Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του δώρου Πάσχα.
Η ΕΣΕΕ με επιστολές και ανακοινώσεις προς τις εμπορικές επιχειρήσεις, ενόψει των εορτών του Πάσχα, έχει ενημερώσει εγκαίρως ότι όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ τη Μ. Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας είναι 13:00 - 19:00 και το Μ. Σάββατο 09:00-15:00 στην Αθήνα και 10:00-16:00 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 435/76 τη Μ. Παρασκευή, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τη 01:00 μμ.. Εξαίρεση στο συγκεκριμένο κανόνα, κατά τις διατάξεις του «Καλλικράτη», μπορεί να εισαχθεί μόνο με απόφαση του οικείου Δήμου, στον οποίο οφείλει να απευθυνθεί ο τοπικός εμπορικός σύλλογος, εάν επιθυμεί διαφορετικό ωράριο για τη Μ. Παρασκευή, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες της περιοχής του. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.


Αναφορικά με την υποχρέωση των εργοδοτών για την καταβολή του Δώρου
Πάσχα, υπενθυμίζεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και η πληρωμή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, όπου προβλέπεται ότι:
  • Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
  • Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
  • Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, όπως ισχύει. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων. Οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Να επισημανθεί δε, ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, σε κανένα έμπορο.

Κάνε κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου