Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΕΚΤΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Όπως οι περισσότεροι από εσάς ξέρετε ήδη, από τις 14ης Δεκεμβρίου 2012, διακόπτεται η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία από το επιτρεπτό κέντρο ψηφιακής εκπομπής «Χορτιάτης» της Θεσσαλονίκης.

Κατά συνέπεια, η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος των νομών Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και μικρό μέρος του νομού Χαλκιδικής θα «εκπέμπει» αποκλειστικά ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Η απόφαση αυτή αφορά όλα τα κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας),που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής.

Αρκετοί από εμάς διαθέτουν ήδη ψηφιακούς αποκωδικοποιητές τηλεοπτικού σήματος , αλλά και πάρα πολλοί θα χρειαστεί να αγοράσουν νέο ώστε να μπορούν να βλέπουν τηλεόραση μετά τις 12 Δεκεμβρίου . Το παρόν άρθρο δεν αφορά αυτούς που έχουν ψηφιακό δέκτη , οι οποίοι καλώς ή κακώς αγόρασαν κατά το παρελθόν κάποιον, αφορά αποκλειστικά τους νέους υποψήφιους αγοραστές.

Και γιατί αυτό θα μου πείτε; Θα μας προτείνει το Κάνε κλικ ψηφιακό δέκτη ;
Όχι βέβαια , αλλά προσπαθώ να σας βοηθήσω να μην παίσετε στην παγίδα και χρειαστεί να αγοράσετε σε λίγο καιρό νέο ψηφιακό δέκτη, γιατί ο νέος σας κατά τα άλλα ψηφιακός δέκτης δεν θα πιάνει κάποια βασικά κανάλια

Να σας θυμίσω ότι, όταν πρωτοξεκίνησε η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα με τα κανάλια της ΕΡΤ τότε μόνο στον αέρα , ήταν αρκετοί που αγόρασαν τηλεοράσεις με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη και μόλις άνοιξαν τα κανάλια της Digea αναγκάστηκαν να αγοράσουν και εξωτερικό δέκτη γιατί πολύ απλά η τηλεόραση που αγόρασαν είχε ενσωματωμένο δέκτη MPEG2 και δεν τους είχε ενημερώσει κανείς από τα ηλεκτρομάγαζα ότι η Digea θα εξέπεμπε σε λίγο καιρό σε MPEG4.
Με αποτέλεσμα τα ηλεκτρομάγαζα να ξεστοκάρουν όλες τις παλιές τηλεοράσεις και σε λίγο καιρό να ξαναπουλάνε στους ίδιους αγοραστές και εξωτερικό ψηφιακό δέκτη για να δουλέψει η τηλεόρασή τους!

Πάμε τώρα στο παρόν . Στην αγορά κυκλοφορούν δύο κατηγορίες δεκτών , οι SD (Standard Defintion) που υποστηρίζουν σήμα ανάλυσης 720 x 576 και οι HD (High Definiton) που υποστηρίζουν ανάλυση σήματος μεταξύ 720 x 576 και 1920 x 1080.Όσοι δε από τους δεύτερους υποστηρίζουν σήμα μεγαλύτερης ή ίσης ανάλυσης από 1920 x 1080 ονομάζονται Full HD (Full High Definiton).

Και εδώ αρχίζουν τα ωραία.....
Ο καθένας από εμάς πριν αγοράσει δέκτη βλέπει τη τηλεόραση έχει, και αν έχει παλιάς τεχνολογίας αγοράζει έναν δέκτη SD , ενώ αν έχει νέας τεχνολογίας έναν δέκτη HD. Ναι αλλά δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Δύο κανάλια το MEGA και το ΣΚΑΙ, έχουν ζητήσει ήδη άδεια να εκπέμψουν σε HD, και έπονται και τα άλλα. Μόλις αρχίσουν να εκπέμπουν HD o κατά τα άλλα νέος σας δέκτης SD δεν θα πιάνει αυτά τα κανάλια. Έτσι θα χρειαστεί να πάτε να αγοράσετε έναν HD δέκτη αν θέλετε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε όσα κανάλια από εδώ και μετά θα αποφασίσουν να εκπέμψουν HD. 

Εδώ ακριβώς είναι το θέμα , οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά της τηλεόρασής μας με αυτά του δέκτη , και όχι το τι εκπέμπουν τα κανάλια σε σχέση με τον δέκτη.Έτσι ο ίδιος αγοραστής αν έχει αγοράσει δέκτη HD εξ αρχής θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα τα κανάλια στην αναλογική τηλεόρασή του , όχι σε ποιότητα HD αλλά στην ανώτερη ανάλυση της τηλεόρασής του. 

Έτσι σας προτείνουμε και σας προτρέπουμε να αγοράσετε μόνο HD δέκτες , για να μην στολίσετε τον νέο SD δέκτη σας  μετά από κάποιους μήνες σε ένα ράφι στην αποθήκη σας

Η διαφορά τιμής είναι μικρή πια, όταν το μέσο κόστος ενός SD δέκτη είναι 25 -30 ευρώ και του HD δέκτη από 30 ευρώ και πάνω με μια μικρή διαφορά 5 -10 ευρώ δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε σύντομα τον δέκτη σας.Το μόνο που πρέπει να προσέξετε οι κάτοχοι παλιών τηλεοράσεων να έχει ο HD δέκτης σας και έξοδο scart ώστε να μπορέσετε να τον συνδέσετε στις τηλεοράσεις σας. 

Καλές τηλεθεάσεις!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου