Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9 ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής – Φοροτεχνικός

Το Υπ.Οικ. δείχνει για μια ακόμη φορά το κακό του πρόσωπο απέναντι στους Έλληνες φορολογούμενους. Παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών σχετικά με τις διορθώσεις των δηλώσεων Ε9 παρελθόντων ετών, η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών προφανώς περί άλλων τυρβάζει και εξακολουθεί να εμμένει στις απόψεις της που δεν βρίσκουν έρεισμα σε καμία διάταξη νόμου. 

Αναφερόμαστε φυσικά στο θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της Γ.Γ.Π.Σ. Οι φορολογούμενοι χωρίς να το γνωρίζουν, αφού το Υ.Ο. δεν φρόντισε να αναλάβει την ευθύνη να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικά της λάθη, υποχρεούνται να μπουν στην χρονοβόρα διαδικασία του ελέγχου και των διορθώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από καμία νομική διάταξη.

Για το ζήτημα αυτό έχει ήδη αναφερθεί ολόκληρος ο κλάδος των επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών. Παραθέτουμε ενδεικτικά σχετικές επιστολές – παρεμβάσεις, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/8994 
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9346
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9612
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9637
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9644
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9633

Στις 19/3, η Γ.Γ.Π.Σ. με μια ξερή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον δικτυακό της τόπο, ενημέρωσε τους πολίτες για τα ακόλουθα:
«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ως εκ τούτου και για την έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση πιθανών εκκρεμοτήτων ή προβληματικών περιπτώσεων η δυνατότητα αναίρεσης δηλώσεων θα διακοπεί στις 22.3.2012.
Η Γ.Γ.Π.Σ. με το πέρας της υποβολής θα αποστείλει αρχικά τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά σημειώματα Ε.Τ.Α.Κ. 2009 και στη συνέχεια Φ.Α.Π. 2010 και 2011. Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως ολοκληρώσετε κατά προτεραιότητα διορθώσεις - συμπληρώσεις και επανέλεγχο των δηλώσεων Ε9 του 2009 και στη συνέχεια την οριστικοποίησή τους. Μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες έχουν αναφερθεί στο TaxisNet θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα και θα διεκπεραιωθούν από την υπηρεσία μας σε επικοινωνία μαζί σας».

Είναι πασιφανές ότι η παραπάνω ανακοίνωση είναι καθαρά εκβιαστικού χαρακτήρα και απαιτεί από τους πολίτες να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους και μάλιστα πριν τις 30.3.2012 όπως αρχικά είχε αναγγελθεί! 
Πρέπει δηλαδή όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες, να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης έως την 30η Μαρτίου, αλλά να είναι ταυτοχρόνως σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει λάθος μέχρι την 22η Μαρτίου.
Συνεπώς παρακαλούνται οι φορολογούμενοι ο οποίοι θα προβούν σε διορθώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης μετά τις 22 Μαρτίου να ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ λάθη. 

Όμως οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν μπορούν να είναι πάντα πειθήνια όργανα της εκάστοτε ηγεσίας του Υ.Ο.. Ούτε είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν μονίμως τις αδυναμίες του μηχανογραφικού συστήματος της Γ.Γ.Π.Σ., που ειρήσθω εν παρόδω, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πολίτες έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις κείμενες διατάξεις και δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στις εκβιαστικές «κορώνες» των καρεκλοκένταυρων που ηγούνται της Διοίκησης του Υ.Ο.

Ως λογιστές-φοροτεχνικοί και κυρίως ως φορολογούμενοι πολίτες απαιτούμε από τη Διοίκηση να είναι το ίδιο τυπική απέναντι στις υποχρεώσεις της όπως είμαστε κι εμείς σε αυτές που εκείνη θέτει μέσα από το νομοθετικό της έργο. 
Αν η μόνη επιθυμία της παρούσας Κυβέρνησης είναι η τόνωση των Δημοσίων εσόδων μέσω της είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009 και Φ.Α.Π. 2010-2011, τότε ας αναλογιστεί πως το μόνο που θα καταφέρει να πετύχει με την άστοχη αυτή εμμονή της -για διορθώσεις έως 30.3.2012, ακινήτων που έχουν ήδη συμπεριληφθεί από τους φορολογούμενους σε εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 παρελθόντων ετών -, είναι η είσπραξη διαφορετικών ποσών φόρου από αυτά που πραγματικά οφείλονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η μόνη λύση που αποτελεί μονόδρομο για την ορθή απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων είναι να δοθεί μεγάλη πίστωση χρόνου στους επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις σε συνεννόηση με τους πελάτες τους. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για δημιουργία περιουσιολογίου με ορθά στοιχεία και συνάμα θα πραγματοποιηθεί ένα καίριο χτύπημα στη φοροδιαφυγή που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία. 

Είναι καιρός να κατανοήσει η εκάστοτε κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ότι έχουν υποχρέωση να σταθούν στο ύψος τους στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος. Η δημιουργία φορολογικής συνείδησης στον πολίτη και η καλλιέργεια κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα επιτευχθεί μόνον όταν ληφθούν σημαντικά μέτρα, αλλά κυρίως όταν κατανοήσουν οι διοικούντες τον τόπο ότι έχουν υποχρέωση να αποτελούν υποδείγματα ανιδιοτελούς δράσεως και ευγενούς προσηλώσεως στο καθήκον που τους ανατέθηκε. 

(Το παρόν άρθρο μεταφέρθηκε αυτούσιο από το www.taxheaven.gr )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου