Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να διευκολύνει τους δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους μετά την μείωση των αποδοχών τους, αποφάσισε τα παρακάτω:

1.Την επέκταση των ισχυουσών ρυθμίσεων και ειδικότερα:

• Παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων επιμήκυνσης της διάρκειας εξόφλησης, αναστολής της εξυπηρέτησης και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 30.6.2012, - με την επιφύλαξη της απόσχισης του εμπορικού κλάδου του Τ. Π. & Δανείων ( αρθρ.3 του ν.3965/2011 ), οπότε παύει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις -, και να υπαχθούν στις ρυθμίσεις όλα τα δάνεια που έχουν συνομολογηθεί μέχρι 30.6.2011 .

• Παρατείνεται το όριο ηλικίας στη λήξη της επιμήκυνσης για τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια στο 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη και να μειωθούν τα όρια των μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων που θα μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις αυτές, ως ακολούθως :

Σε 300,00 ευρώ για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια,

σε 200,00 ευρώ για τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και

σε 100,00 ευρώ για τα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων.

Στην εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι δανειολήπτες που το συνολικό ύψος των δόσεων για την εξυπηρέτηση δανείων που τους έχουν χορηγηθεί από το Τ. Π. & Δανείων , είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 500,00 ευρώ.

Ειδικά για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια παρέχεται δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι 15 έτη, σε καμία περίπτωση, όμως, η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.

2. Την εφαρμογή και νέων ρυθμίσεων ως εξής:
Με απόφαση του Δ.Σ. μετά από αίτηση του υπόχρεου και ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση αυτού, να ρυθμίζεται η εξυπηρέτηση δανειακών συμβάσεων δανείων στεγαστικού τομέα με μερική καταβολή - μέχρι του 50% - του ποσού των τοκοχρεολυτικών δόσεων για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) χρόνια από την έναρξη της ρύθμισης με τους εξής όρους:
• Αν ο δανειολήπτης έχει τουλάχιστον 30 χρόνια υπηρεσίας, το ποσό που αντιστοιχεί στο μη καταβληθέν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων της ως άνω χρονικής περιόδου να μην αποδεσμεύεται από το εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω λύσεως της εργασιακής σχέσης του δανειολήπτη ή του καθολικού διαδόχου του από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και να καταβάλλεται από αυτόν προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί το εκχωρηθέν εφάπαξ ή η αποζημίωση για την ολοσχερή εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, το απομένον χρεωστικό υπόλοιπο να καταβάλλεται - παράλληλα με την μηνιαία τακτική τοκοχρεολυτική δόση - ή σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, ή μέχρι την λήξη της διάρκειας του δανείου έντοκα, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο.
• Αν ο δανειολήπτης έχει λιγότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, το ποσό που αντιστοιχεί στο μη καταβληθέν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων της ως άνω χρονικής περιόδου να καταβάλλεται μετά το τέλος του χρονικού διαστήματος για το οποίο εγκρίθηκε η καταβολή της μειωμένης δόσης - παράλληλα με την μηνιαία τακτική τοκοχρεολυτική δόση - ή σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, ή μέχρι την λήξη της διάρκειας του δανείου έντοκα, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο δανειολήπτης καταστεί δικαιούχος του εφάπαξ βοηθήματος κατά τη διάρκεια καταβολής σε δόσεις των οφειλομένων ποσών από την παρούσα ρύθμιση, να δεσμεύεται ανάλογο μέρος του εφάπαξ βοηθήματος, με σκοπό την ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων κατά την ημερομηνία καταβολής του.

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου