Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

10% ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2011 ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 25% ΤΟ 2013 ΣΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση κατά 2,5% ή 550 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 720 ευρώ εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010. Όπως είπε μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Economist o Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών. Η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου). Παράλληλα υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου.

    Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, στις επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς.

    Όπως είπε, ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

    Η μείωση των εισφορών θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ.

    Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για "την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας" που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη, και υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.



Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάνε κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου