Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Προς
Την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Κυρία Υπουργέ,
Με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Ε.Ε. επιμένει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην παραχώρηση των λιγνιτών της Δράμας και της Ελασσόνας σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους  για τη δημιουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών, είμαστε υποχρεωμένοι  να σας γνωρίσουμε για άλλη μία φορά ότι η κοινωνία της Δράμας, στη μέγιστη πλειονότητά της  αντιτίθεται στην εκμετάλλευση των λιγνιτών και είναι αποφασισμένη να την εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Ε.Ε.  και η Ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν την απαίτηση της κοινωνίας της Δράμας για καθαρό περιβάλλον καθώς και το δικαίωμά της στη ζωή.

Η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύει  τους πολίτες της και όχι στα πλαίσια του δήθεν υγιούς ανταγωνισμού να εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων.



Η περιοχή του λεκανοπεδίου της  Δράμας  συνολικής έκτασης 700 χιλ. στρεμμάτων είναι  μία αξιόλογη  παραγωγική περιοχή στην οποία εργάζονται δεκάδες χιλιάδες πολιτών που παράγουν απαραίτητα και μεγάλης αξίας γεωργικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό  αποτελεί  αθέμιτο ανταγωνισμό το να αφαιρεθεί το δικαίωμα της εργασίας από αυτούς τους πολίτες, που γεννήθηκαν, ζουν και εργάζονται σε αυτά τα χώματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.



Το θέμα γίνεται ακόμα πιο προκλητικό δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια (50-100)  τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό πρόβλημα της υφηλίου και ούτως ή άλλως θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες στη χώρα μας τουλάχιστον  είναι άφθονες και ικανές να ικανοποιήσουν  οποιαδήποτε ζήτηση.
Επομένως η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και η προστασία της ζωής  μπορεί να εξυπηρετηθούν με της αλλαγή  της ενεργειακής πολιτικής προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάθε άλλη πρόταση , όπως η πρόταση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ή η απαίτηση της Ε.Ε., είναι απαράδεκτη και απορρίπτεται.



Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δράμας κατά των λιγνιτών καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να προστατέψει τη ζωή των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Δράμας  και να απορρίψει με σταθερότητα τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
Καλεί  ακόμη την Ελληνική Κυβέρνηση να προστατέψει την περιοχή μας από την απειλή  της εκμετάλλευσης των λιγνιτών, η οποία δημιουργεί ένα μη θετικό περιβάλλον που βλάπτει από πριν την οικονομία της περιοχής αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα.



Κοινοποίηση:
Barrosso, Πρόεδρο της Ε.Ε.
Παπανδρέου Γιώργο Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
Σαμαρά Αντώνη Πρόεδρο Ν.Δ.
Παπαρήγα Αλέκα Γ.Γ.  Κ.Κ.Ε.
Καρατζαφέρης Γιώργος Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.
Τσίπρας Αλέξης Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ
Κουβέλης Φώτης Πρόεδρος ΑΝ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
WWF ΕΛΛΑΣ
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των λιγνιτών
Δήμος Δράμας
Νομαρχία Δράμας
Οικολογική Κίν. Δράμας
ΤΕΕ Αν. Μακ. Θράκης
Δικ. ΣΥΛ. Δράμας
Ιατρικός Συλ. Δράμας
Σύλλογος Νέων Αγροτών Δρ.
Συλ.Εκπ.Μεσ.Εκπ.Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου