Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πως θα γίνει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των εργαζομένων καθώς και των επιδοτούμενων ανέργων το 2014


Για το 2015 δείτε εδώ 
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου
Απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας για το έτος 2014 - Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες 


Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχοντας ως στόχο την διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και στο πλαίσιο της προσπάθειας απλούστευσης της διαδικασίας απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους για το έτος 2014 (01/03/2014 - 28/02/2015), γνωστοποιεί τα εξής:

Έχουν ήδη αποσταλεί 1.408.233 αυτοκόλλητες ετικέτες ανανέωσης ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2014, σε 1.295.342 εργαζόμενους και 112.891 τακτικά επιδοτούμενους ανέργους, οι οποίοι μέχρι και τον 10/2013 είχαν πραγματοποιήσει 100 ημέρες
εργασίας ή είχαν επιδοτηθεί για 100 ημέρες από τον ΟΑΕΔ.

Η επεξεργασία των ασφαλιστικών δεδομένων συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν νέες αποστολές ετικετών για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στουςεργαζόμενους και τακτικά επιδοτούμενους ανέργους, που σταδιακά συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις των 100 ημερών εργασίας ή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, στο προηγούμενο έτος (2013) με την επεξεργασία των στοιχείων του 11/2013 και 12/2013.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν παραλάβει ή θα παραλάβουν αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης ασφαλιστικής ικανότητας καθώς και όσοι διαθέτουν ήδη θεωρημένο βιβλιάριο υγείας για το ασφαλιστικό έτος 2014, δεν θα προσέρχονται στις υπηρεσίες μας για θεώρηση του αντίστοιχου οικογενειακού βιβλιαρίου των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών. Στις περιπτώσεις αυτές αρκεί να προσκομίσουν στους Παρόχους Υγείας (συνταγογράφους γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένες κλινικές, νοσοκομεία κτλ) το μη θεωρημένο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας μαζί με το αντίστοιχο ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σχετικές οδηγίες θα αποσταλούν στους παρόχους υγείας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Από Δευτέρα 3/2/2014 θα τεθεί σε λειτουργία Ηλεκτρονική Υπηρεσία (που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.ika.gr), η οποία θα επιτρέπει μόνο σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσα εάν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2014 (01/03/2014 - 28/02/2015) και για την διεύθυνση αποστολής της αυτοκόλλητης ασφαλιστικής ετικέτας. Σε περίπτωση που δεν είναι συμπληρωμένη η διεύθυνση αποστολής ετικέτας, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προσέλθουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ αλλά αυτή θα τους αποσταλεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη δ/νση της έδρας του εργοδότη τους ή στη διεύθυνση κατοικίας τους, όπως αυτή έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Φορολογουμένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΧΙS). Η υπηρεσία αυτή προς το παρόν δεν απευθύνεται σε συνταξιούχους.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ανωτέρω δράσεις, καθώς και με όσες έχει δρομολογήσει για την αναβάθμιση της συνεργασίας της με τους εμπλεκόμενους Φορείς, προσβλέπει στην ολοκλήρωση ενός πολυσύνθετου Έργου Διαχείρισης Ασφαλιστικής Ικανότητας, στοχεύοντας στα ακόλουθα:

  • Πλήρη αυτοματοποίηση της απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας.
  • Κατάργηση των αυτοκόλλητων ετικετών ανανέωσης ασφαλιστικής ικανότητας.
  • Κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας.
  • Ηλεκτρονική ενημέρωση των ασφαλισμένων, μέσω του Διαδικτύου, για την ασφαλιστική τους ικανότητα.
  • Ηλεκτρονική επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων από τους Παρόχους Υγείας (συνταγογράφοι γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένες κλινικές, νοσοκομεία κλπ).
  • Ολοκλήρωση μητρώου ασφαλισμένων αμέσων και εμμέσων μελών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  • Ελαχιστοποίηση της επισκεψιμότητας των ασφαλισμένων στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

135 σχόλια:

  1. καλησπέρα! είμαι μακροχρόνια άνεργη και τέλος Φεβρουαρίου λήγει το βιβλιαρίου ασθενείας μου. Τον Ιούλιο γίνομαι 29 ετών. Ενημερώθηκα ότι με τη βεβαίωση από τον οαεδ μπορώ να κάνω ανανέωση στο ικα. Η ανανέωση αυτή όμως μέχρι πότε θα ισχύει;;; Μέχρι τον Ιούλιο που κλείνω τα 29;; Πρόκειται να γεννήσω τον Αύγουστο και χρειάζομαι την ασφάλιση...ή ισχύει και για το 29ο έτος; ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Μόλις κλείσετε τα 29 μπορείτε να ανανεώσετε βιβλιάριο με τις διατάξεις των ανέργων από 29 εως 55 ετών αρκεί να πληρείτε τους όρους...
      Α) Να έχετε βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για 12μηνη συνεχόμενη ανεργία
      Β) Και να έχετε βεβαίωση ότι έχετε πραγματοποιήσει τα προηγούμενα έτη συνολικά 600 ημέρες ασφάλισης
      Διαβάστε σχετικά εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας.Είμαι άνεργη 23 ετών γραμμένη στον ΟΑΕΔ χωρίς να παίρνω επίδομα.Το βιβλιάριο μου λήγει αυτόν τον μήνα και δεν ξέρω αν μπορώ να το ανανεώσω.Η εγγραφή μου στον ΟΑΕΔ ξεκίνησε στις 7/06/2013 και εργαζόμουν από τις 26/9/12 μέχρι τέλη Μαιου του 13 σε 4ωρη εργασια.Ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα μπορέσετε να θεωρήσετε με τις διατάξεις για ανέργους μέχρι 29 ετών.
      Άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για παροχές ασθενείας σε είδος, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα τουλάχιστον δίμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι, να μη σπουδάζουν και μόλις αναλάβουν εργασία θα πρέπει να το δηλώσουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Το βιβλιάριο ασθενείας που χορηγείται ισχύει για ένα εξάμηνο και ανανεώνεται με την προσκόμιση νέας βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ, ότι συνεχίζουν να είναι άνεργοι.
      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
    2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕΧΡΙ 29 ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΣΗΜΑ!!ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ??ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΞΕΚΙΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ!!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα,
      Δεν ξέρω να σας απαντήσω, ρωτήστε το στο ΙΚΑ της περιοχής σας ή στην γραμματεία της σχολής σας.

      Διαγραφή
  3. καλησπερα,
    Είμαι 38 ετων με μερικη απασχοληση (4 ενσημα το μηνα). το βιβλιαριο ασθενειας δεν ειναι σε ισχυει και δεν μπορει να ανανεωθει γιατι δεν συμπληρωνω τον απαιτουμενο αριθμο ενσημων στο προκαθορισμενο διαστημα των 15μηνων. πολλοι εργοδοτες στους οποιους απευθυνομαι για νεα εργασια αρνουνται να με προσλαβουν επειδη δεν εχω θεωρημενο βιβλιαριο υγειας. πως σχετιζεται η νεα προσληψη με το βιβλιαριο ασθενειας? γιατι συμβαινει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγω συμβαίνει αυτό που περιγράφετε. Στο μόνο που πάει ο νους μου είναι αν ψάχνεται εργασία σε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,καφετερίες, εστιατόρια, παρασκευή εμπορία τροφίμων οι οποίοι όμως θέλουν βιβλιάριο ΥΓΕΙΑΣ. Το βιβλιάριο του ΙΚΑ είναι βιβλιάριο ΑΣΘΕΝΙΑΣ. Οπότε αν είναι έτσι πρέπει να κάνετε ιατρικές εξετάσεις και να βγάλετε αυτό το βιβλιάριο υγείας, το οποίο πλέον είναι βεβαίωση και όχι βιβλιάριο...

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα είμαι ασφαλισμενη στο ικα μεσο του προγράμματος του οαεδ(μεχρι 29 ετων) ποτε μπορω να παρω την βεβαιωση από τον οαεδ για να κανω την αννανεωση? μενω περιστερι πρεπει να παω στο ικα μου η οπου θελω? εχω κ προστατευομενο μελος χρειαζετε καποιο χαρτι για την δικια της ανανεωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αυτό θα το ρωτήσετε στον ΟΑΕΔ σας, Αν θεωρήσετε το βιβλιάριό σας είναι αυτόματα εντάξει και του μέλους.

      Διαγραφή
  5. kalispera.ligei to vivliario mou telos fevrouariou kai den dikaioumai ananewsh.thelw na me asfalisein o antras mou panw tou alla xreiazomai ena xarti diagrafis apo ika...ti mporw na kanw?pws mporw na to parw twra pou ekleise???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μάλλον μπερδεύεται το ΙΚΑ με τον ΕΟΠΥΥ. Θα πάτε στο ΙΚΑ της περιοχής σας στο μητρώο ασφαλισμένων και θα σας καθοδηγήσουν. Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ λειτουργούν κανονικά, το ΙΚΑ δεν είναι μόνο οι γιατροί... .....

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα.
    Έχω αναπηρία λόγω καρδιάς και έχω καταθέσει τα χαρτιά μου και περιμένω να περάσω ξανά επιτροπή, όμως το βιβλιάριο υγείας μου έχει λήξη. Είχα ραντεβού στον καρδιολόγο του ικα για να μου το σφραγίσει για 3 μήνες και να γράψω φάρμακα, όμως τώρα ακυρώθηκε αυτό το ραντεβού. Πού πρεπει να πάω εγώ τώρα? ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω να σας βοηθήσω ..... Κάντε μια ερώτηση στο τμήμα παροχών του ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  7. Ειμαι μεχρι 28/02/14 ασφαλισμενος στον Ο.Γ.Α απο 01/03/14 θα ειμαι ανασφάλιστος για ενα χρονικο διαστημα περιπου 1,5 χρονου μεχρι να συγκεντρώσω ξανα τα δικαιολογητικα. Η ερωτηση μου ειναι εαν μπορει η σύζυγος μου να μου παρεχει εμμεση ασφαλεια στο Ι.Κ.Α για την διαρκεια που θα ειμαι ανασφαλιστος, και τι δικαιολογητικα χρειαζονται να προσκομισω στο Ι.Κ.Α. Ευχαριστώ εκ των προτερων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν η σύζηγός σας είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχει θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας, για να σας ασφαλήσει ω προστατευόμενο μέλος θα χρειαστεί να πάτε τα παρακάτω:
      Εμμεσα ασφ/νοι (Προστατευόμενα μέλη)

      1.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δημοτική Αρχή ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για σύζυγο ή ταυτότητα και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης όσον αφορά τα τέκνα.
      2.Φωτογραφία (πρόσφατη).
      3,Βεβαίωση διαγραφής από την ασφάλιση του ΟΓΑ
      4.Ακύρωση του βιβλιαρίου ασθενείας ατομικού και οικογενειακού αν είχατε από τον ΟΓΑ.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα,
    Είμαι έγγαμη άνεργη 31 ετών πήρα βεβα'ιωση από τον ΟΑΕΔ διότι σταμάτησα να επιδοτούμε 25/1/2013, έχω 1300 ένσημα.Πήγα σήμερα στο ΙΚΑ για να κάνω ανανέωση με το νόμο 29-55 και μου απάντησαν ότι απο τη στιγμή που υπάρχει σύζυγος με ασφάλεια σε άλλο πάροχο να με ασφαλίση αυτός,γιατί χρειάζεται βεβαόωση ότι ο σύζυγος μου είναι ανασφάλιστος για να υπάγομαι σαν άνεργη σε αυτό το νόμο ανέργων 29 -55. Ισχύει; Δεν θέλω να κάνω διαγραφή απο το ΙΚΑ όπως μου λένε μπορείτε να με βοηθήσετε ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Από την στιγμή που ο σύζυγός σας είναι ασφαλισμένος και δικαιούται παροχές ασθενείας, και εσείς δεν δικαιούστε ασφάλιση από το ΙΚΑ , θα πρέπει να κάνετε αυτό που σας είπαν από το Υποκατάστημα του ΙΚΑ. Δηλαδή να ασφαλιστείτε στο ασφαλιστικό ταμείο του συζύγου ως προστατευόμενο μέλος.Το ζητούμενο είναι στην παρούσα φάση να έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυτό έτσι θα το έχετε. Όταν ξαναργαστείτε θα συνεχίσετε να είστε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  9. με τοσο κοσμο στο ικα δεν καταφερα να θεωρησω το βιβλιαριο μου. μια υπαλληλος μου ειπε οτι ακομα και αν ληξει μπορω να το θεωρησω. καποιοι μου ειπαν οτι αυτο γινεται μονο με παραταση ακομα 3ημερων απο τη ληξη. τι ισχυει τελικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις για θεώρηση μπορείτε να θεωρήσετε και μετά....

      Διαγραφή
  10. Καλημερα σας...μεχρι και 31/01/12 επαιρνα αναπηρικη συνταξη απο τον Ο.Γ.Α . εκτοτε περασα επιτροπη απο τα ΚΕ.Π.Α μετα απο 2 χρονια 13/02/14 και σταματησε να χορηγειτε η συνταξη λογω χαμηλων ποσοστων.Ερωτηση στο διαστημα των 2 αυτων χρονων απο 01/02/12 εως τωρα ειχα ασφαλεια περιθαλψης θα ερθει με αναδρομικη ισχυ να πληρωσω αυτα τα 2 χρονια που ειμουν ασφαλισμενος αλλα δεν επαιρνα την συνταξη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν έχω καμία εικόνα για το θέμα σας, δεν ξέρω να σας βοηθήσω...

      Διαγραφή
  11. καλησπερα σος εχω σοβαρο προβλημα υγειας και δεν εχω 50 εχω 47 για 3 δεν μπορω να θεωρησω το βιβλιαριο μου τι να κανω περνω φαρμακα καθε μηνα οπιος ξερει κατι ασ που πει σας παρακαλω πασχω απο σκλήρυνση κατά πλάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να θεωρήσετε λόγω της ασθένειάς σας.... Δείτε μήπως βρείτε επιπλέον πληροφορίες στον σύλλογο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, http://www.msassociationhellas.org/index.php?c=123
      Δυστυχώς κάποια άλλη βοήθεια δεν μπορώ να σας δώσω,....

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα, ειμαι καρδιοπαθής με 50% αναπηρία μέχρι τόν 4/2015.Εχω καταθέσει τα χαρτιά μου γιά νά πάρω σύνταξη αναπηρίας στό ΙΚΑ και μού έδωσαν μου παραταση ασφάλισης μ'ονο γιά 2 μήνες μέσω ΕΟΠΥΥ(Κηφισίας 39) μέχρι 30/4/2014.Που πρέπει να πάω γιά ανανεώσω το βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ οταν λήξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν ξέρω να σας απαντήσω, λογικά στο ΙΚΑ που έχετε καταθέσει τα χαρτιά σας για σύνταξη, αλλά καλού κακού πάρτε ένα τηλέφωνο πριν πάτε μην σας πάρω στον λαιμό μου ....

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σας!
    Είμαι άνεργη (με κάρτα ανεργίας σε ισχύ) από τον 2/2012. Η ισχύς του Βιβλιαρίου Ασθενείας μου (ΙΚΑ) έληξε στις 28/2/2014. Μέσα στο 2013 έχω εργαστεί μόνο 3 ημέρες. Γνωρίζετε μήπως να μου πείτε αν δικαιούμαι την ανανέωση του Βιβλιαρίου μου;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Με τα λίγα στοιχεία που μου γράφετε δεν μπορώ να σας απαντήσω ...

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είμαι άνεργος 2 χρόνια, γεννημένος στις 25/06/83. Χρειάζομαι 700 ή 600 ένσημα για ανανεώσω το βιβλιάριο μου; Επίσης τα ένσημα της πρακτικής και της επιδοτούμενης ανεργίας προσμετρώνται; Επιδοτούμενος άνεργος υπήρξα για 8 μήνες μέσα στο 2012 και όχι το 2013. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Έχετε κλείσει τα 30 οπότε χρειάζεστε 700 ένσημα.
      Τα ένσημα της πρακτικής και της ανεργίας δεν νομίζω ότι μετράνε .... ...

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα! Είμαι άνεργη 26 ετών και έχω βιβλιάριο υγείας του οποίου τη θεώρηση δεν πραγματοποίησα εντός της προθεσμίας. Υπάρχει η δυνατότητα να το κάνω τώρα;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις μπορείτε όποτε θέλετε να το ανανεώσετε....

      Διαγραφή
  16. Καλημερα σας! Ειμαι μακροχρονια ανεργος. Εως τωρα θεωρουσα το βιβλιαριο του ικα καθε 6 μηνες συμφωνα με τις διαταξεις του νομου για ανεργους 29-55 ετων. Το βιβλιαριο μου εληξε στις 28/02/14. Ακουσα οτι παιρνει παραταση εως το 2015. Τι πρεπει να κανω? Πρεπει να το ξαναθεωρησω στο ικα για να ισχυσει η παραταση?? Ή μηπως γινεται αυτοματα και δεν χρειαζεται να παω στο ικα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα από το ΙΚΑ, οπότε θα περιμένετε λίγο την εγκύκλιο....

      Διαγραφή
  17. Καλημερα,εχω 18 ενσημα τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013,25 τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ και 25 τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ.Ειμαι αγαμη με ενα ανηλικο τεκνο 5 ετων,πηγα στο Ικα με βεβαιωσεις απο τον εργοδοτη αλλα δεν ενημερωνουν το βιβλιαριο,τι μπορει να γινει σε αυτη την περιπτωση πρεπει να περιμενω 3 μηνες και να εχω και το παιδι ανασφαλιστο ολο αυτο το διαστημα?Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν θέλετε να θεωρήσετε με 50 ένσημα στο 15μηνο δυστυχώς πρέπει να περάσουν τρεις μήνες από τον μήνα συμπλήρωσης των προϋποθέσεων ....

      Διαγραφή
  18. Καλησπερα ειμαι 19 μηνες ανεργη 32χρονων κ το βιβλιαριο μου εληξε 28 φεβρουαριου.μου λενε στο ικα οτι για να κανω θεωρηση πρεπει να εχω 1500 ενσημα..Αυτο υσχυει?εγω εχω 860 ενσημα περιπου.ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Χρειάζεστε ή 900 ένσημα αν έχετε κλείσει τα 32 έτη.
      Διαβάστε σχετικά εδώ τις προϋποθέσεις http://kaneklik.blogspot.gr/2012/03/29-55.html

      Διαγραφή
  19. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕΧΡΙ 29 ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΣΗΜΑ!!ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?? ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΞΕΚΙΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν ξέρω να σας απαντήσω, ρωτήστε το στο ΙΚΑ της περιοχής σας ή στην γραμματεία της σχολής σας.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα, θέλω να ασφάλισω την γυναίκα μου σαν προστατευομενο μέλος στο δημόσιο..μέσω ενός προγράμματος STAGE ήταν ασφαλισμενη για ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη στο ΙΚΑ.. Θέλουμε να διαγραφεί από τα μητρώα του ικα...πως γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Θα πάει η ασφαλισμένη στο ΙΚΑ της περιοχής σας στο τμήμα μητρώου και θα ζητήσει να γίνει διαγραφή της
      θα πρέπει να έχει μαζί της το βιβλιάριο ασθενείας της
      και το οικογενειακό αν είχε ..
      Από το ΙΚΑ αφού γίνει η γίνει η ακύρωση του βιβλιαρίου ασθενείας ατομικού και οικογενειακού,θα πάρει την βεβαίωση διαγραφής από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
      Και θα

      Διαγραφή
  21. καλημερα η εταιρεια που εργαζομουν εκλεισε οριστικα 28/02/14, τα αυτοκολλητα καρτελακια δεν εχουν αποσταλει μεχρι σημερα στον εργοδοτη κ το προηγουμενο εληξε στις 28/02. απο που θα το προμηθευτω για να μην εχω προβλημα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μπορείτε να πάτε στο ΙΚΑ της περιοχής σας και να εκδοθεί από εκεί

      Διαγραφή
  22. γεια σας.εχω καρτα ανεργιας απο τον σεπτεμριο 2013 κ το βιβλιαριο ασθενειας ελειξε τον φεβρουαριο 2014.μπορω να παρω χαρτι απο τον οαεδ σαν ανεργη κ να το παω στο ικα για ανανεωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Με αυτά που μου γράφετε δεν μπορώ να ξέρω αν πληρείτε τις προϋποθέσεις. Δείτε το με τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας...

      Διαγραφή
  23. καλημέρα.ήθελα να ρωτήσω αν οι επίσημες αργίες (15η αυγούστου, αγίου Πνεύματος και οι λοιπές) θεωρούνται εργάσιμες ημέρες που περιέχονται στις 200 μέρες εργασίας που απαιτούνται νε έχουν συμπληρωθεί μέχρι την πιθανή ή κανονική ημερομηνία τοκετού. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αναφέρεστε σε απασχολούμενους με εργόσημο; Γράψτε μου ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημά σας....

      Διαγραφή
  24. an dn exeis ananewsh to vivliario ygeias apo to 2013 ginetai kapws na to kaneis ananewsh twra gia to 2014?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις , μπορείτε να πάτε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής σας και να το θεωρήσετε.

      Διαγραφή
  25. Ξεκίνησα να εργάζομαι στις 14/02/2014- παλαιότερα εργαζόμουν από 2005-2012. Πότε μπορώ να ανανεώσω το βιβλιάριο στο ΙΚΑ? μετά το πέρας των 50 ημερών?να σημειώσω ότι δεν εργάστηκα καθόλου το 2013 και δεν μπήκα στο ταμείο ανεργίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Για την έκδοση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας απαιτείται η πραγματοποίηση 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λαμβάνονται υπόψη οι τρεις τελευταίοι μήνες. Οι ίδιες προϋποθέσεις απαιτούνται και για την παράταση της ισχύος του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.
      Ουσιαστικά θα μπορέσετε να θεωρήσετε μόλις περάσουν τρεις μήνες από τον μήνα που θα συμπληρώσετε τα 100 ένσημα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί επίσκεψη σε γιατρό ή η χορήγηση φαρμάκων, θα μπορώ να εξυπηρετηθώ χωρίς ανανεωμένο βιβλιάριο παρόλο που εργάζομαι?

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα,
      Για όσο διάστημα δεν είναι θεωρημένο το βιβλιάριο ασθενείας δεν θα μπορείτε να πάτε σε γιατρό του ΙΚΑ.
      Δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποκτάει όποιος έχει θεωρήσει το βιβλιάριο ασθενείας του.

      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα,
    Το επίδομα κυοφορίας το λαμβάνετε πριν την γέννηση. Θα έπρεπε να το είχατε πάρει... Για το λοχείας δεν προκύπτει από κάπου χρονικό περιθώριο. Παρόλα αυτά θα έλεγα να επικοινωνήσετε με το τμήμα παροχών του ΙΚΑ της περιοχής σας. Να έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να πάτε η ίδια στο ΙΚΑ, αλλά μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε όποιον θέλετε εσείς προκειμένου να διεκπεραιώσει την διαδικασία στο ΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπερα. Υπαρχει καποιο νεοτερο για τους ανεργους 29-55? Σας παραθετω την αρχικη μου αναρτηση:

    "Ειμαι μακροχρονια ανεργος. Εως τωρα θεωρουσα το βιβλιαριο του ικα καθε 6 μηνες συμφωνα με τις διαταξεις του νομου για ανεργους 29-55 ετων. Το βιβλιαριο μου εληξε στις 28/02/14. Ακουσα οτι παιρνει παραταση εως το 2015. Τι πρεπει να κανω? Πρεπει να το ξαναθεωρησω στο ικα για να ισχυσει η παραταση?? Ή μηπως γινεται αυτοματα και δεν χρειαζεται να παω στο ικα??"
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Σύμφωνα με την εγκύκλιο 20/26-02-2014 για εσάς ισχύουν τα παρακάτω:
      ..........................
      β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει
      χρήση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α`273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας
      σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2015.

      Η χορήγηση παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας της παραπάνω κατηγορίας ανέργων (29 – 55 ετών) θα πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής ΟΠΣ – ΙΚΑ από το Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος χωρίς αποστολή αιτήματος μέσω fax στο HELP DESK.

      Άρα πρέπει να πάτε στο μητρώο του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας σας για την θεώρηση.

      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα, είμαι 20 ετών, άνεργη και εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ εδώ και 3 χρόνια σχεδόν, δεν έχω εργαστεί, δεν υπάρχουν ένσημα, ούτε σπουδάζω. Πριν ένα χρόνο περίπου, βγήκα από το οικογενειακό βιβλιάριο και έκανα ατομικό. Το έχω θεωρήσει σύνολο δυο φορές μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, σήμερα που πήγα να το θεωρήσω για τρίτη φορά, στο ΙΚΑ που ανήκω, η υπάλληλος μου είπε πως πρέπει να έχω κλείσει τα 24 για να έχω ατομικό βιβλιάριο και πως πρέπει να μπω ξανά στο βιβλιάριο του πατέρα μου (το οικογενειακό δηλαδή). Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Ναι έχουν δίκιο στο ΙΚΑ ....
      Διαβάστε:
      Οικογενειακό Βιβλιάριο Υγείας :

      Χορηγείται στα μέλη οικογενείας του (της) ασφαλισμένου (ης) ή συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας που είναι ο ή η σύζυγος, η μητέρα, ο πατέρας ,τα άγαμα παιδιά , μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εάν μεν είναι άνεργα μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, εάν δε συνεχίζουν τις σπουδές τους για δύο έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους , εφόσον είναι άνεργα, όχι όμως πέρα από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους , εφόσον ζουν μαζί του (της) και συντηρούνται από αυτόν (αυτή).

      Διαγραφή
  29. Μπου μπορω να βγαλω βιβλιαριο εργασιας ανιλικου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σου...

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα,
    Είμαι άνεργη εως 29 ετών μη επιδοτούμενη και έχω βιβλιάριο υγείας απο οαεδ μέχρι 30/06/2014.Θα μπορούσα να κάνω τη θεώρηση του βιβλιαρίου νωρίτερα π.χ στις 5/06?? Διότι αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να λείψω για ένα διάστημα 2 μήνων σε ένα σεμινάριο στην Αυστρία και χρειάζομαι την Ευρωπαική κάρτα ασφάλισης για κάθε ενδεχόμενο.Ισχύει η ηλεκτρονική ασφαλιστική ικανότητα για τη δική μου περίπτωση η θα πρέπει να παρουσιαστώ η ιδια σε κάποιο καταστημα ικα?Η αλλιώς γίνεται η ανανέωση με κάποια εξουσιοδότηση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα αν θα γίνει λίγο πιο νωρίς η ανανέωση, επιπλέον αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορείτε όντως να εξουσιοδοτήσετε κάποιον σε ένα ΚΕΠ ώστε να το διεκπεραιώσει για λογαριασμό σας.

      Διαγραφή
  31. Καλησπερα. Ασθενης με οξυ εμφραγμα του μυοκαρδιου.νοσηλευτηκε σε νοσοκομεια.ειχε λιγοτερα απο τα 50 ενσημα. Και ηταν ανασφαλιστος για νοσοκομειακη περιθαλψη. Λογο της σοβαροτητας της παθησης του δινεται απο το ικα μια παραταση στην θεωρηση του βιβλιαριου απο την ημερα που εληγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και περαστικά,
      Δυστυχώς δεν ξέρω να ισχύει κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα, έπιασα δουλειά με ένσημα τον Μάιο 2014. Η τελευταία εργασία μου με ένσημα ήταν το 2010. Πότε θα μπορέσω να ανανεώσω το βιβλιάριο υγείας μου?

    Μπορώ μέχρι να γίνει η ανανέωση του δικού μου βιβλιαρίου να μπω στο βιβλιάριο του άνδρα μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αφού εργάζεστε δεν μπορείτε να μπείτε προστατευόμενο μέλος στο βιβλιάριο του συζύγου σας. Το δικό σας βιβλιάριο θα μπορέσετε να το ανανεώσετε 3 μήνες μετά τον μήνα που θα συμπληρώσετε 100 ένσημα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα θεωρήσετε βιβλιάριο τον Δεκέμβριο.

      Διαγραφή
  33. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω για μια φίλη μου που είναι 28 χρονών και με αναπηρια 67%. Δικαιούται να ανήκει στο οικογενιακό βιβλιάριο? αν ναι ξέρετε τι δικαιολογητικά χρειάζονται? Ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα, ειμαι άνεργη και εχω απλα την κάρτα ανεργείας μου (χωρις να πληρώνομαι).Τον Σεπτέμβριο θα κρατάω ενα παιδάκι και οι εργοδότες μου θέλουν να μου κολλήσουν εργόσημα.Επειδή όλο αυτο τον καιρό ήμουν στο οικογενειακό βιβλιάριο του συζήγου ΟΑΕΕ.Χρειάζεται να βγω απο το βιβλιάριο αυτο και να βγάλω νέο στο ΙΚΑ? ή μπορω να παραμείνω όπως είμαι? Τι αλλάζει? Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Η διαδικασία είναι αυτή που περιγράψατε, πρέπει να κάνετε διαγραφή από τον ΟΑΕΕ λόγο του ότι πλέον δεν θα είστε προστατευόμενο μέλος.

      Διαγραφή
  35. Με το εργόσημο, ισχύει κανονικά το δώρο Χριστουγέννων και οι άδειες οι καλοκαιρινές? Επίσης ισχύουν οι 4 ημέρες τον χρόνο για να πηγαίνω σε συναντήσεις δασκάλων στο σχολείο των παιδιών μου? Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Οι απόψεις διίστανται...
      Η μία άποψη λέει ότι το "εργόσημο" αφορά περιστασιακά απασχολούμενους οπότε δεν δικαιούνται και η άλλη άποψη λέει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας και ότι δικαιούνται κανονικά.

      Η προσωπική μου άποψη είναι κάπου στην μέση , δηλαδή όσοι απασχολούνται περιστασιακά (πχ οικιακή βοηθός μια φορά τον μήνα , καθαρισμός κοινόχρηστου κήπου μια δυο φορές τον μήνα, κτλ)πιστεύω ότι δεν δικαιούνται. Αντίθετα οικιακοί βοηθοί οι οποίοι απασχολούνται σε μόνιμη βάση , οδηγοί , κηπουροί, και που είναι ουσιαστικά αποκλειστικής απασχόλησης πιστεύω ότι δικαιούνται , και εκτός αυτού ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν του μέτρου.

      Βέβαια δεν νομίζω ότι μετράει το τι πιστεύω εγώ, δεδομένου ότι είναι απλά απόρροια της όποιας εμπειρίας μου και της λογικής , αλλά στερείτε νομικής βάσης που είναι το βασικότερο .... Δεν υπάρχει καμία άποψη από επίσημα χείλη με την μορφή εγκυκλίου ή έστω οδηγιών για το παραπάνω θέμα τουλάχιστον όσο γνωρίζω.
      Γι αυτό τον λόγο θα σας έλεγα να κάνετε το ερώτημά σας στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής σας.....

      Διαγραφή
  36. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
    ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΜΕ ΕΡΟΣΗΜΟ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ 2014 ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟ 2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα,
    Για την θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. kalhspera! eimai genimenos 21/12/1972 exo karta anergias pano apo ena xrono ti ensima thelo gia to nomo 29 55 na theoriso to vivliario ygeias?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας ανω των 29 εως 55 ετών (παρ.4 άρθρου 5 του Ν.2768/1999).

      Άνεργοι ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ασφαλίζονται πριν την διακοπή της εργασίας τους, καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από αυτόν για διάστημα μέχρι δύο (2) χρόνια. Εάν έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερους από ένα ασφαλιστικό οργανισμό, καλύπτονται από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο έχουν ασφαλιστεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
      Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα συνεχές τουλάχιστον δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στην ασφάλιση, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.
      Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από το οικείο ασφαλιστικό φορέα στην οποία θα βεβαιώνεται ότι: α) έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας, προσαυξανόμενες μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού (30ού) και μέχρι το πεντηκοστό τέταρτο (54ο) έτος της ηλικίας κατά εκατό (100) ημέρες ανά έτος και ότι β) δεν ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

      Διαγραφή
  39. γεια σας ειμαι μακροχρονια ανεργη και η ασφαλιστικη μου ικανοτητα ληγει στις 31/08/2014.
    πως θα κανω ανανεωση της ασφαλιστικης μου ικανοτητας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα είμαι μακροχρόνια άνεργη χωρίς να παίρνω επίδομα,βγήκα σε προσωρινή σύνταξη και ρώτησα την διευθύντρια του οαεδ αν πρέπει να διαγραφώ και εκείνη μου απάντησε αρνητικά.Σήμερα που πήγα μου είπε η υπάλληλος που την ρώτησα ότι πρέπει να διαγραφώ με την απόφαση της προσωρινής σύνταξης.Επειδή κατάλαβα ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έπραξα σωστά που διαγράφηκα από τα μητρώα.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Εννοείτε ότι κάνατε καλά. Συνταξιούχος & άνεργος δεν γίνετε ......

      Διαγραφή
  41. Καλησπερα σας,ειμαι 27 ετων κ εχω βιβλιαριο υγειας τα τελευταια χρονια μεσω της καρτας ανεργιας που ειχα του οαεδ..επιασα πριν λιγες μερες δουλεια,σε γνωστη εταιρια,με καφε στο χερι και μου ειπαν οτι απο 1 οκτωβρη που θα γινει κανονικα η προσληψη μου θα μου κολανε μολις 5 ενσημα το μηνα ενω θα εργαζομαι 40 ωρες την εβδομαδα!!!!!!!!!!!!!θα ειναι η πρωτη φορα που θα κολησω ενσημα,αφου μεχρι τωρα σε ολες τις δουλειες που εκανα πριν ειμουν ανασφαλιστη!ποσα θα πρεπει να εχω για ν"ανανεωθει το βιβλιαριο μου που ληγει το νοεμβριο?.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα μπορέσετε να θεωρήσετε βιβλιάριο τρεις μήνες μετά την συμπλήρωση των πρώτων 100 ενσήμων σας.

      Καλό μήνα

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα!!! Τον Μάιο έβγαλα βιβλιάριο ασθενείας στο ΙΚΑ μέσω ΟΑΕΔ. Ξεκίνησα δουλειά πριν δύο εβδομάδες απλά δεν γνωρίζω αν έχει γίνει η πρόσληψη ακόμη. Πρέπει να ενημερώσω το ΙΚΑ ή γίνεται άμεση ενημέρωση; Η δεν υπάρχει λόγος ενημέρωσης; Θέλω να πω θα συνεχίσω να έχω βιβλιάριο ασθενείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Γίνετε άμεση ενημέρωση αν βέβαια έχει γίνει η πρόσληψη... βέβαια να έχει γίνει πρόσληψη χωρίς να το γνωρίζετε εσείς το βλέπω λίγο χλωμό, γιατί θα έπρεπε να έχετε υπογράψει αν μη τι άλλο κάπου.
      Το βιβλιάριο σας είναι σε ισχύει για όσο διάστημα έχει θεωρηθεί δεν έχετε κανένα θέμα εκεί.
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  43. Καλημέρα είμαι 46 ετών άνεργη με κάρτα ανεργίας απο τον ΟΑΕΔ (μη επιδοτουμενη) την οποία ανανεώνω κάθε 3 μήνες. Τον Απρίλιο του 2014 πήγα στο ΙΚΑ για ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας και μου το ανανέωσαν για 6 μήνες έως 30
    Σεπτεμβρίου 2014 (αντι 1 έτος) βάσει Ν2768/99 για ανέργους ΟΑΕΔ
    Εχω στην ασφάλιση του ΙΚΑ απο 01/01/02 έως 31/03/12 2.895 ημέρες εργασίας όπως και μου έγραψαν πάνω στο βιβλιάριο.Γίνεται να ανανεώσω το βιβλιάριο ηλεκτρονικά και με ποιό τρόπο;;;;; χρειάζεται κάποιος κλειδάριθμος;;;;; και αν ναι πως τον αποκτώ;;;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Μπορείτε να μπείτε στην σελίδα
      https://apps.ika.gr/eInsEligibility/

      Μπορεί να γίνει η διαδικασία και χωρίς κλειδάριθμο. Θα πρέπει να έχετε σε αυτήν την περίπτωση τα παρακάτω: 1. Τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.),
      2. Τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
      3. Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

      Αν πάλι θέλετε να εγγραφείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ μπορείτε να το κάνετε με δύο τρόπους. Ή χρησιμοποιείτε τον κλειδάριθμο του TAXISNET και κάνετε την εγγραφή σας ηλεκτρονική ή πηγαίνετε σε κάποιο υποκατάστημα ΙΚΑ και κάνετε την εγγραφή επιτόπου αφού πρώτα έχετε κάνει ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής.

      Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ http://www.ika.gr/gr/infopages/asfaccount/asfreg.cfm

      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  44. καλησπερα, θα ηθελα μια βοηθεια στο εξης...ειμαι εγκυος και το βιβλιαριο υγειας μου που τωρα ειναι σε ισχυ ληγει τον 2/2015.. γνωριζω πως τα τελευταια ετη λογω της ανεργιας στης χωρας μας εχουν μειωσει σε 50 τα απαιτουμενα ενσημα για την παραταση ισχυος του βιβλιαριου για ακομη ενα ετος. Με βαση αυτο το στοιχειο, η ερωτηση μου ειναι η εξης, για να ανανεωσουν το βιβλιαριο μου οταν ληξει η καταμετρηση των ενσημων γινεται απο 1/1/14 εως και 31/12/14(δηλ. ολο το προηγουμενο ημερολογιακα ετος)? Το ρωταω γιατι τα ενσημα μου ειναι πολυ λιγα καθως σταματησα να δουλευω το 5/14 και απο τοτε δεν εχω κανενα ενσημο
    ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Για την ανανέωση του ατομικού βιβλιαρίου απαιτείται ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο, δεν υπολογίζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες.
      Τα τελευταία έτη όντως με ειδική ρύθμιση κάθε χρόνο τα ένσημα γίνονται 50. Προς το παρόν όμως για το 2015 δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.... Λογικά αν έχετε ένσημα στο τέλος του 2013 θα χρησιμοποιήσετε τις διατάξεις περί 15μήνου οπότε θα μπορέσετε να θεωρήσετε και για το 2015.

      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,
      Όχι δεν ισχύει για τους επιδοτούμενους ανέργους το 15μηνο.
      Η απόφαση για τα 50 ένσημα είναι κάτι που δεν μπορεί να ξέρει κάποιος από σήμερα τι θα λέει και ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα συμπεριλαμβάνει ....

      Διαγραφή
  45. γεια σας,
    μολις χθες εγγραφηκα στα μητρωα του οαεδ ως ανεργος. Η καρτα μου ειναι μη επιδοτουμενη και απλα θα την ανανεωνω καθε τρεις μηνες εφοσον δεν μεσολαβησει προσληψη σε καποιον εργοδοτη. Εχω δικαιωμα να εκδωσω βιβλιαριο υγειας στο ικα μεσω του οαεδ διοτι δεν ειμαι ασφαλισμενος πουθενα αυτη τη στιγμη. Αν ναι, τι διαδικασιες θα πρεπει να ακολουθησω; Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν μου γράφετε ηλικία, αν είστε μέχρι 29 ετών μπορείτε να θεωρήσετε βιβλιάριο διαβάστε σχετικά εδώ http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=666&Itemid=665&lang=el
      Αν είστε πάνω από 29 μπορείτε υπό προϋποθέσεις διαβάστε σχετικά εδώ
      http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=665&Itemid=664&lang=el

      Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  46. Καλησπερα σας.
    Έχω εξής ερώτηση. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε.
    1 Οκτωβρίου πήγα στο ΙΚΑ να κανω ανανέωση του βιβλιαρίου.
    Έκανα.
    Εδω και μέρες, το σύστημα τούς με βγάζει οτυ ασφαλιστική ικανότητα δεν είναι σε ισχύει.
    Πήγα ξανά. Μου λένε οτο μάλλον έχει πρόβλημα το Ηδικα που τωρα πανε ολα τα μας στοιχεία.
    Πηγα και στο Ηδικα. Μου δείξανε μαλιστα στην οθόνη του κομπιούτερ τους οτι όλα είναι εντάξει.
    10 ημέρες δεν βρίσκω ακρι. Και χρειάζομαι εκτύπωση της ασφαλιστικής ικανότητας.
    Βεβαίωση στο ΙΚΑ δεν δίνουν.
    Πείτε μου παρακαλώ πολυ μόνο εγω έχω τέτοιο πρόβλημα και τι μπορώ να κάνω.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλημέρα.
    Σε περίπτωση που η Ασφαλιστική ικανότητα μου δεν εμφανίζεται στο σύστημα ενώ έχω ασφάλεια ΙΚΑ μεχρι το 2015, τι πρέπει να κάνω;
    Ευχαριστώ πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Να πάτε στο ΙΚΑ με ότι στοιχεία έχετε για αυτό που λέτε...

      Διαγραφή
  48. γεια σας,ο πατερας μου απο τη νεα χρονια θα βγει σε συνταξη γηρατος,εγω θα ειμαι παραπανω απο 24 τοτε θα μπορεσει να με εχει στο βιβλιαριο του ως εμμεσος μελος με βαση οτι σπουδαζω και ειμαι ανεργη και να εχω παραταση στο βιβλιαριο του εως τα 26 χρονια η οχι?ευχαριστω παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για παροχές ασθενείας σε είδος, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα τουλάχιστον δίμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι, να μη σπουδάζουν και μόλις αναλάβουν εργασία θα πρέπει να το δηλώσουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
      Το βιβλιάριο ασθενείας που χορηγείται ισχύει για ένα εξάμηνο και ανανεώνεται με την προσκόμιση νέας βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ, ότι συνεχίζουν να είναι άνεργοι.

      Διαγραφή
  49. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 29 ΕΤΩΝ Κ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΜΕ 12 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕΧΡΙ 29 ΕΤΩΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΣΑ ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ. ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς μόλις συμπληρώσετε τις προϋποθέσεις.... Μπείτε στην σελίδα του ΙΚΑ https://apps.ika.gr/eInsEligibility/ και δείτε αν πληρείτε προϋποθέσεις ως άνεργος μέχρι 29 ετών ....

      Διαγραφή
  50. γεια σας η τελευταια θεωρηση του βιβλιαριου μου εληξε στις 31-03-2014 τοτε εκανα τν θεωρηση μεσο οαεδ (ανεργος)απο τις 21-08-2015 εως τις 8-02-2015 εργαζομουν με 25 ενσημα το μηνα τι πρεπει να κανω για να το θεωρησω τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν πρέπει να κάνετε τίποτα έχει καταργηθεί η ετικέτα, απλώς αν θέλετε μπείτε στην σελίδα του ΙΚΑ https://apps.ika.gr/eInsEligibility/ για να δείτε ότι όλα είναι εντάξει

      Διαγραφή
  51. Καλημέρα, Είμαι 62 ετών άνεργη, το βιβλιάριο μου λήγει στις 28/02/15. Τι πρέπει να κάνω για να το ανανεώσω? Έχω 3005 ενσημα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω, πρέπει να το δείτε με τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας σε συνδυασμό με το ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα, είμαι μακρωχρόνια άνεργος με 4500 ένσημα και 28/2/15 τελειώνουν τα 4 εξάμηνα ασφαλισής μου στο ικα. Μπορώ να συνεχίσω να έχω ασφάλιση μετά και με ποιό τρόπο?
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω, πρέπει να το δείτε με τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας σε συνδυασμό με το ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  53. Καλησπερα,μια δυσκολη ισως περιπτωση,ημουνα ασφαλιζμενος στο ΙΚΑ,πηρα σημερα βεβαιωση να γυρισω σε ΟΓΑ,αλλα,η γυναικα μου εχει ΙΚΑ και εκει ειναι ασφαλιζμενη και η κορη της η οποια δεν ειναι απο τον δικο μας γαμο,[ την ειχε ως ανυπαντρη μητερα] !Εαν την ασφαλισω εγω την γυναικα μου,δεν δεχονται στον ΟΓΑ να ασφαλιστει και η ανηλικη κορη της! Ειναι ενα τεραστιο θεμα αυτο !Να κανω εγω διαγραφει απο το ΙΚΑ,να το κανει και η γυναικα μου,και να μπει ως προστατευοενο μελος,ολα οκ,αλλα το παιδι?θα μεινει ξεκρεμαστο?Που η λογικη ?Τι μπορω να κανω>?Σας ευχαριστω πολυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Υπάρχει λογική από την στιγμή που δεν είναι δική σας κόρη.
      Δείτε και την περίπτωση να αναγνωρίσετε την κόρη ως δικό σας παιδί οπότε δεν νομίζω ότι θα έχετε θέμα ....

      Διαγραφή
  54. Καλημέρα Ειμαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ μέχρι 28/2/2015. Επίσης έχω κάρτα ανεργείας από τον Οκτώβριο του 2012 και ένσημα στο ΙΚΑ 2613 από το 2002. Είμαι 48 χρονών. Τι χρειάζεται για να ανανεώσω το βιβλιάριο μου; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δυστυχώς δεν ξέρω, πρέπει να το δείτε με τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας σε συνδυασμό με το ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  55. Καλημέρα, ειμαι 33 ετων μακροχρόνια ανεργη(4 χρονια και κατι μηνες)εγγεγραμμένη μεχρι και σημερα στα μητρωα του οαεδ.πηγα σημερα στο ικα να ανανεώσω το βιβλιάριο και μου ειπαν δεν γινεται πλεον,τι κανω...;;;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δυστυχώς προς το παρόν δεν έχει βγει κάποια ρύθμιση για περιπτώσεις σαν και εσάς.Προς το παρόν το ΙΚΑ έχει βγάλει αυτήν http://kaneklik.blogspot.gr/2015/02/etiketes-asfalistikis-ikanotitas-2015.html την εγκύκλιο για την θεώρηση βιβλιαρίων.

      Διαγραφή
  56. καλησπέρα σας!είμαι ανεργη,39 ετων,και επαιρνα ταμειο ανεργιας μεχρι και τον Μαρτιο του 2014.(δηλ εχω πανω απο 50 ημερες επιδοτησης).Επίσης απο τα προηγούμενα ετη εχω πανω απο 2000 ενσημα και ο συζυγος μου ειναι ασφαλισμενος σε άλλο ταμειο.Το οικογενειακο μου βιβλιαριο(εχω και τα 2 παιδιαμου ασφαλισμενα) έληξε στις 28 φεβρουαριου.Μπορω να το ανανεωσω ειτε με τις 50 ημερες επιδοτησης ειτε ως άνεργη?Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Προς το παρόν δεν μπορείτε δεν έχει βγει κάποια τέτοια εγκύκλιος. Παρόλα αυτά αφού ο σύζυγός σας είναι ασφαλισμένος μπορεί να βάλει εσάς και τα παιδιά ως προστατευόμενα μέλη στο δικό του

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα, πως μπορώ να κάνω θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενειας μου μέσο internet? διάβασα κάποια άρθρα αλλα το μονο που μπόρεσα να βρω στην ιστοσελίδα του Ι.Κ.Α ήταν το αν είναι σε ισχύ η όχι το βιβλιάριο μου. όμως ο καινούριος νομος λέει πως μπορούμε να κάνουμε θεώρηση online, μήπως ξέρετε πως γίνετε και που πρέπει να ψάξω?. ευχάριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Βλέπετε απλά ότι ισχύει η ασφαλιστική σας κάλυψη από την σελίδα http://www.ika.gr/gr/infopages/asfaccount/asfikan.cfm δεν χρειάζεται να εκτυπώσετε τίποτα... Οι γιατροί αντίστοιχα μπορούν να δουν με το ΑΜΚΑ σας ότι ισχύει η ασφαλιστική σας ικανότητα

      Διαγραφή
  58. εχω κλεισει τα 24 σπουδαζω σε αει αλλα δεν ειμαι εγγεγραμενη στον οαεδ θα μπορω να εχω ασφαλιση ως προστατευμενο μελος?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αφού σπουδάζετε ακόμα μπορείτε να έχετε ασφάλεια ως σπουδάστρια. Θα πρέπει να ρωτήσετε στην γραμματεία της σχολής σας για να σας πουν τι χρειάζεται.

      Διαγραφή
  59. Kαλησπέρα,
    Τον Ιούνιο γίνομαι 18 ετών και λήγει η ασφαλιστική μου κάλυψη.
    Από την στιγμή που θα συνεχίσω τις σπουδές μου πώς θα ανανεωθεί η ασφάλειά μου;
    Το διάστημα των θερινών μηνών θα είμαι ανασφάλιστος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μέσω ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα - Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών (άρθρο 18 του Ν.2639/1998). - Οδηγίες εδώ http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=666&Itemid=665&lang=el

      Διαγραφή
  60. εχω κλεισει τα 24 αλλα δεν εχω εργαστει και δεν ειμαι εγγεγραμενη στον οαεδ σπουδαζω σε αει θα συνεχιζω να ειμαι ασφαλισμενη ως προστατευμενος μελος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αφού σπουδάζετε ακόμα μπορείτε να έχετε ασφάλεια ως σπουδάστρια. Θα πρέπει να ρωτήσετε στην γραμματεία της σχολής σας για να σας πουν τι χρειάζεται.

      Διαγραφή
  61. καλημερα !!!
    ειμαι 43 χρονων ασφαλισμενος στον οαεε 15 χρονια και η γυναικα μου ασφαλισμενη στο δημοσιο 16 χρονια . Μπορω να διαγραφω απο τον οαεε ( δεν αντεχω αλλο τις μεγαλες εισφορες) και να με ασφαλισει η γυναικα μου ως προστατεομενο μελος ;; Ειναι ήδη τα 2 παιδια μας εμμεσα ασφαλισμενα με αυτον τον τροπο . Εχω 2 ερωτησεις : καταφερνω κατι συνταξιοδοτικα για το μελλον ;;
    Με ποιο τροπο γινεται η εμμεση ασφαλιση που σας προανεφερα ;;
    ευχαριστω για το χρονο σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Για να γίνει διαγραφή από τον ΟΑΕΕ πρέπει να διακόψετε το επάγγελμά σας και στην ΔΟΥ. ΑΝ το κάνετε αυτό τότε ναι μπορείτε να μπείτε στο βιβλιάριο της συζύγου ως προστατευόμενο μέλος. Για την εγγραφή σας θα ρωτήσει η σύζυγός σας την υπηρεσία της και θα της πουν. Για τα συνταξιοδοτικά όμως πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε συντάξεις....

      Διαγραφή
  62. καλημερα ειμαι 51 ετων θελω να μαθω εαν δικαιουμε ασφαλεια .Η καρτα μου εχει ληξει εδω κ εναμιση χρονο.Ημουν μακροχρονια ανεργη κ εχω περισσοτερα απο 600 ενσυμα.Τωρα δεν δουλευωκ θελω να βγαλω την καρτα ανεργιας για ασφαλεια κ θελω να μαθω μεχρι πια ηλικια μπορω να καλύπτομαι .Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλησπέρα,
    Με αυτά που μου περιγράφετε δεν νομίζω ότι δικαιούστε κάποια ασφάλεια δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλησπερα σας θελω να θεωρησω βιβλιαριο ασθενειας και η εργασια ειναι με εργοσημο.online δεν γινεται ξερετε τι δικαιολογητικα χρειαζονται να παω για να γινει η θεωρηση απο το ικα?
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα πάρετε όλα τα αντίγραφα από τις εξαργυρώσεις του εργοσήμου στην τράπεζα, και το βιβλιάριο ασθενείας σας.

      Διαγραφή
  65. Χαίρετε, με προσωρινή σύνταξη και χωρίς να έχω Α.Μ.Δίας μπορώ να δω αν έχω ασφαλιστική κάλυψη? Μπήκα στις η/υπηρεσίες με τα κωδικά μου και με δείχνει άνευ. Μπορείτε να βοηθήσετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Θα πρέπει να πάτε στο υποκατάστημα ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σας. Λάμβανα επίδομα ανεργίας ως 28/02/15. Η κάρτα ανεργίας μου διεκόπη λόγω πρόσληψης σε εταιρεία που τελικά δεν εργάστηκα λόγω ασθενείας. Από ότι είδα πρέπει προφανώς να προσκομίσω έγγραφα για έκδοση κάρτας ανεργίας εκ νέου. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν πλέον δε θα θεωρούμαι μακροχρόνια άνεργη δεδομένου ότι από τη συγκεκριμένη εργασία δεν υπάρχει κάποιο ένσημο κ αν η ιατροφαρμακευτική μου κάλυψη ως το Φλεβάρη του 2016 ισχύει μέσω του ΟΑΕΔ μετά από την πρόσληψη που φαίνεται στο σύστημά τους. Υπάρχει κάποια άλλη ενέργεια που πρέπει να κάνω εγώ σχετικά;
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Δεν είστε πλέον μακροχρόνια άνεργη αφού διακόψετε λόγω πρόσληψης την ανεργία σας. Για το θέμα τις ασφαλιστικής ικανότητας , ρωτήστε στο ΙΚΑ της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  67. Καλησπερα, εχει ληξει η καρτα ανεργιας μου απο 26/01/15 επειδη γεννησα το αμελησα τελειως, τωρα εχει ληξει το βιβλιαριο υγειας μου, πως μπορω να το ανανεωσω?σταματησα τη δουλεια στις 20 ιουλιου το 2014 και πηρα ταμειο ανεργιας για 4 μηνες, ημουν ημιαπασχοληση! Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Αφού έχετε 50 ένσημα μέσα στο 2014, χρειάζεται απλώς να δείτε στην σχετική σελίδα του ΙΚΑ http://www.ika.gr/gr/infopages/asfaccount/asfikan.cfm ότι ισχύει η ασφαλιστική σας ικανότητα.

      Διαγραφή
  68. Η αδελφή μου εχει αναπηρία 80% κανει αιμοκάθαρση τρεις
    φορες την εβδομάδα.Το βιβλιάριο υγείας έληξε την 28-02-2021.Τι χρειάζομαι για να της ανανεώσω το βιβλιάριο
    υγείας μολονοτι στη βεβαίωση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρεται ισχύς έως εφ'όρου ζωής.Στήν κλινική νεφρού που κάνει αιμοκάθαρση της ζητούν να ανανεωθή διότι θα της σταματήσουν τις αιμοκαθάρσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή