Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Eθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

H οικονομική κρίση, οι περικοπές των εισοδημάτων, η διόγκωση της ανεργίας, η υπερφορολόγηση, η κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, ήδη από πέρυσι, και κυρίως η εντονότατη απαισιοδοξία και η καταβαράθρωση του δείκτη εκτιμήσεων και προσδοκιών των καταναλωτών συνεπάγονται περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών της χριστουγεννιάτικης περιόδου και το 2011. Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν μείωση του τζίρου, με το αισιόδοξο σενάριο να προβλέπει πτώση της τάξης του 22%, ενώ οι ενδείξεις από την αγορά κάνουν λόγο για υποχώρηση στον κύκλο εργασιών κατά 30%, διαμορφώνοντας το συνολικό τζίρο σε περίπου 9,25 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. το 2010. Οι δαπάνες για την περίοδο των εορτών κατά άτομο εκτιμούνται σε περίπου 288 ευρώ έναντι 410 ευρώ το περσινό έτος. Για τον υπολογισμό της καταναλωτικής δαπάνης ανά άτομο για τα δώρα των Χριστουγέννων, δεν περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών για την κατηγορία των τροφίμων, ο οποίος ανέρχεται στο 23% του συνολικού τζίρου του λιανικού εμπορίου.

Στα δεύτερα "μνημονιακά Χριστούγεννα" εκτός από τον τζίρο θα συρρικνωθούν, τόσο η διάρκεια όσο και οι επιλογές του καταναλωτή. Αναλυτικότερα, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιλέξουν τα δώρα που θα προσφέρουν φέτος με κριτήριο την τιμή τους, ενώ πολλοί δηλώνουν πως φέτος θα προτιμούσαν να λάβουν για δώρο μετρητά, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τη χρησιμότητά τους, αφού τα μετρητά θα τα χρησιμοποιήσουν όχι για χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά για κάλυψη των αυξημένων τρεχουσών αναγκών.

Ο χριστουγεννιάτικος τζίρος θα συρρικνωθεί δραματικά αλλά φοβούμαστε ότι δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο. Η ομολογία ότι η συνταγή του πρώτου Μνημονίου για την Ελλάδα ήταν λάθος ήρθε πολύ αργά, δυστυχώς, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και να μην μπορούμε να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα όπως ξέραμε ως τώρα σαν Έλληνες, δηλαδή με αξιοπρέπεια.

Πηγή: www.esee.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου