Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ (PELLETS ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΩΝ) ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Καιρός ήταν!!!


Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η Υπουργική Απόφαση για τη «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού».

Η νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία αποτελεί και πρόταση περιβαλλοντικών οργανώσεων, στο πλαίσιο απαγκίστρωσης από το πετρέλαιο, προστασίας του περιβάλλοντος και επίτευξης των εθνικών στόχων για την μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αποσκοπεί αφενός στην απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας (pellets και άλλα) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, αφετέρου στη θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου ελέγχου των εκπεμπόμενων από αυτές τις εγκαταστάσεις καυσαερίων.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία αναθεωρεί μετά από 18 χρόνια το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, επιτυγχάνονται τα εξής:
  • αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με τη χρήση καυσίμων στερεής βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλη την Επικράτεια.
  • υιοθετούνται αυστηρά και ολοκληρωμένα πρότυπα, όπως π.χ. στην περίπτωση των εγκαταστάσεων θέρμανσης που χρησιμοποιούν καύσιμα στερεής βιομάζας.
  • ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις λειτουργικές απαιτήσεις, καθώς και θέματα σχετικά με τη συντήρηση – ρύθμιση των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού.
  • εκσυγχρονίζονται διατάξεις του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Δείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 189533/07-11-2011 εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου