειδή κατάλαβα ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έπραξα σωστά που διαγράφηκα από τα μητρώα.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Εννοείτε ότι κάνατε καλά. Συνταξιούχος & άνεργος δεν γίνετε ......

      Διαγραφή