Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ



Δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η αναμενόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή από 01.09.2001 του κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. 23% στις επιχειρήσεις εστίασης. 

Με την νέα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις αφορούν και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). 
Έτσι αναλυτικά από την 01-09-2011 θα ισχύσουν για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι παρακάτω συντελεστές κατά περίπτωση:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.



β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.




Στην ίδια εγκύκλιο δίνονται αναλυτικά παραδείγματα για τις μικτές επιχειρήσεις , αλλά και για είδη εστίασης για τα οποία δεν ήταν ξεκάθαρο αν υπάγονται ή όχι στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.  

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης ΠΟΛ. 1182/26-08-2011 εδώ 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου