Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ " ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου», από 12 έως 14 Ιουνίου, στο λιμάνι της πόλης.

Φέτος, στις «Μουσικές του Κόσμου» θα δώσουν το «παρών» σημαντικοί καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Γαλλία και την Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα αξιόλογο πρόγραμμα συναυλιών που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Η είσοδος στις συναυλίες θα κοστίζει 5 ευρώ.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» μέσα στο καλοκαίρι του 2012, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Tρίτη 12/6
Τετάρτη 13/6
Πέμπτη 14/6
 
Canzoniere Grecanico Salentino (Italy)        
Forabandit: Bijan Semirani, Ulas Odzemir,       
Sam Karpienia (Turkey - France)                
Kulin Ban  (Serbia) 
Constantinople, Misirli Ahmet,
Zohar Fresco (Turkey, Israel, Iran)        
Contrabando, T. Spasov,
T. Kapilidis (Greece - Bulgaria)
 
Esma Redzepova (FYROM)
 


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
- Ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η συναυλία της Esma Redzepova (ΠΓΔΜ). Η Esma είναι όνομα – μύθος της Βαλκανικής μουσικής, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η «Βασίλισσα των Τσιγγάνων» ή «η δεύτερη Μητέρα Τερέζα». Πέρυσι γιόρτασε τα 40 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας και προσφοράς. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» θα την συνοδεύσει το συγκρότημά της, αποτελούμενο από χάλκινα πνευστά και με ένα ρεπερτόριο που δίνει έμφαση στην τσιγγάνικη παράδοση.
- Το μουσικό σχήμα Kulin Ban έχει φέρει έναν αέρα  ανανέωσης στη μουσική σκηνή της Σερβίας.    Το δημώδες ρεπερτόριό τους, συνυπάρχει αρμονικά με το σύγχρονο ήχο και παράλληλα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη των βυζαντινών καταβολών της σερβικής μουσικής παράδοσης. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2005.
- Οι Canzoniere Grecanico Salentino είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα της ιδιαίτερης Γκρεκάνικης παράδοσης της Κάτω Ιταλίας. Με ελληνόφωνο στίχο  και το χαρακτηριστικό ιδίωμα, ορμητική μουσικότητα και υψηλή δεξιοτεχνία περιοδεύουν και εμφανίζονται στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1975 και είναι ένα από τα μακροβιότερα σχήματα της Απουλίας.
- Το σχήμα Forabandit αποτελείται από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, σημαντικούς εκπροσώπους διαφορετικών μουσικών παραδόσεων: Bijan Semirani - κρουστά (Γαλλία - Ιράν), Ulas Odzemir - σάζι & φωνή (Τουρκία) και Sam Karpienia - μαντόλα & φωνή (Οξιτάνικη παράδοση - Γαλλία). Σκοποί, τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί συνθέτουν ένα γοητευτικό διάλογο Τροβαδούρων και Ασίκηδων από την Ανατολική και την Δυτική Μεσόγειο. Δημιουργήθηκαν στη Μασσαλία το 2009.
- Οι καλλιτέχνες Misirli Ahmet - τουμπελέκι (Τουρκία), Zohar Fresco - μπεντίρ, ντέφι (Ισραήλ), ensemble Constantinople (Καναδάς - Ιράν), φέρνει κοντά τα μεγαλύτερα ονόματα των παραδοσιακών κρουστών της Μεσογείου με έντονη και πολύχρονη παρουσία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικών του κόσμου σε μία πανδαισία ρυθμών και υψηλής δεξιοτεχνίας. Οι δύο παραπάνω συναυλίες κινούνται στη λογική του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς τα σχήματα αποτελούνται από καλλιτέχνες διαφορετικών εθνοτήτων και μουσικών παραδόσεων.
- Στην ίδια λογική κινείται και η συναυλία με το συγκρότημα του Άλκη Ζοπόγλου Contrabando και με προσκεκλημένους δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διεθνούς Ethnojazz σκηνής, τον Theodosi Spasov – καβάλ (Βουλγαρία) και τον Θόδωρο Καπηλίδη (κιθάρα). Εδώ το εγχείρημα εστιάζει κατά κύριο λόγο στη ζεύξη παραδοσιακού και σύγχρονου ηλεκτρικού ήχου, ανατολικών δρόμων και τζαζ κλιμάκων. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην Καβάλα το 1999.

Κάνε κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου