Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ - ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Διάβασα σήμερα και δημοσιεύω αυτούσιο το παρακάτω άρθρο με θέμα το πειρατικό ραδιόφωνο , ένα άρθρο που με πήγε αρκετά χρόνια πίσω , σε μια εποχή που το ραδιόφωνο ήταν η κύρια συντροφιά των περισσοτέρων από εμάς. 
Αφιερώσεις, παραγγελιές , παρεμβολές στις τηλεοράσεις, ραδιογωνιόμετρα και πόσα άλλα.  Αξίζει να το διαβάσετε και να αναπολήσετε το παρελθόν και γιατί όχι, αν σας έλειψε αυτή η ατμόσφαιρα να το ακούσετε μέσο ίντερνετ πλέον από τον Magic FM Agrinio .
Ένα ραδιόφωνο που παίζει όλη την ημέρα Ελληνική μουσική και το βασικότερο δεν έχασε τον «παρεΐστικο» χαρακτήρα του. Επιπλέον  ο σκοπός του δεν είναι να προμοτάρει  το όποιο τραγούδι του ορίζει η κάθε δισκογραφική εταιρία αλλά μόνο η διασκέδαση των ακροατών του!


"ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ" Αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες...


Ραδιόφωνο. Τι θυμήθηκα Τώρα. Πάντα αυτό το μέσο με συνέπαιρνε μόνο με τη σκέψη, κάτι σαν ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνούσε το κορμί .Ήταν το 1992 η πρώτη και παρθενική μου εκπομπή μετά από μακρόχρονες προσπάθειες να κατασκευάσω ένα πομπό με λάμπα EL 504 και να μπορέσω να συντονίσω το όλο κατασκεύασμα .Επιτέλους το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα, ήμουν στο αέρα. Αυτό ήταν, το νερό μπήκε για τα καλά στο αυλάκι. Δε θα ξεχάσω τα ολονύχτια ξενύχτια γαντζωμένος πάνω απ το μικρόφωνο να αφήνομε στα χέρια του Μορφέα. Και αυτό γινόταν αρκετές φορές. 


Η αγάπη αυτή για το ραδιόφωνο κάθε μέρα μεγάλωνε και μαζί του μεγαλώναμε και εμείς, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας .Και ξέρετε τότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα από ότι σήμερα , μια και όλα έπρεπε να περάσουν από τα δικά σου χέρια. Κατασκευή, συντονισμός, εκπομπή, επικοινωνία με το κοινό και πάρα πολλά ακόμα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που έπρεπε να επιλύσουμε ήταν με τοις αρμονικές που δημιουργούσαν όπως αυτό με τοις παρεμβολές στις τηλεοράσεις και φυσικά όταν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν ακουγόσουν και σε μεγάλη απόσταση από την βάση σου.

Θυμάμαι τον Στέργιο που κατά το 1996-97 (αν θυμάμαι καλά) που στήσαμε τον σταθμό στο σπίτι του μια και η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη στο δικό μου σπίτι και έτσι συνεργαστήκαμε και τοποθετήσαμε το σταθμό στο δικό του σπίτι. Αυτό ήταν και η αφορμή να αλλάξουμε το όνομα του σταθμού και να το ονομάσουμε sylvania.(το όνομα ηταν απο ενα παλαιότερο ραδιόφωνο που ειχε ο Στέργιος μιας και ηταν πιο παλιος) Αυτό όμως δεν κράτησε και πάρα πολλή και έτσι βαφτίσαμε το σταθμό μας με το καινούργιο του όνομα magic fm. 

Με αυτό το όνομα o σταθμός γνώρισε μεγάλες επιτυχίες την δεκαετία του 2000 και μας ήξερε όλη η πόλη του Αγρινίου και τα περίχωρα.φυσικά την θέση της λυχνίας την πήρε το τρανζίστορ. Αρχικά ένα BLW 60 που απεδιδε 50 watt.στη συνεχεια ήρθε το 100στάρι και η τετράδα πήρε τη θέση της κολίνερ. Τελευταίο ηρθε ενα 600σαρι το οποίο μας έκανε και ακουγόμασταν πολύ μακριά. Δεν θα ξεχάσω την κόντρα μεταξύ ραδιοπειρατών με αποτέλεσμα όταν ήθελε κάποιος να σε προκαλέσει συντόνιζε πάνω σου στην ιδία συχνότητα. Μια τέτοια κόντρα είχε ξεσπάσει με το ραδιόφωνο του Κώστα (Ο Κώστας δούλευε ακόμη την λυχνια EL 504) που τελικά όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό για τον λόγο του ότι τεχνολογικά αλλά και σε επίπεδο ισχύος ήμασταν πολύ πιο ανώτεροι.(στο τέλος γίναμε πολύ καλοί φίλοι και κρατάμε επαφή μέχρι τώρα).

Αυτά θυμάμαι και μου μένει μια γλυκιά ανάμνηση κάτι σαν παραμύθι μια και από τότε πέρασαν τόσα πολλά χρόνια. Αυτό όμως που δεν μπόρεσα ποτέ να δεχθώ μέχρι και σήμερα είναι όταν στον χώρο αυτό μπήκαν άνθρωποι άχρωμοι χωρίς καν να έχουν την αγάπη και την στοιχειώδη γνώση του αντικειμένου, με στείρες ιδέες, που στην τελική εξυπηρετούν συμφέροντα και πολλά και διάφορα άλλα πράγματα ...

Πηγή: Magicfmagrinio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου