Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΓΟΣΗΜΟ - ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας :

Ακριβαίνει το εργόσημο μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30% και αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ στους αμειβόμενους με «κουπόνι» εργασίας.
Η ρύθμιση -που αλλάζει όσα ίσχυαν με τους νόμους 3863/10 και 3996/11- περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η.αλλαγή γίνεται μετά τη διαπίστωση ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων καθώς οι αμειβόμενοι με το εργόσημο ασφαλισμένοι κατέβαλλαν πολύ χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές (20% έναντι 34,65% που ισχύει για τους λοιπούς ασφαλισμένους του Ιδρύματος που ασφαλίζονται στους ίδιους κλάδους) ενώ δικαιούνταν πλήρεις παροχές, με αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνεται αρκετά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφετέρου να υπάρχει άνιση μεταχείριση έναντι των άλλων ασφαλισμένων του Ιδρύματος».

Οι 3 αλλαγές με βάση τη νέα ρύθμιση:

1. Αυξάνεται το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 30%.

2. Καταργείται ο διπλασιασμός των ημερών ασφάλισης από το εργόσημο που ίσχυε υπέρ των αμειβομένων με εργόσημο και θεσπίζονται οι 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή 300 ανά έτος (έναντι 30 ημερών ασφάλισης και 360 αντίστοιχα που ισχύει μέχρι σήμερα) προκειμένου η σχέση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και καταβαλλόμενων παροχών (παροχές ασθένειας, επιδόματα μητρότητας κ.α.) «να γίνει πιο αναλογική και να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Επίσης, οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν θα ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του εργοσήμου.

3. Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργόσημου σε τουλάχιστον δύο νέες κατηγορίες όπου εντοπίζεται μεγάλη εισφοροδιαφυγή (συζητούνται και άλλοι κλάδοι): Στις υπηρεσίες καθαρισμού καθώς και φροντίδας κήπου σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, «εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές οι απασχολούμενοι δεν είναι υπάλληλοι ή μέλη εταιρειών».

(Το παρόν μεταφέρθηκε αυτούσιο από το www.taxheaven.gr )


10 σχόλια:

  1. Στο σπίτι μου απασχολώ έναν οικισκό βοηθό, αυτές τις ημέρες έπρεπε να κάνει αίτηση για την ανανέωση της άδειας παραμονής του και ανακαλύψαμε ότι το ΙΚΑ δεν είχε περάσει κανένα ένσημο για το 2012 (όλο το 2012 είχε πληρωθεί με εργόσημο μέσω τραπέζης) μηπως γνωρίζετε πότε θα ενημερωθούν οι φάκελλοι των εργαζομένων που πληρώνονται με εργόσημο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή αρκετοί έχουν ή θα έχουν το ίδιο πρόβλημα , έχω αναρτήση την απάντηση στο πρόβλημά σας εδώ
      http://kaneklik.blogspot.gr/2013/02/adeia-paramonis-ergosimo.html

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Τα εργοσημα δινουν εισφορες στον ΟΑΕΔ? Επειδή σταματησα τη δουλεια και θελω να μπω στο ταμειο ανεργιας αλλα ο ΟΑΕΔ ζητάει στη βεβαίωση ενσυμων να αναγραφεται οτι τα εργοσημα δινουν εισφορες στον οαεδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν υπάρχουν εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ στο εργόσημο.
      Οι εισφορές επιμερίζονται με 25 % κρατήσεις ανά κλάδο, ως ακολούθως: 14,45% για τον κλάδο σύνταξης, 4,65% για τον κλάδο ασθένειας σε είδος (ΕΟΠΥΥ), 0,86% για τον κλάδο ασθένειας σε χρήμα, 4,32% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 0,72% για τον τ. ΟΕΚ.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας,
    ήθελα να σας ρωτήσω εάν κάποιος που δουλεύει με το εργόσημο του ΙΚΑ δικαιούται οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Δεν νομίζω ότι το δικαιούται , ο ασφαλισμένος με εργόσημο δεν πληρεί την βασική προϋπόθεση της πραγματοποίησης τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.( Δεν υπάρχει τέτοια κράτηση στο εργόσημο)

      Παρόλα αυτά δείτε το και στον ΟΑΕΔ μήπως υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει.

      Καλή βδομάδα

      Διαγραφή
  4. καλησπερα π.χ. με ενα εργοσημο των 60 ευρω υπολογισμος ενσημου με κρατησεις 30%
    60 χ 30%= 18
    18 / 11.88= 1.51
    οποτε εχω ενα ενσημο ... θελω να ρωτησω το υπολοιπο 0.51 δηλαδη μισο ενσημο το χανω ? ευχαρηστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Τελικά το ποσοστό έχει γίνει 25% δεν ψηφίστηκαν έτσι όπως περιγραφόντουσαν στην παραπάνω ανάρτηση. Όλες τις αλλαγές στο εργόσημο μπορείτε να τις δείτε εδώ http://kaneklik.blogspot.gr/2013/07/ergosimo-ika-egkyklios-43-2013.html.
      Κατά τα άλλα ο σωστός υπολογισμός για ένα εργόσημο 60€ είναι 60*25%=15€ 15/11,63=1,29 με την στρογγυλοποίηση 1 ένσημο. αν το ποσό είναι κάτω από το μισό το χάνετε αν ήταν όπως το δικό σας παράδειγμα το κερδίζετε δηλαδή το 1,51 είναι 2 ένσημα .
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  5. ... και κατι αλλο ....(ενώ δικαιούνταν πλήρεις παροχές, με αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνεται αρκετά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφετέρου να υπάρχει άνιση μεταχείριση έναντι των άλλων ασφαλισμένων του Ιδρύματος».) συγνωμη αλλα ποια ανιση μεταχειριση , οι εργαζομενοι με εργοσημο ουτε δωρο πασχα περνουν ουτε δωρο χριστουγενων ουτε επιδομα αδειας ουτε σε ταμειο ανεργιας ουτε αδεια περνουν (ξερετε του αυγουστου 22 με 26 εργασημες που περνουν οι αλλοι )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχετε αλλά δυστυχώς ούτε το ΙΚΑ είμαι ούτε ο Υπουργός εργασίας ώστε να μπορέσω να κάνω κάτι ....
      Δυστυχώς οι πολιτικάντηδες που ψηφίζαμε τόσα χρόνια αυτές τις διατάξεις ψηφίζουν...

      Καλή Χρονιά και πάλι!

      Διαγραφή